0

Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Hali!
Apám anno 15 ha-on krumplizott, sokszor volt, hogy nem lesz elég a vetõmag, hát a megoldás félbe kell vágni.
Amúgy ha jó vastagon hámozod a krumplit a héja is ki kel!
Ma az a baj hogy amit a boltban lehet venni krumplit mind beteg, és a vetõmagok is, sajnos.![]()
Thumbs Up |
Received: 1 Given: 0 |
Tegnap a Túlélõ praktikák sorozatban mutattak két amcsi fazont, akik nagyban ûzik az aquapóniát, az egyik halakat tartott együtt a vízben növõ növényekkel, a másik inkább tápoldatozott. Impozáns volt a dolog, de
- nagy területet
- nagymennyiségû, folyamatos vízigénye miatt sérülékeny
- állandó felügyeletet, karbantartást igényel
Thumbs Up |
A városban több probléma is adódik azzal, ha elhatározod, hogy megpróbálsz elegendõ pl zöldséget termeszteni a családnak. Vagy a lakásodon belül, védve tudod megtenni, de kicsi a hely, és a hozam...ez inkább csak kiegészítés, vagy hobbi.
Próbálhatod a lakáson kívül, mondjuk 1 elhagyott percellán, volt parkoló területén...még lehetne hozam is a terület miatt- biztos elviszik a termést a zombik, és folyamatosan el kell hagynod a biztonságot nyújtó épületet.
Én körfolyosósban lakom a belvárosban, sajna nem lapos tetõsben, de talán még így is a tetõt választanám termesztõfelületnek. A padlás nálunk tök üres.
Visszabontanám a cserepet a legalkalmasabb tetõrészen, és egy nagy, mégis könnyen mozgatható fakerettel pótolnám a hiányzó jópár négyzetmétert, amire fóliát feszítenék. Így egybõl elkezdene fóliasátorként funkcionálni, és szerintem még a narancs is megteremne, olyan dög meleg van fent
hasonló tapasztalat?
Thumbs Up |
Received: 10 Given: 49 |
Szerintem egy városi lakásban nehéz eset, nem is közvetlen a helyhiány miatt, hanem a fényhiány a kritikus.
Nem lehet mindent bezsúfolni az ablakba, máshol hiába van hely, kevés lehet a fény.
A télen egy déli ablakba tettem néhány retket, salátát, nehezen akartak fejlõdni.
Viszont ha volt pár nap napsütés, egybõl látszódott a növekedésükön.
Pedig volt pár amelyik kapott egy kis plusz fényt (ilyen, csak 45 ledes), volt hogy csak éjjel, volt hogy 24órában, de semmi hatása nem volt.
Akinek van erkélye az ebbõl a szempontból elõny, talán még fóliával is be lehet befedni.
U.i.: Világítással kapcsolatban akadtam erre a fórumra: kend*rfo*um.org: hidropónia, tápoldatok, megvilágítás...
Last edited by raktaros; 04-03-2013 at 07:25 PM.
Thumbs Up |
[QUOTE=tamkov;1341]
U.i.: Világítással kapcsolatban akadtam erre a fórumra:QUOTE]
Aranyos, hogy ezt így kiemeled...egen ha valaki akkor õk mindent tudnak a lakáson belüli termesztés rejtelmeirõl. Elég vicces, hogy egy drogtermesztõ gebasz esetén csak kiírtja a füvet a vetemény felén, aztán ültet paprikát, meg paradicsomot..
nem túl életszerû, mi??
Thumbs Up |
Received: 887 Given: 921 |
Az attól függ. Vannak olyan hippicsoportok amik annyira natúrban nyomják hogy tanyára költöznek és áttérnek a biozöldség-gyümölcs termesztésre.
Asszony hazahozott a múltkor egy könyvet, valami naturalista hippiközösség fényképei vannak benne, termesztik a paprikát. Egyszerû kertészkedõs könyv lenne, de azokkal a fotó mellékletekkel elég különleges.![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Thumbs Up |
Received: 10 Given: 49 |
[QUOTE=Grafitos;1386]Gebasz esetén nem lesz villany amivel világtana
Nem kiemeltem, csak érdekességképpen, néha véletlen hova jut az ember.
Amúgy csodálkozom hogy nem rejtve beszélik ezt a témát, nem paráznak hogy esetleg kopogtatnak náluk?
Szóval utánaolvasva a világításos témának, úgy néz ki csak nekik éri meg, mert erõs megvilágítás kell ami persze pörgeti a villanyórát.
Így lakásban marad a palánta meg fûszernövény ami elfér az ablakban, meg az erkélykertészet.
Thumbs Up |
Naja..itt tényleg nem min1 az ár, érték arány..
viszont el tudok képzelni 1 olyan világot, hogy mondjuk olyan ritkaságszámba megy 1 paradicsom, mint most mondjuk itthon a passion fruit.
tehát van az a piac egy adott szituációban, ami fel tud venni 1 olyan friss és vitamindús gyümölcsöt, mint mondjuk a paradicsom![]()
Nagyfater elmondása alapján, a háború után nem volt habzsi dõzsi, így kénytelenek voltak megenni az ültetni való burgonyát is. Ültetéskor pedig krumplihéjat használtak, és az is kikelt. (nyilván csírával együtt).
Csak a paranoid marad életben? - kemenyidok.blog.hu
Az asszonynak az a mániája, hogy õ kertészkedik a 8.-on, az erkélyen. Ez 3m2, szóval nem jó semmire, inkább csak bosszúság, de õ valamiért élvezi, hogy sok pénzt, idõt, energiát befektetve lesz 1kg paradicsomunk.
Bár az igaz, hogy az a bizonyos 1kg pari sokkal ízletesebb, mint a Tescós.