Oldala 6 of 16 ElsõElsõ ... 45678 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 51 to 60 of 151

Topic: Hogyan spórolj a prepperkedésre

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 31
    Given: 71

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló hwahun Hozzászólás megtekintése
    Üdv! víz spórolás! "Ha vizet kell forralni ahhoz jobb eleve langyos vizet feltenni, hogy ne a jéghideg vizet kelljen felhúzni 100 fokra." Itt pl. ha kevés vizet akarsz forralni pl. egy Nescafé 3 in 1-hez (0,5 - 1 dl víz), akkor a jéghideg víz hamarabb felforr mint a langyos. De ez csak kis mennyiségnél igaz. Ezt teszteltem. Viszont nagyobb mennyiségnél lehet, hogy igaza van Don't Panic-nek!
    Itt a Földön kicsit más a fizika .

Senior Member bögre's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    May 2013
    Lakhely
    Tolna
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Amugy tudtátok hogy a langyos viz elöbb megfagy mint a hideg?? Még régen láttam a discoveryn!

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló bögre Hozzászólás megtekintése
    Amugy tudtátok hogy a langyos viz elöbb megfagy mint a hideg?? Még régen láttam a discoveryn!
    Ilyen tényleg létezik. Én sem hallottam róla:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Mpemba-paradoxon

Member hwahun's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Lakhely
    Hajdú-Bihar
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    NA SZÓVAL!!! Spórolás! Teljesen egyet értek Don't Panic-kel a cikkel kapcsolatban, viszont még van pár ötletem, amin lehetne spórolni. Én pl csak arra költök, amire muszály! Minek vegyek 15$-os táskát az EDC-nek, amikor ezt egy leselejtezett iskolatáskából is meg tudom csinálni? Mnek vegyek taktikai mellényt, amikor egy sz*r mellényre is tudok zsebeket varrni? Minek vegyek 11.000 Ft-os svájci bicskát, amikor van otthon csavarhúzó, konzervnyitó, olló meg kés is? Én ilyeneken fogom meg a pénzt. Ez a 3 dolog kb 17.000 Ft, amibõl inkább rengeteg konzervet és lõszert veszek. De hát mindenki maga dönti el, ez csak az én véleményem...
    Azt nem értik az emberek, hogy miért készülök fel. Én meg azt nem értem, hogy õk miért nem készülnek fel?

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2013
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Ezzel csak részben értek egyet, mert:
    -olcsó húsnak híg a leve, és ez sajnos itt is igaz
    -persze ésszerû kereteken belül lehet spórolni meg nem kell mindent megvenni, de mondjuk egy fogó+egy egyenes csavarhúzó+egy csillagcsavarhúz +egy kispengés kés+egy fafûrész, még ha kicsi is de kipróbált és mûködik hiába olcsóbb külön, az bizony súlyban és helyben sokkal többet fog foglalni mint egy multiszerszám.
    -sz*r mellényre is lehet zsebet varrni, de nem lesz olyan, hacsak nem szabó az illetõ, és a terhelést sem fogja úgy bírni
    -olcsóbb a noname energiatakarékos égõ 800ft-ért, mint a ledsor x-ezerért, de többet fogyaszt, és hamarabb tönkremegy.

Szóval véleményem szerint az optimális megoldás az arany-középút: amit az ember nem tud elõállítani otthon, vagy csak nagyon nagy nyûg+macera által, és akkor is kérdéses a minõség, akkor inkább meg kell venni. Olcsóbb egyszer jót venni, mint sokszor rosszat, és szívni vészhelyzetben 10.000 lõszerrel, de olyan ruhában, amiben télen megfagyunk, mert a gyapjú drága, a kínai kici ócó meg cak ötszá'...
    Van amire muszáj áldozni (pl víztisztító) és van amin lehet spórolni (pl citromsav, csapdák, gyümölcsfa a kertben, nyúlak a ketrecben, stb.). Szerintem.

Member hwahun's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Lakhely
    Hajdú-Bihar
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Amatorpe Hozzászólás megtekintése
    Szóval véleményem szerint az optimális megoldás az arany-középút: amit az ember nem tud elõállítani otthon, vagy csak nagyon nagy nyûg+macera által, és akkor is kérdéses a minõség, akkor inkább meg kell venni.
    Teljesen egyetértek, legjobb az arany középút! Ezt arra értettem, hogy nem rohanok egybõl be egy üzletbe, hogy megvegyek valamit, hanem szétnézek, tájékozódok a témában, és azt veszem meg, ami nekem ÁR/ÉRTÉK arányban legjobban megfelel.
    Azt nem értik az emberek, hogy miért készülök fel. Én meg azt nem értem, hogy õk miért nem készülnek fel?

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jun 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    EDC-nek tökéletes a motoros EÜ táska is.
    Nekem bevált.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Sajnos valóban az a trend hogy a márkás cuccok is egyre gagyibbak.
    Nehéz dolga van az embernek ha minõséget akar venni.
    Kerti szerszámot is pl. érdemesebb a gazda boltban noname de minõségit venni, mint barkácsáruházi drága márkás de silány minõségût.

Member
    Csatlakozás dátuma
    May 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Jómagam is inkább a minimalizmus híve vagyok e téren, az hogy "de hát csak egyszer kell megvenni, egyszeri beruházás" csak egy marketingszöveg, mert az én szememben minden fogyó eszköz. Semmi sem elpusztíthatatlan, elhagyhatod, ellophatják, tönkremehet, megéghet, elszakadhat, szennyezõdhet, stb. De a business is business, szóval vedd meg ezt, meg azt, meg amazt, majd 2-3 év múlva újra. Tény hogy a tervezett elavulás összeesküvés már a túlélõ/katonai holmik piacát is elérte, a home-made-nek meg már leáldozott...

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2013
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Wannabe Hozzászólás megtekintése
    Ezzel meg én nem értek egyet. Drága húsnak is híg a leve!
    Pont ugyanannyi százalékban mentek tönkre az utóbbi években a drága dolgaim, mint az olcsóbbak.
    Az sznobizmus, hogy az ár dönti el a minõséget.
    Pl. adnak lemezásót 3x annyiért, mint kovácsoltat, mégsem ér sz*rt se utóbbihoz képest.
    Sznobizmus nálam egyenlõ az olcsó hússal (meg egy jó nagy adag butasággal), egyébként egyetértek.
    hwahun: Ezt arra értettem, hogy nem rohanok egybõl be egy üzletbe, hogy megvegyek valamit, hanem szétnézek, tájékozódok a témában, és azt veszem meg, ami nekem ÁR/ÉRTÉK arányban legjobban megfelel.
    Abszolút egyetértek. Pont ezért jók az ilyen fórumok. (Bocsi, de nem volt egyértelmû az elsõ írásod.)