0

Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Már egy teljes nap és egy hûvös éjszaka természetben töltése is sok tanulsággal szolgál..így volt ez velem is, a budai hegyekben megejtett késõõszi vadkempingem alkalmával..ahol a BOBom volt velem és a menedéképítést és tûzgyújtást gyakoroltam..DSC03456.jpg
DSC03457.jpg
DSC03458.jpg
DSC03465.jpg
volt segítség is
DSC03470-1.jpg
Thumbs Up |
Thumbs Up |
Persze.tapasztalat az volt bõven..pl hogy bükkösben rohadt nehéz fát hasogatni, tollaságat készíteni és az éleszték is nehezebben kap lángra, ha keményfából készítik azt.
Ezt leszámítva azt hiszem jól sikerült a helyszínválasztás..volt korábban erdõritkítás a területen, tehát voltak rönkök, halott álló törzsek, amik kiválló tüzelõnek bizonyultak.
Fakeresgélés közben rátaláltam erre a kis rozsdás hordóra, akkor még egyben volt, de rögtön láttam hogy kis átalakítással hõtükör lesz belõleNeki is mentem a nagykésemmel, ami az avatáromon is van..sikerült szétvágni, de azért kapott az eszköz is rendesen..
Nagyon jó szolgálatot tett ez a kis fémlemez éjszaka, mert irányította a hõt a menedékbe. A nagykés a sok súlytástól hamar az élét vesztette és mivel nem vittem élezõt (hiba volt) elõkaptam a Morámat a továbbiakra.
Tûzgyújtás: nekem kínai szikravetõm van és több próbálkozásra sem sikerült tampon nélkül az élesztéket begyújtani vele ( késõbb otthon gyanús lett, kiszedtem a nyelébõl a rudat és a másik irányba próbáltam szikrát indítani vele..meglepetésemre 10szer több és erõsebb szikrát vetett, mint a másik irányba korábban..ezek meg fordítva regasztották a nyélbe nekem)
A menedék: klasszik féltetõ...azért nem feszes, mert tereptárgyhoz(fához)van rögzítve. Elõre elképzeltem a tábort, hogy hogy fog állni a ponyva, hol lesznek a rögzítések, hol lesz a tûz, mennyi helyre van szükségem a ponyva és a tûz között stb...aztán megtisztítottam a területet, körbevettem a tûzrakót és mikor jött a ponyva láttam, hogy nem úgy van azfordítva kellett volna talán, de így is megoldódott és derûs volt az ég, nem számítottam esõre.
Természetesen korábban megnéztem az elõrejelzést. Errõl jut eszembe..ezek 4-6 fokot jósoltak éjszakára amibõl 1-2 fok lett hajnalra az erdõben. Sapkámat és széljakómat is otthon felejtettem, úgyhogy kénytelen voltam hajnalban a terpszínû kendõmbõl vészhelyzeti sapkát készíteni..mert majd szétfagytam..Szerncsére volt még 1 szõrös kutyatakaróm is
Meg kell egy jobb hálózsák, mert ez nyári volt...
Fõzés jól ment, finom lett a csilis bab füstölt szalonnával...jum
Reggel életet mentett a kis svájci katonai zselés konzervmelegítõm. A tûz már nem volt sehol és reggel 7 kor gyorsan kellett a forró kv, hogy átmelegítsen. kb 2 perc alatt megvolt és utána még hagytam hagy lobogjon a lángja és a kezemet is megmelengettem.
Aztán reggeli és még egy kis csatangolás a BOBbal az erdõben, hogy szokjam a hátamon...ennyi volt akkor, de tavasszal ezt rendszeresíteni fogom..
Last edited by Grafitos; 12-04-2013 at 11:07 AM.
Az a kék fólia most nem rejtõszín... Tudom, te is a vadászoktól tartottál... Gratulálok! Jó buli lehetett!
Thumbs Up |
Thumbs Up |
Tök mindegy, ha rejteni kell, kicsapsz pár lombosabb bokrot, aztán rejtessz...jobb mintha pink lenne
Thumbs Up |
Grafitos:
Köszi a leírást, a képekkel együtt már majdnem olyan, mintha ott lettem volna!
Tanultam is belõle, azt hiszem jövõ tavasztól elkezdek ráfeküdni erre a természetjárás témára... amúgy se ártana...
A zselés melegítõ meddig bírja a mínuszokat? Mert a gázos öngyújtó nem nagyon szereti.
Thumbs Up |
Én még csak õsszel próbáltam, de szerintem bírná..majd a héten kiviszem és égetem kicsit..
Véleményem szerint nem jó a takaró ponyva,kényelmetlen hideg...egy jó kis sátor pl karrimor x1 csak 2kiló,biztos,hogy van pár felesleges dolog amit ki lehet szelektálni,hogy legyen hely,a pihenés nagyon fontos,a betegségbõl gyógyulás még inkább,esõbe ,viharba meg lehet egész nap csak olvasgat az ember
Thumbs Up |