Oldala 4 of 18 ElsõElsõ ... 2345614 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 31 to 40 of 174

Topic: Ételekrõl általánosságban

Fórum támogató Zacskóbicska's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Wannabe Hozzászólás megtekintése
    A kínaiak is eszik, csirke helyett is (sõt, volt már rá példa, hogy eladják a patkánycombot csirkecombnak). Itt is csak a fertõzésveszély áll fenn, leginkább a pestis vírus, amit jellemzõen hordozhatnak, tehát szõrén vegyszerezve és nyúzás után jól kisütve mintha csirkecombot ennél.
    Én a leptospirózistól és a tularémiától jobban tartanék. Fene tudja. ízlés dolga. A szõrén vegyszerezés mindenesetre jó ötlet a nyúzás elõtt, ha van mivel. De talán még fontosabb a feldolgozás utáni alapos kézmosás és az, hogy a sütés elõtt a patkány mattériával érintkezett eszközöket alaposan dekontamináljuk, mielõtt újra a kajával kapocsolatba hozzuk õket.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló fater.lajos Hozzászólás megtekintése
    Most, amikor készülsz, akár a lakótelepen is összeszedheted a makkot, senki nem fog veled ezért harcolni. De javaslom a hazai magán erdõket. Ott csak a tulajdonos engedélye kell. Még a kitermelés is csak bejelentés köteles a szabad felhasználású erdõknél. Ha beüt a krach, akkor meg engem meg mást sem fog érdekelni az erdõgazdaság engedélye.
    Nem azért írtam, hogy ne szedje senki hanem azért, hogy tudjátok, hogy "elvileg" mit szabad most és mit nem"
    Vagyis ha valaki céltudatosan is megy gyûjteni, akkor apránként szedje fel és egybõl rakja a hátizsákba. Kezébe zsacsiban pár maréknyi legyen csak. Ha találkozik csoportokkal akik akár természetvédelmi ellenõrök is lehetnek, pár marok makkért senki sem szól, de ha valaki kiskocsival megrakodottan trapol az erdõben, akkor feljelenthetik! Ennyi!

Fórum támogató Zacskóbicska's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Túlélõhalott Hozzászólás megtekintése
    A vadgesztenye belseje szaponint vagy mit tartalmaz és régen mostak vele kezet is, megõrölve.
    Pont emiatt nem lehet túl finom.
    Jól látod. Nem finom (keserû) és kiválóan be lehet tõle fossantani. (A szaponin ilyet csinál.) Namármost egy túlélõnek nem szerencsés az anyagcsere említett típusa, mert ez nagyon hamar kiveszi az erõt

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ma láttam a TV-ben, hogy miként lehet egyszerûen elkészíteni/ehetõvé tenni a tölgymakkot.
    Egy Amerikai nõ mutatta be és elmondta közben, hogy az indiánok miként csinálták. Volt olyan törzs, hogy a táplálkozásuk fõ részét a makk és abból készült egyéb ételek tette ki.
    A lényeg, hogy pucolás után áztatni kell, hogy a csersavat kiszedjük belõle. Lehet meleg vízzel, de nekünk érdekesebb a hideg vizes módszer.
    Az indiánok vászonzsákba tették, majd patakok sodrásába kikötötték. Pár nap alatt a víz kimosta a keserû ízt.
    Ha nincs patakunk, akkor tehetjük nagyobb üvegbe vagy vödörbe. 1/4 rész makk, a többi víz. Fél-egy nap ázás után leöntjük a sötét levet és felöntjük megint tiszta vízzel. Ezt mind-addig csináljuk, míg a víz (szinte) tiszta nem marad, és nem keserû a makk.
    Felsorolta a benne lévõ anyagokat, amikbõl van bõven, szóval nagyon értékes tápanyagforrás.
    Lehet pépesen keverve valamikkel, vagy lepényként, vagy akármiként elkészíteni.
    Az értékét a marhahússal megegyezõnek ecsetelte.

Senior.Member fisligery's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ray Mears is azt írja a könyvében hogy így kell elkészíteni.

0 Not allowed!
    Mindjárt az elején itt is van a tölgymakk.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up
    Received: 922
    Given: 954

0 Not allowed!
    Nem tudom ki volt az a nagyon okos, aki kitalálta hogy édes szósszal készítsen valaki csirkét. Olyan mint a lekvár. Ki akar lekváros csirkét enni? Ugyanúgy gusztustalannak tartom a mézes sonkát. A sonka lényege hogy beledobhassam bablevesbe, vagy rátehessem egy szelet kenyérre. Úgy illik össze a méz és a sonka, mint a mák és a gépzsír.

MPF támogató mossberg-operator's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Vadgalamb mell stroganoff: image.jpg image.jpg finom volt.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    valahol azt hallottam, hogy a grill csirkéhez van egy varázslatosan finom szósz: baracklekvár és ecetes torma keveréke. kipróbáltam. nem varázslatos, hanem pocsék.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up
    Received: 922
    Given: 954

0 Not allowed!
    Varázslat az, csak fekete mágia!

Én mondtam az asszonynak, hogy ne vegyen a boltban édesített rántott húst. Erre megint azzal van tele a hűtő. Rákérdeztem hogy miért vett ilyet, erre mondta hogy nem édes az, hanem terijaki-s. Visszakérdeztem hogy miért, az nem édes? (a terijaki az szójaszósz és cukor, összesütve, íze akár a cukrozott szuroknak)