Oldala 68 of 68 ElsõElsõ ... 1858666768
Eredmény 671 to 677 of 677

Topic: Időjárás (hosszú és rövidtávú)

Senior Member Grindrise's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2025
    Lakhely
    Magyarország, Komárom-Esztergom
    Thumbs Up
    Received: 89
    Given: 53

2 Not allowed!
    Kis hazánkban kijutott télen a jóból és ezúttal a nyár is megmutatja erejét elég szépen...

Valakinek van esetleg érdekes története a napokban lévő kánikuláról, hogy miket okozott vagy épp milyen szinten érintette őt? Esetleg felkészülési szempontból miket csinált másképp?

Kedves Észak-Amerikai honfitársak, nálatok hogy alakul eddig a nyár? Magyarországon most rendesen befűtöttek.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,247
    Given: 1,217

3 Not allowed!
    Eddig kánikulai hőség nem volt. Elvileg most jön majd, holnaptól... viszont eső is jön bőven...

MPF támogató P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 557
    Given: 1,046

2 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Grindrise Hozzászólás megtekintése
    Kis hazánkban kijutott télen a jóból és ezúttal a nyár is megmutatja erejét elég szépen...

Valakinek van esetleg érdekes története a napokban lévő kánikuláról, hogy miket okozott vagy épp milyen szinten érintette őt? Esetleg felkészülési szempontból miket csinált másképp?

"Lassan összeroppan Európa infrastruktúrája a példátlan hőhullám hatásai alatt

Európát nem a hőségre tervezték: a kórházak, a lakóépületek, a vasúthálózatok és az atomerőművek sem bírnak az irdatlan meleggel."

Vajon vannak még, akik tagadják a klímaváltozást, és azt, hogy teljesen abnormális, ami az időjárással történik...? Jól bírom a hőséget, de ezeknek a nyaraknak már semmi köze a gyerekkorom nyaraihoz, pedig nem volt az annyira régen, 43 vagyok. Anno 30 fok körül már mondtuk, hogy kánikula. Most a 30 éjszaka is megvan alapból. De nem volt az sem, ami tavaly is egész nyáron ment, hogy a hőmérséklet nem képes 10 fok alatti esést produkálni. Egyik nap még valamennyi, következő nap minimum 10 fokkal kevesebb vagy több. Gyakorlatilag megállás nélkül követték egymást tavaly is a durva frontok, extrém szélsőséges változások. Anyámat tavaly nyáron a Fertő tónál felborította egy másodpercek alatt a semmiből érkező extrém szélvihar. Hetven évesek, de sosem láttak még olyat. Egy felnőtt férfit is felborított ugyanott.

Szóval lehet arról fantáziálni, hogy a Napciklusok majd jégkorszakot hoznak meg ilyesmik. Csak baromira nem ezt látjuk, és a mi életünkben erre kell már készülni, ami most van. Az időjárás egyre brutálisabb, extrémebb, és egyre nehezebben elviselhető lesz. Ezt elvileg már mindenkinek látnia kellene, és valahogyan berendezkednünk rá.

Kérdés, hogy hogyan lehet majd. Az egészségügyi miniszter kéri a lakosságot, hogy este hat és kilenc között ne kapcsolják be a klímát. Nekem nincs klímám (a kocsiban se, mert nincs kocsim, mert biciklivel közlekedem ), de nem hiszem, hogy sokan betartanák ezt a kérést. És meg is értem őket, mert biztos vagyok benne, hogy a miniszter megállás nélkül nyomatja a klímát otthon, az autóban és a munkahelyén is. De utána még jobbat mondott: este csak az menjen SBO-ra, akinek indokolt. Szóval az látható, hogy a politika nem fog megoldást nyújtani erre (sem), akárki is lesz akármikor kormányon. A kórházakban is állnak le a klímák. Tegnap ahol jöttem, konkrétan életveszélyes helyen nem működtek a közlekedési lámpák, az autósok dudáltak egymásra, gyalog meg bringával úgy kellett átkommandózni... A panelházak sem ilyen nyarakra lettek tervezve, stb.

Mindenkinek egyénileg kell felkészülnie arra az időjárásra, amilyet korábban sosem tapasztaltunk. Mentálisan is egyébként. A napokban is amiket láttam... Ismétlődően úgy hajtanak át például a zebrán, mintha ott se lenne. A rolleresek embertelen tempóban száguldanak a nagyteljesítményű szarjaikkal, fel se fogva, hogy 40 fok felett mondjuk érdemesebb lenne kicsit lassabban, jobban odafigyelve. Tegnap ugyanazon a zebrán egymás után két kocsi ütött el majdnem. Zöld volt a lámpa, toltam át szabályosan a bringát, már ott mentem a zebrán, amikor közvetlenül előttem áthajtott a taxi. Két másodperc múlva meg hasal rá a dudára mögöttem a pinna panna, kanyarodik rám, és ordít a lehúzott ablakon. Mutattam neki, hogy zöld a lámpám. Nekik is zöld volt, balról hátulról kanyarodtak rá a zebrára, de ugye a zebrán is zöld volt, és nekem volt elsőbbségem. Telibe leszarják, vagy észre se veszik. A csajon úgy láttam, hogy csak akkor esett le neki, hogy ott egyébként van egy zöld lámpa a zebránál, amikor mutattam neki. Komoly gondok vannak a fejekben is... Lehet ott kéne kezdeni a felkészülést.
    Last edited by P. Dude; 06-30-2026 at 12:22 PM.

MPF támogató coco's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2017
    Thumbs Up
    Received: 196
    Given: 384

2 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Grindrise Hozzászólás megtekintése

Kedves Észak-Amerikai honfitársak, nálatok hogy alakul eddig a nyár? Magyarországon most rendesen befűtöttek.
    A tél nem volt annyira vészes, nem volt igazán hideg és nagy hó sem. Emlékszem, amikor ideköltöztünk, akkor az első télen nagy hó volt és reggelente előfordult -26C, -28C is, na az már durva. Olyankor az ember kezére már simán ráfagy a víz pár másodperc alatt.

Kb. ugyanazt csináltam, mint minden évben. A szezon elején felrakom az árnyékolást a házra. Amint lehűlt az éjszakai hőmérséklet legalább 23 fokra, akkor az ablakokat kinyitom és addig szellőztetek, míg felfelé nem moccan a benti hőmérséklet. A klímát 23 fokra kapcsoljuk és csak 30-32 fok felett kapcsoljuk be és csak a szükséges ideig hajtjuk. A hőkupola miatt ez most nem nagyon működik, de azért minden hajnalban alaposan kiszellőztetek. Általában 4-kor kelek, hogy a kevésbé gatyarothasztó melegben megcsinálhassam a szükséges teendőket. Csak addig vagyok kinn, ameddig muszáj, nagy projekteket nem csinálok, leginkább karbantartás, kert, apróságok.

Nem tudom, mennyire érdekes másnak, de engem nagyon meglepett. Ma olyan meleg volt, hogy már a napimádó teknősünk is bedobta a törülközőt és be kellett hoznunk hűsölni. A másik a kutyánk volt, aki míg rám várt, napozott egy kicsit. Mikor jött volna velem, a homokos talaj úgy égette a talpát, hogy csak egy helyben toporgott, táncolt, mint medve a kályha tetején. Teljesen összezavarodott, látszott rajta, hogy ilyet még nem tapasztalt.

Durva ez a hőség, na.
    Loco en el coco

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2014
    Lakhely
    Canada
    Thumbs Up
    Received: 96
    Given: 8

0 Not allowed!
    Itt meg Albertaban 3 hete nem megy 20 fok fölé, és 3 hete szinte folyamatosan esik. Itt már az árvizek veszélyesek. Alamossak az utakat, töltéseket. Egy megáradt kisebb folyó miatt 1500 kempingező ragadt a vadonban a Sziklás hegységben. Elmosta az egyetlen hidat ami kivezetett volna. Szóval szar a helyzet itt is, csak másképp.

Member lewy77's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2016
    Thumbs Up
    Received: 102
    Given: 1

0 Not allowed!
    5 éve tetőt cseréltünk és akkor szigeteltem a falakat 10 cm-es homlokzati hőszigetelővel + ami még fontosabb: a padlást 15 cm vastagságban polisztirol betonnal. A gázszámla kb felére csökkent, a légkondit is ritkábban használjuk. Igaz, hogy durvára környezetszennyező anyag és érdekes módon a környezetvédőknek egy szavuk sincs ellene, de hát a számlákat én fizetem.
    A légkondiról meg annyit, hogy nem jó akkora hőmérsékletkülómbséget állítani ( a kintihez képest ). Én régen is 25 fokra javasoltam. Szárítja a levegőt, ezért van a kondenzvíz, és emiatt hűvösebbnek érződik. ( Tavasszal egy üvegházben ahol 18 fok van, meg lehet dögleni a melegtől...mert a páratartalom magas ). A másik érdekes dolog amit nem mondanak el, hogy az újabb klímák mind inverteresek, ami sokmindent jelent. Többek közt azt is csinálja, hogy mikor eléri a beállított hőmérsékletet, az elektrónika minden fogyasztót a gépben: "alapjáratra" állít és ettől a fogysztás kb20-30 százalékkal csökken, vagyis beáll takarékoz üzemmódba. Ha csak bekepcsoljuk valamennyi időre, akkor mindig maximális fogyasztással múködik, mint a régi típusú klímák.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,247
    Given: 1,217

0 Not allowed!
    Nálunk most érkezett meg a meleg. Ok, lehet hogy 30-32 fok is van tent, de nekem ezzel nincs bajom. Minden évben van 1-2 ilyen hét. Kicsit izzadok és annyi. Tuti nem járatom a légkondit. Meg minden télen ezekre a napokra emlékszek vissza.