0
Én még úgy tanultam, hogy mellkasra kell célozni. A lövés hangjára bemozdulhat, elfordíthatja a fejét a célpont. A mellkas nagyobb felületet nyújt és elsõ körben nem az mozdul a hanghatásra. Úgyhogy a mellény hatásos lehetne, ha valóban megfogná a lövedéket. Az acm puska lövedéket, véleményem szerint csak nagyobb távolságból hatástalanítja, de akkor is olyat üthet, hogy elfekszik, aki bekapta.De mi van ha a sniper fejbecsavar? Szerintem mind oda céloz.
Én a 90-es évek elején kék NATO mellényt kellett, hogy használjak. Alapból volt vagy 20-25 kg, nyak- és lágyékvédõvel. Opcióként behelyezhetõ colos vastagságú acéllapokkal elõl-hátul. Azt mondták, hogy a 7,62-es gépkarabély lövedéket még így sem tudja megfogni, pisztoly lövedék és repeszek ellen véd.
Megnyugtató volt, nagyon.![]()
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
A loves hangjat csak akkor hallja meg ha elvetik a celt, a lovedek boven hangsebesseg felett utazik![]()
Akkor használnám, ha olyan durva SHTF szitu van, hogy már nem számít hogy mit veszel fel ,és hogy mi van a kezedben.... Azaz anarchia, az államrend szétesése esetén. De van nekem kabát alatt viselhetõ is, ha rejteni kell...
(ezt a Grafitosnak írtam)
Ez elviekben igaz is lenne. A torkolati sebesség és a becsapódási sebesség azonban különbözik erõsen, utóbbi nagyban függ a távolságtól, amit meg kell tennie, a fegyver típusától, a lövedék típusától, súlyától és érdemes bekalkuláni a változó töltény minõséget, nem is beszélve az idõjárásról, szélrõl, esõrõl stb. Lehetõség szerint, részint ezért kell a nagyobb felületet adó, de súlyos sérülést vagy halált okozó sérüléssel járó célt választani.
Többszáz méterre leadott lövésnél, bár a vadászok ritkán lõnek ilyen távra, sokszor még a nagyvad is megugrik a lövés hangjára.
Múltkor olvastam több vadászlõszer ismertetõt, papíron 100 m-re írt 600-800 m/s becsapódási sebességet. 200-250 m-re az mennyi lenne? Mondjuk esõben és közepes erõsségû ellenszélben? Vajon a hang érne oda elõbb vagy a lövedék?
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Nem tudom a vadászok milyen lõszert használnak, de egy "klasszikus" precíziós lõszer(.308win Lapua Scenar, 167gr) 1000 méteren még hangsebesség környékén utazik(tengerszint, 20C)
Csatolmány 4069
Ezzel csak az a baj, hogy a Honvédségnél anno rendszeresített SZVD-63-as nem ezzel, hanem az 1891-ben(!) rendszerbe helyezett peremes 7,62X54mm-es cári lõszerrel mûködik. Mi is ezt használtuk 7N1-et nem is láttam, a 7N14-rõl nem is beszélve.
Olyan 1000m körül magától leesik, bár papírforma szerint 1300m körül lenne a maximum lõtávja. Célzott lövést 450m-ig adnék le vele(papíron 5-600m-t is bír). Bár, ott is csak az elsõ lövés számít, a félautomata töltés miatt, újra lehet kezdeni a célzási szertartást. Ideális lõtáv kb. 250m. Az igaz, hogy 800m/s körül mozog a torkolati kezdõ sebesség, de az elavult, nehéz lövedék miatt ez rohamosan csökken.
Mai napig ez van rendszerben.