Sziasztok,

Lehet, hogy csak en voltam szerencses, de 1982-ben tanultam az altalanos iskolaban informatikat (konkretan: programozast). Nehany evvel kesobb ugyanabban az altalanos iskolaban tanultam kapalni is.

Es szerinten az a helyes, ha egy altalanos iskola szeles koru ismereteket ad. Nem kell (valoszinuleg nem is lehet) egy 6-13 eves gyerekrol eldonteni, hogy mit tanuljon: ha zenesz lesz, akkor tudjon szolmizalni, ha fizikus, akkor ismerje a newtoni mozgasegyenleteket. De mivel nem lehet tudni, hogy mi lesz, ezert tanuljon meg mindent ebben a korban. Hiszen ez kell ahhoz, hogy el tudja donteni, hogy mi erdekli. Raadasul kulon elony, ha van valami fogalma a termeszettudomanyokrol, mert akkor nem hisz el barmi nyilvanvalo hulyeseget.

Szerintem az idealis a szakkozepiskola volt, vagyis 14 eves korban eloszor hozhatott egy erdemi dontest az ember. Amit ha jo volt, (vagyis azzal foglalkozott kesobb, ami a szakmaja lett), akkor elonyos a szamara egy eleten at. Ha rossz, akkor sem katasztrofa (hiszen az erettsegivel barmilyen iranyba mehetett tovabb).

De azert nehez errol megalapozott velemenyt mondani, mert az ember a sajat boren keves dolgot tapasztalt. Pl. fogalmam sincs rola, hogy aki atbukdacsolt fizikabol (vagy matekbol, kemiabol, ...-bol), az barmit is megtanult ezekbol a targyakbol, vagy csak neha nagynehezen felmondott 1-1 "verset", tokeletes idopocsekolassal?