0

Thumbs Up |
Received: 1 Given: 0 |
Én a leptospirózistól és a tularémiától jobban tartanék. Fene tudja. ízlés dolga. A szõrén vegyszerezés mindenesetre jó ötlet a nyúzás elõtt, ha van mivel. De talán még fontosabb a feldolgozás utáni alapos kézmosás és az, hogy a sütés elõtt a patkány mattériával érintkezett eszközöket alaposan dekontamináljuk, mielõtt újra a kajával kapocsolatba hozzuk õket.
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Nem azért írtam, hogy ne szedje senkihanem azért, hogy tudjátok, hogy "elvileg" mit szabad most és mit nem"
Vagyis ha valaki céltudatosan is megy gyûjteni, akkor apránként szedje fel és egybõl rakja a hátizsákba. Kezébe zsacsiban pár maréknyi legyen csak. Ha találkozik csoportokkal akik akár természetvédelmi ellenõrök is lehetnek, pár marok makkért senki sem szól, de ha valaki kiskocsival megrakodottan trapol az erdõben, akkor feljelenthetik! Ennyi!![]()
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Ma láttam a TV-ben, hogy miként lehet egyszerûen elkészíteni/ehetõvé tenni a tölgymakkot.
Egy Amerikai nõ mutatta be és elmondta közben, hogy az indiánok miként csinálták. Volt olyan törzs, hogy a táplálkozásuk fõ részét a makk és abból készült egyéb ételek tette ki.
A lényeg, hogy pucolás után áztatni kell, hogy a csersavat kiszedjük belõle. Lehet meleg vízzel, de nekünk érdekesebb a hideg vizes módszer.
Az indiánok vászonzsákba tették, majd patakok sodrásába kikötötték. Pár nap alatt a víz kimosta a keserû ízt.
Ha nincs patakunk, akkor tehetjük nagyobb üvegbe vagy vödörbe. 1/4 rész makk, a többi víz. Fél-egy nap ázás után leöntjük a sötét levet és felöntjük megint tiszta vízzel. Ezt mind-addig csináljuk, míg a víz (szinte) tiszta nem marad, és nem keserû a makk.
Felsorolta a benne lévõ anyagokat, amikbõl van bõven, szóval nagyon értékes tápanyagforrás.
Lehet pépesen keverve valamikkel, vagy lepényként, vagy akármiként elkészíteni.
Az értékét a marhahússal megegyezõnek ecsetelte.
Ray Mears is azt írja a könyvében hogy így kell elkészíteni.
Mindjárt az elején itt is van a tölgymakk.
Thumbs Up |
Received: 922 Given: 954 |
Nem tudom ki volt az a nagyon okos, aki kitalálta hogy édes szósszal készítsen valaki csirkét. Olyan mint a lekvár. Ki akar lekváros csirkét enni?Ugyanúgy gusztustalannak tartom a mézes sonkát. A sonka lényege hogy beledobhassam bablevesbe, vagy rátehessem egy szelet kenyérre. Úgy illik össze a méz és a sonka, mint a mák és a gépzsír.
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
valahol azt hallottam, hogy a grill csirkéhez van egy varázslatosan finom szósz: baracklekvár és ecetes torma keveréke. kipróbáltam. nem varázslatos, hanem pocsék.
Thumbs Up |
Received: 922 Given: 954 |
Varázslat az, csak fekete mágia!![]()
Én mondtam az asszonynak, hogy ne vegyen a boltban édesített rántott húst. Erre megint azzal van tele a hűtő. Rákérdeztem hogy miért vett ilyet, erre mondta hogy nem édes az, hanem terijaki-s. Visszakérdeztem hogy miért, az nem édes? (a terijaki az szójaszósz és cukor, összesütve, íze akár a cukrozott szuroknak)
![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2