Oldala 1 of 35 12311 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 1 to 10 of 348

Topic: A Természet nem mindenkinek való

Super Moderator Don't Panic's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!

A Természet nem mindenkinek való

Ha már errõl írok blogot, akkor gondoltam elindítom ezt a topicot.
    Nos, sok hazai emberben - de még külföldi fórumokon hozzászólókban is - megfogalmazódik az, hogyha beütne a gebasz, akkor a vadonba menekülne.
    Talán a magyar ember kevésbé városiasodott, mint az amerikai 10-20 milliós megacity-kben lakók, ám a kisvárosi vagy éppen tanyasi élet sem ugyanaz, mint hónapokat kihúzni az erdõben! Ráadásul Magyarország sokkal sûrûbben is lakott. Tehát csak fel szeretném hívni a figyelmét az embereknek, hogy mielõtt ezt az opciót betervezik a prepper A, B, C tervükbe jól gondolják végig, hogy kibírnának-e mondjuk egy magyar telet odakint mindenféle összkomfort nélkül októbertõl márciusig a mínuszokban! Mert még az, aki rendszeresen túrázik is teljesen más körülményekkel fogja magát szembetalálni, amikor hónapokra kell berendezkedni odakünn! Nem ugyanaz a pár napos sétafika meg az élni a Természetben! Sem mentálisan, sem fizikailag, sem pedig felszerelésügyileg! A szükséges tudást már meg sem említem.
    Stay calm & never quit. - tulelniatermeszetben.blog.hu

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    55
    Thumbs Up
    Received: 848
    Given: 888

0 Not allowed!
    A külföldi fórumokon is folyamatosan írják, hogy amint történik valami, a hátukra dobják a felszerelést aztán irány a hegyvidéki erdõ. És ott mit fog csinálni? Már azon kívül hogy halálra fagy? A hegyekben még nyáron sincs hõség, nem hogy télen. Én bele se akarok gondolni abban, hogy egy telet kint töltsek. Falu, vagy tanya, de hogy a szabad ég alatt, -20 fokban? Volt hogy kint töltöttem az éjszakát télen, volt olyan is hogy a munkám miatt, de sose volt kellemes a kegyetlen fagyban mászkálni. És a vadonban nincs forró tea, mint a munkahelyen vagy otthon.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    55
    Thumbs Up
    Received: 848
    Given: 888

0 Not allowed!
    Ez angolul van, de a közepétõl felmerül a hegyekbe vonulás is.

http://www.youtube.com/watch?v=evr_tP9cJWY

Senior Member zukajev's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Magyarország
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Hali!
    Én sokat üldögéltem -15 ben várva a nagy kant és mindíg megállapítottam hogy jó nagy hülye vagyok.
    felszerelésem ilyenkor:
    molinó alsó felsó, 2 zokni az egyik k*va vastag termós, termós nadrág + vastag lesnadrág, ing, 2-3 pulóver, leszsák, kapát, kesztyû, sapka, neoprémes csizma.
    Ez egyhelyben ülve 4-5 órára elég.
    Csak úgy viszonyításnak

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Jó indulatú leszek és felteszem, hogy épít valamiféle kuckót magának, mint Dick Proenneke. Persze nem olyan sirályat, így az elsõ esõ után elkezd káromkodni, az elsõ vihar leviszi a tetõ felét és a mínuszok úgy fognak besüvíteni, mint atom. Pár nap után kifogy a magával cipelt tartós élelmiszerbõl és vadászni indul. Ott csillog az oldalán a milliós Benelli, de sosem tanulmányozta vadjaink életmódját és/vagy cserkelt. Max hajtásra ment jól bepiálva a többi vadásszal, esetleg lesen ült. Szóval esély a szarvaspörköltre zéró. Ezt még egy párszor eljátsza, majd beleun. Megpróbál csapdázni kisebb állatokat. Két órán át állandóan összedõl az egész, az ujját is jó párszor leüti. Hazamegy a kuckóba éhesen, átfagyva, dühösen. Pont kifogy a gázpalack is meg a gázlámpa. A sötétben belerúg valamibe. Utolsó csepp aznapra. Ezért mérgében szétveri a fél csilliárdos technikát. Se kaja, se energia, se felszerelés és dührohama közben eltörte a kezét vagy a lábát is. Nem telik bele egy hónap és fosztogatók holtan találják - vagy annyira legyengülve, hogy simán agyonverik - aztán szépen elviszik a maradék cuccát. Szerintem még nem is túloztam.

Ja, egyébként vicces a link!

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló zukajev Hozzászólás megtekintése
    Hali!
    Én sokat üldögéltem -15 ben várva a nagy kant és mindíg megállapítottam hogy jó nagy hülye vagyok.
    Haj, de sokszor megfordult ez nekem is a fejemben 20 kilóval a hátamon egy ötvenes közepedte a mínuszokban.
    Aztán agyban mindig helyreraktam, hogy miért is csinálom én mindezt. Sõt, olyan is megesett, hogy arra gondoltam, hogy: Na, ja! A tejbegrízhuszárok ülnek otthon a 26 fokos lakásban. Puhapöcsök! És már röhögve folytattam, ami még az ötvenbõl hátra volt.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Meglehetõsen nagy túra- és táborozási tapasztalat birtokában mondom, hogy a mai városi ember életképtelen a természetben. Már a gyerekek is képtelen a megszokott komfort nélkül meglenni. Nézzétek meg, hogy egy átlagos kempingezõ mit cipel magával egy hosszú hétvégén a kényelme biztosítására (holott a legtöbb campingban angol wc, hideg-meleg víz, villany is van.
    Sõt bolt és büfé...
    Korábban szerveztem iskolásoknak afféle cserkésztáborokat, elhagyott helyeken. A legfõbb panaszuk az volt, hogy nem tudtak vásárolni, pénzt költeni, üdítõket inni, ilyesmi. Az ismeretek átadásánál is hozzászoktak a tévécsatornák által nyújtott intenzitáshoz. "Élõben" nincs türelmük kivárni csendben, míg egy madár arra repül... Az õz, a szarvas, vaddisznó a malacaival szíveskedjék le-fel grasszálni elõttük, hogy kényelmesen megnézhessék. És miért nincs a Börzsönyben oroszlán? ))

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    100%-ig egyetértek veled Trendo. Még egy-két napot is alig bír ki az elektronikus biz-baszai nélkül. Az intenzív inputok miatt meg szinte lehetetlen a figyelmét a Természetben fontos dolgokra összpontosítani. A másik amit rühelek, hogy irdatlan hangosak az emberek a vadonban. Ez békeidõben csak idegesítõ, de mi történne egy valós, életveszélyes káosz esetén? El sem tudnának rejtõzni vagy harcászkodni estleg csapatban helyet változtatni anélkül, hogy felfednék a pozíciójukat, stb., amennyiben arra lenne szükség. És ez nem csak a vadonban igaz, hanem a városban is. Az agresszívabb csoport vagy a képzettebb netán a fosztogatók pillanatok alatt kiszúrnák az ilyen konzumidiótákat és végeznének velük.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Örülök, hogy egyetértünk! Más. Hasonló jellegû fórumokon gyakran találkozom olyan tévhitekkel/vágyálmokkal, hogy egy erdõben, gyûjtögetésbõl egy városi ember akár csak pár napig fent tudja tartani magát! A mi éghajlatunkon, a középhegységeinkben alig akad olyan ennivaló, amivel a vegyes táplálkozáshoz szokott modern ember kihúzza egy pár napig is. Nem beszélve arról, hogy a szép képeskönyvek a témában megtévesztõek! Ugyanis figyelmen kívül van hagyva a szezonalitás. A vadgyümölcsök, a gombák, az ehetõ zöldek zöme nem lelhetõ fel, csak pár napon, héten, esetleg hónapon át. Ráadásul, az átlagos kalóriatartalmat figyelembe véve egy átlagos testsúlyú embernek annyit kellene ebbõl megennie, amennyit képtelenség.
    A legtöbb, hozzáférhetõ tápanyag inkább csak kiegészítõként jön számításba.
    Szándékosan nem írtam a vadászatról, csapdázásról, mert a legtöbb egyénnek az illuzórikus, hatékony fegyverek, és a megfelelõ ismeretek és készségek hiányában. (Mire megtanulsz vadászni, már éhen haltál)
    De ha mondjuk valaki húshoz hozzájut, még mindig hiányban szenved szénhidrátban (a fenyvesben nincs pékség).
    Én egyszer megpróbáltam gombán kihúzni egy hétig. Három nap után feladtam, a szervezetem tiltakozott ellene.

Fenti, szkeptikus véleményem ellenére, szívesen megosztanám a közösséggel az erdei tápanyagokból elkészíthetõ ételek receptjét, ha valaki érdekel. De, ezek inkább csak kuriózumok, mint életfenntartásra alkalmas étkek! Ezt nem gyõzöm hangsúlyozni.

Senior Member zukajev's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Magyarország
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    És hány h*lye kezdi el felfalnia meztelencsigákat nyersen, bergrilsz után szabadon