0

Thumbs Up |
Received: 21 Given: 59 |
Nagyon köszönöm, le is mentettem.
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
A barbarizmus az emberiség természetes állapota. A civilizáció természetellenes. Nem egyéb, mint a körülmények hóbortja. De végül is mindig a barbarizmus gyõzedelmeskedik.
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Nem annyira vagyok még rutinos a fõzésben, pláne nem tûzön. Van-e tapasztalata valakinek abban, hogy van-e érdemi különbség egy vastag öntöttvas edény (legyen az bogrács, tepsi, lábas stb) és egy sima zománcos vagy egyéb vékonyabb fémbõl készült edény között ha tûzön fõzünk? Vagy ugyanúgy meg lehet mindent fõzni abban is? Nem tudom mennyire legenda ez, hogy az öntöttvasban egyenletesebben sülnek a dolgok, nem égnek le annyira.
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Ezt egyszer kipróbálom, nagyanyám csinált kiskoromban, marha jó!
A barbarizmus az emberiség természetes állapota. A civilizáció természetellenes. Nem egyéb, mint a körülmények hóbortja. De végül is mindig a barbarizmus gyõzedelmeskedik.
Vannak elõnyök hátrányok mindkét oldalon , a zománcos vékony falu nem rozsdásodik könnyû tisztítani és a ha egy túrán gyalog kell cipelni akkor elõnyösebb mint egy dög nehéz öntöttvas bogrács .Viszont ha nem figyelünk az ételünk ebbe bizony leéghet de ez azért gyakorlottabb bográcsozóknál ez már nem szokott elõfordulni .
az öntöttvas bográcsokkal több a macera , több a súlyuk , és tisztítani is nehezebb , ráadásul tisztítás után szárazra kell törölni és zsírral vékonyan kikenni ,ami majd jól megavasodik és a következõ bográcsozást megint alapos tisztítással lehet kezdeni . Viszont az étel nem ég odaMérlegelni kell és dönteni , én a zománcos bográcsokat szeretem . Igaz vastagfalú bográcsom még nem volt .
Akkor a válasz röviden annyi ,hogy van különbség : a zománcozottba könnyebben leég a kaja az öntöttvasba meg nem annyira .![]()
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Elõttem már leírták a különbséget, én már csak javasolni tudok. Ha még nincs bográcsod és otthon gyakorolnál, akkor egy jó öntöttvasbográcsot javasolnék. Nem túl nagyot, mert igen húzós áruk van. A vastag fal segít az egyenletes hõeloszlásban. Amikor jobban megrakod a tüzet és hirtelen nagy lángja lesz, akkor kicsit visszafogja és nem kapja oda a falához. Ha meg elfeledkezel róla és jobban leég, mint gondolnád, akkor kicsit tartja a hõt. Így egyenletesebben fõ meg az étel, jobban lehet kalkulálni a fõzési idõvel is.
Aztán ne tessék elfelejteni az elsõ pár próbálkozás utáni "vizsgadarabot" a fórumközösség elé tálalni MEO-zásra!![]()
Mára is teszek nektek fel valami nyarat idézõ bográcsolós képet .
Vadmalacpörkölt dödöllével .
DSCF0193.jpg
DSCF0203.jpg
DSCF0204_518x389.jpg
És aki a legtöbbet evett ..........nagyon elfáradt ....
DSCF0190.jpg
Thumbs Up |
Received: 21 Given: 59 |
Egyre jobban idegesít hogy nem tudok fõzni![]()
Thumbs Up |
Received: 922 Given: 954 |
A pörköltet bevállalnám, friss puha kenyérrel.![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2