Szavazási eredmény megtekintése: Miért prepperkedsz elsõsorban? Mi az ami szerinted leginkább megtörténhet?

Szavazók
124. Te nem szavazhatsz
  • Több hónapos vagy még annál is tovább tartó munkanélküliség

3 2.42%
  • Természeti katasztrófa (Hó, hurrikán, földrengés, a miatti élelem-, vízhiány, áramszünet)

18 14.52%
  • Gazdasági csõd (kisebb vagy nagyobb, bármilyen okból, esetleg olajhiány miatt)

33 26.61%
  • Társadalmi káosz, bûnözés, erõszakos támadások, közbiztonság hiánya

27 21.77%
  • Háború, polgárháborús helyzet

18 14.52%
  • Célom egyszerûen a mai társadalomtól való eltávolodás, az önellátás

23 18.55%
  • Világvégére készülök (Meteorbecsapódás elpusztítja a Földet, felrobban a Nap, stb.)

2 1.61%
Oldala 9 of 16 ElsõElsõ ... 7891011 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 81 to 90 of 155

Topic: Miért prepperkedsz elsõsorban? Mi az ami szerinted leginkább megtörténhet?

MPF támogató P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 474
    Given: 866

0 Not allowed!
    Emlékeztem, hogy anno a Városi túlélõ blogon láttam egy posztot a "túlélõ piramisról". Tegnap megkerestem. Örülök, hogy eszembe jutott, mert jól használható az én helyzetemben.

Írtam már, hogy nagyon az elején vagyok a prepperkedésnek, amiket itt olvasok az aktív tagoktól, az elõtt tényleg le a kalappal! Nálam ez egyelõre kimerül a konzervek stb. gyûjtésében, és nem is vagyok olyan élethelyzetben, hogy ennél sokkal többet tudjak most foglalkozni vele. De a semminél ez is lényegesen jobb, és minden héten van egy kis fejlõdés.

A piramis azért jó, mert támpontokat ad és felállít egy hozzávetõleges rendszert. Tudom, hogy pont a prepperkedésben igazából nem lehet "rendszert" alkotni. Viszont én meg ilyen vagyok, és ezt hiányoltam sok írásban, oldalban. Hogy ha valaki már nem 20 éves, él egy átlagos begyöpösödött életet , nem foglalkozik készüléssel, azt sem tudja mi az a prepper, az hogyan kezdje el ezt az egészet úgy, hogy ne vesszen el rögtön a szerteágazottságban.

Ezért tetszik a Városi túlélõ, több más írása is olyan jellegû, hogy segíti a kezdõket egy listával vagy egy kis rendszerrel. Emellett egy teljesen "hétköznapi emberbõl" indul ki. Néha ekézték is emiatt a kommentekben, pedig a valóságot mutatja be: egy átlagos városi ember nem kútásással fogja kezdeni, hanem elmegy a Tescóba és vesz 3 hétre ásványvizet, stb.

A piramisban én most a második, sárga szintet lõttem be: készülés 3 hétre, kiterjedt veszélyhelyzet, regionális katasztrófa esetén. Vagyis arra készülök, hogy ha bármi miatt 3 hétig nem mozdulhatok ki sehova, az ne okozzon gondot. Ismerem a korlátaimat. Ez az a szint, ami "alap készségekkel" megoldható, nem kell hozzá különösebben tanulni, új képességeket elsajátítani, gyakorolni. Persze az is tervben van, de az egy késõbbi szint lesz. Ez a 3 hétre készülés egy átgondolt, szisztematikus felszereltséget és készletezést jelent, amiben viszont jó vagyok, rááll az agyam a rendszerezettségre.

Úgyhogy ma ebbõl a szempontból fogom átnézni a listáimat, hogy mi az, ami szükséges még egy 3 hetes, "enyhébb SHTF-re" készülve.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Most megnéztem a piramisos poszt kommentjeit is. Azért érdekesek...

Van összesen négy hozzászólás. Az elsõ rögtön kezdi a kifogásokkal, hogy de hát minden eseményre máshogy kell készülni, minek gyûjtsek kaját, ha jön egy zombivírus. Aztán gondolom, most a korona idején õ verekedett parizerért meg vécépapírért a boltban.

A második komment szerint ha van puska, akkor azzal úgyis meg lehet szerezni minden mást.

A harmadik és negyedik hozzászólás pedig közli, hogy õk a piramis utolsó, fekete szintjére készülnek, ami a teljes társadalmi/gazdasági összeomlás, háború, és egy állandó, átfogó önellátás kiépítése. A negyedik még ragozza is, hogy egyedül erre érdemes készülni, meg neki aztán semmi egy 3 napos túlélés, azt õ még annyira sem tartja, hogy egyáltalán készüljön rá valamivel.

Megjegyzem, a 3 napos zöld szinten egy földrengést, árvizet/belvizet, hó- vagy szélvihart, egy hosszabb áramszünetet, vagy éppen egy erõszakos zavargást értett a poszt. De ez a hozzászólónak meg se kottyan: "3 napra minek is készülnénk. 3 napra elmegyek kirándulni, sátorral, kajával, vízzel,stb, bármikor. A 3 nap nem gáz." Õ árvízben vagy utcai lövöldözésnél elmegy kirándulni. Piknikezik. Ebbõl látszik, hogy már a posztot sem olvasta el, de azért hozzászólt.

Meg nyilván ha a fekete után is lenne még egy szint, akkor õk arra készülnének. De azért kíváncsi lennék, hogy most mit alakítottak a járványhelyzet alatt.

Senior Member WestBam's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up
    Received: 231
    Given: 273

0 Not allowed!
    Mirõl beszélsz, jól haladsz Te a felkészüléssel ahogy látom a posztjaid.
    Ha a 3 hét belövése a cél akkor ne csak a kajára gondolj, hanem a vízre is, sõt, arra koncentrálj erõsen, mert víz nélkül a kaja vagy bármi más semmit nem ér Ha víz van akkor már könnyebb a dolgod sokkal. Számomra egyébként ez a legnagyobb probléma a város közepén. Hiába veszek pár zsugor vizet, 3 heti víz ha csak iszunk akkor is rengeteg, nálunk nagyjából 10l/nap megy el csak ivásra, mosakodás, fõzés, klotyó lehúzása, semmi más nincs benne ebben. Ez alapján 210l víz kellene 3 hétre csak inni, ami kb. 23 zsugor ásványvizet jelent. Az pedig rengeteg, no persze nem a befektetett összeg a sok, hanem a mennyiség. Ezt valahol tárolni is kell.
    elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Köszi a biztatást!

Igen, éppen a víz járt az eszemben, nemrég kérdeztem is a kútról a víztisztítós topikban. Több gondom is van vele.

1. Kb. 100 éves kút, sajnos elromlott, így manuálisan nem mûködtethetõ, szivattyúval megy. Nem tudom, hogy mennyibe kerülne megcsináltatni, de abban biztos vagyok, hogy drága lenne, én meg most nem állok jól.

2. Négy méter mély, betonlap rajta, ha elmenne az áram, akkor onnan vödrökkel kinyerni a napi vízszükségletet nagyon macerás lenne. És az csak a víz felhozatala, tisztításról akkor még nem beszéltem. Szerintem azt sokan elfelejtik, hogy egy SHTF-ben kábé mindent háromszor annyi idõ megoldani. Fõzés, fûtés, akármi. Egy sima áramszünet kábé egész napos elfoglaltságot ad, közben folyamatosan problémák, új dolgokat megtanulni stb. Viszont a napi létezésnek ugyanúgy ki kell jönnie maximum 17 órából. Ha csak 7 óra alvással számolok, ami az abszolút egészségi minimum. Ezért próbálok figyelni a prepperkedésnél az idõtényezõre is.

3. Amíg van áram, addig szivattyúval mûködik a kút. De most valamelyik nap nem jött, elfogyott a talajvíz. Ez nagyon ritka, talán most fordult elõ másodszor hosszú évek alatt. De azért nem túl biztató. Ha SHTF van, és a nyári kánikulában csak egy vagy két napra elmegy a víz a kútból, akkor szivacs.

4. Továbbra sem látom át a tisztítás kérdését. Van errõl egy poszt a Városi túlélõn, de igazából nem tud semmi biztosat mondani, különféle módszerek kombinálásáról beszél stb. Van hozzá 100 komment, nagyrészt össze-vissza beszélnek és egymással vitatkoznak. Nem egyszerû kérdés, egy ismerõsöm anno életveszélyes állapotban volt kórházban, mert bekapott valami speckó betegséget, amikor olyan vízbõl ivott, amit már nagyon régen tettek el. Én clostridiummal voltam kórházban, ami mellé párhuzamosan bekaptam egy szalmonellát is. Az nem állott víztõl volt, hanem az Augmentin nevû antibiotikumtól. Nem kívánom senkinek. Csak arra írom, hogy azért a víztisztítás kérdésében szerintem több kell a találgatásnál meg személyes véleményeknél, meg kísérletezéseknél. Nem jó a belekkel szórakozni.

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 137
    Given: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló P. Dude Hozzászólás megtekintése
    Köszi a biztatást!

..

1. Kb. 100 éves kút, sajnos elromlott, így manuálisan nem mûködtethetõ, szivattyúval megy. Nem tudom, hogy mennyibe kerülne megcsináltatni, de abban biztos vagyok, hogy drága lenne, én meg most nem állok jól.

...
    A kútról egy képet tudnál feltölteni?
    Lehet nem vészes a megoldás.
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló varég Hozzászólás megtekintése
    A kútról egy képet tudnál feltölteni?
    Lehet nem vészes a megoldás.
    Üdv!

Hát a mûszaki ismereteimet tekintve lehet... A kút szerintem öntöttvas. Évtizedek óta nem használható manuálisan, én még soha nem is láttam eredeti mûködésben.

A kút:

IMG_20200430_193944.jpg

És hozzá a szivattyú:

IMG_20200610_112934.jpg

Anno megrepedt maga a kút, és azért nem lehet használni:

IMG_20200711_152444.jpg

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 137
    Given: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló P. Dude Hozzászólás megtekintése
    Üdv!

Hát a mûszaki ismereteimet tekintve lehet... A kút szerintem öntöttvas. Évtizedek óta nem használható manuálisan, én még soha nem is láttam eredeti mûködésben.

A kút:

IMG_20200430_193944.jpg

És hozzá a szivattyú:

IMG_20200610_112934.jpg

Anno megrepedt maga a kút, és azért nem lehet használni:

IMG_20200711_152444.jpg
    Valószínûleg a repedés miatt halott a kutad.
    De az is lehet, ha az öntvényt meg lehet hegesztetni, akkor újra üzemképessé válhat.

Szerintem érdemes lenne egy ún. Norton kutat telepíteni, anyagköltséggel együtt 30000Ft-bõl kijöhet.
    (15 a kút az obiban, visszacsapószeleppel a többi a lábszelep, és a csövek)

Nekünk a telken olyan van, kb. 30 éve mûködik, bár néha újra kell bõrözni a tömítést, de azon kívül nem sok baja van.
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Alakul ez. Arra jutottam, hogy egyelõre követem a Városi túlélõt: elsõ körben begyûjtök 3 napra elegendõ vizet, fejenként napi 4 literrel számolva, plusz a kutya adagja. Az már valami, és ha valahol 3 napnál tovább nincs iható víz, ott már valószínûleg vannak más gondok is. És egy "összetettebb" SHTF az én mostani "prepper light" szintemen úgysem lenne megoldható, így ez a 3 napos víztartalék jelenleg jó kompromisszum.

Egyébként a blog is azt írja, hogy 3 nap a határ, amire elsõ körben érdemes vizet félretenni. Persze lehet nagyobb mennyiségben is tárolni, de a helyfoglalás és a megromlás miatt 3 napon túl talán érdemesebb inkább utánpótlásban, mint felhalmozásban gondolkodni. Erre nekem ott a kút, amibõl áramellátás mellett szépen gyün a víz. Ha meg nem lenne áram, akkor ha kicsit macerásan is, de 4 méterrõl fel lehet hozni vödrökkel azt a napi vízmennyiséget.

Ahogy írtam, évek sora alatt talán összesen kétszer fordult elõ, hogy mondjuk egy napra elment a talajvíz, így ezzel azért nem kell reálisan számolni. Ha meg mégis elmegy, ott a 3 napos tartalék.

"Csak" a kútvíz tisztítását kell megoldani. Szerintem az lesz a legegyszerûbb, ha elsõ körben bevizsgáltatom a vizet, aztán összespórolok valamilyen profi szûrõre. Ha hozzáértõk már megoldották, akkor én mit kísérletezgessek?

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Na jó, a víz bevizsgálása most felejtõs. A laborból, akikkel felvettem a kapcsolatot, kérdezték, hogy milyen felhasználású lenne a víz, illetve ha nem hatóság kéri a bevizsgálást, akkor én adjam meg a vizsgálati paramétereket. Mi vagyok én...? Visszaírtam, hogy van-e náluk ivóvíz felhasználáshoz valamilyen vizsgálati csomag/panel, erre már nem válaszoltak. Pedig a honlapjuk szerint segítséget nyújtanak a paraméterek kiválasztásához.

Ahol egy jó tájékoztatást találtam, az a vizkemia.hu oldal. Ott leírják, hogy ami nem védett réteg, az a víz simán változhat mezõgazdasági/ipari tevékenységtõl, valamint nagyobb esõ hatására is könnyen. És ezekre a változási kockázatokra nem lehet következtetni abból, hogy megnéznek néhány paramétert. Õk egy 21 tényezõs vizsgálatot javasolnak, ahol olyan paraméterek is szerepelnek, amiknek nincs jogszabályi egészségügyi határértékük, de utalnak a víz eredetére, és az esetleges jövõbeli változásokra. (Mondjuk a lista itt sem szerepel a honlapon.) És emellett arzénvizsgálatot javasolnak még, ha ivóvíz a cél.

Ha ez az elsõ vizsgálat megvan, akkor ebbõl tudnak javaslatot adni, hogy milyen paramétereket kell újra megnézni, hogy kiderüljön, változtatja-e a vízminõséget csapadék, ill. mezõgazdasági/ipari tevékenység.

És amit még ajánlanak, az egy kútfertõtlenítés, mert a bakteriális szennyezõdések is komoly kockázatot jelentenek. Õk nem tartják célszerûnek, hogy bakteriális bevizsgálás legyen, mert az drágább lenne, mint egy fertõtlenítés.

Viszont ez Pesten van, úgyhogy nem játszik. A másik, hogy az alapvizsgálat 27 rugó, plusz 7 ezer az arzén, vagyis az 34 ezer pénz. Plusz a második vizsgálat költsége. Plusz a fertõtlenítés költsége. Ez meg most nekem nem férne bele.

Még mindig azt találom a legegyszerûbbnek, ha összespórolok egy komolyabb szûrõ kütyüre, és azzal tisztítanám a vizet szükség esetén. Nagy gebaszt csak nem hagyna benne. Meg nem is hiszem, hogy problémás lenne a víz. Medencézés évek óta megy benne, rokon kisgyerekek lubickolnak rendszeresen, senkinek nem lett tõle semmi baja.

Senior Member Fekete-Báró's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2020
    Thumbs Up
    Received: 79
    Given: 68

0 Not allowed!
    Az én véleményem/tudomásom szerint kétféle szennyezéssel kell számolni: mikrobiológiai és kémiai eredetûvel. A mikrobiológiait (vagyis a különbözõ kórokozókat) egy jó szûrõvel el tudod távolítani. Szûrõbõl én egy LifeStraw márkájút javaslok, mert ezek viszonylag megfizethetõ árúak, de jó minõségûek. A LifeStraw Mission pl. még a vírusokat is kiszûri, és
    18 000 L víz megtisztítására alkalmas. (Én korábban LifeStraw Family-t vettem, ez hasonló szûrõképességû és kapacitású, csak a tartálya más - ezt a típust már nem lehet kapni.)
    A kémiai anyagokat leginkább aktív szenes szûréssel lehetne eltávolítani. A mi környékünkön pl. magas a talajvíz vastartalma, érezni lehet a víz illatán is. Erre is van aktív szenes technika, de szerintem ezt a vizsgálati eredmény függvényében érdemes tervezni.

A topic keresõszavai: