Oldala 6 of 14 ElsõElsõ ... 45678 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 51 to 60 of 135

Topic: Gyógynövények

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 83

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Saphira Hozzászólás megtekintése
    Ebben a könyvben valóban nem színesek az ábrák, de a növényekrõl való leírás meglehetõsen jó, illetve a növényeknél szereplõ receptek nagyon- nagyon beváltak.
    Ám ha megtalálod ugyanennek a könyvnek a Pannon Könyvkiadó által 1991-ben kiadott egyik példányát, abban fogsz színes rajzokat találni (16 oldalon 70 növény).
    http://bookline.hu/product/home.acti...k_gyogyhatasai

Varró Aladár Béla gyógyszerész volt, aki bolondulásig szerette a gyógynövényeket és sokat tanulmányozta a hatásmechanizmusukat. Receptjeiben olyan gyógynövényeket használt együtt, amelyek felerõsítik egymás hatását.

Évekkel ezelõtt egy súlyos megfázást követõen szamárköhögés szerû tüneteim mutatkoztak. Kb fél év kemény köhögés, fuldoklás (és rengeteg gyógyszer) után döntöttem úgy, hogy most már elég, valamit csinálni kell. Ebben a könyvbe leírt recept segítségével 2 hét alatt tünetmentes lettem és azóta sem tért vissza.
    Köszönöm a segítségedet, múltkor elõjegyeztem, most beszerezték, ma meg is tudtam rendelni.

Fórum támogató Zacskóbicska's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Wannabe Hozzászólás megtekintése

Nem úszom meg a fûzfakérget...
    Köszi a tanácsokat, sokat segítettél azzal is, hogy eszembe juttattad, amiket elfelejtettem.
    Nem értem, mit kell annyit b@szakodni a fûzfakéreggel. Ott az aszpirin. A fûzfakéregbõl is hasonló anyag jön ki, csak sokkal körülményesebben és sokkal többet kell térfogatra magaddal vinned Nem beszélve arról, hogy a dózist is nehezebb szabályoznod.

A citromfû felesleges. Zölden van benne hatóanyag, utána semmi, csak az illúzió.

Senior Member Daniui's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Zacskóbicska Hozzászólás megtekintése
    Nem értem, mit kell annyit b@szakodni a fûzfakéreggel. Ott az aszpirin. A fûzfakéregbõl is hasonló anyag jön ki, csak sokkal körülményesebben és sokkal többet kell térfogatra magaddal vinned Nem beszélve arról, hogy a dózist is nehezebb szabályoznod.
    Egyet elfelejtesz hogy sokaknak ezen a fórumon a céljuk leszakadni a hálózatról nem függni az aktuális gazdaságtól, fõleg SHTF esetén amikor maximum fekete piac van éjszaka. És mellesleg is olcsóbban kijössz ha gyógynövényeket használsz és nem támogatod a "gyógyszermaffiát".

Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Daniui Hozzászólás megtekintése
    Egyet elfelejtesz hogy sokaknak ezen a fórumon a céljuk leszakadni a hálózatról nem függni az aktuális gazdaságtól, fõleg SHTF esetén amikor maximum fekete piac van éjszaka. És mellesleg is olcsóbban kijössz ha gyógynövényeket használsz és nem támogatod a "gyógyszermaffiát".
    Nem felejtettem el. Én úgy gondolom, bizonyos fajta civilizációs dolgoktól nem érdemes feltétlenül elszakadnunk. Pl. túlélõ kés, hátizsák, szikravetõ, stb. Ezek mellett simán elfér az aszpirin. Ezt tudod, hogyan kell adagolni. Te tudod azt, hogy mennyi fûzfakéregbõl mennyi teát fõzz? A növényi hatóanyagok a száraz növényi anyagban általában 2-4 százalékban vannak jelen. Ez az arány változik az évszakok, az éghajlati tényezõk, a növény élõhelye függvényében is. Nem beszélve arról, hogy végszükségre is felesleges vinni belõle, mert a fûzfa Európa szerte közönséges növény, néhány órán belül Magyarországon bármelyik vidéken találsz belõle. Nézd meg az észak amerikai indiánok "végszükség" készletét és az orosz tundralakól "végszükség" készletét. Egymástól függetlenül alakult ki mindkét populációnál, de a végeredmény azonos. Mindegyiknél van egy kis bõr zacskó, amiben szárított Chaga gomba van. Mást rendszerint nem hordanak, legalábbis ez a legfontosabb. Nem véletlenül került ez a fûzfán élõskodõ gomba az orvosi kutatások célkeresztjébe. Ezt egyébként bármelyik évszakban nehéz találni, mert ritkaság, nyilván azért viszik magukkal.

Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Helyesbítek: fûzfa helyett nyírfán élõsködõ. Véletlenül elírtam.

Senior Member Daniui's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Zacskóbicska Hozzászólás megtekintése
    Nem felejtettem el. Én úgy gondolom, bizonyos fajta civilizációs dolgoktól nem érdemes feltétlenül elszakadnunk. Pl. túlélõ kés, hátizsák, szikravetõ, stb. Ezek mellett simán elfér az aszpirin. Ezt tudod, hogyan kell adagolni. Te tudod azt, hogy mennyi fûzfakéregbõl mennyi teát fõzz? A növényi hatóanyagok a száraz növényi anyagban általában 2-4 százalékban vannak jelen. Ez az arány változik az évszakok, az éghajlati tényezõk, a növény élõhelye függvényében is. Nem beszélve arról, hogy végszükségre is felesleges vinni belõle, mert a fûzfa Európa szerte közönséges növény, néhány órán belül Magyarországon bármelyik vidéken találsz belõle. Nézd meg az észak amerikai indiánok "végszükség" készletét és az orosz tundralakól "végszükség" készletét. Egymástól függetlenül alakult ki mindkét populációnál, de a végeredmény azonos. Mindegyiknél van egy kis bõr zacskó, amiben szárított Chaga gomba van. Mást rendszerint nem hordanak, legalábbis ez a legfontosabb. Nem véletlenül került ez a fûzfán élõskodõ gomba az orvosi kutatások célkeresztjébe. Ezt egyébként bármelyik évszakban nehéz találni, mert ritkaság, nyilván azért viszik magukkal.
    Értelek téged csak most elbeszélünk egymás mellett. Mert én azt mondtam hogy a túlélõ mentalitás azt diktálja hogy ha úgy hozza a helyzet és nincs aszpirin úgy is túl tudj élni a tudásoddal. Azt nem mondtam, hogy az aszpirin szar mert nem nekem is van a vészhelyzeti pakkomban. De az más téma, most nem errõl van szó nem a vészhelyzeti pakkról hanem arról hogy ha esetleg kofogy a vészhelyzeti pakkod és nincs a közelpen patika akkor mit csinálj, és iylen esetben nagyon is jó ha tisztában vagy a gyógynövény ismeretekkel neadj isten a gyakorlati részével is.

Senior Member fater.lajos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Itt kellene pár szót ejtenünk a kábító hatású fájdalomcsillapító szerekrõl is, de azt hiszem a modi meg a mindent látók nem örülnének neki. Pedig egy dísznövény kertben sok minden nõ, ami másra is jó és nincsen semmiféle tiltó listán.

Member Saphira's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Mentol-citrom-fahéj-borsmenta keverékem van, néha beválik.
    Egészen jól hangzik az összeállítás!!

Búzacsíra kötelezõ hozzá?
    Nem, dehogy. Olíva vagy napraforgó olajat is használhatsz hozzá.

A rozmaring kiveszett, szárított fûszer formájában van.
    Ez esetben 2 evõkanálnyi szárított rozmaringot (ha õrölt, akkor 1 evõkanálnyit) forrázzál le 1 liter vízzel és lefedve hagyd állni negyed órát. Szûrd le és így öntsd a fürdõvízbe.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Magyarország
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    @Zacskóbicska:
    Köszi, én ezt ha jól emlékszem, Gyuri bácsinál olvastam...

Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Elvbõl sem szedek gyógyszert.
    Én sem. Az elveim csak másnaposság esetén változnak meg rövid idõre, mert azért az aszpirin c csodákra képes
    Képzeld el abban az állapotban nekiállni fûzfakérget kaparászni, extrahálni, szûrögetni...Még a hátam is borsódzik a gondolatától