0
Amúgy a könyv szerintem igazságok, féligazságok, találgatások, valószínűségek azonosíthatatlan, szétbogozhatatlan keveréke, amely jó gondolatébresztő, de jó elterelés, álca is lehet.
A könyvben megörökített egyetlen "legislegfelsö kaszt" szerintem nem létezik, de különféle, minél teljesebb hatalomra törő szervezetek természetesen igen.
Hogy ezek évezredek óta folyamatosan léteznének, azt nem hiszem, de évtizedek, évszázadok óta fennálló nemzetségek és titkos csoportok, társaságok minden bizonnyal vannak.
Amennyit tudni lehet róla, azok alapján a szcientológia is ilyen, és a szerzőnek ehhez a kétes egyházhoz van köze, ami szintén számos kérdést vet fel: ez valóban egyfajta vallomás, szépirodalmi köntösben? Vagy valamilyen módon az egyház ideológiájának közvetítője (a szcientológia vállaltan pszichológia-pszichiátria ellenes, ahogy a szöveg is), vagy valódi céljaival kapcsolatos félrevezetés?
Mindenesetre érdekes könyv, most különösen aktuális részekkel (vírusok, háborúk, stb), szerintem érdekes végighallgatni!
Hogy egy kicsit személyes is legyek... Nekem nem sikerült. Elejétől végéig egyszer sem. Hetek óta próbálom: esténként felteszem a fülest, elindítom a lejátszást, és hosszabb-rövidebb idő után elalszom... Majd legközelebb onnan folytatom, ahol felriadtam, megállítottam és leraktam a telót. Azt hiszem, a java már megvolt, de egyrészt még mindig nem unom, másrészt valóban könnyebben alszom el, amióta a hangoskönyvre találtam!