0
| Thumbs Up |
| Received: 145 Given: 1 |
Kb. egy hónapja vettem észre a kerti kútnál, hogy locsoláskor habos vízet ad a rendszer...
Olyan, mintha sampon lenne benne.
Két naponta van használatban, és minden locsoláskor habzik...
A szomszédokat megkérdezem, õk tapasztaltak-e ilyet...
Szerintetek mi lehet az oka?
A közelben(kb 1 km) van állattartó farm.
Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.
Köszi mindenkinek a válaszokat!
Azt hiszem, elõször is bevizsgáltatom a vizet.
| Thumbs Up |
| Received: 56 Given: 142 |
Sziasztok,
Akkor eloszor a kicsit gyengebben sikerult Neomagnal teszt:
Meg 2015-ben kirandulas kozben talaltam egy patakot:
p1150286_.jpg
Megprobaltam mechanikus eloszures utan (konretan egy zoknin atszurve) vizet venni:
p1150288_.jpg
Az eredmeny nem volt biztato:
p1150289_.jpg
Ujra probaltam, szures helyett arra figyelve, hogy a leheto legkevesbe kavarjam fel a vizet, ez jobban ment:
p1150291_.jpg
Majd 1/8 NEOMAGNOL tablettat (lasd a kes hegyen) raktam a vizbe (elvileg 1 tabletta/5 liter kellene):
p1150293_.jpg
Elvben 2 orat kellene varni, vartam egy 3/4 orat racsavart kupakkal, es 1.5 orat kupak nelkul.
Az eredmeny: ihatatlanul kloros, vegyszerizu.
Vartam meg 2 orat, valtozatlan.
Kitoltottem egy poharba, es vartam osszesen 1 napot. Meg mindig olyan volt, hogy nagyon szomjasnak kellene lennem, hogy hajlando legyek meginni, nagyon erosen kloros, vegyszeres izu.
A tesztet 2 dolog arnyalja:
1. a neomagnol szavatossaga kb 8 eve lajart
2. ennek a reginek a leirasaban meg nem volt benne, hogy ivoviz fertotlenitesre hasznalhato (az ujabb gyartasuak leirasaban benne van).
A klorszagu viz ugyan kellemetlen, de nem ol meg; a szennyezett viz (ellatas nelkul) lehet hogy igen.
Nagyon nagy elonye a Neomagnolnak, hogy sok celra hasznalhato, 1 szem (1 gramm) ezekre jo:
5 liter ivoviz (2 ora)
1 liter higienias kezmosoviz (3 perc)
1 deci evoeszkoz vagy fertozo beteg fehernemujenek fertotlenitesere (2 ora)
A nagy (150-es) kiszereles kifejezetten eros es strapabiro dobozban van, sajnos a kicsi (10) torekeny azt celszeru atcsomagolni.
kb 8000 Ft-ba kerul a Neomagnol. Ezzel elso pillantasra talan nem tunik sokkal olcsobbnak, mint a divatos fertotlenito tablettak, de ez 150 szem, vagyis 750 l viz fertotlenitesere eleg, vagy ugy talan jobban ertheto, hogy 10 embernek 30 napra eleg ennyi (napi 2,5 literrel szamolva).
Bel
| Thumbs Up |
Sziasztok,
Es a jobban sikerult klormesz teszteles (2018. szeptember):
Eloszor elsetaltam a kozeli patakhoz, es mertem egy liter vizet belole:
midi_p1080313.jpg
Azt mar itt elore bocsatom, hogy feluletesen nezve nagyon algasnak nez ki, de a vize alapvetoen tiszta, nem opalos szinu.
Ezt a vizet atszurtem. Epp egy papir torlo volt keznel, de nagyjabol mindegy mivel szurjuk at, csak az a fontos, hogy az algadarabokat megfogja. Ez akadt fenn rajta:
midi_p1080308.jpg
Ezutan ebbol kivettem 1 deci vizet (kozben rajottem, hogy fel deci az idealis mennyiseg, ezert ugy folytatom a leirast, mintha fel deci lett volna).
Szoval a fel deci vizbe kell rakni 2 ml klormeszet (igazabol lehet, hogy hibas logika menten szamoltuk ki ezt a mennyiseget, de ettol fuggetlenul ez jo mennyiseg lett).
1-2 percig kavargattam, hogy egyenletesen feloldodjon. Lathatoan nem oldodott fel ennyi ido alatt tokeletesen, de a zome igen, es ez megfelelo:
midi_p1080309.jpg
Ebbol a torzsoldatbol kellett literenkent 1 ml (tehat a fel decibol 50 liter ivovizet lehet csinalni, ha ugyanennyire szennyezett). Persze ossze is kell keverni, es 10 percet varni, hogy hasson a klormesz.
Felmerulhet kerdeskent, hogy miert keszitettem ilyen rengeteg torzsoldatot, amikor egybol rakhattam volna a klormeszet a tisztitando vizbe?
Azert, mert a klormesz gyartastechnologiaja miatt elofordulnak benne apro meretu jelentos minosegvaltozasok, vagyis ha kepes lettem volna kimerni a 0.04 ml-t, akkor lehet, hogy abba pont egy nem hatasos "morzsa" kerul bele, mikozben a 2ml mar akkora mennyiseg, hogy ezen a szinten nezve egyenletes minosegunek tekintheto a klormesz. Raadasul nem tudok ilyen kis mennyiseget kimerni.
Kozben csak a referencia kedveert megmertem a csapviz jellemzoit: 7.4 Ph, 0.1 mg/l szabad klortartalom (Budapesten atlagosan 0.2 mg/l szabad klortartalom van a csapvizben, tehat most epp egy kicsit kevesebb volt benne a szokasosnal):
mini_p1080310.jpg
Amikor letelt a 10 perc, akkor megmertem a liter vizemet:
midi_p1080311.jpg
Mint lathato, a Ph 8.2 felett van (egyeb durva becsles alapjan kb 9, ami egyaltalan nem veszelyes, ennel 3-szor tomenyebb lug is meg ivovizminosegnek szamit: antsz), a szabad klor tartalom 0.8 mg/l. Ez egy teljesen jo ertek, ha 0.0 es 0.1 kozott lenne, akkor kerdeses, hogy hatasosan fertotlenit-e (tehat ilyen korulmenyek kozott a 0.1 nem elfogadhato!), ha 3.0 fele megy, akkor az mar olyan ertek, ami nem igazan jo.
Ezutan meg eltelt par perc, es ketten is megkostoltuk a vizet. En mar nagyon hozzaszoktam a kloros csapvizhez, ezert sem a szagan, sem az izen nem ereztem, hogy ez a szokasosnal 4-szer klorosabb, a fonokom erezte. Tehat egy teljesen jo szagu, jo izu viz volt az eredmeny, ellentetben a par evvel ezelott kiprobalt neomagnol-os ivovizhez, ami kifejezetten undorito volt.
Utana kivancsisagbol beleraktam meg 1 ml torzsoldatot a vizbe:
mini_p1080312.jpg
Mint lathato, ekkor boven 3 mg/l folott volt mar a szabad klortartalom (ami logikus, hiszen az elso ml eloszor fertotlenitette a vizet, es ami megmaradt belole, az volt 0.8 mg/l, a masodik ml szamara mar nem voltak fertozo anyagok, amivel reakcioba tudna lepni, tehat ez teljes egeszeben szabad klorra alakult, vagyis sokkal tobb, mint 1.6 mg/l lett belole).
A vegen megmertem a torzsoldatot is. Termeszetesen ennek a paramterei messze a meresi tartomanyon kivul kell legyenek (hiszen ez 1000-szer tomenyebb, mint ami jo). Naivan azt gondoltam, hogy a meromuszer valami hasonlot fog mutatni, mint a 2. alkalommal, vagyis mindket oszlop nagyon piros lesz. De ezzel szemben gyakorlatilag azonnal szetmarta a bele dobott festotablettat, annak eselye sem volt megszineznie az oldatot. Szoval ha kicsit kilog a tartomanybol az ertek (mint a fenti kepen, 2ml hozzaadasakor), akkor lehet extrapolalni: a legszelso szinnel is olyanabb szinu az eredmeny, de ha nagyon kilog a tartomanybol az ertek, akkor mar becsulni sem lehet az eredmenyt, legalabbis ezzel az OBI-s merovel.
Szamomra 2 alapveto tanulsag vonhato le:
1. jo es hihetetlenul olcso a klormeszes ivoviz fertotlenites. Kb. 700 ft fel kilo, 3 gramm kerult a fel decibe, akkor 166 ilyen adag, vagyis 166-szor 50 liter, osszesen keszitheto 8 300 liter ivoviz 700 Ft-ert, vagyis durvan 8 filler/l-re jon ki az ara.
2. En nem erzem, hogy mennyi az epp eleg klor, ezert nekem kell meg melle egy szabadklor mero keszulek. :-(
A 2-dik ponthoz: ez a meres egyaltalan nem egy altalanos ervenyu meres, konkretan ebbe a vizbe ennyi kellett. Az teljesen veletlen, hogy egybol jo mennyiseget tettunk bele, ha asott kut vizenek megfelelo minosegu lett volna, akkor joval kevesebb (akar 1/3 mennyiseg) kell, ha opalos szinu, akkor pedig joval tobb (akar 10-szeres mennyiseg).
Kozben rendeles alatt van szabad-klor tesztcsik, elvileg azzal kicsit kenyelmesebb a visszamerest megcsinalni.
Mint lathato, ekkor boven 3 mg/l folott volt mar a szabad klortartalom (ami logikus, hiszen az elso ml eloszor fertotlenitette a vizet, es ami megmaradt belole, az volt 0.8 mg/l, a masodik ml szamara mar nem voltak fertozo anyagok, amivel reakcioba tudna lepni, tehat ez teljes egeszeben szabad klorra alakult, vagyis sokkal tobb, mint 1.6 mg/l lett belole).
A vegen megmertem a torzsoldatot is. Termeszetesen ennek a paramterei messze a meresi tartomanyon kivul kell legyenek (hiszen ez 1000-szer tomenyebb, mint ami jo). Naivan azt gondoltam, hogy a meromuszer valami hasonlot fog mutatni, mint a 2. alkalommal, vagyis mindket oszlop nagyon piros lesz. De ezzel szemben gyakorlatilag azonnal szetmarta a bele dobott festotablettat, annak eselye sem volt megszineznie az oldatot. Szoval ha kicsit kilog a tartomanybol az ertek (mint a fenti kepen, 2ml hozzaadasakor), akkor lehet extrapolalni: a legszelso szinnel is olyanabb szinu az eredmeny, de ha nagyon kilog a tartomanybol az ertek, akkor mar becsulni sem lehet az eredmenyt, legalabbis ezzel az OBI-s merovel.
Szamomra 2 alapveto tanulsag vonhato le:
1. jo es hihetetlenul olcso a klormeszes ivoviz fertotlenites. Kb. 700 ft fel kilo, 3 gramm kerult a fel decibe, akkor 166 ilyen adag, vagyis 166-szor 50 liter, osszesen keszitheto 8 300 liter ivoviz 700 Ft-ert, vagyis durvan 8 filler/l-re jon ki az ara.
2. En nem erzem, hogy mennyi az epp eleg klor, ezert nekem kell meg melle egy szabadklor mero keszulek. :-(
A 2-dik ponthoz: ez a meres egyaltalan nem egy altalanos ervenyu meres, konkretan ebbe a vizbe ennyi kellett. Az teljesen veletlen, hogy egybol jo mennyiseget tettunk bele, ha asott kut vizenek megfelelo minosegu lett volna, akkor joval kevesebb (akar 1/3 mennyiseg) kell, ha opalos szinu, akkor pedig joval tobb (akar 10-szeres mennyiseg).
Kozben rendeltem szabad-klor tesztcsikot, azzal kicsit kenyelmesebb a visszamerest megcsinalni.
Bel
| Thumbs Up |
| Received: 4 Given: 1 |
a szerkesztésnél ismétlés csúszott a rendszerbe, de nagyon hasznos infók
Most esik le, hogy a vizes topicba tett hozzászólást lehet ide kellett volna. Akkor ide is beírom, mert emlékszem, hogy érdekelt valakit.
Szóval egyelõre korlátozott darabszámban, de újra elérhetõ a LifeStraw Mission:
https://tuleloviz.hu/LifeStraw_Mission
Az 5 literes 49 500 Ft.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Kicsit zavaros nekem a leírás, ha jól értem akkor:
Törzsoldat = 3g klórmész + 0.5dl (50ml) víz + pár perc keverés hogy feloldódjon
Ivóvíz = 1ml Törzsoldat + 1 liter kezelendõ víz + 10 perc keverés
Ideális szabad klór tartalom mérõcsíkkal mérve: 0.1mg/l és 3mg/l szabad klór között
Egyébként most futottam bele, hogy a Cryptosporidium és Giardia ellen a klórozás (klórmész, hypo) nem hatásos.
Hatásos az UV kezelés, mikro vagy ultra szûrés, klór dioxid, amit eddig találtam.
| Thumbs Up |
Szia,
Felig jol erted, de sajnos a vilag kicsit bonyolultabb:
Tehat a torzsoldatot jol ertetted.
Viszont az ivoviz: 1 l-hez 1 ml tozsoldat+10 perc keveres, es ezutan ellenorzni kell a a szabad klor tartalmat. Ha megfelelo, akkor jo, ha nem, akkor visszalepes: ujabb 1 ml torzsoldat literenkent + 10 perc keveres, majd ellenorzes, ... . Az veletlen, hogy sikerult mind a 2 meresemnel ugy megszurni a vizet, hogy eleg volt az 1 ml, ha csak egy picit (szabad szemmel eszre nem vehetoen) zavarosabb, akkor 2 vagy 3 ml kellene, sot ha meg zavarosabb, akkor a 10 ml-re is szukseg lehet.
Idealis az altalad is emlitett meres, vagyis ha tobb mint 0.1 mg/l a szabad klortartalom (hogy hatasos legyen), de kb 3mg/l alatt van (hogy ne legyen rossz izu).
Jo szaglasu ember ezt a tartomanyt ki is tudja szagolni (szamukra ez epp megerezheto klorszag), de pl. en csak az ennel erosebb szabadklortartalmat erzekelem.
Nagyon orulok neki, hogy felhivtad a figyelmet a Giardiara! A korabbi leirasom csak a bakteriumok es virusok ellen ved, ez ellen nem!
Ez alapjan legalbb 1 mg/l szabadklortartalom fel ora alatt 90%-ban elpusztitja a giardia-t, ami nyilvanvaloan keves, tehat legalabb 1 orat kell varni fogyasztas elott a legalabb 1mg/l szabad klortartalom mellett!
Bel
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Ahogy az általad belinkelt forrásban írják, a Cryptosporidium ellenállóbb a klórral szemben mint a Giardia
"[A Giardiák] nem annyira rezisztensek, mint a Cryptosporidium oociszták. Az 1 mg / liter szabad klórmaradvány 90%-os inaktiválásához szükséges idõ körülbelül 25–30 perc."
Cryptóról hirtelen ezt találtam, 20 fokon 2 nap behatási idõ, 2mg/l szabad klór esetén
"exposure to 2 ppm chlorine for 2 days at 20°C or 1 day at 30°C. Incubation in 10 ppm chlorine rendered oocysts noninfectious in 6 hours or less at both temperatures, respectively."
https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/5/4/99-0425_article
Medencékben Crypto ellen az ajánlott idõ és mennyiség 10mg/l szabad klór mennyiségnél 25.5 óra behatási idõ.
https://www.cdc.gov/healthywater/swi...-the-water.pdf
Eszerint hazai vizekben is elõfordul mindkettõ:
http://teo.elte.hu/minosites/tezis2008/plutzer_j.pdf
Én is vettem régebben klórmeszet erre a célra, a klórmérõ kártyára nem is gondoltam, majd beszerzem mellé. Néztem digitális megoldásokat, de pár tízezres kategóriában colorimeter-ek-et találtam, ami gondolom a a tesztcsík színét elemzi, ugyanúgy mint ahogy én tenném szemmel. szóval a kártya tûnik ideális megoldásnak.
Majd kimérek pár adagot beolvasztott szívószálakban, hogy ha eksön van ne kelljen méregetni, meg ráírni a használati utasítást.
A leírásodnak hála most végre folytatódhat a projectem, már meg volt rekedve egy ideje.
Last edited by yeahno; 10-16-2021 at 09:45 PM.
Nagyjából egy év után megérkezett a megrendelt SteriPEN Ultra (a háború miatt egy ideig nem tudtak Katadyn termékeket szállítani). A készülék USB-ről tölthető, 1 l vizet 90 másodperc, fél litert 48 másodperc alatt fertőtlenít. (A kijelzőn megjelenő smiley mutatja, ha kész a folyamat.)
Steripen.jpg