0
...egy primitív és igen fárasztó ötlet a fúrt kúthoz..a locsoló tömlõ végére tegyél kis súlyt és lógasd le a fúrt kútba koccig,majd húzz fel 20.30 centit,motor vagy autó gumi belsõt vágj ki a szelep körül,hogy rá tudd a kút csõre drótozni,szûken vágj lukat a slag csövének,ahol valami nem jól illeszkedik szigeteld szilóval vagy bármivel ami kibírja a nyomást,tedd a pumpát a szelepre oszt.pumpáljad,csõ mérettõl 1-2 óra múlva jön a víz,ha jól tömítettél legközelebb már csak pumpálni kell és már jön is....mûködik!
Én most cseréltem le a zselés akkuimat Ni-Cd aksikra.
Mert évente egyet kinyírtam... Nagyon kényesek mindenre, túltöltésre, mély kisütésre.
De szerintem sok tulajdonságában jobbak mint a Ni-Mh aksik.
Mit is kell tudnunk a NiCd és NiMH akksikról, milyen tulajdonságaik vannak, különbségek és hasonlóságok? Elsõsorban az anyagukban térnek el, de ez kémia, ebbe ne menjünk bele. Mûködésük, felhasználásuk szempontjából viszont szinte teljesen megegyeznek, vannak viszont apró, de lényeges különbségek.
Mindkét akkutípusról elmondható hogy kapacitásukhoz mérten hatalmas áramokat képesek leadni jelentõsebb feszültségesés nélkül. De a NiCd akksik itt lekörözik a Ni-MH akksikat.
Valahogy jobban bírják a terhelést, mint modernebb társaik. Viszont lassan kiszorulnak a piacról, mert a NiMH akkuk kapacitása bizonyos méretekben már kétszerese is lehet egy ugyanolyan méretû NiCd akkuénak. Pl.: rádiókban használatos AA (ceruza) méretû akkuknál a NiCd típusúakat maximum 1000-1100mAh kapacitásig gyártottak, a NiMH akkuk jelen pillanatban 2300mAh körül járnak. Tehát adó-vevõ akkunak szinte a legjobb választás lehet a NiMH akkukból összeállított pakk. Bizonyos esetekben viszont mégis a régi NiCd mellett tenném le a voksot.
Ha valaki téli használatra adná a fejét, akkor érheti kellemetlen meglepetés ha egy NiMH pakkot használ, ugyanis ezek kifejezetten nem szeretik a hideget. Az áramleadási képességük drasztikusan csökken.
Lényeges különbség viszont, hogy a NiMH akkuk nagyon érzékenyek a túltöltésre. Ezért ha nem normáltöltést (1/10 C) alkalmazunk, hanem gyorsított vagy gyorstöltést, azt mindenképpen olyan töltõvel tegyük, ami tud tölteni NiMH akksit, és úgynevezett Delta Peak lekapcsoló automatikával rendelkezik.
NiCd akkuk elviselik a mélykisütést is (0V-ra kisütés) NiMH akkuknál viszont ne menjünk 0,9V alá, mert károsodhat az akku.
Tartsunk szem elõtt néhány fontos dolgot. Az NiCd és NiMH akkuknak van egy nagyon rossz tulajdonságuk. Ez az emlékezõ effektus. Mi is ez pontosan és mitõl alakul ki? A rátöltésektõl jön létre az emlékezõ effektus. Ez annyit jelent, hogy ha pl. vevõakkut lemerítjük használat közben félig, majd rádobjuk a töltõre, és ezt többször is megtesszük, akkor akkunk hamarosan nem enged ki magából csak fél töltésnyi energiát. Csodálkozunk majd, hogy akkumulátorunk olyan mintha elvesztette volna a kapacitásának legalább a felét. Mi a teendõ? Mindig, de legalább 4-5 töltés-használat után süssük ki az akkukat. Ezt megtehetjük egy megfelelõ izzó segítségével, vagy ellenállásokkal is.
Szóval szerintem SHTF esetén a Ni-Cd aksikal jobban járhatunk mert nem kényesek annyira.
A Ni-Cd akuk a töltés 70% ig teljesen hasznosítják a töltõ áramot, és nem melegszenek. A tapasztalat szerint amikor már kéz meleg az akku akkor kb fel van töltve! Ha nem rendelkezünk profi töltõvel akkor is használhatjuk ezeket SHTF kor csak egy egyszerû, egy tranzisztoros áramgenerátort kell építeni hozzá, és egy bármilyen 12v os akkuról vagy közvetlenül napelemrõl tölthetjük õket. Amikor elkezd jobban melegedni akkor kb. fel van töltve. Ezeket is lehet gyors tölteni 1C-3Cvel is akár.
De itt már nem hagyhatjuk magára az akkut, figyelni kell hogy mikor kezd melegedni.
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Nekem eddig legjobban a sanyo eneloopok jöttek be. Brutál sokáig tartják a beléjük táplált energiát.
Már csak egy megbízható napelemes töltõ kellene, de még nem ástam bele magam a témakörbe.
| Thumbs Up |
| Received: 33 Given: 83 |
Unicornis,
köszönjük jó kis összefoglaló.
Sajnos sok készülék nem törõdik azzal hogy ne süsse ki teljesen az akkukat.
Én azon gondolkodtam, hogy a 3db akkus fejlámpát átalakítom 1db 3.7V-os Li-ion akkusra.
| Thumbs Up |
| Thumbs Up |
| Received: 33 Given: 83 |
Töltõk 2 dollártól kezdõdnek, van ahol adnak is a lámpához, akkukhoz.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Esetleg egy plusz kivezetés a li-ion aksihoz és akkor lehet váltogatni.
Ma már kapni fillérekért akkora 3,7v-os aksit, ami elfér a ceruzaelem helyén.
Én nemrég vettem ebayen 6V, 3,5W -os mini (16x13cm) napelemet.
Elég jópofa.
Még 13,59$-ért tudtam megvenni, most 18-19$
Viszont szállításkor letört a sarkából 3mm-es rész, ami csak apró esztétikai sérülés, nem is látszik szinte,
de írtam eladónak, vissza is utaltak 7$-t, úgyhogy kevesebb mint 1500,-ért lett egy pöpec kis töltõm.
solar 6v.JPG
Én úgy oldottam meg a napelemes töltõ kérdést, hogy vettem egy olyan aksi töltõt aminek a bemenete nem 220v hanem 12v Dc.
Ilyet árulnak több helyen is pl.: Conrad nál
És házilag CSINÁLTAM egy kis napelemet hozzá! A napelemnek csináltam több kimenetet 4,5-6-9-12 volt. 1,2 ampert ad le és 15 wattos
30x40cm es Az egész nem került 8000.- forintba sem. Errõl töltöm még a lámpákat, és a rádiót is, stb..
Ha valakit érdekel a házi napelem készítés technológiája akkor szívesen leírom és lefotózom.
| Thumbs Up |