0

Sok hasznos infó van ezen a topikon, de sok "nemátgondolt" hozzászólás is. Én is kísérletezek az élelmiszerek lejárati idejével.(Nem a sóra, cukorra, ecetre, páleszre gondolok.) Fémdobozos konzervek (hús, hal, gyümi ) lejártuk után 5 évvel is ugyanolyanok. Üveges gyári konzervek 3-4 év után meglágyulnak. A ramentészta 3-4 év után avasodik. A magyar "beef jerky" : a házisonka 2 év után a kamrában avas, akárcsak a szalonna, zsír. Finomított vagy hidegen préselt olaj 2-3 év után avasodik. Kekszek ( egyes tészták) a bennük lévő zsírok miatt avasodnak. Csoki : egy év után matt lesz, 2-3 év után avasodik. Tejpor sima csomagolásban 2-3 év után avas. Extrudált kenyerek 2-3 év után. Persze ettől még ehetőek,de csökken az élvezeti értékük de én így ismegettem. Valószínű vákumolva tovább bírják, majd ezt is kipróbálom... A seregben ettünk háborús tartalékot ( szárított borsó, bab, burgonya, tészta ) ami állítólag már vagy 20 éve lejárt. ízre semmi sem változott, csak tele volt 1 cm-es kukacokkal, de kénytelenek voltunk megenni, elvégre az a kis fehérjeforrás is meg volt főve.![]()
Van még 2 kockatejem (UHT) ami 5 éve lejárt. Egy nap kipróbálom...
Régi történet: a műhelybe, ahol dolgoztam, egy öregúr hozott mindenkinek egy-egy doboz kb 30 éves munkás-cigit amit a padláson tárolt. Én nem fogadtam el mert nem cigizek (kaptam is a letolást). Azt mondták, hogy ilyen finomat még nem szívtak. Persze az még dohányból készült, nem kátrányos papírcsíkokból mint az ukrán cigi.
Thumbs Up |
Received: 887 Given: 921 |
Én nem vettem észre. A nagybevásárlást 2020 januárjában? ejtettük meg. Azóta semmi baja a tésztának. Amíg nem éri nagy nedvesség, nincs baja. Az egyetlen dolog ami ilyen 50-ből 1 arányban megkeményedig, az a kis fűszercsomag ami a tésztához jár. Persze rossznak az sem rossz, de azt inkább nem esszük meg ha már kemény. Meg azt úgysem szoktuk folyton enni, a tésztát általában szósszal esszük, nem a kis levesfűszerrel ami a csomagban van.A ramentészta 3-4 év után avasodik.![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Az is lehet, hogy nekünk "külön főznek", vagy csak gyengébb minőségű amit vettem . Persze a kis csomagot nem említettem, az megkeményszik nedvesség hatására, de ha lefejtem róla a csomagolást az íze változatlan. Jut eszembe, hogy pár éve tettem el aszalt zöldséget vákumolva. Ki fogom próbálni.
Thumbs Up |
Received: 53 Given: 136 |
Szia,
A vakumfoliazas jol mukodik, 3-4 eves vakumfoliazott, hutoben tartott fustolt sonka teljesen jo.
Ennek a technologianak (strapabiro etel vakumfoliazasa es hutoben tarolasa) szerintem az a kulon elonye, hogy van benne egy eleg nagy tulbiztositas, es ezert ha elmegy az aram, akkor ezeket "hatra lehet sorolni" abban az ertelemben, hogy hiaba van hutoben, nem kell abban lennie, es mikozben a mellette levo gyorsan romlo eteleket megeszi az ember, ezeket lehet napokkal/hetekkel kesobbre tartalekolni.
Nyilvan ez egy extra elony az az alap elony mellett, hogy tenyleg nagyon hosszan kifejezetten friss marad igy az etel, es igy lehet friss hazi sonkat enni a nyar vegen is, amikor ugy egyebkent senki se keszit ilyet. :-)
Bel
Utolsó tesztem : https://cashmap.hu/termekek/68455/pe...szeletek-250-g
Lejárati dátum : 2020.09.19.
Olyan mint mikor megvettem. Nulla minőségromlás.
Most, hogy mondod igazad van, rosszul írtam. A felszerelések körül látok érdekes elgondolásokat (hőkamera, aggregátor-napi 20 literes fogyasztással+zajjal, sugárzásmérő stb). Nem a termékekkel és a tárolással volt bajom, de ezen topikon volt egy kolléga aki a kézimalomban látta a megoldást: 368-as és 370-es hozzászólás . Persze én is jól átgondoltam, de elvetettem az ötletet. Csak úgy elképzeltem, hogy apokalipszis után kolbászolok egy 2 kilós öntvény kézimalommal a hátizsákomban , hirtelen meglátok egy búzatáblát épp június közepén és jöhet az aratás, őrlés, sütés. Na erre emlékeztem konkrétan. https://www.brouwmaatje.nl/moutmolen...069822644.html
Különben anno ez egész fórumot kétszer elolvastam. Nagyon hasznos és sokoldalú, ezúton is köszönet érte az adminnak, hogy szán rá időt, pénzt és energiát. Sajnálom a felesleges nézeteltéréseket, sértődéseket és vitákat.
Tárolás. Azt hiszem rá fogok állni a vákumcsomagolásra. Viszonylag olcsók a vákumfóiák ahhoz, hogy mindent külön csomagoljak, szerintem megéri pld.: szárazbab, lencse, borsó, tészták, liszt, keksz. Biztos dob rajta pár évet. Megtanultam kovászos kenyeret sütni, csak azt esszük. Négy éves "kovidos" lisztből kiszitáltam a bogarakat, nem volt dohos, szép kenyér lett belőle.
Termékek. Általában akkor veszem, ha akciós. Nagyjából ugyanaz mint mindenkinél, persze amiket normál körülmények közt is fogyasztunk. Bob-ban van MRE meg NRG. Minden ősszel van befőzés : lecsó, paradicsomlé, paradicsomszósz, delikát, lekvárok, gyümölcsbefőttek, savanyúságok, savanyúkáposzta. Kamrában: sonka, szalonna, pincében: zöldségek egész télre. Jó-jó ott tartom a bort meg a páleszt is meg az ivóvizet. Ezt így láttam a szüleimtől, nem prepperek voltak, csak előrelátók. Fagyasztóban hús, zöldségek, Jägermeister. Ja és igaza van bel-nek 3 éves szalonna ok, tavalyi húsvéti főttsonka nem változott. Jut eszembe: fűszerek vákumolva, na ezt még nem próbáltam, hátha jobban tartja az aromákat (mint a vákumolt kávé).
Felhasználás. Az a helyzet, hogy friss kaján élünk (max 2 napig esszük), hét közben én főzök, mert szeretek. Magyar, olasz, kínai kajákat szoktam csinálni az alapoktól és nem konzervből. Ezért is van, hogy sok konzerv lejár, de semmi baj velük csak a feleségem morog mikor eszem és észreveszi. Ha nagy lesz a baj akkor maradnak a hagyományos szükségkaják, amiket a : Háborús főzőkönyvben (1915) említenek, de ezeket nagyjából mindenki ismeri.
Érdekes cikk: https://theprepared.com/gear/reviews/mre/ . A Julian Code Converter miatt teszem ide, lásd a cikkben, MRE szavatossági időt jelző "titkos" számsor. Esetleg máshol is felbukkanhat.
Azért az jó móka lenne annyi búzát először valahogy learatni, kicsépelni, aztán megőrölni menet közben, amiből mondjuk süthetünk egy cipót. Egyébként a köves asztali kézi/villamos hajtású malom jó ötlet, a gabona tovább megőrzi a beltartalmát egész szemként.
Gratula, elég jók a készleteid!Mekkora a gazdaság? Próbáltál esetleg nagykerektől és séfellátó cégektől beszerezni a szükséges dolgokat nagyobb tételben?
A fűszerek vákuumcsomagolásánál azt próbálnám meg, hogy kiszúrnám a gyári csomagolását, ezáltal kapna egy extra védelmet, ugyanakkor ki tudná szívni belőle a levegőt és benne maradna a tartalma.
Mi a véleményed az aszalásról? Fagyasztva szárítás?
Loco en el coco