Oldala 34 of 39 ElsõElsõ ... 243233343536 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 331 to 340 of 386

Topic: Állatos hírek, képek, videók, érdekességek

MPF támogató P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 554
    Given: 1,038

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Ged Hozzászólás megtekintése
    Az embereknek rengeteg energiára van "szüksége".
    Nagyon jókat írtál. Azon gondolkodom, hogy a magam életében mit tehetek ebben az ügyben.

Idegen szemetet, kutyagumit nem szoktam szedni, pedig lehetne, ha éppen megyek valahova. Mondjuk munkahelyen kívül máshova nem járok, oda meg bringával és fölpakolva megyek, szóval a szemétszedés olyankor nem jön szóba.

Aminek örülök, hogy szinte egyáltalán nem használok autót, csak biciklit. De nem akarok képmutató lenni: ha éppen úgy adódik, egyszer-egyszer veszek igénybe autós segítséget. De ez ritka.

A szelektív szemétgyûjtést alapszinten betartom, de lehetne ezt sokkal komolyabban.

Háztartási gépet nem sokat használok. A fürdõben van gázbojler. Meg egy hõsugárzó, azt még télen is talán hetente egyszer kapcsolom be, akkor is csak alapfokozatra. Hajszárító, hetente egyszer használom, szintén alapfokozaton. Elektromos borotva, elemes borotva, de csak néhány naponta használom. Porszívó, amit szintén nem viszek túlzásba. A hûtõm elég kicsi, és energiatakarékos. Mikró van, azt használom. Mosógép. Gáztûzhely, azt alig használom. Kávéfõzés oldszkúl kotyogósban. Digitális konyhamérleg, általában naponta egyszer mérek rajta. Konyhát, fürdõt nem fûtöm külön. Asztali számítógép (de azt lehet megszüntetem elõbb-utóbb), tévé, tablet, mobiltelefon. Utóbbit ébresztõórának használom, és ritkán sms-re meg telefonálásra. Ennyi. Van egy laptop, azt akkor használom, ha összedugom a tévével filmnézéshez. Zseblámpa az éjjeliszekrényen. Kábé ezek vannak. Meg a biciklilámpák.

Minimális tisztítószer és higiéniai termék. Csak amire szükségem van.

Gyógyszerek a prepperkedés miatt vannak itthon, de nem használok gyógyszert. Ami meg lejár, azt leadom a gyógyszertárban.

Semmi fölösleges ruha, ami van, azt addig hordom, amíg lehet.

Ha sportolok/jógázom, akkor azt itthon, saját testsúlyos edzés, semmi légkondis terem meg eszközpark.

Kajarendelés az sajnos van, ezt vállalom. Rendelem az ebédet, és azt ugye autós futár hozza ki. Meg amióta járvány van, eleve több dolgot rendeltem futárral.

Kábé ennyi. Orvoshoz nem szoktam járni. A sportra és a kajára jobban oda kell figyelnem, hogy önhibámból ne terheljem az egészségügyet és a gyógyszeripart - amik ugye nagyon környezetszennyezõek, rengeteg energiát és pénzt használnak el.

Ja, meg a bogarakat nem nagyon szoktam lecsapni, inkább ha lehet, kiteszem/kiengedem õket az udvarra.

Nincsenek illúzióim, hogy mindez globálisan különösebben számítana. De ennyit igyekszem megtenni. Adó 1+1 %-ot olyanoknak ajánlom fel, akik segítenek az állatoknak. Közösségi oldal csak facebook, ott is csak az egyik helyi macskamenhelyet szoktam megosztani, nem tolok mindenfélét, amivel fogyasztásra meg mászkálásra ösztönöznék másokat.

Még azon gondolkodom, hogy 2022-ben majd hova szavazzak. Hogy van-e egyáltalán olyan párt itthon, ami tényleg zöld, és nem kommunista reklámzöld.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ja, és egy házi elektromos irataprító, de azt is ritkán használom. Más:

Új kifejezés született: rovarapokalipszis

"...több kutatás is igazolni látszik, hogy 1970 óta a rovarok száma a felére csökkent a Földön. Körülbelül egymillió rovarfajról tudunk jelenleg, ezek 41 százaléka kihalhat évtizedeken belül. (...) Mindeközben a rovarirtó szerek piaca a duplájára nõtt az elmúlt huszonöt évben. (...) Minden évben a rovarok nagyjából 1-2 százaléka tûnhet el az éghajlatváltozás, a növényvédõ szerek, az invazív (betolakodó) fajok, a fényszennyezés és a megváltozott földhasználat miatt, hívják fel a figyelmet a kutatók. (...) Ha összeomlanak a beporzórovar-populációk, akkor válságba kerülhet a növénytermesztés és az élelmiszer-ellátás. Végsõ soron pedig az emberi civilizáció, mondják."

Felsorolják a leginkább veszélyeztetett három csoportot is:

"a molylepkék és pillangók;
    a haszonnövények háromnegyedének beporzásáért felelõs méhek;
    ürüléket és törmeléket lebontó rovarok, például a ganajtúró bogarak."

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló P. Dude Hozzászólás megtekintése
    Kajarendelés az sajnos van, ezt vállalom. Rendelem az ebédet, és azt ugye autós futár hozza ki. Meg amióta járvány van, eleve több dolgot rendeltem futárral.
    Közben épp most jelent meg az Indexen:

Van egy hatalmas elõnye az online vásárlásnak

"Az online vásárlás a hagyományos kereskedelemhez képest átlagosan 36 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár (...) vizsgált esetek több mint 75 százalékában az e-kereskedelem bizonyult a fenntarthatóbb megoldásnak (...) A hagyományos kereskedelemhez kapcsolódó kibocsátás legnagyobb részben az áruszállítás során keletkezik. A kutatás szerint az áruk házhoz szállítása esetén egyetlen telepakolt furgon több mint 100 autóutat képes kiváltani. (...) Ha az árukat a fogyasztókhoz közeli, városon belüli elosztóközpontokból juttatják el, az üvegházhatású gázok szállítással járó kibocsátása akár 50 százalékkal is mérsékelhetõ, ami a teljes szén-dioxid-lábnyomot küldeményenként átlagosan 10 százalékkal zsugorítja. Az elektromos szállítójármûvek használata 27 százalékkal csökkentheti a szállításhoz kapcsolódó átlagos kibocsátást, miközben kisebb zajkibocsátással is jár."

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,231
    Given: 1,213

0 Not allowed!
    De ezek nem Állatos hírek, hanem Általános hírek.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló TMIB Hozzászólás megtekintése
    De ezek nem Állatos hírek, hanem Általános hírek.
    Na igen, talán a környezetvédelmi topikba jobban illett volna. A kiindulás állatos volt, mert a Trumppal kapcsolatos, baglyokról szóló hírre válaszolt Ged, és én utána elgondolkodtam, hogy egyénileg mit lehet tenni a bolygóért. (Meg közben betettem a rovarapokalipszisrõl szóló hírt, ami közvetlenül is állatos.) Amit a bolygóért teszünk, azzal az állatoknak is segítünk, vagyis közvetve kapcsolódhat ehhez a topikhoz.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Indul az állatvédelmi konzultáció

!!!!

Nem is tudtam errõl! Az elsõ nemzeti konzultáció lesz, amit kitöltök!

Létrejöhet az állatrendõrség?

Na mi van itt?? Tíz év kormányzás után lesz valami??

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ez a kígyótartás azért nagyon megfontolandó. Van például egy oldal, a boaconstrictor.hu. Kb. 25 évig foglalkoztak tenyésztéssel, sajnos tavalyelõtt befejezték. Õk például praktizáló állatorvosok, tehát eleve szívesebben vettem volna tõlük állatot. Bár 2013-tól már nem kell a boákhoz veszélyes állat tartási engedély, nekik az is volt, ami magángyûjteménynél nem volt gyakori.

Saját maguk tenyésztették az állatokat, minden példányhoz egyedi tenyésztõi bizonylat járt, ismerték az elõéletüket, napi jegyzetet vezettek róluk. Ha máshonnan került hozzájuk kígyó, mindig hosszú és szigorú karanténozást tartottak, mielõtt bekerült az állományba.

Viszonteladással nem foglalkoztak. Garantálták, hogy minden kígyójuk ott született, tehát nem voltak náluk vadbefogott, importált példányok, amiket jellemzõen problémás tartani.

Figyeltek arra, hogy ne etessék túl az állatokat. Azt írják, hogy a legtöbb tartónál erre nem figyelnek, mert az a céljuk, hogy minél hamarabb elérje a kígyó a tenyésztéshez szükséges méretet. Õk igyekeztek egy ahhoz hasonló táplálást biztosítani, ahogy a kígyók a természetben is esznek.

Mint kiderült, az sem mindegy, hogy például a boa terráriumi, vagy tiszta alfaj. A terráriumi boák is közkedveltek, de egyébként több mint 10 generáció óta elszakadtak a tiszta alfajú rokonaiktól, és nem is születik tõlük tiszta alfajú példány. Õk legnagyobbrészt a természetben létezõ, tiszta alfajokat tenyésztettek. Voltak terráriumi példányaik is, de azokat sosem keresztezték tiszta alfajú állattal. Emellett lokalitásokat sem kereszteztek, például perui Boa c. constrictort suriname-i Boa c. constrictorral. Nagyon tiszteletben tartották a különbözõ alfajokat.

Szóval nem éppen mindegy, hogy hol vesszük meg az állatot. Sajnos õk már befejezték a tenyésztést. Konkrétan egyetlen olyan magyar oldalt sem találtam, ahol ilyen korrekt és színvonalas, hiteles tájékoztatás lenne, mint az õ honlapjukon.

Ja, és még egy érdekesség: nagyon meg kell gondolni az etetést is. Azt írják, hogy jobb frissen leölt állattal etetni a kígyót, mert a fagyasztott eleségbõl sok vitamin és nyomelem hiányzik. Bevallom, szerintem nekem nem lenne szívem leölni a táplálékállatokat, még ha tudnám is, hogy erre tenyésztették õket, és máshol is az lenne a sorsuk.
    Last edited by P. Dude; 02-12-2021 at 03:24 AM.