0
Van már topik, hogy mi marad ki a Bug out bag-bõl, de nincs még, hogy mi legyen benne....
Ebben a nyitóhozzászólásban én nem tudok okosakat írni róla, inkább azt kérném, hogy vizsgáljuk meg együtt van-e létjogosultsága egy BOB-nak a mi viszonyainkra? Illetve ha van, mi lenne benne. Számomra ugyanis a Bug out bag koncepció több sebbõl vérzik. Kíváncsi lennék, hogy gyakorló prepperek mit gondolnak errõl. Divat ez, vagy komoly dolog?
1. Ezek a csomagok mind egyszemélyesek. Nincs senkinek felesége, gyereke(i), szülei, stb..? Lehet, hogy az egyéni felszerelés fontos szempont, de az össztérfogat/össztömeg szempontjából sokkal kedvezõbbnek gondolom, ha például egy négyszemélyes menedék van a családnak, mint négy egyszemélyes. A tábor mérete is sokkal kisebb lesz, egyetlen menedéket pedig egymást segítve a táborverés/táborbontás is gyorsabb. De egy nagyobb edénykészlet is elkelne több embernek, ahelyett, hogy mindenki egy bögrével szerencsétlenkedik. És még sorolhatnám...
2. Usákiában szépen összerakják a 72órás csomagot egy 25-30literes hátizsákba.... Ezt nagyon kicsinek gondolom... Ha olyan csomagot akarok összeállítani, ami bármely évszakban alkalmazható, akkor minimum 50liter. Értem én, hogy a kis csomag növeli a mozgékonyságot, de azt ne felejtsük el, hogy a BOB nagy hazája az Egyesült Államok, ahol -Alaskát kivéve- kb New York, a nagy tavak, stb van velünk egy éghajlaton. És ez igencsak a legészakibb területei ennek a hatalmas országnak. Innentõl délre szépen melegszik az idõ. Szerintem igencsak pislogtak volna a prepper kollégák, ha az ultrakönnyû szarjaikkal kirakták volna õket márc 15-én a Bakonyban. Ebbõl azt akartam kihozni, hogy ezeket a csomagokat nem biztos, hogy jó ötlet másolni.
3. Gyakorlatban hogyan van feltöltve egy ilyen BOB? Arra gondolok, hogy mondjuk valaki nem nagy természetjáró, az vesz pár cuccot, és tárolja a zsákban. Sima ügy. De ilyen ember mondjuk miért akar az erdõbe menni?
Aki aktív természetjáró, az vegyen két garnitúra felszerelést? Szerintem jó minõségben erre nem sokan képesek.
Ha nincs mindenbõl kettõ, akkor a régi, "másra úgysem jó" cuccokkal töltöd fel a menekülõzsákot? Ez megint ellentmondás, hogy pont a legnagyobb szükség esetén hagyatkozol a gyengébb minõségû, nem olyan jól mûködö, esetleg nem annyira bevált holmikra....
Mondjuk nem akarsz kompromisszumot kötni, de nincs pénzed duplázni. Ez esetben oda-vissza pakolászod a felszerelést a békeidõs túrazsákod, és a BOB között? Ez megint ellentmond annak, ahogy én értelmezem a Bug Out Bag lényegét...
4. Ha állandóra bepakolva tartod a zsákot, akkor a felszerelés megsínyli. Nagyon régen volt egy ilyen kósza próbálkozásom a sima túrázással kapcsolatban, hogy mindig menetkész legyen a zsákom, csak vizet, és kaját kelljen pakolni. A vége az lett, hogy a ruhanemû szarrá gyûrõdött(ez viccesen hangozhat, de egy esõvédõ felszerelés megtörhet, majd beázhat ha évekig nagyon erõsen, élesen van összehajtogatva. A sátrakat/ponyvákat is illik mindig másképp összehajtani pont ez miatt használat után). De ugyanígy járnának a divatos ivótömlõk is(Camelbak, és társai), szépen kilyukadnak a hajtás mentén. Az állandó nyomás alatt(a szekrény aljában zsúfolódás, ugye...) a mûanyag dolgok meghajoltak, a szintetikus hálózsák töltõanyaga pedig "elporladt" tárolózsákban nyomorgástól, és örökre befejezte a hõszigetelést...
Nos ezek az ellenérzéseim a BOB-bal kapcsolatban.... Cáfoljátok meg õket együtt vagy külön-külön, én meggyõzhetõ vagyok. Fõleg olyan megoldások érdekelnek, amiben család is szerepel.
Nálunk két zsák van, egy az asszonynak, egy nekem. Az övé egy medium alice pack, az enyém egy osztrák "hegyivadász".
Nem tûztük ki célul, hogy az atomháború után újranépesítjük a földet a hátizsákunkra alapozva, hanem két dolog:
- ha bármilyen gebasz van, akkor 2-3 napig ne egy szál fogtömésben kelljen állnunk valahol, így hogy össze van készítve értékes idõt nyerhetünk, illetve
- bug out locationnak kinevezett szülõi ház elérése
A bug out bag koncepció az elmúlt évek termése ilyen formában, ahogy most ismerjük, de valójában nem az. Az öregeimnek mindig össze volt készítve egy kórházba menõ táska![]()
Komolyra fordítva, tudod-e hogy milyen veszélyeztetettségi mértékû a településed, kerületed ahol laksz? Van felsõ küszöbös ipari létesítmény a közeledben? Ha igen, milyen? Csak egy pédát említek. Milyen veszélynek vagy kitéve szerinted, ha a Hõsök tere környékén laksz? Elárulom, közel egy tonna ammónia kering a városligeti mûjégpálya hûtörendszerében, nem volna kellemes, ha valami oknál fogva kikerüle onnan.
De továbbmegyek, mindenki Pakstól "retteg", de az viszont senkit sem zavar, hogy két atomreaktor is dolgozik a fõvárosban? Ja, hogy ez nem annyira köztudott....
A lépcsõházunkba a faliújságra kitettem fél éve egy tájékoztató füzetet, amit a PV parancsnokság adott ki vészhelyzeti felkészülésre. Remélem többen olvasták, mert gyûrött a sarka.![]()
Csak a paranoid marad életben? - kemenyidok.blog.hu
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Jó gondolatok. Gondolat ébresztõnek, nagy vonalakban jók az amcsi BOB videók/cikkek, de ahogy te is írtad, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy más viszonyok, lehetõségek vannak...
Régebben létezett önálló Polgári Védelem, mostmár nincs, de voltak jó kiadványaik, mint a fentebb említett füzetke (ami egyébként elõrelátólag laminált, strapabíró módon volt elkészítve) ebben írták az alábbiakat:
A KITELEPÍTÉSRE MINDENKÉPPEN OTTHONUNKBAN KELL FELKÉSZÜLNI! MIT TARTALMAZZON A CSOMAG?
személyi okmányok, legfontosabb értéktárgyak és készpénz,
2-3 napra elegendõ – nem romlandó – élelmiszer, 1-2 liter víz
fehérnemû, lábbeli és évszaknak megfelelõ ruházat,
tisztálkodási elsõsegélynyújtó eszközök, legfontosabb gyógyszerek,
takaró, gumimatrac,
különös gonddal csomagoljuk a gyerekek ruháit és legkedvesebb játékaikról se feledkezzünk meg.
Készítsünk elõ egy veszélyhelyzeti felszerelést, hordozható rádió, zseblámpa, tartalék elemek, elsõsegély doboz, konzervnyitó és hasonló nélkülözhetetlen eszközök.
Nem állítom, hogy ne lehetne rajta csiszolni, de ha abból indunk ki, hogy ez egy állami szerv ajánlása, akkor nagyon is jó, sõõt!
| Thumbs Up |
| Received: 1,192 Given: 1,178 |
Egy dolog biztos. Akármennyire hiányosan van megpakolva egy hátizsák, akkor is jobb mintha szükség esetén nem lenne nálad semmi.
Ha van benne néhány energiaszelet, egy flakon víz, alapvetõ gyógyszerek és néhány egyéb dolog, akkor már elõrébb vagy mint a többiek akiknél semmi sincs.![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
| Thumbs Up |
| Received: 5 Given: 0 |
Hali .
Ez nincs meg bescennelve ?
"A lépcsõházunkba a faliújságra kitettem fél éve egy tájékoztató füzetet, amit a PV parancsnokság adott ki vészhelyzeti felkészülésre. Remélem többen olvasták, mert gyûrött a sarka. "
Szerintem van rá lehetõség, hogy ha van is az embernek egy ilyen komoly csomagja összekészítve, akkor havonta egyszer szétpakolja, átnézi, ruhákat kimossa, felszerelést másként hajtja, pihenteti, stb. Nem kötelezõ annak évekig rohadni a szekrényben. A felkészülés része, hogy rendszeresen ellenõrzöm a felszerelésemet. Természetesen így is elõfordulhat, hogy valami tönkremegy állásába. De ez minden dologgal elõfordulhat. Például a ketchup is megromlik a hûtõben, ha sokáig nem nézel rá. Akkor most ne vegyek ketchupot? Az anyagelfáradás benne van a pakliban. Ezeket az eszközöket cserélni kell. A prepperkedés a készletezés és a viszonylag drága, de normál körülmények között felesleges felszerelés miatt soha nem volt egy gazdaságos dolog. De a prepperkedés lényege, hogy olyanra készülünk, ami jelenleg nincs, de elképzelhetõ, hogy lesz. Ezt úgy egyszerûsíthetném le, hogy ha cipelsz magaddal folyton egy esernyõt, akkor az egy plusz teher a táskádban, és egy idõ után el is gondolkodsz rajta, hogy kiteszed belõle. Aztán egyik nap elkap egy esõ, elõveszed és nem ázol szarrá. Talán kicsit nyomi lesz az ernyõ, mert hónapokig állt a táskádban és mindent rá pakoltál. De lám, eljött az idõ, mikor elõnyt adott neked. Ez a prepperkedés.
http://www.scribd.com/doc/135325578/PV
Feltöltöttem, tulajdonképpen ugyanaz, mint amirõl beszéltem.
Mi a véleményetek?
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Nekem van 1 Karrimor túrahátizsákom, amit kirándulásra és anyulátogatásra egyaránt használok..nincs duplázás, sõt 3in1, mert ez van kinevezve BOBnak is..
Vannak benne fix felszerelések fõként az oldalzsebekben, ezek a legfontosabbak és mindig velem jönnek. Így a zsák alapfelszereltséggel 2.75 kg..így áll a szekrényben "üresen". Gebasz esetén ruhák, iratok lóvé, és kaja a tetejére és go. Ezeket berakni nem tart tovább 5 percnél. Ismerem a zsákom kapacitását, mert gyakran használom. Bob kaja meg 1 helyen van.
Az állandó felszerelést én is ellenõrzöm és kiegészítgetem.
Ez nagyon fontos, mert ha gebasz esetén kezded el leporolni a zsákot és emlékezni mi van benne nem fog összejönni a sikeres menekülés. Lehet, h gyors lessz de lejárt, elfáradt, szemétbevaló dolgokat cipelni hülyeség. Idõt kell rá szánni és kész!