0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
A mûanyag bunkernek -amit itt láthatunk-nem véletlenül van szellõztetõje, nem is lehet ezeket légmentesen lezárni (láttad a bunkerépítõk címû sorozatban, amikor a mûanyag bunkert elárasztotta a víz, pedig domboldalba volt telepítve?).
De röviden: 14 éve dolgozom a mélyépítés területén, ez idõ alatt dolgoztam ÜPE (üvegszálerõsítésü poliésztergyanta csövekkel és tartályokkal, betonnal, polietilén és polipropilén csövekkel és tartályokkal). Mivel emellett agrármérnök is vagyok, volt szerencsém látni a 70-es években próbálkozást mûanyag nagyüzemi sertésólak készítésére, ami totál csõd lett, mert nyáron meleg, télen hideg volt a páratartalom miatt pedig az összes disznó tüdõbeteg lett. Mindezen túl csak egy egyszerû kérdés: az általad kilélegzett, kiizzadt, vizeletbõl és ürülékbõl kipárolgó nedvességet mi nyeli el, ha szerinted beáll egy szinten? (ill. valóban beáll 100%-os rel. páratartalomnál -ami messze van az ideális 50-55%-tól- utána csorog a falon, persze elõtte is kicsapódik a hidegpontokon). Ha ez nem így lenne, nem kellene beépítenünk méregdrága aktív szellõztetõ rendszereket pl. a passzívházakba. A másik szempont az olcsóság volt, ami jelen esetben is a konténer felé irányít bennünket, hiszen egy 12-16m3-es már kapható 2-300 ezerért. Betonból a min. 1600-2000 mm átmérõjû csõ egy vagyon, métere többszázezer lehet (teherbírástól függõen), a nagyátmérõjû kútgyûrûk (cc. 500/2500mm) 250 000Ft és ebbõl kell ugye min. 4 db, plusz aljzat és fedél, valamint a telepítés költsége.
Magad írtad, hogy ez egy "hurrikánbunker"! Tehát nem folyamatos bent létre, hanem a hurrikán átvészelésének idejére használható. 1-2 óra maximum..
Tények állítják és itteni fórum hozzászólások gyõzködnek arról, hogy az ilyen mûanyag létesítmények
csak és kizárólag tárolásra alkalmasak hosszú távon!
Arra, hogy te oda leköltözz, élj, bujkálj, alukáljál, nem alkalmas, sõt akár élet veszélyes is lehet. Nem véletlen a beton, fa, és egyéb "lélegzõ" építési alkalmatosság a föld alatt!
(A jó prepper egyik tulajdonsága, hogy hallgat az okos szóra és nem ragaszkodik csökönyösen rögeszméihez!)
| Thumbs Up |
+1 Knife hozzászólásához. A kondenzáció a probléma. Amíg a belsõ felület hõmérsélkelete 2-3 C°-al alacsonyabb a bent lévõ levegõjénél addig
belül mindenhol folyni fog a víz. Szellõztetni is csak akkor érdemes már ha nem áll fen kondenzáció....
Egyébként az ilyen tartályok hõszgetelésére találták ki a szórt PUR szigetelést: http://www.youtube.com/watch?feature...&v=bjBlKQfVXsU
| Thumbs Up |
Mivel a bunker tervem nemigazán ugy jött össze mint ahogy elterveztem ezért énis hasonlo megoldásokon gondolkozok. Én egy régi vas dízeltartályt akarok szerezni. kb 2m átmérölyü és 4m hosszu. De nemtudom menyiért fogják eladni. Már 15 éve biztos kint van!De nemtudom ki tudom e belölle a dizelt pucolni. Illetve szálitásal is gond lehet!
Hát majd ha 10 év mulva is ott lessz a tartály pénzem is lessz és még enm került szar a ventillátorba akkor talán lesz egy fasza bunkerem!![]()
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Ha kívülrõl takarja a festékréteg és nem sérült nagyon, belülrõl az olajréteg miatt biztos nem korrodál olyan könnyen. Ha a belsejét akarod kipucolni veszel egy vödör Brigéciolt, azzal jól átsúrolod..1,2 nap hatóidõ után forró vizes nagynyomású mosóval átmosod..ennyi csak elég neki.
Ha ez nem jön be jöhet a drasztikus, de egyszerü megoldás...felgyújtod belülrõl, aztán majd kiég magának
Mondjuk akkor meg koromszagú lesz![]()
Last edited by Grafitos; 01-27-2014 at 07:50 AM.
Én ilyet rakatnék le: http://www.tartalywebaruhaz.hu/35629...ujto-tartalyok
Elég olcsó ahhoz képest. De persze inkább csak tárolásra. Ha nagyon kell azért el lehet bújni benne rövid idõre.
Csak a szellõzést kell megoldani. És a telepítése sem feltûnõ. Ha a szomszéd meglátja és megkérdezi mi ez? Te csak víz gyûjtõ tartályt raksz le!
| Thumbs Up |
Zsalukõbõl lehet építeni, de azt ugye ki kell önteni betonnal, jelenleg 430 ft körül van egy 50x40x25 elem, tehát egy m2 3440 ft. Egy 2x2x3 m-es bunkerrel számolva a falazóelemek költsége durván 70 000 Ft+szállítási ktg. Kell még hozzá mixerbeton, cc.8m3 (20 000 Ft/m3+száll. ktg.: 3000ft/m3- távolságtól függõen): 184 000 Ft, aljzatbeton+födém, (min. 20 cm vastagságban)cc. 3 m3 (69000 Ft), eddig: 323 000 Ft+vasalás+födémzsaluzat+vízszigetelés+munkad íj. A szállítási ktg. valószínûleg még több. Pincefalazóblokkból valamivel olcsóbb és egyszerûbb, az jelenleg 4-5000 Ft/m2+habarcs.
Ekkora konténert (még lapraszereltet is) újonnan 300 000-ért vehetsz, használtan 200-250 000 Ft+szállítás. Azonnal kész és nincs egyéb munkadíj.
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Valamelyik ingatlanhirdetésnél láttam, hogy a pince tetje olyan volt, mintha padlás lett volna: fa gerendaszerkezet meg cserép, és azon kívül az anyaföld. Namármost mi van ha veszek egy mûanyag medencét, ami direkt víz tárolására és a ki/be jutás megakadályozására van kitalálva, tehát "szigetelve van", arra teszek egy ilyen tetõszerkezetet, csak 3 méterrel a talajszint alatt? Árat nem számoltam, nem tudok, de használt cuccokból is lehet, úgy azért olcsón meg lehet úszni, nem?
Na hasonlót meséltem én is, hogy mûanyagból lehetne a bunker de nagyon rossz véleménnyel voltak a fórumozótársak.
Ha ilyen drága egy jól szigetelt pince, akkor van egy másik megoldás, számomra legalábbis.
Egy helyi kis faluban a szõlõhegy egy kicsit kipusztult, mióta kihalt az idõsebb generáció, gyakorlatilag átment az egész erdõbe, a kerítéseket lebontották, és tele van kis visszabontott gazdasági épületekkel amikbõl sokszor már csak a pince maradt meg. Nincs benne semmi csak pókok, meg falevelek + egy 50 centis betonalap ami kiáll a földbõl.
Az embernek nem lenne más dolga, csak tavasszal, vagy nyáron felmenni egy ásóval és belapátolni földdel a betonalapot, esetleg széthinteni pár zsák növénytápot, mûtrágyát, hogy felburjánzzon a vegetáció.
Aztán már csak le kell vakolni a pincét és kész. (mivel lehet amúgy pincefalat fehérre festeni úgy, hogy ne egye le idõvel a penész) ?
Az anyagárat beszámolva körülbelül félmilliós ráfordítású elhagyott kockapincékrõl van szó.
Igazából csak azt kellene megoldanom valahogy, hogy ebbe a kiserdõbe a szomszéd faluból jussak el "hátulról", hogy ne kövessen, vagy bámuljon meg senki, hogy mi a fenét csinálok odafent a hegyen.