1
Ma csináltam egy kést egy Tramontina Bolo machetéből. Két ilyen machetém van (volt...), ebből az egyiket (minthogy extrém minimalista vagyok) feleslegesnek ítéltem. Na de, senkinek nem tudtam volna eladni arrafelé ahol élek, ha pedig meghirdetem az Ebay-en az több macerával jár mint amennyit megér az a legfeljebb 10 dollár amit kapnék egy használt cuccért. Hanem, ez mégiscsak egy remek rugóacél amit kár lenne veszni hagyni... Szóval csináltam inkább egy kést belőle, ehhez mintának (főleg méretnek) az Old Hickory Butcher Knife-ot választottam. Igaz kissé magasabb lett, mert ugye a machete is magasabb. De nem sokkal. A machete eredeti súlya 40 deka volt, e késé most 25 deka. Lehet hogy így a képen rondán mutat (oké, a valóságban is randa...) de nagyon szeretem és POMPÁSAN bevált a húsdarabolásban meg mindenütt! Szerintem remek bushcraftozós kés. Már csak valami tokot kéne találnom nekije, mert az nincs még, de különben machete korában se volt neki tokja. Íme a kisédes:
ujkesem.jpg
Van egy rozsdamentes késem (úgy találtam) amit általában a mindennapi dolgokhoz használok, és semmi baj nincs is vele amíg konyhakésnek használom. De nem igazán szeretem a rozsdamentes acélokat. Ez amit csináltam, ez időjárásálló acél, azaz ez is nagyon ellenálló mindennek, de küllemében mégis a szénacélokhoz hasonlít (mert végülis tényleg szénacél, ha speciális is), és én szeretem ezt a primitív kinézetet! Na szóval majd eladom vagy elajándékozom azt a konyhakést, s ezt használom helyette, s így ezentúl mindig amikor kézbefogom, élvezhetem az „Én csináltam!” jogos büszkeségét...
Aki kritizálja a minőségét, annak felhívom a figyelmét hogy egyáltalán semmi kovács-szerszámom nincs, még szalagcsiszolóm se. A pengét a machetéből egy közönséges flexszel vágtam ki, azzal durván megcsináltam az élszalagot is valamennyire, majd kézzel, vasreszelővel mentem rá, végül a végső élezést szárazon is használható Spyderco kerámia-fenőkővel végeztem el. Azaz ez teljes egészében kézi barkács!
DE NAGYON ÉLES... És irtóra robusztus... Ahhoz hogy egy ilyen rugóacél eltörjön, már nem is tudom miféle extrém igénybevétel kéne... ez SAE 1070 szénacél, ami időjárásálló rugóacél, messze magasabbrendű mint a szokásos konyhakések acéljai, épp csak nem csillog olyan szépen!