0

Halljuk, halljuk!
Az én eü csomagomban mindig van egy gyors lázmérõ szalag is, szerintem eddig ezt senki sem írta. http://www.biobaby.hu/Termekek/Adatl...o-teszt-000040
mert olcsó, nincs súlya és helyet sem foglal.
Csak a paranoid marad életben? - kemenyidok.blog.hu
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Ahogy ígértem! Itt az eü. csomag 1. rész:
Két részes elsõsegély csomag:
Megelõzõ és kisebb bajok kezelésére rendszeresített csomag tartalma:
- általános fájdalomcsillapító (fejfájás, fogfájás, stb. Kínzó lehet és rontja az összpontosítást)
- lázcsillapító (a hideg vizes lepedõ és ülõfürdõ nem biztos, hogy megvalósítható lesz)
- nyugtató (megemelkedett stressz ellen)
- antibiotikum (egy sima tüdõgyuszi is elvihet, ha nincs kéznél. Ezt inkább a BOB esetében értem)
- széntabletta (hasmenés csökkentésére kiváló, de mérgezés tüneteit és a méreg felszívódását is képes lassítani, akadályozni)
- szódabikarbóna por (gyomorpanaszokra, hintõpor gyanánt testhajlatokba, fogmosásra, stb.)
- antihisztamin (akinek allergiás panaszai vannak)
- vitaminok (a szervezet megemelkedett stressz során sokkal többet használ el)
- izotóniás porok (kiszáradás esetén a szimpla H2O itatása hipotoniás dehidratációhoz vezet. Errõl bõvebben a blogomon)
- tasakos energiaporok vagy minimum szõlõcukor (izomgörcsök, kimerülés ellen)
- hintõpor (fõleg nyáron az irritált bõr nyugtatására ajánlom a gyulladáscsökkentõkkel keverteket, mint amilyen nekem is a Gold Bond. Ezt csak azért linkeltem be, mert itthon nem igazán ismert. Pedig több, mint 100 éve nyomják az ipart. Ott vannak a topon.)
- gyulladáscsökkentõ kenõcs (ahova hintõpor nem megfelelõ, Bepanthen kiváló)
- lázmérõ (idejében észlelni a bajt. A laplázmérõk a legoptimálisabbak, mert a digitálishoz elem kell és arról elfeledkezhetünk, a higanyos meg sérülékeny. Érdemes kettõt raknia annak, akinek kisgyermeke van, mert a babáknál végbélben szokás lázat mérni és azt nem hiszem, hogy szeretnéd a hónod alá rakni vagy szájba venni. Ezért nekik muszáj lesz a másik két fajta valamelyikét is választani)
- sebtapasz (kisebb zúzódásokra, amikor a seb szélei roncsolódtak)
- víz- és vérhólyag tapasz (ezek általában nagyobb párnázást kapnak)
- ún. “butterfly” csíkok (nagyobb metszett sebek ellen, ahol a seb élek visszazárhatóak és ez segít egyben tartani, amíg begyógyul. Ezt volt szerencsém megtapasztalni, amikor egy törött kerámia sütõedény csontig bevágta az ujjam.)
- folyékony bõr vagy tapasz (ez egy spray, ami lélegzõ hártyát képez a sérült felületen. Nekem a 3M-es van. az nem csíp. Horzsolások kezelésére kiváló, mert azt a tapaszok irritálhatják és a levedzõ bõrfelület amúgy is elõbb-utóbb fellazítja a hagyományos tapaszokat.)
- kullancs csipesz (nevével ellentétben nagyon sok másra is jó: szálkát, tüskét, darázsfullánkot, stb-t eltávolítani. Ez csak a régi, hegyesvégû fémcsipeszre igaz. Nem a mai speciális és mûanyag vackokra)
- égés enyhítésre spray (nem csak napégésre gondolok, hanem bármilyen, kis felületû égési sérülésre)
- fagyasztóspray (ficamok, rándulások, stb. során fellépõ fájdalom gyors enyhítésére és a duzzanat csökkentésére. De, ha sikerül az ujjadra baszarintani kalapáccsal akkor is jól jön!)
- kis flakon rovarriasztó spray
- kis flakon antiszeptikus kézmosó és sebfertõtlenítõ (ebbõl már vannak pár ml-esek. Csak hogy ne kelljen egy kis bizbasz esetén a trauma csomagot nyitogatni)
- papírzsebkendõ (ez mindig jól jön)
- antiszeptikus törlõkendõ (csak egy pár darab ziploc tasakban.)
- szemcsepp (idegen test eltávolítása után a szem nagyon sokáig irritált marad. Ez enyhítheti a tüneteket.)
- vietnami balzsam (csodaszer! A fiataljabbjai nem ismerhetik. Külföldön Tiger Balmként juthattok hozzá.)
- ajakír (az eredeti Vaseline a legjobb, mert az petróleumgél alapú, ezért tûzgyújtásra is alkalmas! Nekem Aloe Verás van és mondhatom Írországban kellett is rendesen – napi szinten - abban a szar idõjárásban)
A trauma csomagot külön rakom fel, mert már így is elég hosszú. A lista soknak tûnik, de lehet kis kiszereléseket választani és a tabletták esetében elég egy levél is, nem kell a teljes dobozt betenni. Ráadásul a listát lehet variálni aszerint, hogy hova készülünk vagy hol mozgunk többet: városban vagy a vadonban. De, napi ingázás során is jól jöhet ennek a lebutított változata, mert egy bokaficam a metró aluljáróban is elõfordulhat, a fejfájás bárhol ránk törhet, de még a reggeli kávéval is leforrázhatjuk magunkat a munkahelyen. Nekem ez a lista néhány gyógyszer kivételével (azt csak “akció” esetén rakom bele a szavatosság miatt) benne van a túlélõ csomagomban. Kb. egy Maxpedition 7x5-ösben elfér. Tehát tényleg nem õrült nagy.
Last edited by Don't Panic; 04-11-2013 at 07:15 PM.
Stay calm & never quit. - tulelniatermeszetben.blog.hu
Thumbs Up |
Nagy ötlet! Nekem a túrázásra rendszeresített Lifesystems Explorer elsõsegély csomagomban gyárilag volt.![]()
Last edited by Don't Panic; 04-11-2013 at 09:13 PM.
Thumbs Up |
Ha valaki csodálkozna a Maxpedition 7x5-ösön, akkor annak elmondom, hogy ez mivel nem trauma kit, itt a gyorsaság és átláthatóság nem olyan lényeges!
De, még így is a belsõ zsebekkel lehet rendszerezni. A sebtapsszok és hasonló dolgok, amik vízállóságot igényelnek azok pedig eredeti Witz tokban vannak.
Köszönjük, jó kis összeállítás! Én égésre burnjel-t használok, nagyon jó cucc, létezik kötszer is belõle, ez impregnálva van az anyaggal, de ez szerintem nálunk nem játszik, felesleges.
A vietnami balzsamot mire használod? Makkra kened?Tényleg érdekel a felhasználási lehetõségei, mert olcsó, kicsi és egyszerûen hozzáférhetõ.
Esetleg egy érszorító még elférne a listán, bár lehet egyszerûbb annál valami rögtönzött, mint cígölni.
Ami esetleg még érdekes lehet, hogy elérhetõ itthon is egy kötszermárka, aminek a szavatossága 20év (!) A legtöbb kötszer 3-6 szavatossággal rendelkezik, szóval lehet megéri azt a kis extra költséget, hogy jóeséllyel ne kelljen többet költeni/foglalkozni a kötszerekkel, ha nem használod el idõközben.
Thumbs Up |
Ki kellett javítanom a linket a Lifesystems cuccosomhoz, mert szerencsére jó ideje nem kellett és összekevertem.
A Burnjelbõl van nekem is spray-m meg kendõm. Tényleg király jószág.
Hahaa! Ott szerintem csípne, mint állat. Még szembe sem kerülhet, ezért mindig jó alaposan kezet kell mosni a használata után. Két dologra baromi. Illetve háromra, de a harmadik elég morbid és civilek ritkán használják majd így. Elõször is remek légút tisztító. Kétféleképpen lehet alkalmazni. Mellkasra kenve és orr alá. Ha már az orrod környéke ki van pirosodva a sok fújástól, akkor csípni fog, de hatásos. A második izomhúzódásokra. Egyszer megemeltem magam rendesen. Három napig, naponta 2x bekentem a meghúzódott részt és voilá! A harmadik az orr alá kenõs játékból fakad. Gondolom mindenkinek meg van a Bárányok hallgatnak címû film elsõ részének hullaházi jelenete. A kellemetlen szagokból kevesebbet fogsz érezni.
Érszorítónak ott a Spec Ops Better BDU belt-em. Fokozatmentesen állítható és mindig a gatyámban van.
Jó ötlet!
Thumbs Up |
Ja, azt elfelejtettem, hogy a vietnami balzsamot inhalálásra is lehet használni. Két éve csúnyán göthös voltam és nem volt kedvem 50€-t fizetni a dokinak. Fogtam magam és egy késhegynyit elkevertem forró vízben, aztán irány a törülközõ alá. Mondanom sem kell, hogy taknyom-nyálam egyben volt és a szememet nem volt érdemes kinyitnom a frotír alatt, de 20 perc után végre kaptam az orromon levegõt! A b***tt Strepsils és társai meg sem mzdították azt a dzsuvát addig. 3x annyi csipszért. Meg van a Ford Fairlane kalandjai? Amikor Gennyzsák Sam a csomagtartóban kuksol? Na, én is azt mondanám ezeknek a tisztító cukorkák gyártóinak, mint Ford ott és akkor.![]()
Eszedbe ne jusson megfázáskor antihisztamint beszedni! Inkább a "halál", minthogy szövõdmények alakuljanak ki az elleplezett betegség miatt.
Nem tudom mi van a vietnami balzsamban az eukaliptuszon kívül (mert az tuti van benne az illata alapján) de most télen az asszonypajti többször be volt taknyosodva. Emlékeztem hogy régen szüleim diapulmon ampullát törtek az inhalációs vizembe, de ez mára eléggé drága lett, meg nem is mindenütt kapni. Így inkább megnézve az összetevõit kikevertem magam, ugyanis 100%-os illóolajokból áll illetve némi kámforból. Mit ne mondjak, használ....
Légyszíves írd le a receptet![]()