Oldala 51 of 55 ElsõElsõ ... 414950515253 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 501 to 510 of 543

Topic: Az energia kérdése

MPF támogató P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 505
    Given: 934

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló WestBam Hozzászólás megtekintése
    A megoldás egyszerű, nagyon sok akkum van itthon
    Viccet félretéve: tényleg sok AA, 18650 és 21700 akkum van itthon, plusz van napelemmel működő töltőm és napelemem is van hozzá. Mellette eddig egy darab 20e mAh kapacitású powerbank, amit mindenképp bővítenem kell tovább.
    A jó hír az, hogy a napelem működik, szépen teszi a dolgát a nyugati fekvésű ablakon kilógatva is. A rossz hír az, hogy télen ez a 21W-os napelem semmire sem elég.
    Ez tényleg jól hangzik.

Napelemmel működő töltő napelemmel együtt, ez például jó?

https://www.kamionshopkft.hu/NAPELEM...VEL-20W_p10682

"1 db 20 W-os Polikristályos alumíniumkeretes napelem modul

1 db 12V/10 Amper digitális töltésvezérlő elektronika"

Ez 27 100 Ft. A 30 wattos 36 500, a 40 wattos 47 990, és még 200 wattos is van 99 ezerért. Írtad hogy a 21 wattos napelem télen semmire sem jó. Ezek közül akkor melyikre lenne érdemes beruházni szerinted?

Illetve van ilyen napelemes külső aksi és telefontöltő 4200 forintért:

https://www.kamionshopkft.hu/NAPELEM...-5000MA_p10709

"Portok: 2x USB + 1x microUSB

Akkumulátor: 5000 mAh kapacitású lítium-polimer

Napelem: 1W

Töltőáram: 5V / 1A"

Powerbankról olvasgattam ezt a tavalyi tesztet:

https://tesztplussz.hu/powerbank-mut...1-legjobbjait/

Itt az Epico E29-et írják a nagykutyának, 30.000 mAh, 18 w-os töltéssel, 24 490 Ft.

Super Moderator WestBam's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up
    Received: 254
    Given: 301

1 Not allowed!
    Powerbank:
    Már megint találtál valamit drágábban. A hama 20hd ami nekem van még most is "csak" 10e Ft, teljesen jól működik és 2 darab kijön 20e Ft-ból, lesz 40e mAh kapacitásod és marad 5e Ft-od. A Varta sem feltétlen lehet rossz, az is 10e és 20e mAh kapacitást nyújt (a kivehető kapacitás mindig kevesebb, esetükben kb. 13-14e mAh). Az ilyen "reklám" blogoknak sosem szabad bedőlni, a termékeket a legritkább esetben próbálják ki a valóságban, csak írnak róla valamit (általában jókat) és jutalékot kapnak az átkattintások után.
    Ezeket a beépített napelemes powerbankokat el kell felejteni, tiszta tűzveszély, hogy tűző napra teszed az akkukat, hamar felpuffadnak és ha mé így is használod akkor simán ki is gyulladhat a napon. Ha ez nem eléggé tart vissza akkor azt vedd figyelembe, hogy a rajta lévő napelem cella kb. arra elég, hogy a töltést jelző kis LED-et meghajtsa, hogy az világítson. Ezzel azt a powerbankot szerintem soha nem fogod tudni feltölteni, kamu az egész.

Napelem:
    Ha ilyen "komolyabb" rendszerben gondolkozol akkor ne ezeket nézegesd, keress rá a szigetüzemű napelem szettekre. Mert az ugye megvan, hogy ez a szett amit linkeltél nem tartalmaz akkut? És az akku az drága, nagyon drága (munka akku célszerű hozzá, nem indító akkumulátor).
    elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló WestBam Hozzászólás megtekintése
    (...)
    Köszi a tippeket a powerbankra és a napelemre!

Igen, az aksikra később akartam rátérni mert az még egy külön nagy téma. Főleg nekem.

(Amúgy amiket mostanában írogatok, az mind csak elméleti tervezgetés. Jelenleg szinte semmit sem tudok prepperkedni.)

És erről a vészhelyzeti rádióról mi a véleményed, amit most vettem?

https://www.conrad.hu/p/renkforce-rf...fekete-2347403
    Last edited by P. Dude; 08-12-2022 at 02:08 PM.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Egy kis elgondolkodtató írás:

A panellakások reneszánsza következik

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló P. Dude Hozzászólás megtekintése
    Egy kis elgondolkodtató írás:

A panellakások reneszánsza következik
    Az a tavalyi 25-30 ezres rezsi 60 nm-es panellakásban azért nem erősen megengedő túlzás? Annál még a legkisebb 44 nm-esben is jóval több, nem? Víz, gáz, villany, közös költség, tévé és net, biztosítás, télen a fűtés.
    Last edited by P. Dude; 09-01-2022 at 02:01 PM.

Senior Member sukran4fish's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2016
    Blog Entries
    1
    Thumbs Up
    Received: 105
    Given: 94

1 Not allowed!
    Az a tavalyi 25-30 ezres rezsi 60 nm-es panellakásban azért nem erősen megengedő túlzás? Annál még a legkisebb 44 nm-esben is jóval több, nem? Víz, gáz, villany, közös költség, tévé és net, biztosítás, télen a fűtés.
    Szerintem nem, nekem nincs tv és net, biztositás a közös költségben van, igy fizetek 30 körül. Fűtés általány, télen sem több igy viszont nyáron persze a semmire fizetek dehát valamit valamiért. Szerintem pénzben jó, ha valamiért költöznék az azért lenne mert prepper szempontból kb. elképzelhetetlen a fórumon megbeszélt dolgok legalább fele számomra panelben.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló sukran4fish Hozzászólás megtekintése
    Szerintem pénzben jó, ha valamiért költöznék az azért lenne mert prepper szempontból kb. elképzelhetetlen a fórumon megbeszélt dolgok legalább fele számomra panelben.
    Kérdés hogy a prepper dolgoknak az a fele számít-e érdemben. Úgy értem van-e akkora különbség ház és lakás között, ami egy valódi SHTF esetén jelentős lenne.

Egy "átlagos" nehéz helyzetet biztosan át lehet vészelni ugyanúgy egy lakásban, mint egy házban. Persze mindkettő esetén feltételezve a felkészültséget/prepperkedést. Egy valódi, komoly SHTF esetén viszont valószínűleg nem az a lényeg, hogy lakásban vagy házban él az ember. Inkább az hogy lakásban/házban él, vagy a saját önellátó és védett tanyáján, lehetőleg egy fegyveres közösségben. Utóbbi meg még a prepperek esetében is ritka, tudtommal itt a fórumon sincs senkinek az aktív tagok közül.

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Blog Entries
    8
    Thumbs Up
    Received: 56
    Given: 142

0 Not allowed!
    Kérdés hogy a prepper dolgoknak az a fele számít-e érdemben.
    Szia,

Azert vizet inni, wc-re menni jo dolog. :-)

Csaladi hazban mindketto megoldhato onalloan, panelben egyik sem.

Abban persze igazad van, hogy hosszu tavra elelmiszertermelesre is szukseg van, illetve minden tavon szukseges a biztonsag. Ez utobbi _talan_ jobb panelben, de jobban meggondolva a szomszedbol atmaszni barmilyen magasan lehet, szoval meg az ablakok vedelme sem olyan nagy kulonbseg (es cserebe sokkal konnyebb felgyujtani az also szomszedot - vagyis olyan tuzzel szembenezni, ami mar kezelhetetlen).

Bel

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló bel Hozzászólás megtekintése
    Abban persze igazad van, hogy hosszu tavra elelmiszertermelesre is szukseg van, illetve minden tavon szukseges a biztonsag. Ez utobbi _talan_ jobb panelben, de jobban meggondolva a szomszedbol atmaszni barmilyen magasan lehet, szoval meg az ablakok vedelme sem olyan nagy kulonbseg (es cserebe sokkal konnyebb felgyujtani az also szomszedot - vagyis olyan tuzzel szembenezni, ami mar kezelhetetlen).
    Nézd, nem titok hogy nekem a magyarországi prepperkedésről van egy véleményem. Amellett hogy támogatom és én is prepperkedem a magam szintjén.

Pokol Béla több mint egy évtizeddel ezelőtt részletesen kifejtette, hogy mire számíthatunk a mérhető demográfiai folyamatok nyomán a cgánysággal. Az akkori előrejelzései mára megdöbbentő pontossággal kezdtek el megvalósulni, és a 2015-ös második kiadásban már még rosszabb helyzetet jelzett, még korábbi időpontra feltételezte az ország összeomlását. A migránsválság és a hazai oktatás összeomlása után bele sem merek gondolni, hogy milyen következtetésekre jutna egy 2022-es harmadik kiadásban...

Ha SHTF-ben gondolkodunk, vagy a fenti témánál maradva akár csak visszagondolunk a 2004-es szlovákiai cgány éhséglázadásra (az már minimum közelített az SHTF-hez), akkor szerintem illúzió akár egy ház, akár egy lakás biztonsága. Egy olyan helyzetben két dolog számít: van-e közösség (mint például Selco esetében a 15 fős család egy házban, és a szomszédsággal megszervezett állandó utcavédelem), és van-e éles lőfegyver munícióval (mint Selco esetében a család 5-6 pisztolya és 3 Kalasnyikova). Másik példaként lásd a közelmúlt BLM-zavargásait: amikor a boltos baseballütővel vagy karddal akart védekezni, akkor nagyon rosszul járt. De ha volt lőfegyver, az önmagában megakadályozta a támadásokat. Ez pedig Magyarországon még inkább így lenne, ahol kevés embernek van lőfegyvere.

Ami pedig hosszú távon az élelmiszer termelését és úgy általában az önellátást illeti, arról sincsenek nagy illúzióim, és ebben a többi fórumtag útja is megerősít. Lásd ezt a hozzászólásomat.

Idézet Eredeti hozzászóló bel Hozzászólás megtekintése
    Azert vizet inni, wc-re menni jo dolog. :-)
    Ha a csapvíz nem iható, azt házban és lakásban is ugyanúgy lehet megoldani: víztisztítással. Ha egyáltalán nincs csapvíz, akkor pedig attól függ a dolog hogy ki mennyi vizet tárol otthon. Szerintem amúgy ez is eléggé illúzió, mert egy 4 fős családnak 1 hónapra nagyjából félezer liter vizet kellene tárolnia (a 360 konzerv mellett). Az 26 darab 19 literes ballon, aminek a helyigénye szerintem már egy családi házban sem elhanyagolható. De akkor még mindig csak 1 hónapról beszélünk, ami alig van túl a 4 szintes túlélő piramis második szintjén. És arra is kíváncsi lennék, hogy az aktív fórumtagok közül jelenleg hányan tárolnak otthon akár "csak" 500 liter vizet (TMIB igen, arra emlékszem).

Szóval ha pontosabbak vagyunk, akkor víz szempontjából nem a ház számít hanem a kút. Vagy az esővíz gyűjtésére szolgáló tartály, de az szerintem lutri, főleg ebben az aszályos időszakban (ill. az kitehető egy lakás erkélyére is ha nincs az erkély fölött tető).

Ha nincs víz akkor mennyivel lenne könnyebb vécézni egy házban, mint egy lakásban? Itt az utcában is vannak például udvar nélküli lakóházak. Amerikában egészen elterjedt úgy tudom, hogy a ház az "csak" ház, és nincs hozzá udvar csak egy kocsibehajtó. Szóval közvetlenül az utcára lépsz ki. Meg aztán, ha egy 4 fős család az udvaron végzi a dolgát, az szerintem pár hétig lehet működőképes, ami megint a 4 szintes túlélő piramis második szintje. (Kisebb gyerekekkel még bonyolultabb a dolog, például télen az udvaron vécézni.) Szóval itt megint nem a ház a lényeg, hanem a pottyantós budi. Az meg nem tudom hogy 2022-ben hány háznál létezik Magyarországon (nálunk például van, ahogy egy ásott kút is van).

Én mostanában lakóautós stb. vécéket nézegettem arra az esetre ha lakásba költöznék. Talán azzal meg lehetne oldani valahogy.

A prepperkedéssel én általában úgy vagyok, hogy a túlélő piramis első két szintjére való felkészültséget próbálom kiépíteni. (Átfedésekkel, tehát például ha lenne rá pénzem, akkor élelmiszerből tartalékolnék akár 3 hónapra vagy többre is, ami már a piramis harmadik szintje. Vagy például a sportlövészet is a tervek között szerepel, ami a piramis bármelyik szintjén jól jöhet.) Vagyis sok prepperrel ellentétben én "csak" ennyire próbálok berendezkedni. Arról pedig megvan az elképzelésem hogy esetemben ez miért lenne elegendő, de ez már a spiritualitás témájához vezetne (plusz ugye én nem csak egy életet feltételezek, ezért némileg máshogy állok a dologhoz mint a legtöbb prepper).
    Last edited by P. Dude; 09-04-2022 at 12:11 PM.

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Blog Entries
    8
    Thumbs Up
    Received: 56
    Given: 142

0 Not allowed!
    Szia,

Igen, a haz viz szempontjabol csak akkor elony, ha van benne kut, vagy (mini)ciszterna. De ez a hazak tobbsegeben vagy megoldhato, vagy mar eleve megoldott.

Pottyantos budi keszitese nem ordongosseg, szerintem az atlagember ossze tud dobni egy ilyet az otthoni felszereleset hasznalva - marmint a kertben, es nem a panellakasban.

Bel