0

Több hónapos vagy még annál is tovább tartó munkanélküliség
Természeti katasztrófa (Hó, hurrikán, földrengés, a miatti élelem-, vízhiány, áramszünet)
Gazdasági csõd (kisebb vagy nagyobb, bármilyen okból, esetleg olajhiány miatt)
Társadalmi káosz, bûnözés, erõszakos támadások, közbiztonság hiánya
Háború, polgárháborús helyzet
Célom egyszerûen a mai társadalomtól való eltávolodás, az önellátás
Világvégére készülök (Meteorbecsapódás elpusztítja a Földet, felrobban a Nap, stb.)
Thumbs Up |
Received: 922 Given: 954 |
A BLM topicban néha írom hogy mi lett velük. Korrupciós botrányok miatt szép lassan eltűnnek, le van tartóztatva némelyik vezető, a többség már nem is támogatja a felmérések szerint.
Az USA jelentős része ételért áll sorba, 60 millió ember ételjegyet kap, ételosztásra jár, stb. Van hogy többé, van hogy kevésbé. De hogy az élelmiszerárak (is) a magasba szöktek és nem csökkennek, az sajnos egy tény.
Én nem paranoiáskodom, csak lazán tartalékolgatok és halmozok, kihasználom a leárazásokat. Megvettem a sok ételt, az ételárak meg az egekben vannak. Pénzt spóroltam. A macskatáp 17 dollár volt egy zsákkal. Most ugyanaz a macskatáp 25 ! Pedig csak fél év telt el. A dollár-bolt, már dollár-25 cent bolt. Gondolom vagy 2 évtizeden át kibírták emelés nélkül, de most már nem tudták megtenni hogy ne emeljenek. Az utóbbi két év inflációja olyan volt... És akkor a postaköltséget nem is említem, ami engem - online kisboltost - igen rosszul érint.
Szóval van itt baj rendesen.
Hogy mi lesz a következő probléma, azt meg senki nem látja előre, csak tippelgetni lehet.
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Azt nem is vitatom, hogy van baj a világban bőven. És persze, egyébként lehetséges a világháború, világpusztulás is.
Csak szerintem ugyanilyen problémák mindig is voltak. Csak mindig azt fújják fel, ami éppen van. Csak 40 vagyok, de az alatt is volt már minden is... Rendszerváltás, árvizek Magyarországon, WTC, afganisztáni háború, iraki háború, szlovákiai éhséglázadások, délszláv háború, 2006-os pesti ősz, 2008-as pénzügyi és gazdasági válság, H1N1, 2015-ös migrációs krízis ami elvileg azóta is tart, "pandémia", BLM, orosz-ukrán háború, meg a többi amit így hirtelen kifelejtettem. Szerencsére itt vagyok, jól vagyok. Anélkül, hogy különösebben túlzásba vittem volna bármilyen "készülést".
A 60 millió amerikai "éhező" sok. Egyébként mennyien voltak 5 vagy 20 évvel ezelőtt? Nem 60 millióan vagy többen? De most arról volt szó itt a fórumon, hogy már tavaly télen szó szerint kiürülnek a boltok az USA-ban, a legalapvetőbb élelmiszerek is eltűnnek, mert fizikailag nem lesz mód az élelmiszer termelésére. Plusz mindenki is megfagy. Ez történt? Te most ha 2023 közepén bemennél a Walmartba - úgy látszik benzint is kapni a motorodba, pedig úgy volt hogy az is fizikailag elfogy -, a számládon lévő pénzből nem tudnál annyi élelmiszert vásárolni a polcokról, amennyivel te és a feleséged jóllaknátok? (Persze ha nem lenne otthon készlet.)
Erre és hasonló, az egyébként sok szempontból hasznos prepper mentalitásra jellemző gondolkodási torzulásokra mondom, hogy szerintem túlzás. Okosabbak akarunk lenni a világ folyásánál, és mindig azt hisszük hogy az adott krízis már megoldhatatlan a világ számára. De majd mi jól felkészülünk rá, mert mi prepperek vagyunk, a "többiek" meg "zombik". Közben sok zombi lehet értelmesebben és élvezhetőbben használja fel a pénzét, energiáját és idejét, mert például nem készül túl minden egyes aktuális válságot. Hiszen tetszik vagy sem, a világ a fórumtagok születése óta (is) válságok állandó sorozata. Érted, hogy mit akarok ebből kihozni?
Last edited by P. Dude; 06-15-2023 at 08:34 PM.
Thumbs Up |
Na igen, de ha belegondolsz hogy milyen lezárások voltak némelyik helyen/országban, akkor volt aki szépen tönkrement bele. Aki pl. kisboltos volt és be kellett zárnia az utcán álló üzletét hónapokra, annak ha nem voltak tartalékai, az simán csődbe ment és nem tudta kifizetni a bérleti díjait és egyebeket. Ezért (is) fontos hogy legyen tartalék bőven, mert történhetnek ilyen dolgok, mint amik meg is történtek. Az orosz-ukrán háború az ukrán preppereket érinti. Hányszor van náluk áramszünet, amikor az orosz hadsereg lerakétázza náluk az elektromos rendszereket? Olyankor jól jöhet a napelem és az aggregátor. Vagy meneküléskor a BOB, esetleg egy kisteherautó szükséges dolgokkal amik előre el vannak készítve.
Nem tudom 5 éve hány ember élt ételjegyekből az államokban.
Alapvető élelmiszerek eltűntek egy időre. A legsúlyosabb a bébiétel volt, egyszerűen nem lehetett kapni, ahol volt ott meg le volt korlátozva hogy ki mennyit vehetett. Tehát aki a hiány előtt raktározott belőle, az jól járt.
A megfagyást nem tudom, de hogy a propán nálunk 800 dollár volt egy tartállyal, idén meg 1200 vagy mennyi, az azért elég súlyos áremelkedés. Hozzáteszem rengeteg ember kap fűtési segélyeket. (Mi nem, de mások igen.)
Benzint lehet kapni, de nem 1.23 / gallonért. Több mint a duplája az árfolyam. 3.60 körül. Nem tudom, a zöld motoromba Novemberben tankoltam, azóta nem.
"pedig úgy volt hogy az is fizikailag is elfogy" - Erről én nem hallottam. Hiány volt. Volt ahol 8 dollárig felment az amúgy másfél dolláros benzin. Gondolj bele milyen lenne ha holnap a 600 forintos benzin 4800 Ft lenne. Nem fogyna el, épp csak 8x-osát kéne érte fizetni.
"a számládon lévő pénzből nem tudnál annyi élelmiszert vásárolni a polcokról, amennyivel te és a feleséged jóllaknátok?" - Csak azért tudnék mert prepper vagyok és mert az utolsó fillért is elteszem, és az országban lehet hogy én vagyok a legtakarékosabb ember. Amúgy ha lazán vettem volna mindent és nem takarékoskodtam volna eddig, akkor valószínűleg nemleges lenne a válasz és egy büdös vasam se lenne a számlámon.
"De majd mi jól felkészülünk rá, mert mi prepperek vagyunk" - Pont ahogy a nagyszüleim kamrája tele volt vidéken, az enyém is tele van. Ez simán csak logikus előrelátás. Ahogy tél előtt feltöltöm a kamrát, az is jól jött idén is. Hogy megvettem 10 zsák macskatápot, azzal 80 dollárt spóroltam meg.
Persze hogy zombi az, aki nem takarékoskodik, aztán sír hogy nincs pénze, meg akinek 1 tekercs vécépapírja van, aztán valaki meglebbenti hogy nem lesz egy darabig, ő meg az összes vécépapírt felvásárolja, meg eszetlenül veszi a liszt mázsáit, étolajból vesz 100 litert, stb. Teljesen logika nélkül kapkod.
"Közben sok zombi lehet értelmesebben és élvezhetőbben használja fel a pénzét, energiáját és idejét, mert például nem készül túl minden egyes aktuális válságot." - Nem tudom, én egyetlen olyat sem ismerek a fórumon akinek ez töltené ki minden idejét és ebből állna az élete, erre költené minden pénzét, stb. A "zombi" meg részeg, alkoholista, villogni akar a 400.000 Ft-os iPhonejával, stb. Én azt nem tartom túl jó dolognak, persze ők is arra költik a pénzüket amire akarják, ki vagyok én hogy beleszóljak.![]()
Én gondolkodom fatüzelésű kályhán, mert logikus és sok kiszáradt fa az erdőnkben. Gondolkodom napelem-rendszerben, mert az is logikus és jó befektetés lehet. Nem azért akarom ezeket megvenni, mert valami amerikai prepperfórumon azt mondták hogy vegyem meg, mert muszáj, hanem azért mert ésszerű és hasznos dolgok amikbe talán érdemes lehet pénzt fektetni. Csak ugye nem vagyok gazdag ember és ezért húzom az időt vele, ami talán nem jó, de ha lenne egy millió dollárom már rég elintéztem volna. De nincs, úgyhogy minden dollár elköltését 100x meg kell gondolnom.
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
Ezek jó gondolatok. Persze félre ne érts: nyilván tudom, hogy az ukrán háború az ukrán preppereket érinti, a szlovákiai éhséglázadások meg a szlovákokat érintették stb.
Csak arra utaltam, hogy semmiből, sem a BLM-ből, sem a covidból, sem a WTC-ből, sem a 2008-as gazdasági válságból, sem a migránsválságból stb. nem alakult ki olyan átfogó krízis, civilizációs össszeomlás, teotwawki, amire a prepperek - ha nem tévedek - általában készülnek.
Értsd: nem "a modern történelem legsúlyosabb éhínsége" köszöntött be tavaly télen az USA-ban és Európában, hanem sok helyen ideiglenesen elfogyott Amerikában a bébitáp. Azért nem mindegy. Az sem mindegy, hogy az orosz-ukrán háborúból 16 hónap alatt nem lett világháború, atomcsapás, sőt egyetlen országra sem terjedt át a háború tavaly február óta. Vagy hogy a covid pandémiából sem lett az emberiség megtizedelődése. Hanem csak egy erős influenza volt, ami ellen oltás sem kellett volna a nagy többségnek. Ugyanez elmondható a H1N1-ről stb. És ezt kb. vég nélkül lehetne sorolni.
A prepperek többsége szerintem általában a legrosszabb forgatókönyvvel számol, és ezért minden egyes krízis idején - tehát folyamatosan, hiszen krízisekben élünk - túlzásba viszi a készülést. Emellett csak felhúzzuk saját magunkat azzal, hogy minden aktuális esemény kapcsán a legrosszabbra gondolunk. Leírjuk hogy az adatok alapján elfogy a gáz a tárazókból - mert mi prepperek vagyunk, tehát átlátunk a szitán -, csak aztán érthetetlen módon mégsem fogy el. Meg történelmi éhínség is lesz. Meg le kell tenni a fegyvervizsgát, talán még van idő a 6 hónapos pszichológiaira az összeomlásig - írta itt nekem valaki talán másfél évvel ezelőtt.
Érted. A szándék jó, de ha kb. minden aktuális krízis kapcsán összeomlásra készülünk - aztán nem értjük hogy miért maradt el megint, hiszen mi prepperek okosabbak vagyunk mint a zombik, na de mindegy, akkor veszünk még 300 babkonzervet, mert legközelebb aztán már biztosan mi látjuk jól és jön az összeomlás -, az szerintem nem tesz jót a lelki békének és a stressz csökkentésének.
Egyébként meg Magyarországon is volt sok krízis, ami elvileg engem is érintett, de valamiért mégsem. A 2006 őszi zavargások, vagy pl. itt volt nagy árvíz ahol én lakom, a 2008-as gazdasági világválság, közben ha jól emlékszem 2009/10-ben volt a H1N1 "világjárvány", 2015-ben a migránsválság, aztán a covid. Ezek itt (is) voltak, és felfoghattam volna őket sokkal "prepperesebben", ami valószínűleg jóval több feszültséggel és jóval több pénz elköltésével járt volna. De igazam lett hogy egyiket sem kellett túlaggódni (na jó, azért nem egyszer túlaggódtam), és mondjuk BOL-ba menekülni az árvíz, a H1N1, vagy éppen a covid elől. Meg nem kellett sürgősen útlevelet váltani tavaly februárban, mert a háború 16 hónappal később is Ukrajna határain belül van.
Ettől még a világégés, civilizációs összeomlás valós veszély, ebben is egyetértünk. Mondjuk arra meg nem tudom mennyire lehet vagy érdemes készülni, de ez megint egy másik történet.
Ettől függetlenül én is egy zsák helyett két zsák almot veszek, meg 40 helyett 80 macskaeledelt, stb. Pláne mert úgy jobban megéri.
Meg egyébként majdnem minden prepperkedés, ha belegondolsz. Nyilván a pia, buli stb. nem az. De ha mondjuk inkább brazil jiu jitsu meg kettlebell bérletre költök, mint az éles fegyvertartási kijárására és megtartására, akkor az nem prepperkedés? Csak azért, mert a harcművészet és a jó fizikum vitathatatlanul kevésbé használható összeomlás esetén, mint az éles fegyvertartási? Feltehetném úgy is a kérdést, hogy hol kezdődik a prepperkedés? Például én júniusban inkább minőségi (és így drágább) táplálék-kiegészítőket vettem szüleimnek egészségügyi problémákra, magamnak is erre-arra, vagy éppen egy közeli barátnőmet elvittem egy magándokihoz akit én fizettem. Ez nem prepperkedés? Ha összeomlás lenne, akkor már az orvoshoz sem lehetne eljutni, meg a kiegészítőket sem hozná el Magyarországra az iherb. Meg kettlebellezni tanulni vagy BJJ-t tanulni sem lehetne. Akár ha jönne egy újabb vírus, valószínűleg megint bezárnának a harcművészeti iskolák és edzőtermek. Szóval nem tudom hogy hol lehetne meghúzni a határvonalat "prepperkedés" és "nem prepperkedés" között. Most én pl. bordaközi ideggyulladásból regenerálódom. Mivel a háziorvos gyógyszerei nem jelentettek megoldást, inkább elmentem minden héten magánkezelésre, most meg vettem bérletet mobilizációs stb. edzésekre, hogy minél előbb meggyógyuljak (és minél előbb kezdhessem a BJJ-t). Szerintem ez is prepperkedés, még ha a kezelések árát költhettem volna ballonos vízre meg babkonzervre is, vagy félretehettem volna egy gáz-gumisra. Ha az összeomlás elvileg bármikor bekövetkezhet - a prepperek így gondolkodnak -, akkor egy egyébként is rossz shtf még sokkal rosszabb lenne ideggyulladással. Tehát ezek szerint az ideggyulladás gyorsabb (és ezért drágább) meggyógyítása is prepperkedés?
Last edited by P. Dude; 06-15-2023 at 10:15 PM.
Thumbs Up |
Azok az éhséglázadások azért voltak érdekesek, mert nem a kenyeret vitték fosztogatáskor, hanem a cigit és a piát. Persze ott a kisboltosoknak kellett rákészülniük a helyzetre. Rácsokkal, boltvédelemmel, esetleg pár hetes bolt-bezárással.
A BLM elég nagy krízis volt azoknak akiknek leégették az üzletét, boltját, benzinkútját. Hidd el, ha Trump győzött volna, azóta is lángolnának az utcák. Csak hát Biden gyanús körülmények között átvette a hatalmat, és a szavazás éjszakája után eltűnt a BLM, meg a szélsőbalos zavargó tömeg is.
"amire a prepperek - ha nem tévedek - általában készülnek" - Természeti katasztrófa lehet. Most az áradásokban voltak akik meg is haltak. A gazdasági csőd lehet személyes gazdasági csőd is, munkanélküliség pl. De hányan mentek csődbe a lezárások miatt? Elég sokan. Társadalmi káosz volt 2020-ban, rossz közbiztonság meg mindenhol előfordul. Arra vannak az önvédelmi eszközök, otthonvédelem, stb. A háború is elég közel van, Magyarországnak a szomszédságában. A következő meg hogy vannak akik csak a társadalomtól akarnak távolodni. Az is ésszerű dolog.
Szerintem nem is mondta itt senki hogy 100% hogy éhezés lesz. Ha biztosra tudnám hogy valami történni fog, akkor nem prepper lennék hanem jövőbe látó varázsló.![]()
Persze, nem lett atomháború, viszont 200.000+ ember meghalt és hány millió menekült el Ukrajnából? És a háború nem terjedt ki, de ki mondja hogy nem is terjedhet később sem? Mert hogy a végét nem látni és hogy 1-2 kilométeres területekért folynak ádáz harcok, az látható.
A Covid eltűnt, viszont lettek lezárások, lett brutális pénznyomás és infláció, gazdasági problémák, stb. Emlékszel ahogy bezárták az ausztrálokat egy "táborba"? Ahogy verték a rendőrök az embereket az utcán? Vagy ahogy a kínaiak hetekre be lettek zárva a lakásaikba és az erkélyen üvöltöttek mert éheztek?
"Emellett csak felhúzzuk saját magunkat azzal, hogy minden aktuális esemény kapcsán a legrosszabbra gondolunk." - Én nem. Emlékszem ahogy mondtam hogy nem fognak támadni az oroszok sem, aztán mennyre nem volt igazam. Ha a legrosszabbra gondoltam volna és átküldetem a pénzem a családdal, akkor nem bukok 8000 dollárt. De nem gondoltam semmi rosszra és emiatt nagyot szívtam a helyzet miatt.
"csak aztán érthetetlen módon mégsem fogy el" - Mázli hogy nem. De simán el is fogyhatott volna. Mi van ha minden vezetéket felrobbantottak volna azonnal? Onnantól kezdve nem lett volna gáz sehonnan, meg idő sem lett volna bármilyen megoldást találni. Aztán ott a helyzet hogy a tél megint enyhe volt, de lett volna esély egy kemény -25 fokos télre is. A fa is a triplájába került egy ideig, de apám se kapott fát semennyiért. Szóval ez csak mázli hogy nem lett sokkal nagyobb baj.
Hát, Magyarországon muszáj letenni a fegyvervizsgát ha valaki lőfegyvert akar. Akár vadászpuskát, akár sportlövészetire maroklőt.
"minden aktuális krízis kapcsán összeomlásra készülünk" - Én nem. Én leginkább arra hogy mi lesz ha elveszítem a munkám, vagy ha brutálisan lebetegedek. És csak olyat veszek amit amúgy is használunk (idővel elhasználunk). Ezzel egy fillért nem veszítek, én ezzel spórolok.
"aztán nem értjük hogy miért maradt el megint" - Én nem mondanám hogy elmaradt. Volt lezárás, volt pánik, voltak üres polcok is, volt nagyon drága benzin, volt munkanélküliség, becsődölt üzletek tömegei, stb. Már ha csak a Covid-időszakra gondolunk.
"na de mindegy, akkor veszünk még 300 babkonzervet, mert legközelebb aztán már biztosan mi látjuk jól és jön az összeomlás" - Naná hogy veszek konzervet. Enni azt kell.Megveszem és lassanként elfogy. Gondolom láttad a téli bevásárlós, majd a tavaszi összegzős videóimat. Jól bevásároltam és 6 hónapra rá a nagyja el is fogyott.
"Ettől függetlenül én is egy zsák helyett két zsák almot veszek, meg 40 helyett 80 macskaeledelt, stb. Pláne mert úgy jobban megéri." - Erről van szó, ez a lényeg. Ésszel csinálni, takarékoskodni, pénzt spórolsz vele, rád romlani nem fog, a macskának enni kell.
"az éles fegyvertartási kijárására és megtartására, akkor az nem prepperkedés?" - Attól függ. Ha valaki kizárólag sportban gondolkodik és tényleg csak puffogtatni akar 2 hetente egy lőtéren és ott is hagyja, akkor annál talán nem. Vagy aki vadász de bele sem gondol hogy otthonvédelemre használja a puskáját. Ennél a témánál a hozzáállás határozza meg hogy felkészülés-e.
"hol kezdődik a prepperkedés?" - Étel, víz, otthon és annak védelme, tele kamra - raktározás, mentális átgondolása a lehetőségeknek, alapvető készletek amiket amúgy is használ az ember, pénzügyi takarékoskodás ínségesebb időkre. Aztán ebből lehet nagyobb lépéseket tenni pl. a vízszűrők világa felé...
Ahogy leírtad, az simán csak ésszerű egészségügyi témának tűnik. Az orvosnak vagy igaza van, vagy nincs. Velem jól kitolt az én régi háziorvosom, úgyhogy valóban én is azt mondom hogy nem biztos hogy azzal jársz jól ha ráhallgatsz.
Nem tudom, én nem vagyok nyakig az egészben, régen sok dolgot vettem, manapság próbálom a szintet tartani, és úgy vásárolni amin spórolhatok, meg tömve tartani a kamrát, mert azzal nem lehet mellélőni.
(Ha valami hülyeséget írtam a hosszú hozzászólásban az csak azért van mert már hajnali 4 óra én meg már hulla fáradt vagyok.)
"Én nem. Én leginkább arra hogy mi lesz ha elveszítem a munkám, vagy ha brutálisan lebetegedek. És csak olyat veszek amit amúgy is használunk (idővel elhasználunk). (...) Naná hogy veszek konzervet. Enni azt kell. Megveszem és lassanként elfogy. Gondolom láttad a téli bevásárlós, majd a tavaszi összegzős videóimat. Jól bevásároltam és 6 hónapra rá a nagyja el is fogyott."
A legtöbb gondolatoddal egyetértek, jók az érveid. Ami viszont nem egészen tiszta: ha elsősorban arra az esetre készletezel stb., hogy ha lebetegednél, akkor viszont nem ártana a lebetegedés megelőzésén is dolgozni. Szerintem az vastagon része a prepperkedésnek. Hogy - nyilván a lehetőségekhez képest - megpróbáljuk minimalizálni a lebetegedés esélyeit.
Az meg ugye kb. ott kezdődne, hogy nem junk foodon éltek tartósan a mindennapjaitokban. Pláne mondjuk 40 felett. Hiszen most nincs shtf, nincs teotwawki. Tehát semmi sem indokolja, hogy valaki kizárólag agyonfeldolgozott élelmiszert, konzervet és más készételeket egyen a mindennapokban. Pláne ha mellette nincs meg a megfelelően összerakott táplálék-kiegészítés. És különösen ha rendszeres testedzés sincs mellette. (Nálatok lehet hogy van, nem tudom.)
Szóval én önellentmondást érzek abban, hogy a lebetegés esetére halmozod a készételt, és közben készételen élsz és nem sportolsz (?), ami így együtt egy bizonyos kor után eléggé megnövelheti a későbbi lebetegedés esélyét. Persze nem feltétlenül növeli meg, de ha az ember használja a józan paraszti eszét, akkor azért nem célszerű nagyrészt konzervkaján élni 40-50 évesen.
Thumbs Up |
Én 19 éves korom óta vagyok lebetegedve, szóval nekem az a vonat már elment. 35 felett meg hol ez, hol az "romlik el" az emberben. Procok, csontok, hol ez, hol az.
Lebetegedés alatt olyat értek mint a szalmonella, vagy Covid ha esetleg hosszú távra döntene ágynak, stb. Befőttet és konzervet eszünk, a konzervben pl. nincs tartósítószer. Krumpli, tejföl, paradicsom, lecsó, stb. Kenyeret sokszor magamnak sütöm, a tojást a szomszédból veszem.
Arról mondjuk álmodni sem mernék hogy mindig friss húst egyet, a múltkor vettem darálthúst és leesett az állam hogy milyen irgalmatlan drága.Persze nyáron amikor van olcsón banán, paradicsom, gomba, meg ilyenek, akkor azt hozzuk hazafelé. A friss hús az eléggé felejtős lett, mert dupla meg tripla meg még még annál is drágább lett.
Táplálékkiegészítés van, szedek mindenféle vitamint meg egyebeket.
A konzerv nem tartósított, csak hőkezelt és vákumozott. Az udvaron szoktam dolgozni, 19 koromig 50-esével toltam a fekvőtámaszokat, aztán lerobbantam, ezer hála és köszönet a háziorvosomnak aki nem akart segíteni és évek múlva a dokit megkerülve mentem kórházba, mert ő nem akart beutalni. De a kórházi ügy az nem oldotta meg igazán a dolgokat, mert túl késő lett, ha a háziorvosra nem hallgatok és nem várok rá hanem rögtön kórházba megyek, akkor lehet rendbe tudtak volna hozni. Hosszú történet, mindegy, meg túl személyes is...
Akkor azért mozogsz, és esztek egészséges dolgokat is, meg kiegészítés is van. Ez így már jobban hangzik!(Megértem ha túl személyes, de annyit megjegyeznék, hogy manapság azért vannak lehetőségek, talán lehetne elérni számottevő minőségi javulást a problémával, amiről írtál. Szerintem ne add fel.)
Amúgy én most a Polcz üveges készételeket kezdem el gyűjtögetni, készletezni. Igaz drágábbak, de egészségesek, változatosak, magyar termékek, finomak, jó az adagjuk, és beleillenek a paleóba, amit a mindennapokban eszem.