Oldala 2 of 46 ElsõElsõ 123412 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 11 to 20 of 451

Topic: Lábbeli (bakancs, cipõ, túracipõ, surranó és minden más)

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up
    Received: 922
    Given: 954

0 Not allowed!
    Nem tudom, errõl amit most vettem még nem mondanék véleményt, mert annyira sokat még nem gyalogoltam benne. Meg ez 130 dollár volt, ami jóval több mint 20e, a mai árfolyamon. Az biztos hogy következõre egy komoly túracipõt szeretnék venni. Láttam is egy párat 99 dollárért. Abból szerzek majd be egyet, ha lesz rá $.

Member iMac's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Österreich
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Lábbelik terén én a profi túra/hegymászó bakancsokra esküszöm. A bundeswehr egységeknél sokan használnak ilyen bakancsokat, mivel kényelemben és terepen sokkal jobban beváltak. Személy szerint a Hanwag-ra esküszöm, én egy Hanwag Nazcat GTX-et nyúzok. Úgy gondolom egy bakancsnak nem csak az a szerepe, hogy sokáig húzza egy összeomlás során, hanem a lábunk egészségét is a lehetõségekhez képest megõrizze, hiszen nincs rosszabb, amikor vízhólyagok keletkeznek a lábunkon. Kritikus helyzetben ez akár el is fertõzõdhet és megnehezítheti a terepen való mozgásunkat, ami az életünkbe is kerülhet. Egy kis olvasnivaló ehhez a témához: http://www.mountex.hu/segedlet/tippek/labbeli

Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló iMac Hozzászólás megtekintése
    Lábbelik terén én a profi túra/hegymászó bakancsokra esküszöm. A bundeswehr egységeknél sokan használnak ilyen bakancsokat, mivel kényelemben és terepen sokkal jobban beváltak. Személy szerint a Hanwag-ra esküszöm, én egy Hanwag Nazcat GTX-et nyúzok. Úgy gondolom egy bakancsnak nem csak az a szerepe, hogy sokáig húzza egy összeomlás során, hanem a lábunk egészségét is a lehetõségekhez képest megõrizze, hiszen nincs rosszabb, amikor vízhólyagok keletkeznek a lábunkon. Kritikus helyzetben ez akár el is fertõzõdhet és megnehezítheti a terepen való mozgásunkat, ami az életünkbe is kerülhet. Egy kis olvasnivaló ehhez a témához: http://www.mountex.hu/segedlet/tippek/labbeli
    Köszönöm az oldalt. Pont ilyenre gondoltam, és van nõi is. Találtam 36,5, 37 -es méretet, ami elég ritka. Van egy régi lengyel wibram-om, eléggé lestrapált, de nagyon kényelmes. E mellé szeretnék egy ilyet, ha leszakad a régi a lábamról, ne álljak lábbeli nélkül.

Member iMac's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Österreich
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Vibram talpú bakancsok kevésbé ismert nagy elõnye, hogy az elkopott talp cserélhetõ és akár házilag is megoldható könnyedén a hozzá való ragasztóval. Egy ilyen ragasztó kis helyet foglal, így akár egy túlélõ csomagban is elfér. Talpat is sok helyen lehet kapni. A mintázatra és a formára kell odafigyelni, mert vibram talpból is már több féle létezik.

Senior Member Daniui's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Na üdv újra!

A lábbeli az egyik legfontosabb felszerelése egy túlélõnek. Mi azt szoktuk mondani a lábad a legfõbb fegyvered, de gondolom ez már nem ismeretlen mondtat. Mert mozgékonyság nélkül nem tudsz harcolni se, túlélni se, e nélkül elvesztél csak másokban bízhatsz.

Itt külön kell választani a téli és nyári lábbeliket. Mindkét évszakban más rendeltetésü darabot kell használnunk, igaz vannak amiket valamilyen szinten mindkét évszakban tudsz használni.
    Én személy szerint nyári viseletre már beleuntam a bakancsokba, inkább futó cipõkben nyomom még terepen is, a mozgékonyság sokkal komolyabb a cipõ kényelme és könnyûsége miatt. 50 km után még szaladgálni tudsz benne mert egyetlen vízhólyag nincs a lábadon. Az igaz hogy nem fogja a bokád és nem vízálló, de nyáron a beázás nem olyan veszélyes.

Téli viseletre viszont szükséges a bakancs.
    Itt olyan szempontok alapján érdemes vásárolni hogy:
    - vízállóság, télen ez létkérdés átfagyott lábbal gyorsan elvesztheted a mozgékonyságodat és az a hidegben végzetes lehet
    - kényelem, ez nem csak télen fontos mivel hosszabb távon(de már 5 km után is kijöhet) elkezdhet vízhólyagosodni, fájni a láb és ezt megfelelõen kényelmes bakancsal ki tudjuk küszöbölni. Lehetõleg ne a legkeményebb talpu bakancsot válasszuk, nem árt ha van benne valamilyen kényelmet szolgáló talpbetét.
    - szellõzés, hosszú viselet után a szellõzés/szellõztetés fontos tényezõvé válik- de nálam ez csak másodlagos dolog
    - talp mintázata, legjobb a terep és városi mintázat ötvözete, terepre ne vegyünk városi bakancsot és fordítva
    - a bakancs anyaga és minõsége, abból a szempontból fontos ez hogy meddig fog élni a bakancsunk ha szar minõségüt veszünk akkor 1-2 év de már korábban is tönkre mehet, itt jönnek be a különbözõ márkák. Ha meg katonait akartok venni ajánlom az eredeti katonai bakancsokat, nem az utángyártottakat. Meg persze vannak a full specko GSG-9 nek meg a különbözõ különleges egységeknek gyártott bakancsok amik elég jók szoktak lenni-> de ezekbõl sok a másolat vigyázni kell. Még egyet ide megemlítek azok a túrabakncsok amik terepre vannak tervezve.
    - védõbetét, acélbetét, hát szerintem ez nem annyira fontos bár városban, romoknál jól jöhet

Most gyorsban ennyi jutott eszembe, remélem tudtam újat is mondani

Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Én régebben pár évig egy szlovák surranót használtam, az kényelmes volt, csak két problémám volt vele: félévente sarkaltatni kellett és nem volt benne acélbetét. Aztán volt munkavédelmi bakacsom, de azoknak rövid a szára.
    Nemrég egy béleltelen csizmát (Platinum s3) vettem -elõnyei: munkavédelmi, mûanyagbetétes, viszonylag könnyû, tiszta bõr, gyorsan lehet fel/le venni (nincs cipõfûzõ), lábközépig felér
    -hátránya: még nem tudom milyen meleg lesz nyáron, ill. milyen tartós, néhányszor megbámulták.

Senior Member cereal killer's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Sgtmaj.Prepper Hozzászólás megtekintése
    Az önkioldós cipõfûzõ gyakori probléma, én is ezzel küzdök.
    Erre létezik egy igen egyszerû megoldás. Mindenki ugyanúgy (rosszul) köti a cipõjét. Amikor ott tartasz, hogy a kezedben van egy hurok és áttekered rajta a másik szálat, akkor próbáld meg hogy ellenekzõ irányból tekerd át (kvázi magad felé). Ennyi a különbség. Elõször nagyon szokatlan lesz, de bele lehet jönni.

Ha nem tudod hogy jól csinálod-e a cipõkötést akkor kipróbálhatod egyszerûen. Fogd a kezedbe a cipõd. Kösd meg ahogy szoktad. Majd húzd szét a cipõnyílását. Ha a masnid elfordul 90fokot, tehát párhozamos lesz a cipõvel akkor rossz a technikád. Tehát fordítva kell hurkolnod.

Ezzel csökkenthetõ a kioldódások gyakorisága.
    Csak a paranoid marad életben? - kemenyidok.blog.hu

Senior Member Grafitos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Borsod&BP
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    A SOLOMON márkájúak szolid árban egész jó minõséget tudnak..

Super Moderator Don't Panic's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Kioldódó fûzõproblémára ajánlom a "double slip knot"-ot.
    Én minden cipõmet és bakancsomat úgy kötöm meg. Nincs az az Isten, hogy kioldódjon!
    Lábbelikrõl csak annyit, hogy:
    - télire van egy bélelt Olang-om (kínaias hangzású neve ellenére olasz), kihajtható jégkarmokkal,
    - közép- és magashegységekbe egy Meindl Island MFS pro-m,
    - õszre, tavaszra egy Corcoran 8700-as, illetve kettõ. Az egyik fél számmal nagyobb, így vastag gyapjú zoknival is hordható hûvös idõben, de még nyárra sem durva, valamint egy Karrimor KSB Orkney III-asom esõs idõre, ez Írföldön 4 éve tette a dolgát! Eredeti ára igaz, hogy 130£, de leárazásokkor ki lehet fogni 30-50£ért is!
    - nyárra meg egy Palladiumom, ami a Francia Idegenlégiónak is tervezte és gyártotta a sivatagi bakancsokat
    - árvíz esetére meg egy brutális Trucker S5-ös csizmám.
    Ezek bármelyikét nyugodt szívvel ajánlom. Le vannak tesztelve rendesen!
    Annyit hozzátennék, hogy ha valaki kis pénzbõl akar jó bakancsot, akkor meleg idõjárásba tudom ajánlani a francia vászonbakancsot. Emlékeztet a magyar surcira, csak ez barna vászonból van. Amúgy meg egy kanadai katonai bakancsban gondolkodnék SHTF esetére, mert a tiszta bõrt könnyû karban tartani, jó a talpmintázata, gojzervarrással javítható a talp (nem kell hozzá feltétlenül gép SHTF esetén, csak egy jó ár, meg erõs cérna és bõrvarrótû), a felsõrész meg gondos kezekben 20 évig bakancs lesz. Börzéken 30$-ért ki lehet fogni a cikk tanulsága szerint, vastag gyapjúzoknival kemény mínuszokban is helyt áll. A túrabakancsokat nem hiszem, hogy egy ipari leállás után bárki is képes lesz megfelelõen javítani. Ráadásul azokban sok a mûszál és habszivacs, ami sokkal gyorsabban használódik el, mint egy brutál bõrbakancs meg három pár jóféle gyapjúzokni. Utóbbi páros meg még lehet, hogy árban is csak fele.

A zoknikat meg a lábbelikkel együtt kell vizsgálni, mert sokszor nem a bakancs a hibás abban, hogy vízhólyagod lesz, hanem a csúszkáló zokni!!!
    Last edited by Don't Panic; 04-22-2013 at 01:41 PM.
    Stay calm & never quit. - tulelniatermeszetben.blog.hu

Senior Member Daniui's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Don't Panic Hozzászólás megtekintése
    sokszor nem a bakancs a hibás abban, hogy vízhólyagod lesz
    Ez így van, megfelelõen jól a lábadhoz tapadó zokni esetleg 2 db-ot felvenni, én például így hordom a bakancsokat hosszabb táv megtételénél. De 50-60 kilóméter után már ez sem elég a katonai bakancsoknál, persze biztos van olyan taktikai hiper-szuper bakancs ami nem töri fel a lábad.

A topic keresõszavai: