Oldala 12 of 51 ElsõElsõ ... 2101112131422 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 111 to 120 of 509

Topic: Bunker, óvóhely, pince

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Köszönöm a tanácsokat.
    Figyelembe vettem a területek jellegét, lakott területtõl való távolságát, a szélfogó erdõsáv, erdõfolt mélységét, annak gazosságának mértékét.
    Én arra gondoltam, hogy eleve egy erõsen gazos terület közepére tenném.

Egy gyerekkori élményem jut errõl eszembe, amikor a gyümölcsösök között az erdõ szélén felbicikliztem egy Dunakanyar közeli zsákfalu végébõl.
    Ott egy tisztásra bukkantam amit búza borított, a tisztás túloldalán pedig egy nyelvszerû körülbelül 10x20 méteres terület volt. A terület 3-4 fából állt. Középen gyakorlatilag nem volt aljnövényzet a széleit pedig sátorszerûen körülölelték a fák, alig lehetett bejutni. Hamar kitisztítottam magamnak és "befoglaltam" nyári hûsölõnek, soha egy szál embert nem láttam arra, de amúgy sem lehetett belátni.

Próbáltam a nyelvnél beljebb nyomulni, de sûrû és szúrós bokrokkal volt tele, ezért felhagytam a kísérlettel. Tökéletes helyszín lehetne egy ilyen épület számára.

A saját telek tényleg nem rossz ötlet, de ha ott a változást az építési hatóság füleli le, a nyakamba varrhatnak akármit. Ráadásul ha belterület, veszélyesebb. Én fõleg a csöndes községek önkormányzatai közötti "senkiföldjeire" gondolok, budapesttõl kellõ távolsággal.

Észrevételeim szerint a hajléktalanok általában a nagyvárosok közelében tanyáznak.
    Természetesen a sávot amirõl beszéltem 3 dolog vette körbe.
    Egy nagy gyümölcsös, mellette erdõ, méhészettel, illetve dimbes-dombos búzamezõk, amelyeket általában inkább aratnak és vetnek azt is gépekkel. A gyümölcsös már neccesebb téma, de abból kiindulva, hogy teljesen nyitott volt, szerintem biztonságos volt a környék. (azóta is vágyódom vissza oda a barátnõmmel nyár végén barackozni :P, de sosincs rá idõnk sajnos)

Ugyanezen a területen találtam elhagyott épületeket is 1-2 kilóméterre a leírt ponttól. Nem nagyon voltak kifosztva. Volt amelyikben még bútorokat is találtunk, felsõbb, gazos területen még ruhák, újságok, festékek is voltak a kis viskókban.

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Ehhez hasonló kis tereprõl van szó Jó 1 óra sétára a falutól.
    ccccccccccccccccccc.jpg

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Fénykép a tereprõl:
    25008625.jpg

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Hát én arra gondoltam, hogy helyi vastagabb gallyakból ácsolom össze a szerkezetet a bokrok közepén, kézi ásóval ásom ki, a fóliát hátizsákban viszem ki biciklivel.
    Emlékeim szerint amikor arra sétáltam nyáron, egyetlen emberrel sem találkoztam az 1 óra alatt.

Amikor az erdõ felé indultam el, akkor viszont számos túrázóval. Itt ugyanolyan fák voltak...

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Ok, és a gombaszedõ, mezõõr, akárki be fog mászni a gazos bokrok közepére és pont meg fogja találni a bejáratot?
    Jó, ha épp elsétál mellette heti 1-2 ember.

Itt nem rendes erdõket kell elképzelni, hanem az extra nedvesség és napsütés miatt rendkívül buja sávokat.
    Last edited by törölt tag -gl; 01-18-2014 at 09:10 PM.

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló glazbox Hozzászólás megtekintése
    Ok, és a gombaszedõ, mezõõr, akárki be fog mászni a gazos bokrok közepére és pont meg fogja találni a bejáratot?
    Jó, ha épp elsétál mellette heti 1-2 ember.

Itt nem rendes erdõket kell elképzelni, hanem az extra nedvesség és napsütés miatt rendkívül buja sávokat.
    Te tudod, te láttad, ismered a helyszínt (illetve van pontos elképzelésed róla). De egy ilyen bunker kiásása sok (ezáltal észrevehetõ) munkával jár. Egy 3m átmérõjû, 1 méter mély bunker 7m3 föld kitermelésével jár. Ennek egy részét vissza tudod forgatni, mert kell a bunker tetejére. De lesz ott felesleg is. Azt el kell szállítani és a sûrû mozgás észrevehetõ csapást hagy. Azon kívül ez egy friss földkupac lesz amit az arra járó helybeli (vagy gyakorlott szemû erdõjáró) észrevesz. A természetnek kell pár hónap mire visszafoglalja, eltakarja a megbontott felszínt.

De ettõl függetlenül szívesen látnék egy ilyen projektrõl fényképes bemutatót. A kivitelezésbõl is kivenném a részem, mert rengeteget lehetne tanulni belõle.

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Ha eljutok odáig végre, készítek majd róla fényképeket, de annak titkossága érdekében egyedül csinálnám meg.
    Gyakorlatilag, ahogy azt már korábban leírtam, itt olyan sûrû erdõsávról van szó, amin nem lehet szabad szemmel átlátni.
    Feljebb konkrét beton épületeket, kis nadrágszíj tanyákat rejtenek el teljesen hasonló fák! Így nem igazán aggódom.

Inkább olyan kérdéseim lennének, hogy vajon fel lehet-e gyorsítani a "zöldtetõ" növekedését valahogy? számít-e mondjuk kora nyári idõszakban pár száz liter víz, esetleg mûtrágya, komposzt, virágföld, vagy betemetett gallyak? (például amit írtok ott, az alátemethetõ) Körbeépíthetõ-e a már meglévõ fák törzse? (laza körbefóliázással) rászögeléssel?

Mennyire lenne bogaras? Milyen szigetelõanyagot érdemes használni? (vannak elképzeléseim, de érdekelne más véleménye is)
    Mivel lehet a szigetelõanyagot összekötni, kell-e? Mivel lehetne egy stabil, fehér falat biztosítani belül? (lefestem a fóliát, fákat?)

Szilikonnal vajon ragaszthatóak ezek a szigetelõponyvák? Bele tudnék pl rejtett világításhoz ragasztani csöveket lencsés végekkel, vagy hosszú üvegeket?

Az ide felhalmozott ásványvízhez, élelmiszerhez, konzervekhez mennyire akarnának hozzáférni a rágcsálók? Nyilván nem akarja az ember, hogy egy patkánytanya fogadja ítéletidõben, vagy szükség idején. Fapados ötleteim vannak a terület kialakítására, de nem tudom miként lehetne ezt profin kivitelezni. A kézzel házilag fúrt kút sem egyszerû téma, fõleg a szennyvíz elvezetése. Energia, stb.

Gondoltam arra is, hogy nem feltétlen prepper bunkernek szánnám az épületet, hanem akár nyári vadkemping-zarándokút alvóhelyeknek. Hogy ha Vác fölött beválik a dolog, akkor miért ne válna be, angliában, vagy épp máltán? (nagyon olcsó a fapados jegy :PP)
    Last edited by törölt tag -gl; 01-18-2014 at 10:08 PM.

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 83

0 Not allowed!
    Én is gondolkodom ilyesmin, amit betettél:
    Csatolmány 1439

Párom mindig nyaggat hogy hobbit házat akar
    Csak nem tudom hogyan szigeteljem alulról, honnan, milyen fából csináljam a szerkezetét. Sokat nem tudok rákölteni.
    Szemben lévõ telkünkre szeretném "verem" helyett, meg esetleg szerszámoknak.

Szerintem hivatalosan is belefér ebbe:
    A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú melléklete alapján építési engedély nélkül végezhetõ tevékenységek:
    ...
    33. A legfeljebb 2,0 m mélységû és legfeljebb 20 m3 légterû pince építése, meglévõ felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerûsítése, bõvítése.
    ...

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 83

0 Not allowed!
    Glazbox, ez is érdekelhet: Cél a veremlakások elterjesztése

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Köszi! Ezt jól ismerem
    Sajnos a többi épületrõl amiket ígért, már nem töltött fel bejegyzést.

Leginkább az egerek, pockok miatt aggódunk egyébként.