Eredmény 1 to 8 of 8

Topic: Nyulak

Junior Member Lalma01's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2021
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!

Nyulak

Nem tudom, miért nem, de úgy látom hogy itt nincs topic a nyulaknak. Pedig a nyulak is hasznos állatok. A húsukat meg lehet enni, a bőrükből ruhát lehet csinálni stb. Mi tartunk nyulakat, ezért úgy gondoltam, hogy nyitok egy topicot erre.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2016
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up
    Received: 88
    Given: 35

0 Not allowed!
    Mennyire kényes állat a nyúl?

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    49
    Thumbs Up
    Received: 768
    Given: 827

0 Not allowed!
    Gyerekkoromban voltak nyulaink. Úgy tudom hogy a szúnyog súlyos fertőzéseket okoz a nyulaknál, a patkányok pedig szintén nagy bajt okozhatnak a nyúlállományban. Valami olyasmire emlékszem hogy nálunk is ez volt, elpusztultak, aztán utána nem is lett többet nyulunk.

Senior Member Fekete-Báró's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2020
    Thumbs Up
    Received: 69
    Given: 55

0 Not allowed!
    Itt egy kis irodalom a nyúltartásról: http://www.tuleles.hu/prepperkedes/a...zemmel-a-nyul/

Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2021
    Lakhely
    Borsod-Abaúj-Zemplén megye
    Thumbs Up
    Received: 27
    Given: 3

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Ged Hozzászólás megtekintése
    Etetés szempontjából nem túlságosan. Vegetációs időszakban elég a fű (nem fűnyírózott, ledarált, hanem tépett/sarlózott/kaszált), ágnyesedék, konyhai hulladék (pl. sárgarépa héja, retek levele, stb; a magas szolanin tartalmú krumpli kivételével minden mehet).
    Télen, ill. szoptatós anyáknál azért jó a nyúltáp, ill. a zab, árpa, rozs, tritikálé. Búza nem, mert fosat, kukorica a magas olajtartalma miatt árt a májának, ill. elhájasodik, és lassan megfullad. Meg persze fű helyett szénát adsz, ami ugyanaz, szárítva és télre betárolva.
    A krumplin, búzán, kukoricán kívül a friss pillangósvirágzatú növények (lóhere, lucerna, bükkönyfélék) tilosak, ezeket csak lankasztva (egy két nap hervadás után) szabad adni, mert felfújódást okoznak. És végezetül az embernél is (már aki érzékeny rá) gondot okozó gyümölcsök kerülendők (körte, birsalma, stb.).
    Szerintem ez nem olyan sok szabály!
    A megmaradt kenyeret szárítva, apróra törve fel lehet etetni (de akkor a vizet el kell venni tőlük, beléjük dagad- bocs, azt hittem, nincs több szabály), egy csomó gyomnövényt a kertből, a kifejtett borsó héját szárítva (a bab, borsó is pillangós), de akár az asszony csokrát is a vázából. A rózsát, mielőtt lehullik a szirma, kifejezetten szeretik.

És még egy (ígérem, utolsó) szabály: a szállítás és polcállékonyság miatt vegyszerekkel kezelt déligyümölcsök is tilosak! A banánhéj pl. ebből a szempontból is tök veszélyes.
    Ha jobb évem van, elég egy-két zsák nyúltáp, árpa, ilyesmi, mert le tudom vágni, meg tudom szárítani a télire valót is, máskor vennem kell pár kis kockabála lucernát tavasz közeledtével, szóval mikor hogy.
    De alapvetően, ha egy ellenállóbb, vagyis nem túltenyésztett, kényes, fajtatiszta nyúllal kezdesz, csak amolyan falusi keverékkel, nem lehet nagy baj.
    Nagyon kell vigyáznom magamra, mert belőlem csak egy van!
    Egyedül nem megy...

Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2021
    Lakhely
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló TMIB Hozzászólás megtekintése
    Gyerekkoromban voltak nyulaink. Úgy tudom hogy a szúnyog súlyos fertőzéseket okoz a nyulaknál, a patkányok pedig szintén nagy bajt okozhatnak a nyúlállományban. Valami olyasmire emlékszem hogy nálunk is ez volt, elpusztultak, aztán utána nem is lett többet nyulunk.
    A szúnyog a myxomatózis kórokozóját terjeszti. Régebben kivétel nélkül végzetes, varas hegesedéssel járó betegség volt, amit, ahogy hallottam, valamikor az Ausztráliába behurcolt, korlátlanul szaporodó és károkat okozó nyúlállomány ritkítására találtak ki, de aztán a vírus elszabadult. Állítólag ma már gyengül, egyre többször heverik ki és gyógyulnak fel. Eleinte oltottam az állományt, később csak szúnyogriasztó füstölőt használtam, ma már általában semmit, de még sosem okozott gondot. Patkányunk van, de csak az utóbbi években, amióta a környékről egyre többen költöznek el, az egyik szomszéd meg elkezdett disznót tartani.
    A furkáláson kívül bajt még ők se csináltak.
    Nálunk a fülatka szokott gondot okozni, paraffinolaj segít rajta, illetve főleg eleinte takarmányozási hibákat követtünk el.
    Egyedül nem megy...

Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2021
    Lakhely
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Ged Hozzászólás megtekintése
    Huh, elszállt a hozzászólásom, röviden újrázom:
    takarmányozás szempontjából nem olyan igényesek, ha az ember pár szabályt betart:
    - (maradék) kenyeret csak penészmenteset, szárítva, darabolva, és az ivóvíz elvétele mellett (egyébként beledagadhat)
    - pillangósvirágúakat (lucerna, lóhere, bükkönyfélék) csak egy-két nap lankasztás/hervasztás után, egyébként felfújódást okoz
    - nyúltáp, szemes termény (zab, árpa, rozs, tritikálé) elég télen, vagy nevelő anyáknak, mert hajlamosak az elhízásra; a közhiedelemmel ellentétben a növendékeknek sem kell, csak ha siettetni akarod a növekedésüket; búza tilos (fosathat), kukorica májkárosodást és belső elzsírosodást okoz, lassan megfojtja
    - a szállítás és polcállékonyság miatt vegyszerekkel kezelt déligyümölcsök tilosak, a banán pl. ilyen szempontból is veszélyes
    - arra érzékeny embereknél is gondot (görcsöket) okozó hazai gyümölcsök (körte, birsalma) tilosak
    - krumpli, és héja is tilos a magas szolanin tartalma miatt, bár van aki mégis adja, állandó enyhe mérgezést okozva, amihez hozzáedződnek...
    - Fű csak tépve, sarlózva, kaszálva, a talajjal szennyezett (kikapált-kisarabolt) tilos (baktériumfertőzés veszélye miatt), a fűnyíróval ledarált szintén!
    Azt hiszem, ennyi. Az ivóvízbe jó egy kis almaecetet csöppenteni, bélhurut ellen és fertőtlenítés miatt, és évente egyszer, a nyúltáphoz keverve, májkokcidiózis elleni gyógyszert adni nekik.
    Egyébként fű, ágnyesedék, konyhai hulladék (sárgarépa héja, retek levélzete, az asszony csokra a vázából), minden jöhet! A rózsát pl. kifejezetten szeretik, a szirmait zabálják. De a legtöbb gyomnövény a kertből, szárítás után a zöldborsó héja (a bab, borsó is pillangós), és még egy vagon dolog föletethető velük, tehát gazdaságosan tarthatók, de tény: könnyű beetetni őket valamivel, ami betesz nekik, és reggelre az este virgonc nyulad megmered...
    Egyedül nem megy...

Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2021
    Lakhely
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Régi, de jó videjó...

Egyedül nem megy...