Oldala 82 of 95 ElsõElsõ ... 3272808182838492 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 811 to 820 of 949

Topic: Sokáig elálló ételek, tartós élelmiszer

MPF támogató P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 504
    Given: 934

0 Not allowed!
    Beírtam, hogy "prepper ûrhajós eledel". Egy ilyet találtam rögtön:

NRG-5, az ûrhajós eledel
    Last edited by P. Dude; 05-01-2021 at 03:05 PM.

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 145
    Given: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló P. Dude Hozzászólás megtekintése

NRG-5, az ûrhajós eledel
    Inkább vészeseti kaja.
    Ezen nem tengõdnék napokig....
    (csak ha nincs más.)
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló varég Hozzászólás megtekintése
    Inkább vészeseti kaja.
    Ezen nem tengõdnék napokig....
    (csak ha nincs más.)
    Na igen... Viszont az SHTF az pont vészeset. Olyankor elvileg mindegy, hogy mit eszel. Nem azt fogod nézni, hogy bio legyen. Meg nem is azt, hogy változatos legyen. Hanem azt, hogy benne vannak-e az adott napra szükséges tápanyagok, lehetõleg jó legyen a szavatossága, és ne kelljen vele vacakolni. Legalábbis nem hiszem, hogy SHTF-ben valaki is sok idõt szánna fõzõcskézésre.

Ami elõnyét látom:

- hivatalosan is 10 évig áll el

- kicsi a helyigénye

- olyan jól csomagolt, hogy lényegében bárhol nyugodtan tárolható

- nem kell fõzni vagy melegíteni, vagyis akkor is használható, ha nincs gáz/áram

Persze egyénfüggõ, hogy ki mit tárol. Azért is írtam, hogy személy szerint nekem ez elég optimálisnak tûnik. (Nem nagy a lakás; nem nagyon tudok fõzni; idõ sincs sok rá, mert 12 órát dolgozom; plusz megint jön a tanulás, ezúttal a nyelvvizsgára.)

Aktuális példa, reméljük, hogy senkinél nem kerül rá sor: covid, karantén. Ha nincs jól az ember, akkor nem tud nekiállni fõzni még úgy sem, ha egyébként mesterszakács. A boltba sem mehet el, mert karanténban van. De lehet, hogy ereje sem lenne hozzá. Ha magára van utalva, akkor ezzel az ûrhajós eledellel szerintem tök jól átvészel levert állapotban is egy karantént. Ha kórházba kell menni, akkor is 2 perc alatt be tud szórni egy hátizsáknyit, még ha nem is készítette össze.

Igazából az a kérdés, hogy ki milyen SHTF-re készül, és mennyi idõre szeretne tartalékolni. Három, esetleg négy évnél hosszabb lejáratú élelmiszert én még nem is nagyon találtam. Persze sok kaja jó a lejárat után is, de ezt nem lehet kiszámítani. És mivel voltam kórházban clostridium-szalmonella párosítással, ha nem muszáj, nem kísérleteznék ilyesmivel. Így meg állandóan azt kell lesnem, hogy mi mikor jár le. Meg vagy van idõm fõzni, vagy nincs. Nem is értem, hogy az okos emberiség a 21. században miért csak fél év, egy év alatt lejáró ételeket tud elõállítani.

Úgyhogy lehet, hogy én egy ilyesmi irányt megpróbálok belõni:

- húskonzerv

- zöldség és gyümölcskonzerv/befõtt (csak a rost miatt, hogy hasznosuljon is a bevitt táplálék)

- vitamin és ásványi anyag, kiegészítõ formájában

- víz

- ûrhajós eledel

- meg esetleg rizs

És ezeken kívül nem tárolok mást.
    Last edited by P. Dude; 05-01-2021 at 05:01 PM.

Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Na igen... Viszont az SHTF az pont vészeset. Olyankor elvileg mindegy, hogy mit eszel. Nem azt fogod nézni, hogy bio legyen. Meg nem is azt, hogy változatos legyen. Hanem azt, hogy benne vannak-e az adott napra szükséges tápanyagok, lehetõleg jó legyen a szavatossága, és ne kelljen vele vacakolni. Legalábbis nem hiszem, hogy SHTF-ben valaki is sok idõt szánna fõzõcskézésre.

Ami elõnyét látom:

- hivatalosan is 10 évig áll el

- kicsi a helyigénye

- olyan jól csomagolt, hogy lényegében bárhol nyugodtan tárolható

- nem kell fõzni vagy melegíteni, vagyis akkor is használható, ha nincs gáz/áram

Persze egyénfüggõ, hogy ki mit tárol. Azért is írtam, hogy személy szerint nekem ez elég optimálisnak tûnik. (Nem nagy a lakás; nem nagyon tudok fõzni; idõ sincs sok rá, mert 12 órát dolgozom; plusz megint jön a tanulás, ezúttal a nyelvvizsgára.)

Aktuális példa, reméljük, hogy senkinél nem kerül rá sor: covid, karantén. Ha nincs jól az ember, akkor nem tud nekiállni fõzni még úgy sem, ha egyébként mesterszakács. A boltba sem mehet el, mert karanténban van. De lehet, hogy ereje sem lenne hozzá. Ha magára van utalva, akkor ezzel az ûrhajós eledellel szerintem tök jól átvészel levert állapotban is egy karantént. Ha kórházba kell menni, akkor is 2 perc alatt be tud szórni egy hátizsáknyit, még ha nem is készítette össze.

Igazából az a kérdés, hogy ki milyen SHTF-re készül, és mennyi idõre szeretne tartalékolni. Három, esetleg négy évnél hosszabb lejáratú élelmiszert én még nem is nagyon találtam. Persze sok kaja jó a lejárat után is, de ezt nem lehet kiszámítani. És mivel voltam kórházban clostridium-szalmonella párosítással, ha nem muszáj, nem kísérleteznék ilyesmivel. Így meg állandóan azt kell lesnem, hogy mi mikor jár le. Meg vagy van idõm fõzni, vagy nincs. Nem is értem, hogy az okos emberiség a 21. században miért csak fél év, egy év alatt lejáró ételeket tud elõállítani.

Úgyhogy lehet, hogy én egy ilyesmi irányt megpróbálok belõni:

- húskonzerv

- zöldség és gyümölcskonzerv/befõtt (csak a rost miatt, hogy hasznosuljon is a bevitt táplálék)

- vitamin és ásványi anyag, kiegészítõ formájában

- víz

- ûrhajós eledel

- meg esetleg rizs

És ezeken kívül nem tárolok mást.
    Azt ne feledd az NRG-vel kapcsolatban, hogy rengeteg vizet kell inni mellé, ha nem áztatva fogyasztod.
    Asszem itthon lehet néha kapni a military boltokban.

"Nem is értem, hogy az okos emberiség a 21. században miért csak fél év, egy év alatt lejáró ételeket tud elõállítani."
    Gazdasági érdek.
    Fél év múlva is vásárolj, költs.

A szárított ételek hosszú ideig elállnak, vízmentes helyeken.
    Ettem 2001-es lejáratú amcsi hideg égövi mre-t nem régen, semmi baja nem volt, az íze is elfogadható.

Ha hosszú távra kellene terveznem, akkor a szárított ételeket részesíteném elõnyben, viszont ezekhez a megfelelõ minõségû víz is szükséges.
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ha hosszú távra kellene terveznem, akkor a szárított ételeket részesíteném elõnyben, viszont ezekhez a megfelelõ minõségû víz is szükséges.
    Nézegettem már korábban ezt a szárított füstölt marhahúst. Amellett, hogy nagyon drága, azt sem értem, hogy csak valami fél év a szavatossága, legalábbis papíron. Azt hittem, hogy a szárított húsok hivatalosan is nagyon sokáig elállnak.

A gazdasági érdekben teljesen igazad van!
    Last edited by P. Dude; 05-01-2021 at 05:49 PM.

Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Nézegettem már korábban ezt a szárított füstölt marhahúst. Amellett, hogy nagyon drága, azt sem értem, hogy csak valami fél év a szavatossága, legalábbis papíron. Azt hittem, hogy a szárított húsok hivatalosan is nagyon sokáig elállnak.

A gazdasági érdekben teljesen igazad van!
    Nem konkrétan a szárított húsra gondoltam, de azt ott hon is lehet készíteni.

Boltokban lehet kapni szárított ételeket, a kínai tésztalevestõl a készételen át a túra kajákig, 100Ft-tól felfelé...

Szoktam venni kuszkuszt pl, többféle ízesítéssel, ami kb 450Ft, és egy igen bõséges adag, fõleg ha megspékeled szárított gombával, vagy hússal.

Ezek a taktikai csodák igen erõsen túlárazottak szerintem.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Nem konkrétan a szárított húsra gondoltam, de azt ott hon is lehet készíteni.

Boltokban lehet kapni szárított ételeket, a kínai tésztalevestõl a készételen át a túra kajákig, 100Ft-tól felfelé...

Szoktam venni kuszkuszt pl, többféle ízesítéssel, ami kb 450Ft, és egy igen bõséges adag, fõleg ha megspékeled szárított gombával, vagy hússal.

Ezek a taktikai csodák igen erõsen túlárazottak szerintem.
    Igen, például Vifon Kim Chi koreai csípõs tésztás levesem az sok van itthon. Tonhal- és egyéb húskonzervek, zöldség- és gyümölcskonzerv/befõtt. Ezek jók, mert sokáig elállnak.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Azt ne feledd az NRG-vel kapcsolatban, hogy rengeteg vizet kell inni mellé, ha nem áztatva fogyasztod.
    Asszem itthon lehet néha kapni a military boltokban.
    Azt írják, hogy nem okoz extra szomjúságot. Nem tudom, még nem próbáltam.

Viszont nem is 10 év a szavatossága, hanem 20.

Nagyon drága, általában 4 ezer Ft fölött van egy napra elegendõ adag. A legolcsóbb helyen 3600 Ft. Az brutális, 25 200 Ft az egy heti készlet, plusz 800 Ft a szállítás, vagyis 26 ezer Ft.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,102
    Given: 1,120

0 Not allowed!

NRG-5, az ûrhajós eledel
    Én a hajótörötteknek készült verzióról láttam teszteket, még évekkel ezelõtt. Nagyon lehúzták és nem csak az íze miatt.

Egy másikat most nézek, 10 Euró. Tehát 3000 Ft, és abban még a kiszállítási költség sincs, meg gondolom rájön 27% áfa is, ha Magyarországról van szó.

Rengeteg pénz. Kb. ekkora egy doboz tejbegríz is, elõrekevert, csak az harmad ennyibe kerül és azzal ellennék 10 napon át, ha folyamatosan azt enném. (Mondjuk most is azt eszem, naponta egyszer.)

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló TMIB Hozzászólás megtekintése
    Én a hajótörötteknek készült verzióról láttam teszteket, még évekkel ezelõtt. Nagyon lehúzták és nem csak az íze miatt. (...) Rengeteg pénz. Kb. ekkora egy doboz tejbegríz is, elõrekevert, csak az harmad ennyibe kerül és azzal ellennék 10 napon át, ha folyamatosan azt enném. (Mondjuk most is azt eszem, naponta egyszer.)
    De azért akik lehúzták, azok is biztos megennék, ha hajótöröttek lennének.

Drága, az biztos. Viszont a búzadara talán 1 évig áll el? Az ûrhajós cucc meg papíron is 20 évig, tehát gondolom, hogy kábé örökké.

A másik, hogy a tejbegrízben mennyi kalória van, és mennyi fehérje, szénhidrát, zsír. SHTF-ben mondjuk az lehet a cél, hogy az ember egy mérsékelt aktivitás mellett tartsa a súlyát. Ez mindenkinél egyéni, hogy mennyi kalória kell hozzá. Nekem olyan napi 2400. Egy csomag NRG-5 az 2300 kalória, tehát pont tökéletes lenne a számomra. Tejbegrízbõl az nem tudom, hogy mekkora mennyiség lenne. És persze a fehérje/szénhidrát/zsír arány sem mindegy.

Plusz azt meg kell fõzni. Akirõl meséltem, hogy megviselte a covid, és aztán az oltás is, Õ nagyon jól fõz, és a legkevésbé sem nyafogós. De amikor odavolt a covidtól, majd késõbb az oltástól, akkor szóba sem jött, hogy tudott volna fõzni. Az is egy SHTF az érintett ember számára. Akkor kábé az jön szóba, hogy az ágyban elrágcsáljon valamit. Ugyanilyen problémás lehet persze a fõzés, ha éppen nincs gáz/áram. Vagy ha az ember bekerült a kórházba egy leterhelt egészségügyben, és ott nem tudnak neki ételt adni, vagy tudnának, de nem ér rá a személyzet stb., vagy csak minimális adag van, ami semmire sem elég. Szóval az mindenképpen jó, ha van otthon olyan étel is, amit nem kell fõzni, csak fogod és megeszed.

Azt mondjuk én sem értem, hogy mi kerül rajta ennyibe. Majd veszek egy csomaggal és kipróbálom. Ha vállalható, akkor a többi tartalék étel mellé egy 3 heti készletet apránként be lehetne tárazni ebbõl is.