0
Ja, és én hülye legutóbb lent hagytam a barátnõmmel egy vadiúj fiskars ásót és egy noname fûrészt az egyik ilyen pincében, mondván megyünk vissza azon a héten még betemetni. Persze fél év eltelt azóta és még mindig ott áll. (ha ott áll) viszont ha ott áll, akkor tényleg "biztonságos" a hely.
Több konkrét kérdésem is lenne:
Az egyik ez a falfehérítés, mivel kellene megoldani.
A másik a "pince lejáró" ami esetleg még álcázott is.
A harmadik és egyben a legfontosabb, hogy pontosan mit érdemes kiszórni, vagy a földbe keverni (és milyen mennyiségben), hogy sûrû növényzetem legyen ott fél, 1-2 éven belül.
Gondoltam a közeli cserjék, növényzet "átültetésére" is. Talán ez hatásosabb lehet.
Az igazi a vizesítés lenne, dehát ott nincs folyóvíz sajnos.
Last edited by törölt tag -gl; 01-28-2014 at 08:32 AM.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Homoktövis szerintem ideális lenne.
| Thumbs Up |
| Received: 33 Given: 86 |
Mindig mésszel fehérítünk, bár penészt nem akadályozza...
Homoktovis feltunoen nem helyi noveny. Feltuno lenne...
Esetleg csipkebogyo, de azt is hajlamosak "megnezni" seta kozben az emberek. Az olajfa pl viszont elviselhetetlenul szuros es szivos, de bonyolult lehet telepiteni ha nincs helyben..
Last edited by törölt tag -gl; 01-28-2014 at 12:55 PM.
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
A falfehérítés könnyû..tényleg mész, vagy diszperzit 2 rétegben és fehér. A gond azzal van, hogy az ott is maradjon. A nedvességet élég nehéz kizárni egy ilyen helyrõl és azt ugyebár szereti a penész is..lásd borospince. Megpróbálhatod kültéri vízzáró vakolattal lekenni..bár lehet, hogy az csak rontana a helyzeten
A második kérdést nem értem
A harmadiknál a válasz természetesen a mûtrágyaoldat, vagy marhatrágya szétszórása. Azonban ezzel a módszerrel nem tudod teljesen védetté tenni a bejáratot. Ugye minden növénynek van egy növekedési maximuma, amit ideális körülmények között el tud érni. Tehát a füvet hiába táplálod, az nem lessz sokkal magasabb, mint táp nélkül.
Tehát inkább az átültetésre szavazok. Járd körbe a környéket, és keress vadrózsát, szedret..stb, valamint közepes bokrokat és azzal ültesd körbe a helyet..ezek gyorsan terjednek és csak a megfelelõ irányba kell õket terelni ahoz, hogy egy áthatolhatatlan kerítést képezzenek.
Koszi, valoszinuleg atultetes+ mutragyaoldat lesz, esetleg betemetek valamennyi gazt, hogy komposztalodjon.
Pince lejarat alatt a lejaro kialakitasat es alcazasanak mikentjet ertem.
Ugye ez ket lepcsos. Elso lepcso a helyrajzi es vizualis alcazas, a masodik az, ha megis bemaszik a bokorba.szedret szedni a delikvens, akkor se akadjon ra a lejarora.
A pince egyebkent szigetelt. Preshaz pince lehet, nem boros. Kivul katranyos foliaval szigeteltek le talan. Belul egyaltalan nem volt dohos.
Szabvanyos pincefalazobol felepitett szogletes pince kb 2x3 kb 2 vagy, 2,5 es belmagassaggal. Szepen kialakitott lepcsos lejaroval. folotte betonalappal.
Last edited by törölt tag -gl; 01-28-2014 at 01:20 PM.
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Erre az esetre jó, ha földszinttel egyenlõ magasságban van a bejárat.Így könnyen, akár gyeptéglákkal meg tudod oldani az álcázást.
Ha jól ülteted a rózsát és a szedret..pl úgy hogy cserjékkel körbeülteted a területet (ezek felelõsek a takarásért)Aztán közé és mellé jó sûrûn ültetsz rózsát és szedret
garantálom, hogy egy tavasz és nyár alatt felkúsznak a cserjéken és teljesen átszövik azt. Onnantól már a védelem is megoldott.
A szaporításuk meg a legegyszerûbb: levágsz az anyanövényrõl egy ágat, 30-40 cm-es daraboktra vágod és egy kicsit beiszapolva ledugdosod a földbe. Se perc alatt meggyökeresedik.
Last edited by Grafitos; 01-31-2014 at 09:19 AM.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Le kell verni a vakolatot (ha van), Penetronnal a nedvesített falat lekenni, ez teljes vastagságban beszívódik a falazatba és szigetel 12 bar külsõ víznyomásig.
A tetejére vess sima fûmagkeveréket és ültess turkesztáni szil-t (csodasövény). Lehet vadszõlõt és borostyánt is (ez télen is fed).
Akkor ellentkezõ hatást érsz el, mégjobban kiszívatod a nitrogént az anaerob folyamatok miatt!
Anaerob folyamat
Általában a levegõ kizárásával végbemenõ kémiai folyamat, gyakorlatilag a szerves anyagok levegõ távollétében, mikroorganizmusok hatására lejátszódó leépülésének része, amely a természeti átalakulások (pl. rothadás, erjedés), és a biodegradációs eljárások (pl. iszaprothasztás) során is szerepet játszik. Az ~ okban a szerves anyagok a zsírsavakon, aldehideken, és alkoholokon keresztül hidrogénre, szén-dioxidra, metánra, kénhidrogénre és ammóniára bomlanak.
Ezért csak vékonyan lehet betakarni, és a lekerülõ tartalmat esetleg vegyíteni kellhet lazító szellõsítõ anyagokkal pl vastagabb darabosabb növényi szárakkal, durva faforgáccsal, hogy aerob legyen a komposztálódás.
Aerob folyamat (Aerob bomlás, Aerob fermentáció)
Olyan kémiai átalakulás, többnyire mikroorganizmusok (aerob szervezetek) hatására végbemenõ szerveranyag-leépülés (bomlás, fermentáció), amelynek feltétele a levegõ, illetve az oxigén jelenléte. Az ~ egyik jellemzõje a természeti átalakulásoknak, (pl. korhadás) és az aerob hiodegradációs eljárásoknak (pl. komposztálás, erológiai szennyvíztisztítás). Az aerob bomlás eredményeként a szerves anyagok jelentõs hõfejlõdéssel, de jelentõs bûz-, illetve szagképzõdés nélkül szén-dioxiddá és vízzé, nitritekké és nitrátokká, szulfitokká és szulfátokká, valamint foszfátokká alakulnak (ásványosodás).
Last edited by BragBOL; 01-28-2014 at 10:53 PM.