Oldala 155 of 162 ElsõElsõ ... 55105145153154155156157 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 1,541 to 1,550 of 1620

Topic: Mit csináltál a héten? Mit prepperkedtél?

Senior Member Fekete-Báró's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2020
    Thumbs Up
    Received: 79
    Given: 68

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló P. Dude Hozzászólás megtekintése
    Megvolt a vérvétel, beszéltem a háziorvossal is telefonon. Jó a vérkép, és a testsúlyom is, viszont a koleszterin meg a vérzsír kicsit magas, arra mindenképpen testmozgást és módosított táplálkozást javasolt a doki. Mondta, hogy ennyi idősen nem kell arra gyógyszer - ez jó, hogy ilyen orvosok is vannak, akik nem rögtön gyógyszerért kapkodnak.

Az már biztos, hogy a Scitec D-vitamin nem placebo, mert 75-től jó a D-vitamin szint, és az enyém majdnem 131, pedig a vérvétel előtti napon be se vettem.
    Mivel a D-vitamin zsírban oldódó, így - szemben pl. a C-vitaminnal - raktározódni tud a szervezetben. Ezért ha esetleg 1-1 nap kimarad, még nem lesz jelentős vitaminszint csökkenés. Az orvosi gyakorlatban úgy is csinálunk D-vitamin pótlást, hogy a beteg kéthetente vesz be egy kapszulát, amiben 20 000 egység vitamin van.

MPF támogató P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 505
    Given: 934

0 Not allowed!
    Megejtettem az idei utolsó tervezett vásárlásokat (illetve még cipőt lehet veszek, ja meg mosószert). Szülőknek Aspirin Protect, Omega 3, kurkuma. Magamnak Multi Pro, bár még az előző dobozban is sok van, így szerintem január nagy részére is elég lesz. Neogranormon törlőkendő (valószínűleg az is elegendő lesz januárra is), plusz egy fogkrém, bár van itthon bőven, de ha már ott voltam vettem még egy tubussal. Kutyusnak jutalomfalat, fogtisztító rágcsa, ízületvédő komplex, vitamin és ásványi anyag komplex. Mindenkinek megvettem a karácsonyi ajándékokat, embereknek és állatoknak egyaránt. Vettem le némi készpénzt is, hogy legyen itthon. Voltam MHM tüntetésen a kötelező oltás ellen. (Ha úgy vesszük az is a prepperkedés része, hogy próbáljunk megtenni mindent azért, hogy az általános helyzet jobb legyen.) És persze tankolom fel a filmeket és sorozatokat, azokból is készletezem. Folytatom a napi jógát, nagyon évezem, már 5 lélegzetvételig tartom a pozíciókat. Megy tovább a napi két meditációs gyakorlatsor is, már kezd a rutin része lenni.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,102
    Given: 1,120

0 Not allowed!
    Én kimosom a kis víztároló izéket, megtöltöm azokat is meg még egy hordót. Holnap lehet hogy elégetek egy rakás papírt meg hátraviszem az erdőbe a macskaürüléket. (A 4 macska termeli ám rendesen.) Csütörtökön jó idő lesz, elugrok a postára és boltba. Lehet hogy nem ártana vennem még egy adag borítékot is. Szombaton szintén városba kell mennem, de akkor már nulla fok alatti motorozás lesz. Azután nem akarok menni se hová januárig... Vagy ki tudja meddig...

Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2021
    Lakhely
    Borsod-Abaúj-Zemplén megye
    Thumbs Up
    Received: 28
    Given: 3

0 Not allowed!
    Ha már így ide vetődtem, rákérdezek, mert pont foglalkoztat a téma!
    (P. Dude írt korábban a Városi túlélő blogról, és a túlélő piramisról, ami egy 3 napos rendkívüli esemény túlélésével, az erre való felkészüléssel kezdődik. Nos, kezdőként ez is kihívás, pl. egy 4 tagú család vízszükségletének kiszámítása fogmosással, főzéssel esetleg mosogatással együtt... Ha abból indulok ki, hogy amennyire tudom, egy felnőtt átlagos napi vízszükséglete 2-3l, akkor 2 felnőtté és 2 kistinié legyen mondjuk 8 [2×2,5+2×1,5], és ez még csak az ivóvíz. Szóval, a családnak 3 napra 30 litert biztosan el kellene tenni...)
    Milyen kannában hordóban tennél el vizet, ill. az eltartalékolt csapvíz meddig fogyasztható?

És, hogy a topic címénél, ill. a kérdésnél maradjak: tegnap vettem egy zsugor ásványvizet (9 liter), tartós élelmiszereket (tészták, rizs, hántolt árpa, szárazbab, sárgaborsó, ezekhez paradicsompüré, halkonzervek, löncshús konzervek, ill 2 napi reggeli [zabkásák] és 2 napi ebéd [főzelékkkonzervek] mindenkinek. Súlyra és forintra ez is elég volt egy napra...)
    Last edited by Aki Bújt; 12-14-2021 at 01:10 PM.

MPF támogató P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 505
    Given: 934

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Aki Bújt Hozzászólás megtekintése
    (P. Dude írt korábban a Városi túlélő blogról, és a túlélő piramisról, ami egy 3 napos rendkívüli esemény túlélésével, az erre való felkészüléssel kezdődik. Nos, kezdőként ez is kihívás, pl. egy 4 tagú család vízszükségletének kiszámítása fogmosással, főzéssel esetleg mosogatással együtt... Ha abból indulok ki, hogy amennyire tudom, egy felnőtt átlagos napi vízszükséglete 2-3l, akkor 2 felnőtté és 2 kistinié legyen mondjuk 8 [2×2,5+2×1,5], és ez még csak az ivóvíz. Szóval, a családnak 3 napra 30 litert biztosan el kellene tenni...)
    Milyen kannában hordóban tennél el vizet, ill. az eltartalékolt csapvíz meddig fogyasztható?

És, hogy a topic címénél, ill. a kérdésnél maradjak: tegnap vettem egy zsugor ásványvizet (9 liter), tartós élelmiszereket (tészták, rizs, hántolt árpa, szárazbab, sárgaborsó, ezekhez paradicsompüré, halkonzervek, löncshús konzervek, ill 2 napi reggeli [zabkásák] és 2 napi ebéd [főzelékkkonzervek] mindenkinek. Súlyra és forintra ez is elég volt egy napra...)
    Hát, én múltkor ha jól emlékszem az emagon rendeltem ballonos ásványvizet, 5 literes ballonok voltak. Abból rendeltem minimum 3 napra való mennyiséget. Csak ugye annak is van lejárati ideje, amit vettem az fél évig volt jó hivatalosan, úgyhogy addig azért eliszogattam. Ha neten rendelsz nagyobb mennyiséget, érdemes előbb megkérdezni a kereskedőtől, hogy mi a szavatossági idő.

(Mosószert is megvettem, most már személyes vásárlást nem nagyon tervezek az idei évre, meg neteset sem. A cipőt majd még meglátom, de az a bolt úgyis itt van a közelben. De lehet azt majd átteszem januárra.)

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 145
    Given: 1

0 Not allowed!
    ...

..)
    Ha van, akkor rozsdamentes borászati hordóba tennék vizet, fénymentesen, pince hőmérsékletre, és belekevernék némi aszkorbinsavat.
    Esetleg a vízbe belefújnék lezárás előtt egy CO2 patront.
    Így elviekben(!) fél évet is kibírhat.

De ezt egy hozzáértő jobban tudja...
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2016
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up
    Received: 88
    Given: 35

0 Not allowed!
    2-3 éves ásványvizes palack alján már apró kristályok jelentek meg, de a víznek semmilyen emberi érzékszervvel érzékelhető baja nem volt. Megittam és még élek. Ha sima csapvizet teszek el, akkor 1-2 hónap után még érezni, hogy kicsit állott víz, de iható. Valószínűleg a gyári palackozású vizet is kezelik valamivel.

Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2021
    Lakhely
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló varég Hozzászólás megtekintése
    Ha van, akkor rozsdamentes borászati hordóba tennék vizet, fénymentesen, pince hőmérsékletre, és belekevernék némi aszkorbinsavat.
    Esetleg a vízbe belefújnék lezárás előtt egy CO2 patront.
    Így elviekben(!) fél évet is kibírhat.

De ezt egy hozzáértő jobban tudja...

Köszönöm az ötletet!
    Egyébként érdekes, hogy a tegnap vásárolt ásványvíz lejárati ideje 2023. május. Mi a lópikulát raknak akkor ők a vízbe, hogy addig bírja?
    Nagyon kell vigyáznom magamra, mert belőlem csak egy van!
    Egyedül nem megy...

Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2021
    Lakhely
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló P. Dude Hozzászólás megtekintése
    Hát, én múltkor ha jól emlékszem az emagon rendeltem ballonos ásványvizet, 5 literes ballonok voltak. Abból rendeltem minimum 3 napra való mennyiséget. Csak ugye annak is van lejárati ideje, amit vettem az fél évig volt jó hivatalosan, úgyhogy addig azért eliszogattam. Ha neten rendelsz nagyobb mennyiséget, érdemes előbb megkérdezni a kereskedőtől, hogy mi a szavatossági idő.

(Mosószert is megvettem, most már személyes vásárlást nem nagyon tervezek az idei évre, meg neteset sem. A cipőt majd még meglátom, de az a bolt úgyis itt van a közelben. De lehet azt majd átteszem januárra.)

Valóban, a Szentkirályi ásványvíz kapható 5l-es kiszerelésben, de nem tudom, melyik a célszerűbb, ill. "újrahasznosíthatóbb": a másfelesek, vagy ez.
    Nagyon kell vigyáznom magamra, mert belőlem csak egy van!
    Egyedül nem megy...

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,102
    Given: 1,120

0 Not allowed!
    Itt az ivóvizes topicban megtalálod a válaszokat.

https://magyarprepperforum.us/showth...%C3%B3v%C3%ADz

Amúgy vizeshordó, víztárolásra kifejezetten előírt műanyag tárolók. Legalábbis nekem azokban van. Ha hűvös helyen van jól lezárva, nem megy bele a levegő sem, akkor 10 hónapot is kibír benne a víz (személyes tapasztalat). Utána kezd bepenészedni. Nem árt kezelni egy kicsit a vizet, a tároló(ka)t meg ki kell mosni hipós vízzel és jól kiöblíteni mielótt friss vizet töltesz bele.