0
Mindenekelőtt 3 kép az én EDC készletemről:
kes1.jpg kes2.jpg kes3.jpg
Na most hogy ez mi: hát, a kés, az egy APO-1S survival knife, egy „Survival Lilly” nevű opsztrák hölgy tervezte, vélelmezem hogy ismerős nektek. vagy legalábbis sokatoknak. A kés AUS8 acélból van. (ausztenites). Nekem irtómód tetszik, nagyon elégedett vagyok vele!
A képeken látszik a kés eredeti tokja, ami ugyebár fekete, de én ehhez hozzábarmoltam egy terepszínű... izét... mondjuk hogy egy használt katonai övtáskaféleséget. Ebbe igazán sok minden belefér! És kevesebb mint 10 dolcsiba került... A kés, az már persze sokkal többe, százvalahány dollárba, de istenbizony nem sajnálom a kiadott pénzt rá mert annyira jó és annyira tetszik...
E megoldás roppant előnye, hogfy egy EDC készletben okvetlenül illik hogy legyen egy strapabíró vágószerszám! Egy túlélőkés NYILVÁNVALÓAN az. Ennél jobb igazán nem kell... Épp csak nálam a kés nem az EDC készletben van BENNE, hanem azon kívül, mert a késen van az EDC készlet, hehehe... Persze ettől még tömve van a zsákocska is mindenféle Roppant Okosságokkal, íme a lista:
Mindenekelőtt, van benne egy „Emergency Thermal Blanket”, azaz egy olyan izé, amit a hidegben magunkra kell ölteni, beleburkolózni mintha pléd lenne, s bár sokkal vékonyabb mint egy pléd, alig van súlya, de mégis remekül tartja a meleget. Pláne ha úgy burkólódzunk bele, hogy a tükröző oldala legyen belül, mert az fokozottan veri vissza a testhőt.
Emellett, van benne egy jókora fekete, kültéri kukákba való szemeteszsák (de tiszta, sosem volt még benne szemét). Ez is menedékkészítés céljára van, leginkább természetesen az eső elleni védelmül. Kifeszíthetjük magunk fölé, vagy beburkolhatjuk ezzel is a testünket, vagy alul kilyukasztjuk és átbújtatjuk rajta a fejünket, s akkor máris olyan, mintha esőköpeny volna rajtunk...
Van aztán benne néhány sebtapasz, pár biztosítótű (ha a ruhánk elszakadna). Van benne csipesz és körömcsipesz is, meg egy műanyag nagyító, amivel napos időben tüzet gyújthatunk. Tettem bele természetesen egy igazán jókora ferrocérium rudat is, magyarul „szikravetőt”, mert hátha mégsem napos időben akarok tüzet gyújtani... Van mellette egy külön bicska is, amivel kényelmesebben lehet elvégezni a finom munkákat, mint a nagy túlélőkéssel. E bicskát és az említett ferrorodot egy narancssárga cipőfűző köti össze, hogy könnyebben észre lehessen venni, ha leesik a sötétben az avarra. Na meg, az a cipőfűző végülis egy remek kötél, ami akármire is jól jöhet. Van benne egy fejre rakható moszkítóháló, ami igazi áldás bizonyos esetekben, amikor alkonyatkor megjelennek a szúnyogok...
Végül pedig van 2 ajakrúzs is. Ez nem amiatt kell mintha férfi létemre hímringyó lennék aki rúzsozni akarja magát, hanem mert az ajakrúzs remek anyag tűzgyújtásra! Mindegyik ilyen ajakrúzs kupakjába tettem bele egy kis adag vattát (amit gyógyszeres dobozok tetejéből mentettem ki, azaz ingyenbe' vóóóttt), na most ha e vatta egyik végét egy kicsit bekenjük az ajakrúzzsal, a másik részének meg adunk egy kis szikrát a ferroroddal, akkor máris megvan a tűzgyújtó lángunk, ami meglepően soká ég, azaz ha tudtunk viszonylag száraz fadarabokat szerezni valahonnét, akkor meg van oldva a tűzrakás!
És van benne egy olyan izé is, ami úgy néz ki, mint valami kis konyhai reszelő... Jelen pillanatban az ára 13 dollár 36 cent az Amazonnál. Na most hogy mi a fene ez az egész, mire jó? Hát, ez elvileg egy tűzgyújtó szerszám lenne. Van benne egy ferrocérium rúd (szerintem nagyon pici, de - kipróbáltam - mindazonáltal mégiscsak használható, ha nem is igazán kényelmesen, szóval működik). Van hozzá egy „scraper” is, de azt kidobtam a készletből, nekem nem kell, mert ott van helyette a túlélőkésem is és a bicskám is. Na de nem is ez a lényeg, hanem a DOBOZ! Én emiatt vettem meg. A doboz miatt, aminek a teteje úgy néz ki, mintha tökreszelő volna...
A doboz teteje (a reszelős része) ugyanis elhúzható. És úgy működik, hogy fogod az egész dobozt, s azt többször (szálirányba!) végighúzod egy száraz deszkán vagy közönséges száraz fán. Aztán pár húzogatás után kinyitod, azaz leszeded a reszelős tetejét, és a doboz belsejében összegyűjt finom fareszeléket használod gyújtósnak, azaz ezt próbálod lángra lobbantani a ferrorod szikrájával... (de előbb szedd ki a dobozból!!!) Én kipróbáltam, és sikerült!
Nagyon kényelmes eszköz. Mondom, a ferrorod nem egy híres valami (bár az a haszna legalább megvan hogy épp a mérete miatt belefér az üres dobozba, annak mérete ugyanis 3.6 x 1.55 x 1.5 inch, azaz eléggé kicsi. De legalább így könnyen megmarkolható amikor a fát reszeled vele, és ez a méret is elegendő, mert bőven elég ennyi finom gyújtós a „kezdőláng” előállításához). Szerintem a reszelős doboz egymagában is megéri az árát, én azt mondom!
Na nem mintha nélkülözhetetlen lenne. Illik hogy tudjunk gyújtóst kapirgálni a késünkkel is, efféle reszelős huncutság nélkül! Szóval ez a termék NEM LÉTSZÜKSÉGLET. Ez a termék LUXUS, én amondó vagyok! Luxusként azonban szerintem nagyon remek, mert olcsó, kis helyen elfér, s az árához képest hatalmas kényelmet biztosít!
Ha valakit érdekelne e termék hogy megvegye, íme a link rá az Amazon webshopban:
https://www.amazon.com/Smiths-50562-...9hwM_JKDIPoVBv
Na de természetesen nem követek el olyan böszme bárgyúságot, hogy ezt a dobozt úgy teszem be az EDC készletbe, hogy semmi ne legyen benne csak levegő... a helyet ki kell használni! Mindenekelőtt az említett picike ferrorod, amit a reszelős dobozzal együtt adtak; aztán betettem ide egy tollkés pengéjéből egy kis szegmenst, ez remek acél scrapernek, de különben is nagyon okés, ha valami egészen finom vagdosós munkát akarunk végezni, amihez nemhogy a túlélőkés de még a bicska is túl durva volna. Van benne egy ceruzahegyező is, ez remek cucc arra, hogy egy száraz ágból finom nyesedéket készítsünk, gyújtós céljára. Végül pedig a maradék helyet vattával töltöttem ki, ami egyrészt szintén remek gyújtós ugyebár, másrészt akkor is jól jön, ha egy sebesülést kell ellátni.
E kis készletnek nyilvánvalóan vannak hiányosságai, például evidens hogy nincs benne tartalék ruha, helyhiány miatt... Kaja sincs benne. De ilyesmit nem is szoktak elvárni egy EDC készlettől. Van viszont benne egy jókora fém pohár, az oldalához hajlítható fülekkel!
És még mindig nincs vége a tokba belepakolt cuccoknak, mert beleszuszakoltam egy szárazon is használható Spyderco fenőkövet is!
Nyilván, ez az EDC kit túl nagy ahhoz hogy a zsebünkben cipeljük, ellenben könnyedén a derekamra szíjazható. És ha hosszú ruhát öltök magamra, például a kedvencemet, az Arktis B211 Mountain Smock-ot, akkor azalatt nem látszik... De ha valamiért még így is aggályos volna a testemre kötni, akkor sincs semmi baj, mert egyszerűen a vállamra kanyarítok egy válltáskát, és abba teszem bele, aztán kész, ennyi...
Művészi vénájú sztoikus kollégánkkal szemben én rövid leszek. Az EDC, BOB , INCH -ről mindig eszembe jut egy "impozáns lista" . Nálam ez képezte az alapot: eléggé alapos, rendezett, átgondolt. Erre építettem a saját igényeimnek megfelelően (+ / - ) , figyelembe véve a súly-szükségességi-fontossági arányt.
https://varositulelo.blog.hu/2012/02...a_menekulozsak ...... A kommentek vége felé található az "impozáns lista"