0
P.Dude
Miért nem engeded el ezt a jogászosdit és csinálsz valami mást 3 - 4 x annyiért? (Én felsőfokú végzettség nélkül kényelmes irodai munkával, fix. 8 órában lazán megkeresem vidéken a 4 kilót és marad időm maszekolni még ha akarok)
Szerintem ez is része a felkészülésnek, hogy lehető legtöbbet hozok ki dolgokból és nem ragadok le valami előnytelen dolog mellett.
Tudod, nem a legkitartóbb vagy a legerősebb fogja túlélni, hanem az aki leginkább fogékony a változásra.
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
Mert normál körülmények között nincs is, és nem is lesz. Most sem azért közeleg az élelmiszerhiány, mert a föld nem terem, és nem azért közeledik a vízhiány, mert nincs elég megtisztítandó víz.
A víz- és élelmiszerhiány riogatása a félelemkeltést szolgálja, hogy az emberek elfogadják az újkommunista sötétzöld eszméket, meg a széncsökkentést (amúgy az emberek a szén, amelyet le akarnak csökkenteni). Csak akkor lesz elég bogárkaja mindenkinek, és elég víz, ha a világ leborul Greta elé. Hát ez nem jött be, elég csak Sri Lankát megnézni.
Ezeknek a dolgoknak a hiánya a média által volt sulykolva az elmúlt 50 évben, propaganda célokból. Általános iskolától kezdve az összes természetfilmig, és a modern irodalom, filmipar nagy részig mindenhonnan. A valóság az, hogy szinte az összes nyersanyagból egyre több áll a rendelkezésünkre, egyre olcsóbban.
Mégis jön a víz és a kajahiány. De nem a húsvéti nyuszi fogja hozni, hanem CSINÁLJÁK, és azt is lehet tudni, hogy kik.
Azon nincs mit magyarázni, hogy a világon egyre nagyobb a bőség, egyre több ember számára. Ez viszont sokak számára nem tetszik, és TESZNEK azért, hogy ez ne így legyen. Ezért jön a hiány, nem pedig valamiféle természetes okból.
Ennek több oka van. Az egyik az, hogy nem Walking Dead világban élünk. És ha nem Walking Dead világban élünk, akkor egyensúlyt kell találni a felkészülés, és a tartalmas mindennapi élet között. Ami azt jelenti, hogy nem ideális mindent a felkészülésnek alárendelni. Jelen esetben feladni egy szép, komplex pályát, és elvállalni egy számomra érdektelen munkát azért, hogy egy esetlegesen bekövetkező nehezebb időszakra több konzervet tudjak gyűjteni.
Vagyis ha valaki szereti a jogot, ért hozzá, jó benne és szívesen foglalkozik vele, az normális esetben - prepperkedéstől függetlenül - megpróbál jogászként elhelyezkedni.Persze csak ha van rá reális lehetősége.
Nekem van rá reális lehetőségem, mert nem falun vagy kisvárosban élek, és mert summa a diploma minősítése, amit ezen a pályán azért általában szeretnek a munkáltatók. A városban rendszeresen keresnek jogászt, és adom is be a jelentkezéseket. Addig nem volt sok esély az elhelyezkedésre, ameddig a teljes állami működésben böketni kellett. (Persze akkor is próbáltam olyan állásokat nézni ahol nem volt kötelező az oltás, de az valóban nem sok találattal járt.) Most viszont rendszeresen tudom beadni a pályázatokat.
Egyébként neked is igazad van, és részben azt csinálom amit írsz. Ti. szoktam jelentkezni középfokú végzettséghez kötött irodai munkákra, ill. nem kifejezetten jogász, hanem "általános" diplomás állásokra is. Más kérdés hogy a középfokú munkáknál nem tudom elhallgatni a diplomát, mert ott van a személyimben a dr., plusz ha kell erkölcsi akkor eleve azon is szerepel.
További okok, hogy jó néhány évet, qrva sok pénzt, és rengeteg küzdelmet áldoztam szar munka mellett arra, hogy elvégezzem a sulit és azzal foglalkozzam amit szeretek, és amiben jó vagyok. Hozzátéve persze hogy az anyagiak is szerepet játszottak, mert a jogászok nem arról híresek hogy nélkülöznek. Szóval lehet hogy Argentína felé tartunk, de ha most nincs Argentína, és ha jelen állás szerint reális esélyem van elhelyezkedni, akkor azon leszek.
Én is kezdettől azt mondom, hogy a vízhiány generált. És kezdettől azt mondom, hogy az élelmiszerhiány is generált.
Éppen a mesterséges volta miatt van rá esély hogy nem üt be annyira, amennyire néhány hozzászólással feljebb tárgyaltuk (amikor TWD-t vizionáltunk Magyarországra). Ahogy láthatóan a többi tervezett és generált mocskuk sem ütött be annyira amennyire beüthetett volna / amennyire tervezték hogy beüt - ezt épp tegnap fejtettem ki újra, ezúttal belnek. (De mehetünk régebbre is, "H1N1-pandémia", 2008-as válság, 2015-ös migrációs válság, stb. stb. stb.)
Persze lehet hogy most tényleg durva világ lesz, szóval készülni kell. Erre mondtam hogy amint lesz rá reális lehetőségem, én minden rendelkezésre álló szekrényt fel fogok tölteni élelemmel. Továbbá veszek még gumilövedéket/riasztótöltényt/gáztöltényt (bár van bőven). További tervek között szerepel a sambo - azért is edzem most, hogy felhozzam hozzá az erőnlétemet - és a sportlövészet (utóbbi éles lőfegyverhez jutás céljából). Ezekhez normális időbeosztás, ill. a sportlövészethez normális fizetés kellene. Azon vagyok hogy ezt megvalósítsam.![]()
Last edited by P. Dude; 07-05-2022 at 09:42 AM.
Utólagos gondolataim:
1. Gondolom nem érettségivel keresel 400 nettót 8 órás irodai munkával egy vidéki városban. Hanem valamilyen jó OKJ-s szakmával (írtad hogy maszekolsz is mellette). Nekem nincs ilyen szakmám (ill. van kettő de azok nem 400 nettós kategóriák). Így én a diplomámból tudok gazdálkodni. És valószínűleg előbb el fogok helyezkedni vele jogászként, mint amennyi idő alatt most elvégezném mondjuk a te szakmád képzését/iskoláját.
2. Ha elméletben feltételezzük, hogy holnap beiratkoznék egy olyan képzésre ahol a te szakmádat tanítják, és x idő alatt elvégezném, akkor is nagyon nehezen tudom elképzelni hogy pályakezdőként 400 nettóval kínálnának meg egy vidéki városban 8 órás irodai munkára. Feltételezem te se ezzel a kategóriával indítottál amikor anno kezdted a szakmát.
3. Pincér ismerős is nettó 400-at keres (380-at). Plusz a borravalók. Ne kérdezd miért, számomra felfoghatatlan hogy ki és milyen okból képes egy pincérnek havi nettó 400-at kifizetni. Ha bunkó vagyok akkor egy betanított csimpánz nagyjából elvégezné azt a munkát. Ennyi erővel én is kaphatnék a mostani minimálbéres melómra 400-at, mert ész ehhez se kell sok.Elég az hozzá: a logikád szerint abbahagyhatnám a jogászi álláskeresést, és felcsaphatnék az ismerős mellé pincérnek. És amúgy igazad van, megtehetném. Csak azt hagyod ki hogy fél év után vélhetően a depresszió felé konvergálva kelnék reggel, hiába kínálnának meg 400-as fizuval. Mert pontosan tudnám, hogy a tálcahordás mélyen a képességeim és lehetőségeim alatt van. Ami nem az én téves önképem, hanem valami amit a legtöbb oktatóm megerősített mert kiemelkedtem az évfolyamból, még a nappalis hallgatókkal összevetve is. Bizonyos tárgyakból és oktatóknál pl. az egész karon csak én tudtam jelesre vizsgázni adott félévben, stb. Ha pincérkednék hogy 400-at keressek és több konzervet tudjak venni, irtó ostobának érezném magam, és valószínűleg életem nagy lehetőségét szalasztanám el (hogy valaha jogászként dolgozhassam).
4. Lehet ez furcsa lesz számodra, de ha most azt mondanák hogy a jelenlegi 133-nál 100-al többet kapok havonta, abból én úgy élnék mint egy báró.Marha sok dologra nem költenék 1 millás fizetésből se, amire az emberek általában költenek. Valahogy engem más dolgok érdekelnek. Ha 133 helyett 233-at kapnék, gondolkodnom kellene hogy mire költsem. (Jó nem kellene, mert tartós élelmiszert mindig lehet halmozni stb.) Nyilván nem azt mondom ezzel, hogy nem örülnék a 400-nak.
5. Ha valaki mindent a "túlélésnek" rendel alá, az akár már most aláfeküdhet a síneknek. Tudniillik akárhány konzervet gyűjt össze, és bármilyen rugalmasan tud reagálni a változásokra, ezt a jelenlegi földi életét a mostani testében nem fogja "túlélni". (Más kérdés hogy a lelke túléli, de amúgy az sem mindegy hogy hogyan, és ha már készülés, egyébként arra is lehet készülni és trenírozni.) Persze nem kell aláfeküdni a síneknek, csak arra utalok hogy egy nagyjából behatárolható életkor elérése után bye-bye. Szóval bizonytalan, és talán be sem következő jövőbeli eseményekre gyűjtött konzervekért szerintem nem érdemes feladni mondjuk egy jogászi életpályát. Inkább megvárom amíg jogász leszek, és majd abból a pénzből veszek konzervet. Egyensúly.![]()
| Thumbs Up |
| Received: 145 Given: 1 |
Nos, erre pár magyarázat van:
-A pincér munkája a bevétel 30-50%-a.
-Ha a pincér kedves, illedelmes,jófej ÉS az étel minőségi, akkor hamar híre megy reklám nélkül is.(Tudok erre pár példát...)
-Melyik a jobb: elkötelezett, munkáját szerető kolléga, vagy az, aki ha van 5 perce, akkor az álláshirdetéseket bújja? (szakmafüggetlen)
Vendéglátós ismerős(akihez 20+ éve visszatérünk, negyedévente egy ebédre) mondta ezt.
Egy JÓ, és elkötelezett pincér tud plusz bevételt generálni, de egy unott, alulfizetett viszont nem, sőt elűzheti a vendéget.
Másik-rokoni cégnél- havonta cserélődik a pincérgárda, mert nem akar fizetni nekik a tulaj.
Sok szakmára igaz ez.
Még egy valami:
Az ismerősöd azt a 400 ezrest heti mennyi munkaórára kapja?
(nem mindegy, hogy 40, vagy 70! )
Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.
Ebben van logika. Ha a munkáltatója megteheti hogy egy 8 általánoshoz kötött munkára odaadja a havi 400-at, mert a pincér hozzáállása olyan hogy jó hírnevet generál az étteremnek, akkor odaadja neki. (Amúgy ne értsen félre senki, x éve alacsony végzettségű emberekkel dolgozom, és vannak köztük akik mellett elbújhat akármelyik pökhendi agyoniskolázott.)
Meg a kérdésed is jogos: nem mindegy hogy heti hány órát dolgozik. Gondolom nem 40-et. Akkor meg ott vagyunk hogy az életét az étteremben tölti, a fennmaradó időben meg alszik. Nincs ideje képezni magát, elvégezni valamilyen iskolát. (Én azért választottam anno a nyugis de keveset fizető munkát, hogy mellette csinálni tudjam az egyetemet.) A 400-as fizujából gondolom bulizik meg nyaral, ha éppen van ideje. Nyilván tud belőle félretenni, bár most inkább a tartós élelmiszer spájzolásának lenne értelme, nem a pénz spájzolásának.
Aztán ha kitalálnak esetleg egy új "járványt", akkor lehet hogy addig tartott a pincérkedés. Innen is elment egy idióta az első "hullám" után pincérkedni... Van egy sejtésem hogy nem maradt sokáig pincér.
Amúgy pont most olvasom hogy Hosszú Katinkáék nem találtak szakácsot az éttermükbe, ezért 2200-ról 2500-ra növelték az álláshirdetésben az órabért. Pultost 1800-as órabérrel keresnek.
| Thumbs Up |
| Received: 56 Given: 142 |
Érettségi mellé van egy gépész technikumom. Nem a "szakmámban" dolgozok, hanem egy hőszolgáltató cég műszaki osztályán. (Az épületgépészet, én meg általános gépészetet tanultam.) Lehet sima érettségivel nem vettek volna fel, de semmi hasznát nem veszem a technikusimnak.
Maszekolás sem gépészet. Van egy vállalkozásom, ami tűzvédelemmel foglalkozik. Az ahhoz szükséges végzettség megszerzése fél nap. (Tűzvédelmi szakvizsga)
Jelenleg egyetemre járok, gépészmérnöknek tanulok. Ha elvégzem, akkor sem tervezek sokat változtatni, csak mondjuk +25 %-ot kiharcolok a fizetésemre és a vállalkozásomat kibővítem nyomástartó berendezések felülvizsgálatával.
Nem azt mondom, hogy minden pénzt felkészülésre kell költeni. Én tanyát építek, évente elviszem a családot 1-2 alkalommal tengerpartra, illetve hetente étterembe.
Számomra ez az egyensúly munka és kikapcsolódás között.
Szerintem az ideális fizetés 7-800 ezer lenne nettósan havonta.