Oldala 8 of 18 ElsõElsõ ... 678910 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 71 to 80 of 180

Topic: Élelmiszerválság

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2015
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 1

0 Not allowed!
    Szerintem vagyunk egy páran akik kevés pénzből kell megoldanunk a készletezést.Nekem 1-2 hónapra való konzervem van,az is főleg 200ft-os babkonzerv.Szoktam húst,kolbász,szalonnát füstölni alkalmanként 10-15kg-ot mikor valami akciós húst találok.Van még itthon kb 10kg liszt,10kg hagyma,pár liter étolaj 4-5kg zsír,tartósításhoz 10kg só,5 liter ecet.3 tyúk az udvarban,napi 2-3 tojást produkálnak a pincében hordóban 100kg búza kukorica vegyesen(Ez még kb 150 napra való kenyérfélét jelent vészhelyzetben.)És laskagomba termesztéssel is próbálkozom a pincében,(Ha lesz eredmény rakok fel képeket.)Meg ültettem pár palántát,termőföld híján magas ágyással fogok idén próbálkozni.Ha lesz termés nyár végén még befőzünk ezt azt.Kevés pénzből nekem ennyit sikerült összehozni.

MPF támogató P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 504
    Given: 934

0 Not allowed!
    Nem szabad elfelejteni, hogy ha nincs víz, akkor abból 30 napra optimálisan 480 litert kell számolni egy 4 fős családnak. És abból még nincs zuhanyozás stb.

Ugyanerre az időszakra 360 adag élelmet kell számolni fejenként napi 3 étkezéssel.

Szóval egy 4 fős családnak 1 hónapra meg kellene oldani közel 500 liter víz tárolását. Az 320 darab másfél literes üveg (vagy 96 darab 5 literes ballon), társasházi- vagy panellakásban lehetetlen. Főleg, hogy emellett 360 darab konzervet is el kellene helyezni valahol. Szóval a prepperkedés ott indul, hogy családi ház.

Ha a költséget nézzük, amennyiben nem szeretnénk 500 liter vizet kiengedni a csapból és töltögetni, akkor a legolcsóbb 5 literes ballon szénsavmentes ásványvíz 459 Ft a Tescóban. Abból kellene 96 darab, ami 44 ezer Ft. Ha a másfél literes üveget választjuk, akkor 27 ezerből meg lehet úszni a legolcsóbb vízzel, de abból meg 320 darabot kellene elhelyezni. Ételből a házikolbászos sárgaborsó főzeléket néztem. (Azért azt, mert minden általam nézett főzeléket simán ver kalóriában.) Abból a jelenlegi áron 306 ezer Ft lenne 360 darab.

Tehát összességében 350 ezerből (vagy többől, ahogy az infláció alakul) el lehetne tenni 1 hónapra elegendő vizet és konzervet 4 fő részére. Feltéve, hogy van hely tárolni. Nem akarok ironizálni ezen, de én egyébként ezért sem pörögtem rá nagyon a prepperkedésre. Ha őszinték vagyunk, akkor a prepperkedés önellátást jelent. Aki azt nem tudja megoldani saját tanyán, állattartással stb., annak szerintem érdemes átgondolnia ezt a dolgot. Egy hónap SHTF-et (tehát ahol tényleg kemény a helyzet, nincs víz, nincs élelem) egy átlagos család talán még meg tud oldani kertes házban, ha van fölösleges 350-400 ezer forintjuk. De utána ott is vége a dalnak, ha nincs tanya.

Van amúgy egy ilyen, hogy túlélő piramis. A felső két sávban (3 nap és 3 hét, vagyis vészhelyzet, ill. kiterjedt vészhelyzet, regionális katasztrófa) én szépen meglennék a konzervekkel. Mivel valószínűleg a szüleim is étel nélkül lennének, így nekik is juttatnom kellene. Az már neccesebb, mert az csak 3 hétre már 189 adag étel. Az említett főzelékből az 160 ezer Ft, vagyis bőven több, mint 1 havi minimálbér.

Azért gondolkodom inkább készételben, mert a felső két sávban szerintem bőven lenne más dolgom, mint főzőcskézéssel foglalkozni. Főzés stb. a piramis következő, 3 hónapos sávjában jöhetnének be, amikor már ülepedtek és körvonalazódtak a dolgok. Az viszont már szerintem az a sáv, ahol önellátás és kommuna kell. Egy negyedévre kiterjedő részleges társadalmi/gazdasági összeomlás vagy nagy katasztrófa/járvány esetén az már nem megy, hogy ül otthon elszigetelve a család, és biztonságban vannak egy felszerelt házban és eszik/isszák a készleteket.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Kiegészítés az előzőhöz. A piramisos cikkben is olvasható: tárold amit eszel, és edd amit tárolsz. Na igen, pontosan így lenne logikus és költséghatékony.

Ha az embernek lenne pénze mondjuk ilyeneket tárolni: Milyen élelmiszerekből spájzolj be cukor és liszt helyett?

Ha erre valakinek nincs lehetősége, akkor vagy a hétköznapokban is tápérték nélküli műételt eszik (amit tárol), és így folyamatosan mostohán bánik a szervezetével; vagy a hétköznapokban próbál valódi élelmiszert enni, az esetleges ínséges időkre meg tárolja a moslékot (ami persze kevésbé költséghatékony).

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2015
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 1

0 Not allowed!
    Én is társasházban laktam,de elég hamar rájöttem hogy ott önellátásra nem sok esélyem van.Elkezdtem spórolni,2 éven keresztül dupla műszakokat dolgoztam és félretettem 2m forintot,amiből vettem egy 1000 nm-es telket ez volt 2017-ben.Volt rajta egy 50nm-es rossz állapotban lévő de még menthető faház,ezt apránként lakhatóvá tettem,mivel pénzem már nem volt. Még most sincs kész de funkcionálisan már működik a konyha,fürdő stb.Vezetékes víz nincs,5000 liter esővizet tudok tárolni innét megy a kertlocsolás,fürdő mosógép mosogatógép házi vízművön keresztül.Most próbálgatom az önellátási módszereket hogy ha baj lenne,akkorra már működjenek a dolgok.De fúrt kút nélkül nem egyszerű(Hegyen vagyok egy kútfúrás itt kb.1m forint lenne.)ezért most talajtakarással,és csepegtetős öntözéssel próbálkozom.SHTF esetén itt sem lenne sokkal jobb a helyzet,a környéken majdnem mindenki a CBA-ból oldja meg az élelmiszer ellátását,nem pedig a kertjéből

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló maghar Hozzászólás megtekintése
    Én is társasházban laktam,de elég hamar rájöttem hogy ott önellátásra nem sok esélyem van.Elkezdtem spórolni,2 éven keresztül dupla műszakokat dolgoztam és félretettem 2m forintot,amiből vettem egy 1000 nm-es telket ez volt 2017-ben.Volt rajta egy 50nm-es rossz állapotban lévő de még menthető faház,ezt apránként lakhatóvá tettem,mivel pénzem már nem volt. Még most sincs kész de funkcionálisan már működik a konyha,fürdő stb.Vezetékes víz nincs,5000 liter esővizet tudok tárolni innét megy a kertlocsolás,fürdő mosógép mosogatógép házi vízművön keresztül.Most próbálgatom az önellátási módszereket hogy ha baj lenne,akkorra már működjenek a dolgok.De fúrt kút nélkül nem egyszerű(Hegyen vagyok egy kútfúrás itt kb.1m forint lenne.)ezért most talajtakarással,és csepegtetős öntözéssel próbálkozom.SHTF esetén itt sem lenne sokkal jobb a helyzet,a környéken majdnem mindenki a CBA-ból oldja meg az élelmiszer ellátását,nem pedig a kertjéből
    Már ez nagyon-nagyon jól hangzik, amit eddig kiépítettél! Nekem most az lenne az elsődleges, hogy végre felvegyenek valahova jogászként normális pénzzel, mert minimálbéren már tényleg esélytelen a prepperkedés. Ha most úgy döntök, hogy normalizálom a napi kajálásomat ahogy a doki is javasolta, akkor arra már rá is megy annyi, amennyiből eddig mondjuk félretettem a konzerveket.
    Last edited by P. Dude; 04-11-2022 at 09:48 AM.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jun 2013
    Thumbs Up
    Received: 35
    Given: 12

0 Not allowed!
    Mi is végre megvettük a gyümölcsöst, kis, nem túl jó, de nem is tragikus állapotú faházzal. Gyümölcsfák szépen virágoznak, remélem nem lesz fagy. Fúrt kút van, 20m, de a környéken mindenhol gond van a vízzel, mert nincs. Csicsókát fogok ültetni dögivel, mert igénytelen, kártevője nincs, max a pocok és egész évben jól elvan a földben. Van egy csomó lyukas fémhordó ezekből sztem magas ágyás lesz, mert elvinni nem tudom és más, értelmes felhasználási mód még nem jutott eszembe.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló TMIB Hozzászólás megtekintése
    GMO-ról kérdezett valaki a FB-on, erre válaszoltam egy olyat ami ebbe a topicba illik.

Ebben a témában a nagymamám szavait osztanám meg aki gyerekkoromban emlegette a témát:

"- Ha jön az éhezés akkor a sz*rt is megeszed."

Ennyi a bölcsesség, de ez 100%-ig igaz. Ha az ember éhezik, akkor nem válogat, megeszi ami van, akkor is ha utálja azt a kaját, mindegy, csak legyen valami a hasában a korgás helyett. GMO, glutén, túl sok kalória, túl zsíros, túl sós, túl édes, nem vegán... nem fog számítani ha valóban beüt az éhínség. A nagymamám azt mondta hogy a háború után ők fűlevest ettek.

De lég a venezuelai kommunizmus legnagyobb nyerteseire gondolnunk, a kisemberre, aki volt hogy pocsolyát ivott, mert tiszta vízhez sem jutott hozzá.
    Nekem röviden ennyi a véleményem ebben a témában.

Illetve hogy a következő 2 hónapban feltöltöm a kamrát tartós élelmiszerrel, mert 2020 januárjában megtettem, de fogytán vannak a készleteim.

Nagyon lebegtetik a gazdasági szakértők az élelmiszerhiányt és az a gond hogy szerintem most igazuk lesz. Bár ne lenne...
    Ja, amúgy ezt prepper témában kérdezték, a GMO-t? Ha igen, akkor nem értem a kérdést. Ha nem, akkor a válaszodat nem értem.

Ha prepper témában kérdezte, hogy éhínség esetén jó ötlet-e GMO-s kaját enni, akkor az butaság. Persze, éhínség esetén a vérvegán is megenné a húst, nem kell aggódni.

Ha meg csak általánosságban kérdezett a GMO-ról, akkor nem tudom hol kapcsolódik a dolog a fűleveshez. Az én eddigi életemben nem volt egy nap éhínség se, és tudtommal a szüleimében sem. Gondolom, hogy a fórum összes tagja így van ezzel. Tehát a tapasztalat azt mutatja, hogy igencsak valószínűtlen esemény. Persze lehet, hogy pont a közeljövőben mégis megvalósul, Dream_walker eléggé elgondolkodtató dolgokat írt erről. De attól még ha valaki azt kérdezi, hogy a normál életben egyen-e GMO-t, cukrot, fehér lisztet, agyonvariált szóját és más vegyes hulladékot, akkor természetesen ne egyen. Vagy legalábbis mértékkel, ill. saját felelősségre. Elvégre arra se biztatunk senkit, hogy dohányozzon vagy piáljon. Én se vagyok híve semmilyen diétának vagy divatos "táplálkozási rendszernek", de az egészség tudatos rombolásának sem. Morbid humorral: meg is kell érnünk azt, hogy éhezhessünk. Készletezni kell, de amíg nem muszáj szart enni, addig ne együnk má' szart.
    Last edited by P. Dude; 04-11-2022 at 03:56 PM.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,102
    Given: 1,120

0 Not allowed!
    Igen, az egyik nagy prepper-FB oldalon kérdezte valaki egy poszt-ban.

Ha komoly éhezés jön, akkor mindenki megeszik mindent.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló TMIB Hozzászólás megtekintése
    Igen, az egyik nagy prepper-FB oldalon kérdezte valaki egy poszt-ban.

Ha komoly éhezés jön, akkor mindenki megeszik mindent.
    Csakis paleo ételt egyen, és kizárólag Evian vizet igyon. Ha mást talál, akkor azt hagyja ott.

Egyébként egyre nagyon kell figyelni: hogy minket meg ne egyenek!
    Last edited by P. Dude; 04-11-2022 at 04:03 PM.

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 83

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló maghar Hozzászólás megtekintése
    De fúrt kút nélkül nem egyszerű(Hegyen vagyok egy kútfúrás itt kb.1m forint lenne.
    Esetleg nézz itt egy közeli kutat milyen mély: https://map.mbfsz.gov.hu/furas/
    Én is dombtetőn vagyok de 30-40m-re van egy kút ami 7,2m, talán nálam is hasonló lesz a mélység.
    (Anyumnál lejt a telek, domboldalon van és van mikor a földből csordogál a víz. Lejjebb a háznál van egy kút, általában 1.5-2m-en van a vízszint)

Rendeltem kpe csövet egyéb dolog miatt, de láttam hogy nem túl drágán vannak csepegtetős cuccok, abból is rendeltem, kipróbálom én is.
    "Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"