0
Az antennának nem kell 220volt, sõt semmilyen áram sem.
Áram átalakító kell a rádióhoz, ha nem akkuról mûködteted. Van stabilizált Cb tápegység is, ami 13,8voltos.
Tehát 12volt kell a rádióhoz, és az erõsítõhöz, de ezek a szobában vannak! A rádió és az antenna van összekötve koaxiális antenna kábellel. Ennek a hossza lehet akár 50-80méter is! De persze nem a TV által használt Koax kábel kell hozzá. Mert azok 75 ohmosak. A rádiós koaxok pedig 50 ohmosak! Ebbõl érdemes vastagabbat venni, de lehetõleg hajlékonyat Pl.:RG-213 as http://www.radioamatorwebshop.eu/kabelek_tapvonalak_121
Minél kisebb csillapítású kábelt kell választani, mert 3dB csillapítás már felezi a kimenõ teljesítményt!
Az antennát mindig fém csõre rögzítjük, és le földeljük! A villám védelem nagyon fontos.
Nézd trappista, Még nem sokan vagyunk Cb frekvencián prepperek.
Ha nappal próbálkozol akkor viszont külföldi Prepperek bejelentkezhetnek.
Ha nincs erõsítõd, akkor csak nappal érdemes próbálkozni. Ezért fontos, hogy most még békeidõben mindent lepróbáljunk, és begyakoroljunk, hogy SHTF esetén már minden gördülékenyen menjen.
27.405 a kamionos frekvencia. 27.555 a nemzetközi hívó frekvencia (csak nappal)
27.600 hotel alfa klub frekvencia. Itt esténként szokott lenni élet. De ha nem hallasz itt senkit, akkor is szóljál bele nyugodtan, nem kergetnek el a klubtagok, sõt...
Ha velem vagy más Prepperel akarsz beszélni, akkor egyenlõre mindenképpen elõre megbeszélt idõpontban és frekvencián kell próbálkozni. (Erõsítõd van?) Ha nincs, akkor csak nappal.
Unikornis!
Szólj privátban, ha van erölködõ!
7-én nálunk is találkozó, így nem megyek sehová.
Áthelyezem a rádióim. Szerinted toldható a kábel? Forrasztással, csatlakozóval? Vagy cseréljem. Cb és FM rõl van szó.
Mármint a Cb antenna kábelét is toldanám és az aszódi antennáét is.
| Thumbs Up |
| Received: 3 Given: 1 |
Köszi a gyors választ.
Külön erõsítõm nincs, mobilban Albrecht ae 5890-et vagy az Ic-706MK-II.G-t használom Sirio ML-145 antennával.
Stabilban többnyire Ic-718-at Dunax Gp-vel, van egy 3 elemes yagim is, de még a garázsban fekszik, várja a tavaszt.
27.500-on gyakran elõfordulok digimódban / Psk-31 a kedvenc /de ritka a magyar partner.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Bocs mindenkitõl hogy nem válaszoltam, este csak tableten tudtam nézni a fórumot, és arról nagyon macerás írogatni.
A toldások persze mind hibalehetõségek, de normális gyári csatlakozókkal, jól forrasztva minimális a veszteség.
Ha csak rövid a kábel, akkor inkább cseréljed, de persze hosszú, vastag (tehát drága) kábel esetén muszáj toldani, ha az ember nem milliomos. A toldás nem ördögtõl való dolog, csak oda kell figyelni.
Morpheus: Oké, majd felhívlak mobilon, ha ott vagyok a börzén, és megmondom hogy mi a felhozatal. Aztán eldöntöd hogy melyik kell. Ott árulnak csatlakozókat, toldókat, átalakítókat. Van ott minden!
Trappista: Profi rádió amatõr felszerelésed van! Van hívójeled is?
Sajnos digitális adásmódban még nem vagyok járatos, de majd egyszer...
Esetleg megpróbálhatunk egy tesztet csinálni valamelyik nap amikor ráérsz.
| Thumbs Up |
| Received: 3 Given: 1 |
1992 óta szennyezem az étert, ha3fup hívójellel.
Az tök jó, hogy van itt igazi rádió amatõr is!