0
Több hónapos vagy még annál is tovább tartó munkanélküliség
Természeti katasztrófa (Hó, hurrikán, földrengés, a miatti élelem-, vízhiány, áramszünet)
Gazdasági csõd (kisebb vagy nagyobb, bármilyen okból, esetleg olajhiány miatt)
Társadalmi káosz, bûnözés, erõszakos támadások, közbiztonság hiánya
Háború, polgárháborús helyzet
Célom egyszerûen a mai társadalomtól való eltávolodás, az önellátás
Világvégére készülök (Meteorbecsapódás elpusztítja a Földet, felrobban a Nap, stb.)
Emlékeztem, hogy anno a Városi túlélõ blogon láttam egy posztot a "túlélõ piramisról". Tegnap megkerestem. Örülök, hogy eszembe jutott, mert jól használható az én helyzetemben.
Írtam már, hogy nagyon az elején vagyok a prepperkedésnek, amiket itt olvasok az aktív tagoktól, az elõtt tényleg le a kalappal! Nálam ez egyelõre kimerül a konzervek stb. gyûjtésében, és nem is vagyok olyan élethelyzetben, hogy ennél sokkal többet tudjak most foglalkozni vele. De a semminél ez is lényegesen jobb, és minden héten van egy kis fejlõdés.
A piramis azért jó, mert támpontokat ad és felállít egy hozzávetõleges rendszert. Tudom, hogy pont a prepperkedésben igazából nem lehet "rendszert" alkotni. Viszont én meg ilyen vagyok, és ezt hiányoltam sok írásban, oldalban. Hogy ha valaki már nem 20 éves, él egy átlagos begyöpösödött életet, nem foglalkozik készüléssel, azt sem tudja mi az a prepper, az hogyan kezdje el ezt az egészet úgy, hogy ne vesszen el rögtön a szerteágazottságban.
Ezért tetszik a Városi túlélõ, több más írása is olyan jellegû, hogy segíti a kezdõket egy listával vagy egy kis rendszerrel. Emellett egy teljesen "hétköznapi emberbõl" indul ki. Néha ekézték is emiatt a kommentekben, pedig a valóságot mutatja be: egy átlagos városi ember nem kútásással fogja kezdeni, hanem elmegy a Tescóba és vesz 3 hétre ásványvizet, stb.
A piramisban én most a második, sárga szintet lõttem be: készülés 3 hétre, kiterjedt veszélyhelyzet, regionális katasztrófa esetén. Vagyis arra készülök, hogy ha bármi miatt 3 hétig nem mozdulhatok ki sehova, az ne okozzon gondot. Ismerem a korlátaimat. Ez az a szint, ami "alap készségekkel" megoldható, nem kell hozzá különösebben tanulni, új képességeket elsajátítani, gyakorolni. Persze az is tervben van, de az egy késõbbi szint lesz. Ez a 3 hétre készülés egy átgondolt, szisztematikus felszereltséget és készletezést jelent, amiben viszont jó vagyok, rááll az agyam a rendszerezettségre.
Úgyhogy ma ebbõl a szempontból fogom átnézni a listáimat, hogy mi az, ami szükséges még egy 3 hetes, "enyhébb SHTF-re" készülve.