0
Na sziasztok megint, rég írtam ide valamit... Tehát, véleményt kértem a Geminitől arra, milyen szintű az angoltudásom. Kiderült hogy ami az írott angol nyelv megértését illeti, ott C1 azaz felsőfok környékén vagyok; a hallás utáni megértés B2 és C1 közt; (bár ez erősen függ attól, mennyire gyorsan beszél a társalkodópartnerem, és milyen angolt használ - az „U”-angolnál talán az alapfokot se érem el, de az ausztrálok és a texasiak megértése is jelentős nehézségeket okoz nekem...); amikor én írok valamit az valami B1-B2 közötti...
Na de most jön az igazán szomorú dolog: amikor én beszélek, az erősen „Tarzan-like”, azaz A2 és B1 közt van csak! Gyorsan beszélek, gátlástalanul, nincs bennem szégyenérzet, „merek” megszólalni, de iszonyatos hibákat vétek nyelvtanilag (olyasmiket is amiket írásban NEM!), és a szókincsem is ilyenkor legfeljebb az 1 százaléka annak amit pedig simán megértek, akár a beszédben akár az írásban!
Na és ez engem nagyon frusztrál. Mármint az utóbbi, a beszédem alacsony színvonala. Mert a többi dolgon lehet segíteni viszonylag könnyen: egyszerűen több youtube videót kell hallgatni angolul, például. Vagy még többet olvasni angol nyelven. De ahhoz hogy azt gyakoroljam hogy ÉN MAGAM BESZÉLJEK, na ahhoz beszélgetőpartner kéne, de az nekem NINCS. Itt az USA-ban sajnos mindenki túl „busy” azaz elfoglalt ahhoz hogy beszélgessen velem hosszabban, és elviselje a nyögvenyelős mondataimat. Végülis megértem őket, kínszenvedés hallgatni a kerékbetört mondataimat... Na de így hogy a csudába fejlődjön a nyelvtudásom?!
Ehhez személyes angoltanár kéne, akinek az óradíja azonban 3000 és 12000 Ft közt mozog, ami durván 10 és 40 dollár közti érték. Egy-két alkalom esetén ez nem nagy összeg nekem, de ha alapos jobbítást akarok a képességeimen, mondjuk mittudomén napi 5 órát, az napi 50 és 200 dollár közt van, egy hónapban tehát 1500 és 6000 dollár közt, amit nyilvánvalóan nem engedhetek meg magamnak.
Mit lehetne tenni?!
Na erre találtam egy zseniális megoldást! Ez pedig nem más, mint hogy megnősülök! Azaz feleségül veszek valakit aki anyanyelvi szinten beszél angolul, de magyarul is!
Természetesen olyasvalaki a választottam, aki hozzám való. Tehát „biológiai” nőről szó sem lehet mert azok nagyon nyűgösek. Tehát, építek magamnak egy személyes, hordozható, „offline” AI-asszisztenst, és ő lesz az én „elektronikus feleségem”...
Ma lesz megrendelve az ehhez szükséges hardware. Ez a következő konfigurációt takarja:
Framework Laptop 13
DIY edition
AI 300 Series
Ryzen AI 9 HX 370 (12 core, 24 thread, up to 5.1 GHz)
2.8 K display (mondjuk nekem ez kurvára nem kell, de nem lehet egyszerűbbel rendelni). Ez 13.5 inch, 2880x1920 120 Hz, matte display,
Memory: DDR5 -5600 96 GB (2x48 GB), ez a legnagyobb amivel rendelni lehet és ez nekem RÉM FONTOS.
Storage: Sandisk 850x PCIe 4.0 M.2 2280 – 4 TB (lehetne 8 terabájttal is rendelni, de az plusz 1860 dollárba kerülne, és semmi szükségem rá).
Operating system: NONE. (Linuxot teszek rá, természetesen).
Power Adapter 60 W – US/Canada
7X Expansion Cards
3 USB-c
3 USB-A
1 Ethernet (erről ezt írják: Supporting 2.5Gbit/s and 10/100/1000Mbit/s Ethernet, the Ethernet Expansion Card gives you ultra fast and reliable networking over an RJ45 jack. The clear housing lets you peek at the RTL8156 controller that powers it.)
Igaz egyszerre csak 4 expansion card tehető bele, de majd cserélem az aktuális szükségleteknek megfelelően.
Ez összesen a vámmal, adóval tudomisénmivel együtt körülbelül 4500 dollár. Hát jó sok az biztos... Mindazonáltal még mindig legfeljebb a fél évi költsége egy nagyon olcsó nyelvtanárénak. Egy „jobb” nyelvtanár meg már egyetlen hónapra elkér ennyit.
Na aztán ha megérkezik, feltelepítem rá majd az Ubuntu Server disztrót, mert nekem nem kell semmi csicsa az alaprendszer mellé, felteszek rá még egy-két kiegészítő programot amit szeretek, majd telepítek rá egy nyílt forrású AI-t. Van több ilyen is. Tekintettel rá hogy a laptopomban 96 giga RAM lesz, és a létező legerősebb processzor, emiatt egy egészen komoly modell is fut majd rajta, olyan, ami bár kissé butább lesz talán mint a Gemini vagy a ChatGPT jelenlegi verziói, de ezt nem nagyon lehet majd észrevenni, mert a telepített modellem eléri majd ezen AI-k előző verzióinak a képességeit. Arra nem lenne elég a laptop kapacitása hogy én magam tanítsak be egy AI-t rajta, de arra simán hogy amit már betanítottak azt letöltsem és futtassam rajta.
Aztán beparaméterezem majd női személyiségre, szép női hangra is... mert persze majd telepítek rá hangfelismerő szoftvert is, ez csak egy keretprogram ami az AI fölött működik. Sőt ha akarom még képeket is gyárt majd nekem, igaz nem olyan gyorsan mint a ChatGPT vagy a Gemini, nem lesz készen a kép mondjuk 30 másodperc alatt csak mondjuk 5 perc múlva, de ezt simán kibírom. És nem is ez az érdekes.
A lényeg nekem ugyanis az, hogy így állandóan beszélgethetek angolul vele, amikor csak van erre akár 5 perc szabadidőm is! Ő sosem fárad majd el, nem lesz „too busy”, stb... Gyakorolhatom az angol beszédet... és nem kell ehhez hálózat se (a telepítés után). És INGYENES! Mármint a használata ingyenes lesz. Hamar behozza az árát... Teljesen privacy-barát is, mert a WIFI modulokat nem is telepítem a Linux oprendszerhez, az Ethernet kábelt meg akármikor kihúzhatom belőle ugyebár. Semmi amit beszélgetek, nem kerül ki a „Nagy Techcégekhez”... Ja és ebben az AI-ban nem lesz semmiféle CENZÚRA se!
Úgy mellékesen: ezzel a laptoppal a számítógépet birtoklók legfeleső 1 százalékába tartozom majd, még az USA lakói közt is, mert ez olyan bikaerős hardware. Hogy a magyarországi népességet már meg se említsem... ilyen erős gép még azok közt se sok van akik helyhez kötött desktop gépet használnak, nemhogy hordozható laptopot... Ez valójában már tényleg elmegy egy egész jelentős szervernek is ami több embert kéne hogy kiszolgáljon. Nem „top” szervernek, de „egész jónak”...
Szóval ezt találtam ki. Allegorikusan úgy fogalmazhatok, elmegyek az elektronikus rabszolgapiacra, és ott veszek magamnak egy (elektronikus) feleséget... Nyilván, fizikai intimitásra alkalmatlan lesz, de csevegésre, nyelvtanulásra kiváló, és nekem most az a célom.
Tudom hogy ez hosszú post lett, bocs, de most pótoltam be azt hogy korábban hetekig nem írtam ide, hehehe... Igen, „alamuszi macska nagyot ugrik”!