0
Most mentegetem el a cikkeiket, mert látom, hogy a honlapjuk is megszûnhet. Hatalmas tudásanyagot halmoztak fel.
Védd meg az élõhelyeket!
"Egy 2008-ban közzétett tanulmány az argentin boa (Boa c. occidentalis) reprodukciója és az élõhelyek pusztulásának összefüggését vizsgálta. Az eredmények igen lesújtóak...
Az argentin Gran Chaco területe már régóta a dél-amerikai erdõirtás egyik fõ szenvedõje. A cikk szerint évente 2,2%-a tûnik el végleg az erdõségeknek a fakitermelések miatt, az elmúlt 30 évben a szubtrópusi szárazerdõnek összesen mintegy 85%-a tûnt el. Bár ezeken a kiirtott területeken másodlagos vegetáció létrejöhet, a megváltozott földrajzi körülmények döntõen befolyásolják a fajok viselkedését, köztük a Boa constrictor occidentalis szaporodási viselkedését is."
"Összességében tehát elmondható, hogy a pusztuló elsõdleges vegetáción túlélõ boák között csökken a nõstények és hímek nemi aktivitása, átlagosan kisebb nõstények vemhesülnek és kevesebb utódot hoznak világra. A hímek csökkent nemi aktivitásuknál fogva kevesebb nõstényt és valószínûleg rosszabb arányban tudnak termékenyíteni. Ezek a folyamatok következetesen a populáció gyors zsugorodásához vezetnek és a kihalás felé terelik az argentin boa (Boa c. occidentalis) sorsát. A szerzõk javasolják az élõhelyek mielõbbi megóvását. Én szintúgy."
Botond Ádám írta 2010-ben, akkor még állatorvostan-hallgatóként: Magamról...
Néhány idézetet kimásoltam, nagyon jó írás!
"Ezt pedig sajnos legfõképp a pénz irányítja, az állatok hosszú távú érdekei másodlagosak. Ami a hüllõpiacnak jó, nem biztos, hogy jó az állatoknak is! Fõleg az utóbbi években a hüllõtartás olyan irányba ment el a színváltozatok tenyésztésével, az alfaj- és nem ritkán faj hibridizációval, amely nagyon borús jövõképet fest az állattartásról. Mára olyan groteszk helyzet alakult ki, hogy az átlag kígyótartó betéve tudja a különbözõ színváltozatok öröklésmenetét, de nem tudja hogy a terrárium megvilágítását le kell szigetelni, mert a forró égõtestre rácsavarodó kedvence akár halálra is éghet. Fölösleges tudni szorozni és osztani, ha az ember nem tud összeadni és kivonni, ha érted mit akarok mondani... A mai modern terrarista társadalom igyekszik elhitetni saját magával, hogy mindenki szabad, mindenki úgy tartja, úgy szaporítja állatait, ahogy csak akarja. Elveket, szabályokat, etikákat felállítani kár is lenne, mert úgy nem lehet akkora piacban gondolkodni. A piacnak egész egyszerûen nem érdeke a tudással, önálló szemlélettel, elvekkel rendelkezõ, gondolkodó fogyasztó."
"A ma fogságban tartott legtöbb hüllõ élõhelyén veszélyeztetett helyzetben van. Furcsa mód ennek oka nem a mára már szabályozott állatkereskedelemben, sokkal inkább az élõhelyek pusztulásában és zsugorodásában keresendõ. Ezen fajok természetes formában történõ megõrzése fogságban kulcskérdés lehet a faj további túlélésében és életben tartja a visszatelepítések lehetõségét a késõbbiekben. Bár a színváltozat tenyésztõk ezzel még vitatkoznak, mondván >>a fogságban lévõ kígyók úgysem jutnak vissza a természetbe, ezért a származásra való tekintet nélkül szaporíthatók<<, ez ma már egy bizonytalan demagóg önigazolássá vált részükrõl. És ez nem csak az én személyes véleményem, ezt ma már a Tudomány támasztja alá. Ma már, amikor fogságban szaporított, családfakutatással igazolt származású és igazolt genetikai tisztaságú tigriseket telepítenek vissza a vadonba. Ugyanez a Boa constrictorral és a többi fajjal is megtörténhet. Ehhez azonban szükség lesz tiszta genetikai hátterû állományra. Ezért, Kedves Tartó a Te felelõsséged korántsem elhanyagolható az általad tartott faj jövõjében, bármelyiket is választod."
"Hiszek abban, hogy jópár állatszeretõ, lelkes hobbista sokkal jobb körülményeket biztosít állatainak, mint a >>nagyipari kígyószaporítók<<. Láttál Te már exotikus állat nagykereskedést? Nem, nem azt kérdeztem, hogy bementél-e egy hazai díszállat boltba, hogy megcsodáld a bõséges kínálat 20 hüllõbõl, 10 kétéltûbõl, 15 exotikus halból, 5 papagájból álló mini faunáját, hanem hogy el tudod-e képzelni, milyen az amikor király pitonok (Python regius) százai mennek futószalagon keresztül dobozokban, hogy aztán szétválogassák, szortírozzák õket színváltozat, méret, stb, szerint vagy amikor sötét dobozok százaiban boák tucatjai nyomorognak, mert >>épp most érkezett új import és az elõzõeket még nem adták el<<. Vagy, hogy a >>nagynevû<< külföldi tenyésztõk állataikat gyakran akkora helyen tartják, hogy azok csak összecsavarodva férnek el, mert már annyira nem szempont az állat jólléte, csakis a tenyésztés és az ebbõl származó profit maximalizálása. Ezek a dolgok miatt már rég elhatárolódtam annak a gondolatától is, hogy >>kígyószaporító nagyüzem<< legyek."
Remélem, senkit nem untatok ezzel.A Természet mindig tartogat kellemes meglepetéseket: még 2016-ban is fedeztek fel addig ismeretlen boát.
"Az ezüst boát (Chilabothrus argentum) amerikai kutatók fedezték fel a Conception-sziget partjainál. A fémes fényben pompázó boának feltételezhetõen ez a sziget az egyetlen élõhelye, ahol becslések szerint kevesebb, mint 1000 példány élhet. (...) A frissen felfedezett faj kritikusan veszélyeztetett státuszban van. Bár a sziget nemzeti park, amely csak korlátozott számban látogatható, a természeti katasztrófák, a vadmacskák, illetve a szigetre behurcolt kutyák jelenléte fokozott veszély jelentenek az óriáskígyók számára."
kep1464434614.jpg
kep1464434692.jpg
2015-ben pedig felfedezték, hogy a kígyók az addig feltételezettnél laza 70 millió évvel korábban már jelen voltak a Földön.Addig 100 millió évet gondoltak, erre találtak leleteket négy ismeretlen kígyófajról, amik között volt 170 millió év körüli is. Akkoriban még voltak szabad szemmel is jól látható, több centiméteres lábikóik. Így máris más megvilágításba kerül a biciklizõ kígyóról szóló vicc!
![]()
| Thumbs Up |
| Received: 1,111 Given: 1,129 |
Én most már nem félek a kígyóktól, megbarátkoztam velük. A kis pókok is rendben vannak, de a nagy pókokat nem akarom a házban látni, fõleg hogy némelyik igen csúnya dolgokat tud mûvelni az emberrel. Egy ismerõsöm megcsípte egy házi pók (Wolf Spider, ami itt nem ritka), fél éven át járt kezelésre, mert a pók mérge rohasztotta a kezét. Végül rendbe jött, de megszenvedett vele rendesen.Úgyhogy én ha nagy pókot látok, akkor azonnal megnyitom a frontvonalat.
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Január elején volt hír, hogy három rendõrkutyát mérgeztek meg a járõrkocsiban. Most a rendõrség várt egy hónapot, hogy diszkréten bejelentse: a kuyákat nem mérgezték meg, hanem a járõrkocsiban hagyták, ahol hõgutát kaptak és megfulladtak... Erika, a gazdájuk elpusztulva találta õket az autóban. Mindhárom kutya különleges K-9-es kiképzést kapott, ez a legmagasabb szint, kölyökkoruktól tanítják õket.
De nekem ez rohadtul nem áll össze. Január 9-ei volt a hír. Januárban hogyan pusztult el mindhárom kutya hõgutában egy autóban? Járt a motor és maxon ment a fûtés, vagy mi? De attól elpusztulhattak egyáltalán? És ha igen, akkor mennyi idõ alatt? Ha ott állt járó motorral a rendõrautó, akkor ki felügyelte? Hol volt addig Erika?
| Thumbs Up |
| Received: 1,111 Given: 1,129 |
Én is azon gondolkodtam. Hogy kaphat hõgutát egy autóban, januárban? Ha menne a fûtés csutkán órákon át, vagy akármeddig, akkor sem lenne 45 fok a kocsiban. Bûzlik a sztori.
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
A mindig visszatérõ vita: élõ vagy leölt táplálék?
Világos, józan érvelés. Ahogy olvasom, mint az élet minden területén, úgy a kígyótartásban is megvannak az ügyeletes hülyék... Akik mindent jobban tudnak, és az állatukat veszélyeztetve, a másiknak pedig szenvedést okozva, élõ állattal etetik a kígyót. Persze hangosan osztva az észt másoknak, hogy "ezt így kell". Amikor már évtizedekkel ezelõtt is teljes szakmai egyetértés volt az ellenkezõjérõl. Úgy rémlik, hogy amikor az osztállyal egyszer valamilyen állatkertben voltunk, mintha ott is élõ állatot adott volna a gondozó a kígyónak. Pedig õ állatkerti gondozó volt, és mégis felelõtlenül és szakszerûtlenül járt el.
Másik gondolat. Igazából az volt bennem a kígyótartással kapcsolatban, hogy "mégis miért"? Tehát oké, hogy engem vonz és érdekel, de jó ez a kígyóknak? És most erre Botond Ádám világos választ adott. Részben már idéztem múltkor, de a második bekezdést nem:
"A ma fogságban tartott legtöbb hüllõ élõhelyén veszélyeztetett helyzetben van. Furcsa mód ennek oka nem a mára már szabályozott állatkereskedelemben, sokkal inkább az élõhelyek pusztulásában és zsugorodásában keresendõ. Ezen fajok természetes formában történõ megõrzése fogságban kulcskérdés lehet a faj további túlélésében és életben tartja a visszatelepítések lehetõségét a késõbbiekben. Bár a színváltozat tenyésztõk ezzel még vitatkoznak, mondván >>a fogságban lévõ kígyók úgysem jutnak vissza a természetbe, ezért a származásra való tekintet nélkül szaporíthatók<<, ez ma már egy bizonytalan demagóg önigazolássá vált részükrõl. És ez nem csak az én személyes véleményem, ezt ma már a Tudomány támasztja alá. Ma már, amikor fogságban szaporított, családfakutatással igazolt származású és igazolt genetikai tisztaságú tigriseket telepítenek vissza a vadonba. Ugyanez a Boa constrictorral és a többi fajjal is megtörténhet. Ehhez azonban szükség lesz tiszta genetikai hátterû állományra. Ezért, Kedves Tartó a Te felelõsséged korántsem elhanyagolható az általad tartott faj jövõjében, bármelyiket is választod.
A fentiek figyelembevételével úgy hiszem, sokkal értékesebb, talán a késõbbiekben a faj számára is hasznos munkát folytatok így, hogy tiszta alfajokkal és lokalitásokkal dolgozok, mintsem, ha ugyanezt mesterséges színváltozatokkal tenném, önös céllal, önös érdekbõl. Nemcsak azért gondolom ezt, mert régebben magam is tartottam pár színváltozatot-, tehát nem olyanról beszélek, amit nem ismerek -, de azért is, mert jobban hiszek a Tudományban és a józan észben, mint a marketing hatalmában. Félreértés ne essék! Senkinek nem fogom azt mondani, hogy >>Tarts alfajtiszta állatokat, mert...<< vagy hogy >>Ne vegyél színváltozatokat, mert...<<. Ha megkérdezel a véleményemrõl, szívesen elmondom Neked, megosztom Veled tapasztalataimat, élményeimet, de a választás és a felelõsség csakis a Tiéd!"
![]()
Még az elõzõ hozzászólásomhoz: Hol van a határ?
Durva dolgok mennek ott is...
"Ha egy veszélyeztetett alfaj példányát elfogják és fogságba kerül, az már önmagában is szomorú. Ha viszont azt különbözõ színmutációk tenyésztésére használják fogságban, akkor ezen példány befogása - véleményem szerint - nem csak tragikus, de értelmetlen is volt. Én személy szerint úgy érzem, hogy egy tiszta alfaj példánya egyszerûen többet érdemel annál, mintsem hogy egy formaidegen példánnyal tenyésztve, olcsó tucatárukat hozzunk létre.
Kiemelném a >>The Complete Boa Constrictor<< címû könyvbõl Vincent P. Russo szavait, aki nem csak tiszta alfajok, de kevert színváltozatok tenyésztésében is jelentõs eredményeket ért el:
>>Nem tudom eléggé hangsúlyozni a vérvonalak tisztántartásának a fontosságát. A herpetológia jövõje múlik rajta! ...tiszta genetikai háttér lesz szükséges az esetleges visszatelepítésekhez a vadonba.<<
Mint Russo kitér rá, az állatkertek óriási hibát követtek el akkor, amikor különbözõ állatfajokat véletlenszerûen, származásra való tekintet nélkül kezdtek el fogságban szaporítani (pl.: nagymacskák). Jelenleg komplett családfakutatással szaporítanak tigriseket, hogy a születendõ utódokat visszajuttassák a vadonba. Ugyanez a Boa constrictorral is megtörténhet, sõt szükségessé is fog válni, ha az élõhelyek a jelenlegi tempóban pusztulnak!"
És a cenzúra mennyire megvan ott is! (2009. januári az írás.)
"Eredetileg ugyanezzel a témával és ugyanezzel a címmel kezdeményeztünk egy beszélgetést egy amerikai hüllõs fórumon is, mert kíváncsiak voltunk mit gondolnak az ottani hüllõbarátok errõl a témáról. Két nap alatt számos hozzászólás érkezett. Nem meglepõ módon, a hozzászólások többsége amellett volt, hogy >>nincsenek határok<< és >>miután ezek az állatok már fogságban vannak, azzal kell õket szaporítani, amivel csak hajlandóak párosodni<<. Nem sokkal azután, hogy felsorakoztattunk ez ellen pár érvet, az egész topic, a hozzászólásokkal együtt törölve lett. Minthogy, semmilyen dolog nem hangzott el, ami a fórum szabályai ellen lett volna, csak arra tudunk gondolni, hogy ez a téma túl sokak (anyagi?) érdekeit sértette, ezért került végül törlésre..."
![]()