Oldala 6 of 55 ElsõElsõ ... 4567816 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 51 to 60 of 543

Topic: Az energia kérdése

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,221
    Given: 1,202

0 Not allowed!
    Egy múltkori videóban akkukra volt kötve a napelemes rendszere valakinek.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Tulelo Hozzászólás megtekintése
    Egy múltkori videóban akkukra volt kötve a napelemes rendszere valakinek.
    Na ja, hiszen a megtermelt áramot tárolni kell! Pont ide akartam kilyukadni. Ez azt jelenti, hogy ha beüt a krach, akkor vagy neki kell állnod "szigetüzemûvé" átalakítani a rendszeredet, vagy már eleve ezzel a megoldással (is) kell számolnod, ami jókora pluszköltséggel jár. Az aksikat el kell helyezni valahova, ha lehet, saját helyiségbe, egy vagyonba kerülnek és külön macera a szakszerû kezelésük.

Member Vándor's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Trendo Hozzászólás megtekintése
    Nálam a témában jártasabbaktól kérdezném:
    Tételezzük fel, hogy gebasz beüt, áram balra el... Mi történik akkor egy kiépített, hálózatra termelõ solar rendszerrel (tehát ami nem sziget üzemû). Logikus, hogy akkortól csak real time lehet vele valamit mûködtetni, mikor süt a nap, mert már nincs hova visszatáplálni a fölösleget. Kell-e ehhez valami átszerelés?
    A múltkor volt bedobva egy EON-os papír a postaládánkba, hogy az utcában ettõl-eddig nem lesz áram a hálózat karbantartása miatt. Ez idõ alatt mindenféle visszatáplálás tilos.
    Ebbõl gondolom, hogy le lehet kapcsolni a visszatáplálást, és akkor valóban "real-time" megy, ahogy Te is írod. Ez is több a semminél egyébként. Világításban mondjuk valóban nem fog segíteni, de például a mélyhûtõidet életben tartja, ha esetleg a gáz megy akkor van fûtés is, de simán tölteni tudod a kütyüjeidet is.

A visszatáplálás lehetõsége egy plusz szolgáltatás, amivel a felesleget(tehát az általad el nem használt energiát) tudod a hálózatra pumpálni. Ha ez nincs, és mondjuk Te reggel 8-tól este 6-ig nem vagy otthon, és közben semmilyen elektromos berendezést nem üzemeltetsz, akkor maximum üresjáratban van a rendszer, és elveszik a fel nem használt áram. Ettõl még mûködik.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    És ha üresben járatom, akkor nem károsodik a rendszerem? Csak ott ácsorog a töltés a két input kapcson?

Member Vándor's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ha nem dugsz semmit a konnektorba károsodik Paks? Ha beindítod, és nem kötsz semmit az aggregátorra, tönkremegy?
    A szolárpanel is csak egy áramforrás, ugyanazok a szabályok érvényesek rá, mint bármelyik másikra. Nem történik semmi, ha nem használsz áramot.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Én annak idején elektrotechnika gyakorlaton még a bánhidai centrálét is képes voltam rövidre zárni )))
    Kösz a válaszokat.

Super Moderator Don't Panic's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Egy jó napelemes rendszer esetében a visszatáplálás extra funkció - én továbbra is a sziget üzemût pártolom. Az akkumulátorok viszont alapvetõ részei. Hiszen azok tárolják a napelemek által elõállított energiát késõbbi felhasználásra.
    Attól, hogy nem vagy otthon, attól még van veszteséged. Hiszen ott van a hálózati ellenállás, a csatlakoztatott, de használaton kívüli eszközök természetes cirkulációja illetve a hûtõgép, fagyasztóláda. No, meg azok a jószágok, amik stand by-ban vannak, de ugyanúgy felveszik a juicet órajelhez vagy a memória fenntartására, stb.
    Károsodni minden rendszer károsodik. Csak, ha ez rendeltetésszerû használatból következik, azt elhasználódásnak nevezzük (akksi élettartama, stb.)
    Stay calm & never quit. - tulelniatermeszetben.blog.hu

Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Zöld Október Hozzászólás megtekintése
    Lehet, hogy bõdületes nagy baromságot mondok, de most, hogy álltam be a kocsival ránéztem a kerti solar lámpára ahogy világít, s ez adta az ötletet: solar lámpákkal megoldható lenne a világítás, legalábbis valamilyen szinten. Alapvetõen elég olcsóak ezek a lámpák, vannak már 400 Ft-ért is (persze láttam már 4000/db áron is), s ki-bekapcsolható. Nyilván nem nagy a fényerõssége, de arra jó, hogy az orrunk hegyénél tovább lássunk a házban. A tapasztalataim szerint igénytelen is. Anno vagy 4-5 éve vettünk vagy 6-ot, ebbõl mára csak kettõ van meg, mert volt, hogy a kutya barmolta szét/rágta meg/játszott vele, volt, hogy nappal ráléptem, de ehhez hasonló mechanikai behatásoktól eltekintve más nem nagyon teszi tönkre. Nálunk mind a 4-5 telet kint töltötte, esõben, hóban, fagyban, s még most is mûködnek.
    Nyilván ez csak a világításra jelenthet alternatívát, de az is több a semminél. A gyertya is jó, de fogyó eszköz. Amirõl beszéltem egyébként a legolcsóbb mûanyagból készült verzió, de van fémbõl is, ami kb 100 Ft-tal drágább. 10-20 db (8-10 ezer Ft) nem egy ökör ára, de hasznos lehet egy SHTF szituban, normál állapotban meg "dizájnos".

Mi errõl a véleményetek?
    Ezek a lámpák játékszerek, de a vaddisznót elriasztják az biztos. A pottyantós WC-be jól beszerelhetõ. A párom szétszedte a napelem kint van a többi része bent, vagyis beépítette a deszka közé. Éjjel világít annyit, hogy elrendezheti az ember magát odabent. Továbbá alapjáraton van benne egy kapcsoló is, ezt sokan nem is tudják, tehát nem kell égnie állandóan.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Vándor Hozzászólás megtekintése
    Ha nem dugsz semmit a konnektorba károsodik Paks? Ha beindítod, és nem kötsz semmit az aggregátorra, tönkremegy?
    A szolárpanel is csak egy áramforrás, ugyanazok a szabályok érvényesek rá, mint bármelyik másikra. Nem történik semmi, ha nem használsz áramot.
    Utánaolvastam, így már világos a dolog számomra. A szigetüzemû rendszerekhez nélkülözhetetlen akkumulátorokra feltétlen kell egy töltésvezérlõt is kapcsolni. Ez védi meg az aksit túltöltéstõl, azokban a periódusokban, mikor áramtermelés van, de nincs fogyasztás.

Junior Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Gondolkodtam egy kicsit és oda jutottam, hogy az egyetlen eszköz amit nem tudnék áram híján nélkülözni az a fütésrendszerem keringetö szivattyúja. Ha nem megy egyszerüen nem nyomja elöre a melegvizet a csövekbe. Elég lenne egy pár napos áramkiesés és nem tudnék füteni. Mi lenne a legköltséghatékonyabb megoldás ennek müködtetésére? Áramfogyasztása egyébként nem nagy, 32W/óra a legnagyobb fokozat, ennél kisebbre is állítható. Valakinek vélemény?