0
A galagonyát leginkább vérnyomáscsökkentésre (tágítja az ereket), illetve a szívvel kapcsolatos problémákra használják: pl.: szívritmuszavar, idõskori szívizom erõsítés, infarktus utáni terápiás kezelés.
A magam részérõl a galagonyateát nem áztatom, hanem forrázatot készítek (1 ek szárított virágos, leveles hajtásvég, 3 dl víz) és rövid idõn belül (mert finom) elfogyasztom. Áztatni a fagyöngyöt szoktam lágy vízben egy éjszakát.
Még jó, hogy errõl kevesen tudnak. Ezek szerint hiába szerepel a Melissae folium (citromfû levél) hazai VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben, illetve a legtöbb európai ország gyógyszerkönyvében?
Szerencsére az ókorban másképpen vélekedtek a növényrõl. Ha beleolvasunk Plinius vagy Dioscorides feljegyzéseibe, akkor ott olvasható, hogy az ókori görögök és rómaiak vízben vagy borban áztatták a citromfüvet. Ezt használták sebek öblítésére, mérges csípések, marások kezelésére. Hasonlóan vélekedett a középkorban Avicenna és Paracelsus is, és ennek megfelelõen írták le fûveskönyveikbe a citromfû használatát. A XIV. századtól kezdve (legalábbis az elsõ írásos emlékek errõl árulkodnak) használták a Karmelitavizet – amelynek citromfû az egyik fõ összetevõje – megfázásra, epilepsziára, skorbutra és emésztési problémákra. Akkoriban az „élet vizének” is hívták.
A népgyógyászat és az orvostudomány nagyon sokrétûen használta/használja napjainkban is: memóriajavító, nyugtató, görcsoldó, depressziót csökkentõ, emésztésjavító, baktérium-, vírus- és gombaölõ hatású, de antioxidánsként is használható (rozmaringsav tartalmának köszönhetõen).
Jól mondod, hasonló anyag, de nem ugyanaz. A fûzfa kérgében szalicin-molekula található, az aspirinbe acetil-szalicilsav. Ez utóbbi erõs gyulladáscsökkentõ, fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatású anyag. Viszont gátolja bizonyos enzimek mûködését is, amelyek a gyomor nyálkahártyáját védõ anyagokat termelik. Így hosszan tartó alkalmazása során gyomorvérzés, gyomorfekély alakulhat ki. Persze nem 1-2 szemtõl, de ha ízületi fájdalomnál használod, ott már elõfordulhat, hiszen akkor hosszabb ideig alkalmazod.
A kéregben található szalicin ezzel szemben csak a májban aktiválódik, elkerüli a gyomrot, nem károsítja azt. Hatása éppen azért késõbb alakul ki, viszont hosszabb ideig fog tartani, mint a szintetikus szalicilsav-származékoké. További elõnye, hogy felszívódását a növény egyéb kísérõanyagai is fokozzák, Ez a gyógyszernél nem mondhat el, ellenben vannak benne vivõ- és segédanyagok, amelyekre némely ember allergiás reakcióval válaszol(hat).
Ráadásul a fûz vizes kivonatának (fõzet, áztatás) egyéb hatásai is ismertek: külsõleg, borogatás formájában alkalmazhatjuk fagyott testrészek, sebek, fekélyek kezelésére, de lábizzadás, ekcéma és más bõrbetegségek esetén is hatékony.
A gyógyszer nem adható 12 éves kor alatt, míg a fûzfatea nyugodtan adható (csökkentett dózisban). Ez alól kivétel a bárányhimlõnél fellépõ láz, ekkor más hatóanyag tartalmú lázcsillapítót kell/javasolt használni
Természetesen a fûzkéreg használatának is vannak ellenjavallatai: nagy mennyiség hasmenést, hányingert okozhat, illetve nem szabad fogyasztani gyomor- és nyombélfekélyben szenvedõknek ill. aszpirin-érzékenyeknek.
Használati utasításban ez szerepel, idézem „Felnõttek: 1-2 tabletta, ami 4-8 óránként ismételhetõ. A napi maximális adag 8 tabletta.” Hát ez sem túl konkrét. Nem mindegy, hogy 18 éves 50 kg-os fiatal lányról beszélünk, vagy 45 éves ereje teljében lévõ 2 méteres 95 kg-os sportos testalkatú férfiról, 60 éves erõsen túlsúlyos mamáról esetleg a 80 éves – kicsit beteges - töpörödött nagypapiról.
Ha érdekel, utána olvasol, megtanulod és használod, akkor Te is fogod tudni.
Felnõtt adag: 2-4 g száraz, aprított vagy porított fûzfakérget 3 dl vízzel 5 percig forralni kell, majd levéve a tûzrõl, negyed óra után leszûrni. Naponta max. 3 pohárral ajánlatos inni. Gyermekeknél ez az adag 1-2 g-ra módosul.
Ez nem biztos, mivel elsõsorban folyópartok mentén, ártereken, mocsaras helyeken fordul elõ vadon, mert vízigénye jelentõs. Erre utal botanikai neve (Salix) is, mely a kelta sal (=közel) és lis (=víz) szavakból származtatható
Továbbá az sem mindegy, hogy mikor gyûjtöd. Kérgeket a nedvkeringés megindulása után lombfakadásig érdemes gyûjteni, ekkor legnagyobb a kéreg hatóanyag tartalma; vagyis fûznél a vékonyabb ágakról februárban, kora tavasszal gyûjtjük.
Pedig biztos segítene neked is: mire lekaparnád és teát készítenél belõle, biztosan kijózanodnál. Meg sem kell innod.
A gyógygombák nagy hatásfokkal bírnak. Egy kis info chaga gombáról (hamvaskéreg gyógygomba):
http://www.gyogygomba.com/termekek/c...notus-obliquus
Szerencsére több gyógygomba is ismeretes: pecsétviaszgomba, kínai hernyógomba, shii-take gomba, nyári laskagomba, stb. Érdemes utána olvasni esetleg kipróbálni, némelyik csodálatos gyógyító erõvel bír.
Esetleg próbálta már valaki a fent említettek valamelyikét?
Ezzel csak egyetérteni tudok!
Last edited by Saphira; 10-04-2013 at 01:35 PM.
Kérdezném Tõletek, hogy a fogápolás mikéntjét hogyan oldjátok meg a természetben? Hosszabb távon milyen lehetõségek vannak?
Készített már valaki házilag fogkrémet vagy fogport?
| Thumbs Up |
| Received: 33 Given: 83 |
Párom készített egyfélét itthon, de nem nagyon tetszett.
Ha jól emlékszem: szódabikarbóna, fehér agyag, menta illóolaj
De nem adja fel, akar másfajtát is csinálni, úgyhogy várom én is az ötleteket.
Vannak akik csak simán szódabikarbónát használnak.
A természetben nem tudom mi lenne a megoldás.
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Nem tágítja az ereket. A szívizom oxigén felvevõ képességét fokozza. Az érfelak viszont megújulnak tõle, visszanyerve akár eredeti rugalmasságukat. Alkalmas anyag lehet a "motor generálra" , de csak terápiás alkalmazásnál. A tea, amit iszol, milyen színû?A galagonyát leginkább vérnyomáscsökkentésre (tágítja az ereket), illetve a szívvel kapcsolatos problémákra használják: pl.: szívritmuszavar, idõskori szívizom erõsítés, infarktus utáni terápiás kezelés.
A magam részérõl a galagonyateát nem áztatom, hanem forrázatot készítek (1 ek szárított virágos, leveles hajtásvég, 3 dl víz) és rövid idõn belül (mert finom) elfogyasztom. Áztatni a fagyöngyöt szoktam lágy vízben egy éjszakát.
Kiderül ezekbõl történelmi tényekbõl, hogy szárítva, avagy "nyersen" használták a gyógynövényt? Netán mézben tartósítva a friss hajtásokat?Szerencsére az ókorban másképpen vélekedtek a növényrõl. Ha beleolvasunk Plinius vagy Dioscorides feljegyzéseibe, akkor ott olvasható, hogy az ókori görögök és rómaiak vízben vagy borban áztatták a citromfüvet. Ezt használták sebek öblítésére, mérges csípések, marások kezelésére. Hasonlóan vélekedett a középkorban Avicenna és Paracelsus is, és ennek megfelelõen írták le fûveskönyveikbe a citromfû használatát. A XIV. századtól kezdve (legalábbis az elsõ írásos emlékek errõl árulkodnak) használták a Karmelitavizet – amelynek citromfû az egyik fõ összetevõje – megfázásra, epilepsziára, skorbutra és emésztési problémákra. Akkoriban az „élet vizének” is hívták.
Én soha nem józanodok ki. Más kérdés, ha mellettem haldokolnál, hát bizisten elmennék neked ilyen kéregért, ugyanis a férfiúi büszkeségem csak az együl haldoklást engedi meg, ami nem érvényes, ha azt más is látja. Ilyenkor el kell napolnom a kérdést más, alkalmas idõponta.Pedig biztos segítene neked is: mire lekaparnád és teát készítenél belõle, biztosan kijózanodnál. Meg sem kell innod.
| Thumbs Up |
Ja igen, a fagyönygyöt meg hanyagold. Az legfeljebb öngyilkosságra jó, ahhoz viszont brutális![]()
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
A citromfû hatóanyagainak legnagyobb része (~90%) az illóolajában van, amely a hasonló illóolajos növények között a leggyorsabban veszik el az idõ múlásával. Így bár nem teljes mértékben, de igaz, hogy csak frissen jó. Más kérdés persze, hogy amilyen értékes anyagokat tartalmaz, abból még a 10%-os maradék koncentráció is igen-igen jó hatású![]()
| Thumbs Up |
Ma utána néztem egy kicsit alaposabban ennek a citromfûnek. Egy néhány éve készült egyetemi kutatási program jelentésében (vizsgálták a citromfû hatóanyagának változását a szárítási módszer függvényében) az áll, ha 40 fokon szárítják, a hatóanyag tartalom (rozmaringsavra nézve) nem hogy csökkenne, hanem inkább nõ a száraz anyagban. (Nyilván azért, mert csökken a víztartalom.) Hogy meddig marad így, az sajnos nem derül ki, majd kutatják még.
Megkövetem Saphirát, igaza van a hatóanyag ügyében. (Személy szerint sokat kísérleteztem gyógynövényekkel és belátom, a citromfûnél én cseszerintettem el a dolgokat hatóanyag ügyileg a száraz alapanyag felhasználásakor.)
Köszönöm!
Amúgy a kérdést (Kiderül ezekbõl történelmi tényekbõl, hogy szárítva, avagy "nyersen" használták a gyógynövényt? Netán mézben tartósítva a friss hajtásokat?) érdekesnek találtam, így nekiálltam egy kicsit kutakodni. Sok könyv, sok dokumentum, sok idõ - ezért is válaszolok késõbb. Megpróbáltam idõrendbe szedni a citromfû alkalmazási/felhasználási módjait.
Ókor
• Galénosz (I sz. görög orvos) ajánlja a citromfû használatát azoknak, akik sokáig szeretnének élni. A hogyanról és mikéntrõl nem találtam infot.
• Dioszkoridész (I sz. görög orvos ) borba keverve (nem találtam infot, hogy szárazon-e vagy frissen), illetve frissen a sebre téve ajánlja.
• Plinius (I.sz. római orvos ) vérzéscsillapításra, marások csípések ellen használja vízben vagy borban áztatva.
Azt gondolom, hogy a mediterrán klíma lehetõvé teszi, hogy a citromfû ne fagyjon el és egész évben frissen lehessen alkalmazni. Ezért elképzelhetõ, hogy nem voltak rászorulva a növény tartósítására.
Középkor
• Walahfried Strabo (IX. sz. benedekrendi szerzetes) elsõsorban termesztését írja le, és terápiás célokra javasolja tankölteményében.
• Avicenna (X-XI. sz. perzsa orvos) memória javítására és a szív megnyugtatására ajánlja nem csak frissen, de mézben elrakva és szárítva és füstölve is. Illóolaja nagyon drága volt.
• Odo Magnudensis (francia bencés szerzetes és orvos XI. sz.) ajánlja frissen és szárítva, borban, vízben, ecetben áztatva, mézben elkeverve, illóolaját párologtatva.
• Szent Hildegárdnál –( bencés apátnõ XI. –XII. sz.) találtam utalást, hogy a növényt szárított formában is alkalmazza. Frissen borban áztatja hidegrázás, mérgezés ellen és altatóként használja, szárítva forró vízbe téve - mai szóval élve – inhalálásra javasolja.
• Albertus Magnus (XIII. sz. – dominikánus természettudós) botanikai mûvében több fajta citromfüvet is ismertet, Avicennát veszi alapul.
• Németországban a „botanika atyjai”-nak hívott Hieronymus Bock, Otto Brunfels, Leonhart Fuchs (XVI. sz. - orvosok) elsõsorban illóolaját emelik ki, mint nyugtatószer.
Újkor
• Lippai János (jezsuita szerzetes – XVII. sz) Posoni Kert c. mûvében – mely már magyar nyelven íródott – fehérborban megfõzve javasolja melankólia ellen és mérges gomba evése esetén. „Égetett vízben” (pálinkában?) áztatva ajánlja pestisre, fogfájásra és asszonyok nyavalyáira. Nádmézzel tartósították. Méhek kasban benntartására is használták.
• Nicholas Culpeper (XVII. sz. angol herbalista) fõleg a téli búskomorság elûzésére, menstruáció elõsegítésére, emésztés megsegítésére használta. Mivel téli használatot is javasol, így gondolom, hogy szárítva is alkalmazta, illetve illóolaját használta.
• A XVIII. századtól több tanító, író, orvos is megemlíti (Pápai Páriz Ferenc – Pax corporis; Nagyváthy János – Magyar házi gazdasszony) a citromfüvet. Felhasználásuk gyakorlatilag megegyezik az eddig leírtakkal. Érdekesség, hogy anyatejjel összekeverve kiütésekre javasolják. Nem csak a humán, de az állatorvoslás is felhasználja nyugtató hatása miatt.
• Peller József (XIX. sz. - orvos) javasolja illóolaját, vizes kivonatát (nem írja, hogy friss vagy szárított), frissen préselt nedvét és szörp (szirup) változatát is.
• A XX.-XXI. században Varró Aladár többnyire szárított formában beszél róla, Szalai Miklós, Rápóti Jenõ - Romváry Vilmos, Makay Béla, Bernáth Jenõ, Oláh Andor, Babulka Péter illetve Gyuri bácsi pedig mind az illóolaját, mind pedig a levelet és az egész növényt frissen és szárítva is alkalmazzák.
Összességében azt gondolom, hogy az adott kor fejlettségének, igényének függvényében illetve a természeti adottságoknak megfelelõen szinte mindenféleképpen alkalmazták a citromfüvet.