Oldala 5 of 6 ElsõElsõ ... 3456 UtolsóUtolsó
Eredmény 41 to 50 of 59

Topic: Földrengések

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up
    Received: 933
    Given: 971

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Arroyo2077 Hozzászólás megtekintése
    Ennek alapján szerintetek most mi a jobb? Az épületben maradni, vagy kimenekülni?

Az OKF oldalán az írják, hogy ha épületben vagy, ne menekülj, mert ilyenkor történik a legtöbb baleset cserép, kémény hullás stb. hanem menj a sarokba vagy bújj az asztal alá.
    Annyira nem tűnik jó ötletnek. Ha magamból indulok ki, életem javarészét egy irodában töltöm. Ahol nincsenek normál falak, csak gipszkarton és ehhez mérten minden álmennyezet, tele gépészettel. És mivel alsóbb emeleten vagyok , további 4 szint födém szakad rám. Nem vagyok optimista, szerintem a mélygarázsig beszakadna, igazi szendvicsparti. Aki egy ilyet túlél az piszok nagy mázlista!

A török épületekben volt elég anyag? Már úgy értem hogy elég fura ahogy úgy dőlt össze mindegyik mint a kártyavár.

MPF támogató Arroyo2077's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2022
    Thumbs Up
    Received: 114
    Given: 92

1 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló TMIB Hozzászólás megtekintése
    A török épületekben volt elég anyag? Már úgy értem hogy elég fura ahogy úgy dőlt össze mindegyik mint a kártyavár.
    Nem mélyedtem bele a részletekbe, de valahol olvastam, hogy ezek javarészt olyan időkben épültek, amikor nem voltak a helyzet magaslatán az építőiparban, mindenre adtak engedélyt. Hozzáteszem, ezt vélemény cikkben olvastam, tehát sem megerősíteni sem cáfolni nem tudom. A cikk alapvetően is inkább a török elnök személyére és autoriter államának jellegére helyezte a hangsúlyt Orbán tükrében.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    "A hétfői földrengés áldozatainak a száma Törökországban és Szíriában együttesen már meghaladta a 24 ezret a szombat délelőtti adatok szerint." (MTI)

Senior Member sukran4fish's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2016
    Blog Entries
    1
    Thumbs Up
    Received: 105
    Given: 94

0 Not allowed!
    Az OKF oldalán az írják, hogy ha épületben vagy, ne menekülj, mert ilyenkor történik a legtöbb baleset cserép, kémény hullás stb. hanem menj a sarokba vagy bújj az asztal alá.
    Annyira nem tűnik jó ötletnek.
    Szerintem házfüggő. Annak hogy az épületen belül marad szannyiban lehet értelme, hogy ha maga alá temet az összedőlő épület onnan még kimenthetnek. Ha menekülsz földrengés közben, akkor könnyebben zuhan rád valami ami már más erőhatás mint a körülötted összedőlő ház. Én úgy képzelem, hogy tulajdonképpen az a vita tárgya, hogy inkább temessenek el a falak, mint hogy agyonüssön valami. Valószínűleg nincs igazán jó megoldás egyébként, ezt már a menekülő nem igazán tudja megoldani, a statikusok, építtetők és kivitelezők feladata a földrengés-védelem elsődlegesen.

Csatlakozás dátuma
    Dec 2022
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    A baj az, hogy szerintem ez Mo-n nem szempont. A 4es metró is qrvasokáig készült, tele vasbetonnal még sincs pl légoltalmi szerepe. Ezt az épületet amit felvázoltam, a munkahelyemet, ukrán vendégmunkások csinálták, az álmennyezet sok helyen azért szakadt le, mert a légtechnikát sok helyen egyszerűen nem kötötték be. Ennek hatására a kondenzvíz eláztatott mindent Pedig 2 db 90 fokos könyökkel ki kellett volna kerülni az anemosztátokat. Ehelyett a semmibe tartott a cső. Vagy pl az ablakok eső után beáznak. Ott van pl az is, hogy ha több szinten kulázik valaki egyszerűen eldugul a budi.
    Last edited by Arroyo2077; 02-11-2023 at 05:01 PM.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ha jól emlékszem régebben láttam olyan acél-asztalokat amiket erre a célra terveztek. Gondolom egy átlag irodába ahol messze a kijárat és nincs 50 emelet, ott érdemes lehet olyat tartani. Jön a földrengés, beugrani alá. Bár én nem bíznám rá az életem... Valszeg előbb ugranék ki az ablakon, akár az első emeletről is...

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    "Az ENSZ összesítése szerint a halálos áldozatok száma már meghaladja a 28 ezret Törökországban és Szíriában, és félő, hogy a valós mérleg ennek akár kétszerese is lehet." (MTI)

Csatlakozás dátuma
    Dec 2022
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Simán előfordul. S mire eltakarítják az összes törmeléket még előkerülhet párezer test. További kérdés, hogy a helyreállítási munkálatokat hogyan fogják kivitelezni? Meg honnan teremtik elő rá a pénzt.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up

1 Not allowed!
    Jó kérdés, Törökország nem mondható túl gazdagnak. Meglátjuk hogy a nyugati világ mennyit szán nekik az adófizetők pénzéből. Háborúra 200-250 milliárd dollárt simán odadobtak 1 év alatt.

Az is érdekes hogy ha tényleg lesz vagy 60 ezer halott, akkor az azt jelenti hogy néhány perc alatt annyi ember halt meg a földrengésben, mint az orosz-ukrán háború első 3 hónapjában...

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Blog Entries
    8
    Thumbs Up
    Received: 54
    Given: 140

1 Not allowed!
    Ennek alapján szerintetek most mi a jobb? Az épületben maradni, vagy kimenekülni?
    Szia,

Hat, magamtol mast gondoltam, de ugy tunik, hogy itt kifejezetten jo tanacsokat adnak, es azt mondjak, hogy maradjunk bent.

Bel