0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Stay calm & never quit. - tulelniatermeszetben.blog.hu
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Mondtam már, a Schirilla Gyuri ajánlotta nekem 67 körül, a Fáy utcai Vasas kisvendéglõbenÕ akkor készült a legendás moszkvai futására, de leginkább a jeges-vizes edzéseknél használta ezt a szuper "túlélõ" tápot, mikor szokásához híven átúszta a zajló Dunát.
A zabkása sokkal jobb sósan, és nem folyósra, hanem sûrûre fõzve. De sült hús "alá" inkább zablepényt szoktam sütni, amivel kiváltom a hamburger/barchesz ill. a rántott hús/zsömle kombót)
| Thumbs Up |
Téli gombasaláta - magában, vagy köretként
Hozzávalók:
20-25 dkg téli fülõke kalap
24 dkg (1 doboz) fõtt vörös bab (konzerv)
1 db narancs (ha van)
1 dl 100%-os narancslé
olíva- tökmag- vagy szõlõmag olaj
só
rozmaringágak
A gombasalátához megtisztítjuk a gombát és kevés olajon néhány rozmaring levéllel, sóval megpároljuk. Közben meghámozzuk a narancsot, gerezdjeit feldaraboljuk.
A párolt gombából eltávolítjuk a rozmaring levélkéket, ráöntjük a narancslét, belekeverjük a narancsot és a vörös babot. Egy friss rozmaring ágat is beleteszünk, és tálalás elõtt vagy fél órát pihenni hagyjuk. Érdemes még egy kevés olívaolajat locsolni rá.
Naná, hogy sült hús mellé a legjobb!
Természetesen a mennyiségek és az összetevõk arányai variálhatók. Én egy 40 dkg-os babkonzerv nettó súlyából indultam ki,
és abból, hogy az én fülõke lelõhelyemen egyszerre 20-50 dkg éppen jó állagú gomba szokott lenni.
| Thumbs Up |
Szárnyas alaplé
Abból fõzöm, amihez olcsón és frissen hozzájutok.A legtisztább lé nyúzott kacsanyakból, a legzselésebb csirkelábból nyerhetõ.
Az alapanyagot leöblítem és hideg vízben, kis lángon felteszem fõni. Ajánlott vízmennyiség: az alapanyag 1,5-2-szerese. Gyöngyöztessük, mikor elõször felforr, öntsünk bele egy pohár hideg vizet. A felverõdõ habot ne habozzunk leszedniAztán félig lefedve fõzzük még 3-4 órán át. Fûszerezése széles skálán mozoghat, én minimalista vagyok, csak szemes borsot és babérlevelet teszek bele.
Ha kész, szûrjük le, hagyjuk kihûlni. A tetején levõ zsírt szedjük le, igen jó rántások alá!
A kihûlt lét fedõ nélküli, kifogástalan tisztaságú konzerves üvegekbe adagoljuk szét és fagyasszuk le. -18 fokon legalább egy évig gond nélkül eláll.
Felhasználható: levesalapnak, fõzelékekbe, de eszméletlen jó rizst kifõzni benne.
| Thumbs Up |
Galambleves
Elõkészületek: lõjünk 4 galambot(Örvösgalambból vagy tenyésztett húsgalambból elég egy v. kettõ is!) Tisztítsuk meg konyhakészre! Jó esetben így kb. 1 kg. csontos hússal számolhatunk.
Kell még hozzá:
6 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 nagy sárgarépa, 2 nagy zellerszár, 1 db póréhagyma, 6 szem borókabogyó, 1 babérlevél, 1,5 liter csirkealaplé, (ld.fent!) 1 kiskanál só, õrölt bors
Vágjuk fel apróra a hagymát, tisztítsuk meg és kockázzuk fel a répát, szeleteljük fel a pórét, a zellerszárat. Olvasszuk fel a vajat egy vastagfalú lábasban. Fonnyasszuk meg a hagymát, forgassuk át rajta a galambokat, minden oldalról megpirítva. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és az egészet fõzzük fel. Mérsékelt tûzön, félig lefedve fõzzük kb. másfél órán át, míg a hús megpuhul. Ha megfõttek, akkor a galambokat hagyjuk kihûlni, majd csontozzuk ki és vágjuk fel õket kis darabokra. A visszatett hússal együtt a levest lassan forraljuk fel, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint és öntsünk bele egy-két evõkanál konyakot vagy whiskyt.
| Thumbs Up |
Mecklenburgi rolád - egyszerû, olcsó, laktató német parasztsütemény. Akkor szoktam elkészíteni, ha éppen van otthon friss tepertõ. (Ehhez nem kell disznót vágni, csak egy kilónyi liba vagy kacsahájat kiolvasztani)
Hozzávalók:
80 dkg fõtt burgonya, 25 dkg liszt, 25 dkg tepertõ, 1 fej hagyma, 2 tojás, 1 pohár tej, 1 ek petrezselyem, bors, só
A héjában fõtt krumplit lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet, sót, tojást. Kemény tésztát gyúrunk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Az apróra vágott hagymát megpirítjuk kicsit, beletesszük a petrezselymet, jól megsózzuk, borsozzuk, összedolgozzuk a darált tepertõvel. A keveréket szétkenjük a tésztán, amit aztán szorosan összecsavarunk. 5 cm hosszú darabokra vágjuk.
A roládokat tepsibe tesszük, zsírral megöntözzük és sütõben megsütjük. Idõnként egy-két evõkanál tejjel meglocsoljuk.
Forrón tálaljuk.
| Thumbs Up |
Zsenge csemegekukorica mézes mákkal
- darált mák
- 1 zacsi vaníliás cukor
- méz
- 1 doboz morzsolt csemege kukorica (konzerv)
Ma reggel kibontottam egy kis kukorica konzervet, mert kellett a leve valamihez. Ha már úgy is ott volt a leszûrt kukorica, hát megszórtam egy kis vaníliás cukorral elkevert mákkal és megcsurgattam zsályamézzel. Jó elvoltam vele délig!
Last edited by Trendo; 03-31-2013 at 11:58 AM.
| Thumbs Up |
Tavaszi reteklevél leves
Hozzávalók:
- 2 kötés naposretek levele
- 4 darab burgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 1 dl tejföl
- 1 l szárnyas alaplé
- só, bors
Elkészítés:
A retek levelet öblítsük le, vagdaljuk meg, a meghámozott burgonyát daraboljuk apró hasábokra,a vöröshagymát szintén szeleteljük fel apróra.
Egy lábosban fél liter vizet forraljunk, dobjuk bele a retek levelét a burgonyával és a vöröshagymával együtt, öntsük fel az alaplével és 30 percig fõzzük. Mikor puhára fõtt, turmixoljuk össze 1 dl tejföllel , ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Platnin pirított kenyérszeleteken dörzsöljünk el egy-egy gerezd fokhagymát, majd e kenyeret kockára vágva vagy összetördelve szórjuk a levesbe! Forrón tálaljuk.
A leves ötlete onnan jött, mikor lelkes "erkélykertész" barátném szomorúan mutatta retek termését, a maréknyi, aprófejû retket, melyeknek viszont a levélzete dúsan fejlõdött.
- Nyugi, majd jól kicseszünk a retekkel! Nem hagyjuk veszendõbe menni! - mondtam én. És lõn...
Last edited by Trendo; 04-05-2013 at 11:12 AM.
Sziasztok, most egy egyszerû receptet szeretnék nektek bemutatni.
Hozzávalók:
-Hagyma
-Zöldségek
-Amit akartok bele
-Olaj v. zsír
-Krumpli
Elkészítés:
Tegyétek fel fõni a krumplit közben süssétek meg a többi hozzávalót. Miután megfõtt a krumpli és megsült a többi keverjétek össze és kész.
Ha képek is érdekelnek titeket csak szóljatok.
Képek:
![]()
Last edited by fisligery; 04-05-2013 at 01:37 PM.