Oldala 4 of 48 ElsõElsõ ... 2345614 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 31 to 40 of 474

Topic: Rádiók, Walkie-Talkie-k, adóvevõk, kommunikáció

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Vasember Hozzászólás megtekintése
    Ha valakinek bonyolult a programozása akkor az "mennyen legelni a többi szamárral" ( a la Süsü a sárkány)
    Nem bonyolultabb mint a sütõmön az órát beállítani.
    Akinek ez bonyolult, az meg se próbálkozzon egy Motorolával, aminek a szervíz-menüjében ügyködéssel már fizikailag is tönkre lehet tenni egy rádiót.

Senior Member fixy007's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jun 2013
    Lakhely
    J-N-SZ megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló A. L. Ias Hozzászólás megtekintése
    Azt szokták kifogásolni, hogy a lezáró karakter nem sima ENTER, hanem valami spec kínai "láthatatlan" karakter, ezért játszani kell a billentyûzetkiosztással. Saját tasztatúrájáról sok minden megoldható, de pl, a felprogramozott frekvenciák "elnevezését" csak programozókábellel lehetséges. De ezzel simán együtt lehet élni.
    Én még nem futottam bele ebbe a spec. karakteres dologba.
    A B5-nél már fejlesztették a menüt, 27-es menüpont-csatornák elnevezése billentyûzetrõl:
    http://www.miklor.com/UVB5/pdf/UVB5_Manual.pdf

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló fixy007 Hozzászólás megtekintése
    Én még nem futottam bele ebbe a spec. karakteres dologba.
    A B5-nél már fejlesztették a menüt, 27-es menüpont-csatornák elnevezése billentyûzetrõl:
    http://www.miklor.com/UVB5/pdf/UVB5_Manual.pdf
    Revidiálom az álláspontomat, illetve javítom a tévedésem. Nem az ENTER, hanem a tizedesvesszõ karakterrel van/volt gond. De most újra utána olvasva lehet csak a magyar/angol tizedesvesszõ/tizedespont eltérés a hiba oka. Kipróbálni nem tudom, mert nincs programozó kábelem. Eddig nem volt létszükséglet az állomásokat elnevezni. De mint most is kiderült, jobb saját tapasztalattal leellenõrizni az infót. Majd a januári pihenõ alatt készítek egyet soros portra.

Esetleg valaki nem tudja, hogy a BKV M2 vonalán, az új Alstrom szerelvények rádiói milyen frekvencián adnak? Mert sajnos nem a neten is megtalálható régi frekvencián.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    61
    Thumbs Up
    Received: 1,005
    Given: 1,021

0 Not allowed!
    Baofeng UV-5R használati utasítás magyarul

http://cbradio.hu/doc/uv5rm.pdf

Nézem az angol leírásokat és programozó videókat, de nekem az egyenlőre mind kínai. Találtam olyat, hogy "ide nyomj, oda nyomj, ezt meg azt pötyögd be", de az is tele van speciális rádiós szakrövidítésekkel.

A lényeg az lenne, hogy első lépésben a két walkie-talkie tudjon egymással kommunikálni. Ez lenne az alap. Minden tanácsot, magyarázatot, szakszó definiálást, köszönettel elfogadok.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    61
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ezzel mi a helyzet?

"FIGYELEM! Ha a rádiót magadon viseled gondoskodnod kell arról hogy a rádió és az antenna ne kerülhessen 2,5 cm -nél közelebb a testedhez miközben adásra kapcsolod a készüléket."

Miért? Mi történik ha közelebb van 2,5 centiméternél?

"Járműben ne helyezd a rádiót a légzsák fölé, vagy a légzsák felfúvódásakor érintett területre. A felfúvódó légzsák nagy erővel elrepítheti a rádiót, ezzel sérülést okozva a jármű utasainak."

Ez elég fura így a használati utasításban. Ez rádiónál miért van külön kiemelve? Légzsák fölé szerintem kést se érdemes tenni, se szögeket, se mást.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Tulelo Hozzászólás megtekintése
    Baofeng UV-5R használati utasítás magyarul

http://cbradio.hu/doc/uv5rm.pdf

Nézem az angol leírásokat és programozó videókat, de nekem az egyenlõre mind kínai. Találtam olyat, hogy "ide nyomj, oda nyomj, ezt meg azt pötyögd be", de az is tele van speciális rádiós szakrövidítésekkel.

A lényeg az lenne, hogy elsõ lépésben a két walkie-talkie tudjon egymással kommunikálni. Ez lenne az alap. Minden tanácsot, magyarázatot, szakszó definiálást, köszönettel elfogadok.
    Akkor elsõ lépésben azon a két rádión ugyanazt a frekvenciát kell beállítani és máris egy kommunikációs csatornát használnak. Ez történhet a tasztatúrán, ha van, pl. 446.00625. Ha nincs akkor elõre programozott a készülék és csak forgótárcsa van rajta. Próbáld ugyanazt a csatornaszámot, pl. 8. Az egyikkel adva, a másikon hallanod kellene a forgalmazást.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    61
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Oké, kezdem érteni. Van a "channel mode" és a "frequency mode". Mind a kettőt ez utóbbira állítottam. A kijelzőn a számok megegyeznek.

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 31
    Given: 71

0 Not allowed!
    Ezzel mi a helyzet?

"FIGYELEM! Ha a rádiót magadon viseled gondoskodnod kell arról hogy a rádió és az antenna ne kerülhessen 2,5 cm -nél közelebb a testedhez miközben adásra kapcsolod a készüléket."

Ezt már betettem valahova, hogy valamelyik mobilnál a menüben mélyen elrejtve is megtalálható.
    Vannak olyan kutatások amik szerint az elektromágneses sugárzás okozhat rákos elváltozásokat.
    Mobil kimenõ teljesítménye 2W, ezeknek meg már 4-5W. Viszont itt jobb a helyzet, nem szorítod a füledhez .

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ezzel mi a helyzet?

Elvileg semmi, de akár meg is rázhatna. Anno eldobattam egyszer a csavarhúzót a rádiómûszerésszel, mikor cserélte az antennát egy motorcsónakon én meg megnyomtam az adásgombot. De az 25W-on adott és szigetleletlen antenna volt.

"Jármûben ne helyezd a rádiót a légzsák fölé, vagy a légzsák felfúvódásakor érintett területre. A felfúvódó légzsák nagy erõvel elrepítheti a rádiót, ezzel sérülést okozva a jármû utasainak."

Ez elég fura így a használati utasításban. Ez rádiónál miért van külön kiemelve? Légzsák fölé szerintem kést se érdemes tenni, se szögeket, se mást.
    Ez nem személyes tapasztalat, de ezért nem került egy idõben mobilrádió a légzsákos autókba. Beszerelték a Motorola GM340-et egy légzsákos Seat Cordobába, majd amikor forgalmaztak vele, egyszercsak eldurrant a lufi. Összegerjedt a légzsákjeladó és a rádió. Lehet csak szerelési hiba volt.
    Gondolom azért van kiemelve, nehogy per legyen a rádió által okozott sérülések miatt.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    61
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    A frequencia számok ugyanazok, viszont a csatorna számoknál a felső kettő különbözik. Annak is megegyezőnek kellene lennie?