2
| Thumbs Up |
| Received: 90 Given: 8 |
De akkor mi a teendo te szerinted, ha az ember bele van kenyszeritve egy ilyen helyzetbe? Lojje fejbe sajat magat, mert ugysem eli tul? En szemely szerint a legvegsokig elmennek, Hogy a lanyomat megvedjem, barmilyen eszkozzel. Es en nem is tudok csapatba szervezodni, mert se csalad, se olyan baratok akik kicsit hinnenek a felkeszulesben. En vagyok a hulye, Hogy ilyenekkep foglalkozok, mert ugy is megoldodik, vagy megoldjak a kormanyok. Ezt szoltak mondani nekem mikor elokerul a tema. Szoval kivancsi lennek a velemenyedre, hogy te mit tanacsolnal nekem? Tok oszinten kerdezem. Mert a felkeszulesen es a remenykedesen kivul, Hogy elkerul a nagyobb szar, nincs mas.
Semmiképp sem a beletörődésre céloztam. Nekem már úgy néz ki nem lesz gyerekem, de attól még értelek, és még szép hogy mindent megtennél a lányodért!
Egyébként én sem tudok csapatba szerveződni, és jelenleg sem az anyagi helyzetem, sem az időbeosztásom nem teszi lehetővé a sportlövészetet.
Az én véleményem annyi, hogy nyilván folytasd a felkészülést. Én most ott tartok hogy hónap végére elfogy a pénzem, de mindig írok költségvetést, és belefér annyi hogy minden hónapban egy kis összeget fordítsak prepperkedésre. Múlt hónapban rendbe tetettem a macsek fogait és vettem néhány könyvet, ebben a hónapban vettem két vészhelyzeti rádiót, meg dupla adagot macskaeledelből. Apró léptekkel tudok csak haladni, de nyilván ettől még nem állok le a készüléssel. Ha te ennél jobb helyzetben vagy, akkor még többet tehetsz.
A reménykedés érdekes téma, erről nemrég beszélgettünk Dream_walkerrel az Élelmiszerválság topicban. Például nekem van egy elképzelésem arról, hogy engem és a hozzám közel állókat miért fogja elkerülni a nagyobb szar. Ahogy arról is hogy a romokból jobb világ fog épülni, és ha máskor nem akkor majd a következő életemben megtapasztalhatom. De ez az én nézetem, és nem szeretném ráerőszakolni senkire.
És ez persze megint nem jelenti azt, hogy ne prepperkednék ahogy csak tudok. Vagy hogy ne gondolnám hogy lesz összeomlás. Sőt esélyesnek tartom hogy konkrétan Magyarország önálló államként, vagy egyáltalán lakott területként már csak kb. ebben az évszázadban fog létezni.
Viszont úgy gondolom hogy a puszta reménykedésnél, és a készülésnél többet teszek. De ez megint egyéni nézet, és a másik topicban meg is kaptam érte virágnyelven hogy hülye vagyok.Most például kifejezetten azon dolgozom az energiával, hogy a prepperkedésem a lehető legjobban alakuljon. Mivel a prepperkedésben végső soron csak találgatunk, mert minden helyzet más-más felkészülést és készleteket igényelne, úgy döntöttem hogy most ezen célszerű dolgoznom. Szintén napi munkát végzek azért, hogy megszabaduljunk attól amit 2019 végétől a világra szabadítottak, sőt verje telibe a feladókat.
A másik topicban Dream_walker egy kicsit kételkedett az épelméjűségemben, de a helyzet az hogy az energia nem úgy működik, hogy anyagot kell szintetizálnia a levegőből.Az energia a bolygó bármely pontjáról tud anyagot szolgáltatni, akár pénz, akár mondjuk túlélési lehetőségek formájában.
Teszem hozzá, hogy én ezekben a dolgokban nem hittem. Amit én magam nem tapasztalok meg abban kételkedni szoktam. És amíg a kísérletezéseimnél nem jött a tapasztalás addig kételkedtem is. Aztán megjöttek a tapasztalások, például fizikailag éreztem a harmadik szememet majd egy rövid időre láttam is vele, ami érzékelhetően nem sima hipnagóg kép volt, rendesen le is döbbentem tőle. Bizonyos jógagyakorlat után fizikailag éreztem az energiát az egész hátamban, amit korábban sosem éreztem. Vagy azt sem tudtam hogy mi az a csakra, most pedig időnként érzékelem hogy egy-egy csakrám spontán módon pörög, tehát úgy hogy én éppen nem tettem a pörgésért tudatosan semmit. A prepperkedéses energiamunka után az első napon bizsergett a testem, szintén fizikailag éreztem az enerdzsit. Dream_walkernek meséltem már hogy államvizsgán a 81 tételből hármat kellett húzni, és a háromból kettőnél ráéreztem hogy azokat fogom kihúzni, így a vizsga előtt külön át tudtam nézni őket, ami nagyon nagy segítség volt. Nyilván ha az ember tudja fejleszteni ezt, akkor a prepperkedés irányában is a segítségére lehet stb. Meg még vannak más érdekes tapasztalatok, amik személyesebbek így itt nem írnék róluk.
Szóval én ezen a vonalon is mozgok a fizikai felkészülés mellett.(És ne legyen félreértés: részemről ez nem new age, wicca vagy egyéb hippi szarság.)
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
A közösség is számít, értelemszerűen, de a környezet úgymond mindent visz. Ha a környezet túlságosan ellenséges, akkor nincs esély arra, hogy a közösség ellenálljon. Ezért nem mindegy, hogy az a 15 ember egymillióval van körülvéve, vagy 25 km-es körön belül összesen nincs 5-10 ezer.
Minél félreesőbb egy terület, annál rizikósabb (hiszen nem csak ragadozóból, de lehetséges prédából is kevesebb van), de a védekező fél is annál nagyobb esélyekkel indulhat. Ha megfelelően él a környezet nyújtotta lehetőségekkel, de prepper szempontból valószínű, hogy valaki eleve az ilyen lehetőségek miatt választja ki a lakóhelyét.
Másrészről a szervezett háború elég speciális shtf, hiszen az pontosan az ellenállási pontok felszámolásáról szól. Más hozzáállást igényel, ha valaki valamilyen random célpontot keres (vagy jelent), de nem baj, ha kimarad a szórásból, és megint más, ha minden célpontot mindenképpen ki kell iktatni.
Hát az, de most például a szomszéd országban háború van. És a mi szempontunkból az sem túl jó ha Oroszország mondjuk később tovább akarna menni, meg az sem túl jó ha Ukrajna Európa legjobban felfegyverzett országa.
Persze bízzunk benne hogy itt nem lesz háború. De a prepperkedésben pont az a nehéz hogy nem látjuk előre a helyzetet, viszont minden helyzet más stratégiát/készleteket/hangsúlyokat igényelne (bizonyos közös általános szempontok mellett). Ha az ember tudná hogy esély nem lesz autóval közlekedni, akkor a súlyos milliókat amikért mondjuk megvesz egy 4x4-est, rengeteg sokkal hasznosabb prepper dologra költhetné. Ha tudná hogy hasonló helyzetre van esély mint amit Selco leírt, akkor nem építene tanyát hogy aztán azonnal elvegyék tőle és annyi legyen a kiépített önellátásnak. Ha valaki árvízveszélyes területen él és nincs lehetősége elköltözni, annak megint speciálisan kell készülnie. Stb.
Most meg ráadásul egyszerre beszélnek mindenről. Fűtés nélküli télről, nagy áramszünetekről, Európát elárasztó 20-50 milliónyi migránsról, brutális élelmiszerhiányról, háborús veszélyről (sanszos hogy Kína is még az idén elfoglalja Tajvant), járványhelyzetről stb. Le a kalappal előtted ha most megalapozottan tudnál lakókörnyezetet választani.Most én ilyen cipőben lehetek, mert ha összejönne a lakásvásárlás akkor nem lennék biztos benne hogy milyen szempontok szerint válasszak. Van például lakópark a város perifériáján, arra is gondoltam. De az is sok tényezőtől függ amúgy, nem egyszerű a helyzet.
| Thumbs Up |
| Received: 145 Given: 1 |
Ezen én is rengeteget gondolkozom, hogy felkészülés szempontjából mi lenne az ideális...
Amire jutottam:
-kis, hegyvidéki zsákfalu
-kialakítani összetartó csapatot
-legyen vízvételi lehetőség a közelben(forrás, patak, tó)
Amiért a zsákfalu:
Egy ki-bevezető út, amit szükség esetén el lehet torlaszolni, vagy felbontani részlegesen, így megnehezítve a bejutást.
Tudom, másfelől is be lehet osonni, ha szükséges.
Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.
| Thumbs Up |
| Received: 88 Given: 35 |
Én is sokat agyaltam ezen, Nógrád megyében gondolkodtam, ahol viszonylag olcsó az ingatlan, de nem tudtam az asszonyt meggyőzni. Ha ragaszkodom az eredeti elképzeléshez, akkor nem jutottam volna előre. Jól meg kell gondolni hol akarsz letáborozni, de ha az ideálist keresed, lehet, hogy soha nem találod meg.
A csapat is nagy dilemma. Békeidőben sokkal nehezebb tartósan összekovácsolni egy csapatot. Az ismerősi körömből senki nem prepper (vagy jól titkolja). Viszont van egy mondás, hogy bajban ismerszik meg a barát. Lehet, hogy a SHFIT után nagyobb kockázattal, de összetartóbb társaságot lehet verbuválni. Nyilván nem a Havanna lakótelepen, hanem egy kis faluban, ahol majd' mindenki ismeri egymást.
a vízvételi lehetőséget kiegészíteném a fúrt kúttal. Ilyen aszályos időszakban kiszáradhatnak a tavak, vagy eltéríthetik a patak vizét (nem rég olvastam, hogy a Tarna vizét egy szőlőtermesztő cég lenyúlta)
| Thumbs Up |
| Received: 145 Given: 1 |
Nekünk volna egy ilyesmi társaság, de ahogy beszélgettünk, a tervek nagyobbak, mint a tettek..
Felvetettük, hogy páran vennénk egy erdő melletti terciát, de ez már egy éve csak terv állapotban van...
"fel kell készülni, mert ígyúgy, de ráérünk erre még"
Most lehet lesz lehetőségem venni magamnak egy telket a Bakonyban, vagy Vértesben.
Ezeket ismerem, mi merre található, és hogyan lehet eljutni ide-oda...
Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.
| Thumbs Up |
| Received: 21 Given: 25 |
Ostrom, háború esetén ez annyira nem meglepő. Zavargások esetén viszont sokkal kisebb az esélye.
Igen, csak külterületen / erdőben lehetőséged van a saját életedhez szükséges saját infrastruktúra kialakítására, míg városban, pláne társasházban elenyésző erre az esély.
A bandák mindig a feltűnő házakat fogják kirabolni, ezért érdemes beolvadni a környzetedbe, amennyire csak lehet.
Last edited by coco; 08-13-2022 at 06:31 AM.
Loco en el coco
Épp tőled olvastam a napokban egy jó hozzászólást, tavalyelőtt írtad. Most megkerestem:
Utána Ged kérdezte, hogy vajon hány fórumozónak sikerült már eljutnia erre a szintre. TMIB ezt válaszolta:
Rögtön ez a korábbi hozzászólásod jutott eszembe arról amit ma írtál. Mert persze, lehetőségünk van külterületen/erdőben saját infrastruktúrát kialakítani. De ez vajon hány embernek sikerült tartósan működőképesen, akár csak innen a fórumról? Kezdve rögtön a víz és étel előállításával, feldolgozásával és tárolásával. Utóbbihoz kapcsolódóan idézve még Dream_walker egyik hozzászólásának a részletét:
"Ugyanis ha MO-n van 10 millió ember, akik közül legfeljebb 100k van annyira produktív, hogy van fogalma az egy teljes évre elegendő saját élelmiszer előállításának a módjairól kőolaj, műtrágya, és bolti takarmány nélkül, akkor sokat mondtam. Ennek a 100k nagy részének viszont hiába van meg a tudása, nincs hozzá infrastruktúra, mert nem így működik a modern mezőgazdaság."