0

Thumbs Up |
Received: 209 Given: 243 |
Én azt mondom ez még mindig csak az elõszele a dolgoknak. Minket nem érint, de az egyetemistákat pl. érinti, hogy nem tudnak elmenni sörözni/bulizni. Lesz ez még este 10, de lehet este 9-is, ha így folytatódnak a dolgok. Jó, engem az sem fog érzékenyen érinteni, de remélem azért olyan lezárások nem lesznek, mint volt tavasszal.
elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!
"Müller Cecília: Ez a vírus valamin utazik"
Hoppá hoppá 5G!![]()
Thumbs Up |
Received: 88 Given: 35 |
Engem sem érint, és pont ez jutott eszembe, hogy az emberek nagy részét nem érintik a szigorítások, de ez még nem jelenti azt, hogy értelmetlen. Az idõsebbek azok akik leginkább komolyan veszik és betartják a korlátozásokat (de õk sem 100%-ig). Egyrészt, mert õk a leginkább veszélyeztetettek és mert így szocializálódtak az átkosban. A középkorúak között már többen lehetnek akik már lazábban veszik, a fiatalok között valószínûleg még nagyobb számban vannak, akik szarnak a vírusra, õk élni akarnak.
Sokan az iskolák bezárását akarják / várják, de szerintem nem ott terjed legjobban a vírus. Az iskolában maszkviselés van (tanórán kívül), hõmérséklet mérés belépéskor. Nem mondom, hogy ez 100%-os biztonságot ad, de sokat számít. Az órán a tanár és a diák között tartható a 1,5 m távolság. A hallgatók általában hallgatnak és nem beszélnek órán, így kisebb az az általuk levegõbe juttatok kórokozók száma.
Az egészségügyi intézményeket, az élelmiszer boltokat, patikákat tavasszal sem zárták be, szerintem most sem fogják. Esetleg bevezetik megint az idõsek vásárlási sávját. A karácsony közeledtével úgyis tele lesznek a boltok. Ha minden bolt nyitva marad (sportszer, játék, barkács, stb) akkor több helyen oszlik el a tömeg. Ha csak a Tesco, meg az Auchan lesz nyitva, akkor zsúfoltak lesznek.
Olyan intézkedést úgysem tud hozni a kormány, ami mindenkinek megfelel. A meglévõ intézkedéseket kell betartani, hiába zárnak be mindent, ha a tiltakozók az utcára vonulnak és tömegtüntetések kezdõdnek (volt rá példa külföldön)
Benne van a pakliban, hogy éjféllel kezdik, és fokozatosan korábbra hozzák. Felõlem is lehet este kilenc.Szerintem az is bejátszik, hogy politikusból van, és nem tud elvonatkoztatni a 2022-es választásoktól. Félt, hogy nem jól venné ki magát, ha nyáron letiltaná az Adriát. De, hogy mondjon valamit, letiltotta szeptembertõl, amikor már senki sem menne amúgy se. Most ilyesmi lehet a kijárással is, tiltsuk le éjszaka, akkor hoztunk is valamit, meg nem is. Azt érdekes látni egyébként, hogy ez a stratégia mûködik! Viszonylag sok "egyszerûbb" emberrel beszélek, az egyikük ma is itt dicsérte a banditát, hogy milyen jól kezeli a járványhelyzetet. Egyszerûnek tûnik a taktika, de sok szavazó rokonszenvét megnyeri még ilyen lózungokkal is.
Azt írogatják, hogy talán nem kell a tavaszihoz hasonló lezárásokra készülni. Faramuci helyzet, hogy tavasszal alig volt fertõzött, lezárták az országot, ami miatt tömeges munkanélküliség állt elõ. Most meg, amikor tényleg hullám van, nincs lezárás. Persze tavasszal még nem tudták, hogy valójában enyhe a helyzet, az csak utólag derült ki a hazai orvosi egyetemek közös felmérésébõl. Mondjuk amikor stabilan nem jelentek meg fertõzöttek a kórházakban, akkor azért már talán lehetett volna enyhíteni, és gyorsan a munkahelyekre koncentrálni.
Pontosan, a meglévõ intézkedéseket kell betartani.
Az eléggé gáz, hogy régóta tart ez a járvány. Az "elsõ hullámban" a Kormány ellõtte a puskaporos hordót, iskolák bezárása, tömegesen elõálló munkanélküliség járulékos veszteségként kezelése, kocsmák nyitvatartási korlátozásai stb. Ezzel a szigorral hirtelen, egyik napról a másikra hozták komoly stresszhelyzetbe a bizonytalan és tájékozatlan lakosság nagy részét.
Aztán jött az enyhítés, és sokan azt hitték, hogy rendben van a helyzet. Erre most meg valódi hullám van, az elsõ - reméljük utolsó - magyarországi hullám. És jönnek az újabb korlátozások.
És akkor még mostantól mondjuk egy év az átoltottság elérése. Az a baj, hogy idegzettel egyre nehezebben viselik az emberek. Boltban randalírozó csöves, rendõrnõt orrba verõ csöves, villamoson õrjöngés a maszk miatt, stb. Meg ha eddig esetleg nem voltunk szó szerint az egymillió alkoholista országa, akkor most már biztos azok vagyunk. Vagy már a másfél millióé. Orbán pedig nyilván a választásokon is morfondírozik, és nem akarja teljesen magára haragítani nagyobb számban az egyszerûbb embereket. Ezért az egész helyzet kicsit faramuci.
Az iskolákról most azt nyilatkozta Gulyás, hogy az egyetemeken megoldható lenne a távoktatás, de az alsóbb iskolákban, ahol nevelési feladatok is vannak, ott nehezen. Ezek szerint ott voltak a legrosszabb tapasztalatok (gondolom Borsodban, stb.) Ehhez már én teszem hozzá, hogy a felsõoktatásban az oktatók, intézményvezetõk viszont ugyanilyen rossz tapasztalatokról számoltak be a digitális oktatás kapcsán, úgyhogy az egyetemeken sem lenne könnyû megint átállni rá. Emlékszem amúgy, voltak tanulmányok, amik arra mutattak, amiket te is írsz: hogy pont a sulik bezárása nem annyira indokolt a koronavírus kapcsán. Gulyás most azt mondja, hogy egyelõre nem is tervezik, a felsõoktatásban sem. (Külön gáz lenne, ha a most zajló, hagyományos formában megindított tanév közepén állnának át megint távoktatásra.)
Én továbbra is azt látom, hogy a vírus véletlenszerûen fertõz. Aki nem otthon ül, hanem éli a mindennapi életét, az óvintézkedések mellett is megfertõzõdhet, és fordítva: lehet, hogy valaki hanyag, és mégis elkerüli a vírus. Valószínûleg jobban függ a dolog az immunrendszertõl, mint a kézfertõtlenítõtõl, maszktól, stb. És ahogy látom, a fertõzötteknél is teljesen véletlenszerû, hogy kit mennyire visel meg. Gondolom, hogy ez is az egyéni immunrendszertõl függ leginkább.
Erre most meg a Miskolci Egyetem önállóan átáll távoktatásra, a félév végéig. A káosz pedig senkinek nem fog jó tenni.
Szlávik János: Én nem látom, hol a vége
"A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának fõorvosa kiemelte:
CSAK VASKÉZZEL LEHET IRÁNYÍTANI OTT, AHOL OLYAN A KÖZLEKEDÉSI MORÁL, MINT MAGYARORSZÁGON. ILYEN HELYZETBEN CSAKIS A KORMÁNYZATNAK KELL ODAHATNIA, HOGY AZ EMBEREK BETARTSÁK A SZABÁLYOKAT, MAGUKTÓL NEM FOGJÁK
– vélekedett, majd a digitális oktatásról fejtette ki véleményét. Mint fogalmazott, >>nem nagy híve<< az iskolabezárásnak.
PERSZE, A DIGITÁLIS OKTATÁS NAGYON JÓ, HA MÛKÖDIK, DE NEM OLYAN EGYSZERÛ EZ, MERT AKKOR A SZÜLÕKNEK OTTHON KELL MARADNIUK. NÁLAM IS, NÕVÉREK, ORVOSOK NEM TUDNAK OTTHON MARADNI A GYEREKKEL, VAGY HA EZT TENNÉK, AZ KOMOLY PROBLÉMA LENNE, AZONNAL ELVESZÍTENÉK EGY-KÉT NÕVÉRT
– magyarázta az infektológus."
Ebben van logika. Még két hónap van az évbõl, és sok szülõnek valószínûleg elfogyott már a kivehetõ szabadsága a tavaszi iskola/óvoda bezárások alatt.
Az is elgondolkodtató, amit a közlekedésrõl mond. Ahol ez van, amit naponta láthatunk pl. a Bp-i Autósok videóiban, ott hatósági erõ kell sajnos a járványkezelés szabályainak a betartatásához is.
Thumbs Up |
Nyilván ti is olvastátok/hallottátok, hogy a múlt héten elkezdték a tömeges tesztelést Szlovákiában,a cél a teljes lakosság letesztelése. Természetesen a legfertõzöttebbnek tartott régiókban kezdték és az elsõ eredmények (136ezer teszt) alapján 3,87% a fertõzöttek aránya.
https://www.portfolio.hu/global/2020...zottseg-454478
Tehát a legfertõzöttebb régiókban 100 emberbõl durván 4 fertõzött van. Nagyon messze még a "nyájimmunitás".
Ugyanezen a portálom olvastam Zsiday (balos megmondóember) szösszenetét, miszerint jelenleg 1 millió fertõzött van itthon (vagyis 100 emberbõl 10) amit szerintem jócskán túllõtt, de ettõl függetlenül érdemes elolvasni a pontjait.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20...-mogott-456116
Ez reálisnak látszik! Nem értettem, hogy miben mesterkedik a dagadék, és ez a Zsiday magyarázat meglehetõsen észszerû.
Thumbs Up |
Szerintem Zsiday számai túlzók. De ha mondjuk "konzultációt" tartanának a járványkezelésrõl és felmerülne a kérdés, hogy "mindenkit mentsünk meg (a rákosbetegtõl a 95 éves nénikéig), akár egy durva gazdasági visszaesés árán (költségvetési hiány, munkanélküliség emelése árán, stb)" vagy "próbáljunk egyensúlyozni az elviselhetõ gazdasági visszaesés és elviselhetõ áldozatszám között", akkor a többség vajon mire szavazna?
Merthogy Zsiday azt veti Orbán szemére, hogy megpróbál úgy lavírozni, hogy a gazdasági visszaesés és a halálozás nem legyen rosszabb mint a régiónkban. Ami tök logikus, hiszen ha kevesebb az áldozat, de a gazdaság padlóra kerül, akkor a baloldal nem dicsérni fogja Orbánt, hogy milyen faszagyerek, hanem azt, hogy szétkúrta a gazdaságot. Ha meg nem hagyja összeomlani a gazdaságot, akkor az áldozatok számát olvassák a fejére. A "derék" ellenzéknek semmi nem drága, hogy hatalomra jussanak. Ha szarul jön ki az ország lakossága ebbõl a helyzetbõl és emiatt Orbán megbukik, akkor a baloldal - magában - az fogja mondani: megérte az áldozat(unk).