Sok hasznos infó van ezen a topikon, de sok "nemátgondolt" hozzászólás is. Én is kísérletezek az élelmiszerek lejárati idejével.(Nem a sóra, cukorra, ecetre, páleszre gondolok.) Fémdobozos konzervek (hús, hal, gyümi ) lejártuk után 5 évvel is ugyanolyanok. Üveges gyári konzervek 3-4 év után meglágyulnak. A ramentészta 3-4 év után avasodik. A magyar "beef jerky" : a házisonka 2 év után a kamrában avas, akárcsak a szalonna, zsír. Finomított vagy hidegen préselt olaj 2-3 év után avasodik. Kekszek ( egyes tészták) a bennük lévő zsírok miatt avasodnak. Csoki : egy év után matt lesz, 2-3 év után avasodik. Tejpor sima csomagolásban 2-3 év után avas. Extrudált kenyerek 2-3 év után. Persze ettől még ehetőek,de csökken az élvezeti értékük de én így ismegettem. Valószínű vákumolva tovább bírják, majd ezt is kipróbálom... A seregben ettünk háborús tartalékot ( szárított borsó, bab, burgonya, tészta ) ami állítólag már vagy 20 éve lejárt. ízre semmi sem változott, csak tele volt 1 cm-es kukacokkal, de kénytelenek voltunk megenni, elvégre az a kis fehérjeforrás is meg volt főve.
Van még 2 kockatejem (UHT) ami 5 éve lejárt. Egy nap kipróbálom...
Régi történet: a műhelybe, ahol dolgoztam, egy öregúr hozott mindenkinek egy-egy doboz kb 30 éves munkás-cigit amit a padláson tárolt. Én nem fogadtam el mert nem cigizek (kaptam is a letolást). Azt mondták, hogy ilyen finomat még nem szívtak. Persze az még dohányból készült, nem kátrányos papírcsíkokból mint az ukrán cigi.