0
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Én is úgy gondolom, hogy huzamos idõ erdõben töltéséhez több emberre van szükség, mert rengeteg a feladat, ami felapróz. Ha vesszük az alapesetet, h 1 4 fõs család behúzódik a sûrûjébe és ott próbálnak kihúzni 1 hónapot.
Ha a gyerekek nagyobbak, mindjárt jobb a helyzet, de így is mindenki egész álló nap dolgozni fog. Elõször is rejtekhelyet kell építeni, ami biztos eltart 1-2 napig, ha nem csak 1 éjszakára kell, és 4 embernek, esetleg tûzrakóhellyel, a széltõl védõ falakkal, és egy normálisabb tetõvel. Közben valaki mindig õrködjön, lehetõleg 3 órás váltásban. Ki legyen az? a legkisebb, aki nem bír faágat emelni, és fûrészelni...az õ figyelme nem a legkitartóbb. Közben valaki gyûjtsön 1 nagy rakás tûzifát, és menjen el vízért. Ha van forrás a közelben ez akkor is kemény fizikai, mondjuk asszony talán megbírja.
Aztán nem ártana 1-2 csapdát kitenni a környéken...egyszerû jelzõcsapdákat, mondjuk botlódrótosat ami jelzi ha valakik közelítenek. Továbbá néhány hurkot kisebb állatoknak. Közben napi 2-3 õrjárat, és éjszakai õrködés szintén 3 óránként.
Van feladat bõven..mondjuk egy 10 fõs szakasszal ezt már könnyebb megoldani. 2 család, az 2 apa akik az erõmunkát együtt könnyebben elvégzik, és a védelmet is könnyebb megoldani így. Nõk tûz, víz, étel..gyerekek játék,pihenés, hogy legyen energia az esetleges hirtelen meneküléshez. Továbbá esetleg apróbb munkák elvégzése, pl hurokcsapdák rendszeres ellenõrzése, zsákmánybegyûjtés.
Azt gondolom még a legkönnyebb egyedül, mert akkor tényleg minimalistában tudod elõadni, vagy közepesen nagy csoportban...gondolom gebasz esetén lenne is önként jelentkezõ a menekülésre..
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
londonercsecse részére Vadászathoz kapcsolódó könyv Dr. Heltay István Vadásziskola:
https://mega.co.nz/#!2BAX0QxJ!CizC3l...r9lpmhpYTeXp3g
Nehéz eldönteni, hogy a természetben vagy esetleg más közegben nagyobb az esély a túlélésre. Nekem ilyenkor a délszláv háborúban alkalmazott partizán harcmodor és a vietnami háborúban használt rókalyukak jutnak eszembe. A városban/vidéken illetve a természetben történõ túlélés mellett sok pro és kontra érv áll. Mégis úgy gondolom, hogy a természetben nagyobb az esély erre, hiszen egy esetleges háborús közegben, már csak a logisztikai szempontok miatt is a katonai egységek a lakott területeken több ellátmányt és utánpótlást találnak. Ezzel szemben a természetben katonai egységekkel csak akkor találkozhatunk, ha az adott frontvonal épp ott húzódik. Természetesen ez nem egyszemélyes történet, mert mint az itt elõttem szólók is leírták, sok feladat van, amit egy ember érdemben nem képes ellátni. A nyomok könnyedén rejthetõk, errõl sok szakirodalom szól (érdemes pl. vadászíjászokkal kivesézni ezt a témát). Tûzrakásnak is megvannak a maga fortélyai, amivel minimalizálható a saját magunk felfedése. Barlangokat Magyarországon azonban rejteknek én sem javasolnék, mivel nem egy Afganisztán, ahol hatalmas lakatlan hegyvidékek vannak. Ráadásul a magyar barlangok kicsik és szûkek, könnyen sarokba szorulhatunk. A turista/katonai térképeken, pedig az összes barlang szerepel, tehát egyes felderítõ egységek nyilván ránk találnának elég hamar. Nyilván a turista utaktól távol esõ helyen, vízvételezési lehetõséghez közel kell kialakítani rejtett módon azt a kis táborhelyet/bázist, ahol át szeretnénk vészelni az adott helyzetet. Másik elõnyét a természetnek abban látom, hogy míg egy városi/vidéki közegben a készleteink kimerülhetnek (élelmiszer, víz, gyógyszer), addig a természetben ez korlátlan módon rendelkezésünkre áll (vadak, halak, gyógynövények, ehetõ növények). Természetesen vannak hátrányok is, de a magam kis fajsúlyozása szerint mégis összességében számomra ez a túlélési mód több eséllyel kecsegtet. Ezzel senkit nem meggyõzni szeretnék, csupán a saját véleményem![]()
| Thumbs Up |
Grafitos már kezdi pedzegetni a létszámot és a feladatokat. Ez nem csak vadonbéli túlélésnél igaz. Bár a szakasz az inkább 30 fõ körüli. a 10 fõ az cirka egy raj. Bár ez nemcsak országonként, de még egységenként is változó. No, mindegy! Számold ki, hogy éjszaka 2 óránként kell váltás. Télen már 5 óra után vaksötét van egészen kb. 7 óráig. Az 14 óra. Osztva kettõvel: 7 személy, csak õrségre. A többirõl még nem is beszéltem. Bár, aki 17-19 óráig van õrségben az még lefekvésig csinálhat mást vagy hajnalban is rákerülhet újra a sor. De, hosszútávon ez vagy fárasztó vagy unalmas lesz. Fõleg egy mai, xbox-hoz szokott ficsúrnak.![]()
Stay calm & never quit. - tulelniatermeszetben.blog.hu
Magyarország sajnos elég sûrün lakott ezért szerintem az erdõben való túlélés nem túl jó megoldás maximum akkor ha nagyon odafigyelünk és mindig betartjuk a szabályokat, pl. bizonyos területet nem hagyhatunk el, tûzgyújtási szabályozás maximum õrtûz kis lángal a füstre ügyelve, nyílt terpen keveset tartózkodni meg az ehhez hasonló dolgok, amiket hosszú távon nem lehet könnyû betartani, persze meg lehet tanulni de nem tudom még nem volt benne részem.
Viszont az erdei túlélés akkor hasznos, ha el akarunk bújni, mert egy erdõben mégiscsak nehezebben találnak meg mint egy városban vagy faluban. Ezért B tervnek ha menekülni kell jó lehet.
Menedéknek erdõbe meg nagyon jó a földbe ásott 1.5 méter magas belterû gödör felül gerendákkal és ágakkal betakarva erre még ponyva arra meg vissza tenni az elõzõleg ásóval kivett földkockákat elég durván be tud olvadni így a menedékünk a környezetbe, a bejáratot ugyanez elven csak földkocka helyett akár bokrot telepíteni köré, stb. Ez azért jó mert nyáron kellemes hûvös van télen meg nem fagysz meg mert hasonló a pincéhez. Egyre ügyelni kell a kiásott földet eltüntetni szétszórni, elvinni, stb. mert az feltûnõ. És ha ügyes vagy még kemencét is építhetsz bele. Nagy munkával jár de 1-2 hét alatt könynen meg lehet csinálni, 3-om embernek gyalásóval.
Még csak kicsiben építettem ilyet, egy nagyot talán majd ezen a nyáron.
Viszont azt nem tudom nagy esõzésekre hogy reagál az a föld réteg átereszti e vagy sem, a ponyva mindenbizonnyal nem ereszti át, de azt nem tudom a falán kijöhet e a víz de azt kétlem.
| Thumbs Up |
Ez a "veremmenedék" jó, fõleg, hogy egy sátornál lényegesen biztonságosabb és tartósabb lehet.
Bár hátránya a helyhez kötöttség.
Igen az hátrány hogy helyhezkötött de viszonylag gyorsan felépíthetõ, és a rejtõ képessége elég komoly, én sztem akkor érdemes ilyet építeni ha úgy tervezed huzamosabb ideig egy helyben maradsz pl. 3 hét 1 hónap vagy annál több. Ha meg menned kell a sátor még mindig ott lesz 1-2 hétig az is jó. Vagy még akkor jó ez a veremmenedék ha olyan területen vagy amit bombáznak mert ugye megvéd az esetleges repeszektõl, és a gyalogsági aknavetõtõl, bár gondolom már gyártanak olyan aknát ami páncélátütõ képességû, de akár csak egy veszett kutyától is megvéd-->amihez hozzáteszem a veszett kutya sem mindig támad(volt már hozzá szerencsém erdõben), csak azért írom ezt le hogy ne alakuljon ki senkiben olyan kép hogy mennyi veszély fenyeget az erdõben mert valójában nem oylan veszélyes hely az.
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
kell ide 1 kép a veremmenedékrõl és leírás az építésérõl![]()
Na egy ilyet sikerült összepaintolnom.
Veremmenedék.jpg
A gerendákat persze szorosan tesszük csak így könnyebb volt szemléltetni.