Oldala 18 of 48 ElsõElsõ ... 8161718192028 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 171 to 180 of 478

Topic: Tûzgyújtási módszerek, tûzgyújtó eszközök, tûzrakás, tábortüzek fajtái

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up
    Received: 933
    Given: 971

0 Not allowed!
    Mondtam én. A kínai szikravetõ eléggé zsákbamacska.

Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Norway
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    milyen acelbol van a kesed? van rajta kaparo el?
    amugy mindenki ugy gyujt szikravetovel ami neki jobban kezre all. nekem a "pattintos" a legbejovosebb. gyengbbik kezben tartom a rudat masikkal meg tartom a kaparot, forgatom a csuklom mintha gazt huznek a mocin.

Junior Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    nincs rajta kaparó

MPF támogató Mizu's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Szerintem nem rosszak a kínai szikravetõk, legalábbis eddig vagy 5 különbözõt rendeltem onnan, de mindegyik okádja a szikrát, vagy eddig nékem szerencsém volt, mert nem találkoztam rosszal.

A titok tényleg abban van, amit az elõbb Wannabe leírt!
    Ott jöttem erre rá mikor a szikra nem lefele szóródott, hanem felém, visszafele!
    Kis gondolkodás és nézelõdés után jöttem rá, hogy az érdes rész is kétféle tapintású. Egyik oldala kerekített (lágyabb) a másik érdesebb. A stancirozó gép eredménye ez. Ezután mikor fordítottam a recézett oldalon egybõl ment minden kafán. Azóta elõbb megvizsgálom a recézett részt egy új vetõn, majd rakok rá egy kis jelet, hogy melyik oldala nézzen felém, tehát a recézettebb (érdesebb) rész néz a gyújtandó anyag felé!

Fontos dolog még a szikravetõnél, hogy forgácsokat kell lemarni és ezek a forgácsok fognak szikrává gyulladni. Erre nem nagyon alkalmas pl. egy kés sima hátlapja!
    Maguk a leszakított forgácsok késõbb tuningolják a tüzet is, így nem mennek kárba. Ha megnézitek mikor gyújtotok, utána is keletkeznek a kis tûz körül szikrák. Ezeket a próbálkozáskor kapartuk le. Tehát nem haszontalan dolog, ha kicsit kaparászol gyújtás elõtt. Nem idegesítsen senkit, ha nem megy egy mozdulatra.

És ez is csak gyakorlás kérdése!

Sokaknál még az is idegességet jelenthet, ha nem tudnak pár húzásból tüzet indítani, mint a videókon.
    Ennek szintén az a megoldása. hogy egy tök új szikravetõrõl elõbb az oxid réteget fel kell szaggatni!
    Mikor a szikravetõ már össze vissza van karistolva, naaaa akkor fog jól és gyorsan gyújtani!
    http://dhwf.daisypath.com/fKbkp2.png

Minden és mindenki jó valamire ! Más nem, elrettentõ példának !
    http://index.hu/tudomany/2014/03/17/...n_a_vilagvege/

Junior Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Van szikra rendesen.csak nem tudtam,hogy csak a kaparóéllel lehet szikrázni.
    Már tudom(((-:

MPF támogató Mizu's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Igazából nem is él, hanem mint egy íves fûrészlap. (Itt megjegyezném, hogy egy fémfûrészlap is kiváló szikravetõ kaparó tud lenni, ha nem találnánk az eredeti kaparót!)
    Mint említettük az ilyen "fogazás" ami kimarja a kis forgácsokat. Még reszelõn (durván) nem próbáltam a dolgot, de borítékolom, hogy azzal is mûködne rendesen.
    http://dhwf.daisypath.com/fKbkp2.png

Minden és mindenki jó valamire ! Más nem, elrettentõ példának !
    http://index.hu/tudomany/2014/03/17/...n_a_vilagvege/

Senior Member Grafitos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Borsod&BP
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    A hétvégén 1 napot az erdõben töltöttünk szõrmók haverommal...Most azért nem a szokásos mit prepperkedtél topikba írok, mert a tûzgyújtás gyakorlása volt a cél.
    Errõl lõttem néhány képet is.

Szóval szombaton szikrázó napsütésben vágtunk neki a túrának..programunk a szokásos hegyre fel, erdõben barangolás..aztán nyugis hely keresés és fotózgatás, pihizés és természetesen gyakorlás volt.
    Nagyon kellemes sziklás helyet találtam ahonnan beláttam a teljes völgyet
    DSC03700.jpg
    DSC03701.jpg
    gyorsan összedobtam egy tûzrakó helyet, ami néhány kõ körbepakolásából állt...
    Mindenképp tesztelni akartam azt a múltkori túrán szerzett "eszközt", amit fatwoodos fenyõfából készítettem és szerintem tök jó módja annak, hogy biztosan gyulladó , vízálló éleszték lapulojon a hátizsákban.
    DSC03705.jpg
    Ez az
    DSC03706.jpg
    Gyûjtöttem egy kis száraz tûzifát..eközben sok száraz fûre, különbözõ termésekre bukkantam..ezeket összegyûjtöttem és két kezem között apró darabkákra dörzsöltem. Kíváncsi voltam mennyi nedvesség van bennük, vajon milyen gyorsan kapnak lángot a szikravetõtõl. A Mora Companionomat vittem, aminek elég szar a kaparóéle..azért így is sekerrel jártam.
    Számoltam, 8 szikráztatás után megláttam az elsõ ízzó parazsat onnan már gyorsan lángra kaptak a kóróágacskák és woala a füst tûzzé vált.
    DSC03709.jpg
    DSC03711.jpg
    DSC03712.jpg

Nem tápláltam tovább így gyorsan kialudt..hátratoltam a kérgen a még füstölgõ hamut és nekiálltam forgácsokat gyártani a fatwoodomból. Mióta kivágtam száradt néhány hetet, de még így is erõs fenyõillatot árasztott...
    Nagyon tetszik, hogy nem alakítottam rajta sokat, csak kicsit megfaragtam, 1 lyuk és paracord..mégis, így máris a tûzgyújtófelszerelésem egyik leglényegesebb elemévé avanzsált..
    DSC03715.jpg
    Megpróbáltam hosszúkás és vékony forgácsokat metszeni, a gyorsabb gyulladás érdekében. Elég könnyen összehoztam egy kisebb kupacot, aztán elõ a szikravetõt (ami ugyebár nálam is kínai)
    2 nagyobb szikrapattintás után beindult, nem is kicsit..szóval, míg a fû csak parázslott és fújni kellett a forgács magától lángra kapott. Gyorsan kiépült a láng és rendkívül tartósnak bizonyult
    DSC03716.jpgDSC03717.jpgDSC03718.jpg
    3 perc aktív égésidõt mértem..közben néha megpiszkáltam késpengével, hogy mindent elégessen.

Nagyon meg voltam elégedve ezzel az anyaggal..nem csoda, hogy ekkora hagyománya van ennek az élesztékfajtának. Ilyennek bizony mindenki felszerelésében lapulni kellene...
    A nap hátralévõ részét fatwoodvadászattal töltöttem, amit nagyon szeretek. A keresés izgalma remek.. úgy járni az erdõben, hogy a figyelmedet a megfelelõ állapotban lévõ fenyõfák keresésére összpontosítod..
    Majd a fizikai rész, mikor fejszével vagy fûrésszel nekiállsz kiszabadítani a fatwoodot...aztán a sikeres "szüret" után örülni az eredménynek...csodálatos.
    Nagyon sikeres volt ez a nap (tapasztalásként megélni, hogy az 1200ft-os folder fûrész nem szereti a fatwoodot..szóval kuka)sikerült 18 db a magaméhoz hasonló fatwoodosodott ágat gyûjtenem, így teli hátizsákkal sétáltam le a hegyrõl.

Rátok is gondoltam ám, és némi agyalgatás után továbbfejlesztettem az alapkoncepciót és egész este egy jól használható és tetszetõs termék kidolgozásán dolgoztam...kis prepperbiznisz
    Szóval nekiálltam farigcsálni, és az asszony is besegített, össze is jött 8 db késztermék, aminek jelen pillanatban beárazása folyik
    Este csinálok fotókat és a webpiac ELADÓ topikjába feltöltöm Õket.

Mindenkinek számítok a véleményére a termékkel kapcsolatban...még saját fejlesztésû logo is lett rajtuk meg minden.

Szóval egy fél 1-ig tartó szép nap volt ez, aminek a végére mûhellyé vállt a nappali
    DSC03727.jpg
    Last edited by Grafitos; 01-13-2014 at 12:06 PM.

Senior Member Grafitos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Borsod&BP
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Feltettem az "eladó" topikba a képeket ahogy ígértem...
    DSC03752.jpg
    Last edited by Grafitos; 01-14-2014 at 01:51 PM.

Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Norway
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Nalunk ilyeneket arulnak evek ota, persze gondolom mar otthon is kapni:

kivancsisagbol szereztem be meg mert occso de jo minoseg tele van gyantaval. Bar nagyobb elmeny sk szedni szerintem.

en szami zsinorral pimpeltem anno
    17846469_d964afff4147b8b804f65b4ce7a74f6f_m.jpg