0
Megkerestem az említett nyilatkozatot, mert nem ismertem. Müller Cecília mondotta tavaly december 10-én. Azt állította, hogy a járvány kezdetétõl így számolják az elhunytakat.
Ferenci szerint ez nyilvánvaló nyelvbotlás. De ha meghallgatjátok, Müller egyértelmûen, külön kihangsúlyozza a "bármikor" és a "mindenkit" szavakat. Elmondja, hogy a járvány kezdetétõl tudatosan és közösen hoztak döntést arról, hogy így fogják nyilvántartani az elhunytakat.
Miután ezt elmondja, ismételten megerõsítve kifejti: az általa ismertetett napi halálozási számok minden olyan elhunytat magukban foglalnak, akinél kimutatható volt a koronavírus. Sõt, azt is mondja: a statisztikában szereplõ legtöbb esetben a covidot nem halálokként, hanem kísérõ betegségként határozták meg az orvosok, vagy ha volt boncolás, akkor a patológusok.
Ez egybevág azzal, amit aksurv kórboncnok haverjáról írtam: én elhiszem, hogy a napi 20-30 boncolt 90 százalékánál kimutatható a vírus. Elvégre világjárvány van, és 10-szeres körüli lehet az átfertõzöttség. De a kimutathatóság egyáltalán nem jelenti azt, hogy mindegyiküknél az volt a halál oka. Müller nyilatkozata szerint pont az ellenkezõje az igaz: az a tipikus eset, hogy nem a covid volt a halálok. Ez pedig a tavalyi olasz vizsgálattal van összhangban, ahol az elhunytak 88 %-ának volt legalább 1, de sokszor 2-3 olyan betegsége, ami önmagában okozhatta a halálát.
Mivel Müller decemberi nyilatkozatát azóta sem helyesbítette senki, és az abban közölttõl eltérõ eljárási rendet senki sem ismertetett, értelemszerûen abból kell kiindulnunk, hogy Müller a valós helyzetrõl adott tájékoztatást. Vagyis - kis túlzással - ha valakinél tavaly márciusban kimutatták a covidot, és novemberben meghalt autóbalesetben, vagy majd 170 éves korában végelgyengülésben, az elvileg bekerül a statisztikába. Gondolom, ezekben az esetekben szerepel az adatbázisban az "adat feltöltés alatt" megjelölés. Szoktam látni az elhunytak listáján, és az "adatot" sosem töltik fel, mert már a régi eseteknél is ez szerepel.
Nem ez lenne az elsõ igazolt furcsaság a hazai járványügyi statisztikában. Például ma sem tudjuk, hogy merre kóricál 216 010 igazolt aktív fertõzött (és errõl ugyebár a kormányzati információs vonalon sem tudtak tájékoztatást adni). Ha olyan fontos az az oltakozás, akkor például a 216 010 aktív fertõzött részére, akik országszerte vihetik szét a vírust, miért nem rendelnek el karantént?
Last edited by P. Dude; 04-22-2021 at 12:48 PM.