0

Nem találtam még ezzel kapcsolatban topicot, s gondoltam nem ártana ezt is kivesézni. Amin a fejem töröm egy ideje: bekövetkezik egy SHTF szituáció és szerencsénk van, mert mondjuk épp tanyán lakunk, van fúrott vagy ásott kutunk, ahonnan még pumpás kiemeléssel vagy vödörrel még fel is tudjuk hozni a vizet, de ezt a vizet kezelni is kellene, hogy iható legyen. Ott a forralás, a víztisztító tabletták, a klór különbözõ vegyületei (pl hypo), és különbözõ víztisztítók, de ezek csak a biológiai szennyezõket pusztítják el, amelyek ugyan nem veszélytelenek, de a kémiai szennyezõk sokkal nagyobb veszélyt jelentenek. Különbözõ olajok, fenolok, peszticidek (növényvédõk), mosogatószerek, arzén, nitrát stb. Ezek eltávolítása a fenti módszerekkel nem lehetséges. Nem tudom, lehet, hogy van olyan hiper-szuper kézi víztisztító, amely ezek egy részét kiszûri, de ezek csak pár ezer l vizet képesek megszûrni és tisztítani, tehát egy több tagú családnak hosszú távon ez sem jelent alternatívát, fõleg ha vannak háziállatok (kacsa, tyúk, disznó, tehén, juh stb.), akkor az õ vízigényükrõl is gondoskodni kell. Ezek az anyagok gusztustalan betegségeket okoznak: rákok, gerinczsugorodás és mindenféle borzalmat. Például a nitrát a szervezetben nitritté alakul át, amely akadályozza a vérben az oxigén szállítását és különösen csecsemõkre veszélyes.
Tehát hogyan lehetne megoldani - ha meg lehet oldani - hogy tényleg egészséges legyen az az ivóvíz, úgy, hogy azt évekig, sõt évtizedekig is fogyaszthatjuk, mert a víz akkor egészséges és iható, ha nem csak a fogyasztás pillanatában nem lesz tõle bajunk, de életünk késõbbi szakaszában sem.
Jah igen: elektromos árammal mûködõ víztisztítók természetesen nem játszanak, mert összeomlás után vagyunk, elektromosság nincs.
Thumbs Up |
Received: 887 Given: 921 |
Esõvízgyûtés, télen friss hó. A fúrt kútban talán nincs olaj és túl sok vegyszer, szóval ha nem mérgezik a kutat, akkor a forralás talán elég neki. A folyók víztisztaságában kevésbé bíznék. De amíg halak vannak benne -és élnek is, nem úgy mint a ciánszennyezõdések után-, addig szerintem kezelve iható. Ha a hal nem döglik meg tõle, akkor az ember se. (Nem vagyok szakértõ, csak nekem így logikusnak tûnik.)![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Esõvízgyûjtés: nem biztos, nem folyamatosan megoldható alternatíva. Kicsiny hazánk egyszer bõvelkedik az égi áldásban, máskor meg hónapokig egy csepp sem esik. Emellett számolni kell a légszennyezés okozta savas esõkkel, bár talán még mindig jobb, mint a teljesen elszennyezett talajvíz.
A helyben lévõ fúrt vagy ásott kutak védelme is macerás. SHTF esetén nem lesz vízöblítésû angol WC és csatorna sem, tehát kertes háznál, falun vagy tanyán marad a budi, melynek szintén meghatározott távolságra kell lennie a kutaktól. De mi a helyzet az úgynevezett szürke szennyvízzel vagyis a háztartási szennyvízzel? Hova tegyük a szappannal, samponnal, különbözõ tisztítószerekkel, mosogatószerekkel szennyezett vitet? Mosdani, mosogatni azután is kell majd, de nincs vízmû, aki elvigye és megtisztítsa a szennyezett vizet. Itt jön a kérdés: ki ismer olyan, a környezetet minél kisebb mértékben károsító tisztítószert, ami a gebasz után is elérhetõ? Nagyanyáinknak biztos volt erre valami szerük, de mi?
A Dunában is van hal, de azért nem kortyolgatnék belõle.De komolyra fordítva a szót: ha egyszer iszol a különbözõ kémiai elemekkel szennyezett víztõl, attól még lehet, hogy nem lesz semmi bajod, de ha évekig, évtizedekig azt iszod, azzal fõzöl, akkor csúnya meglepetésekkel járhat a dolog. Nincs még családom, de nem tudnám nyugodt szívvel a gyerekem az ilyen vízzel itatni.
Példának ott a cigi: ha egyet elszívsz, attól még nem leszel rákos, de ha 20 éven keresztül elszívsz napi egy doboz cigit, akkor már igencsak megnõ az esélyed rá.
Thumbs Up |
Received: 887 Given: 921 |
Igen, azért is írtam oda, hogy a folyók vizében nem bíznék túlzottan. De egy hegyi patak forralt vizét szerintem meg lehetne inni. Illetve a kérdés az, hogy ha nincs más lehetõség, akkor innál-e a Dunából? Biztos hogy igen.10 perces forralás után ha tisztának nem is lehet mondani, szomjhalálnál jobb a folyó vize.
A cigi könnyebb választás, mivel nem létfontosságú, így ha abbahagyod, nincs probléma. De inni, enni muszáj. Olyan ez, hogy gyíkot se szoktam enni, de néhány napos éhezés után biztos rántottgyík lenne a vacsorám. És még ízlene is!A kényszer nagy úr.
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
A kémiai tisztítása a víznek valóban fontos és ugyanakkor nem is egyszerû feladat. Az egyik kínálkozó lehetõség az aktívszén (ami nem egyenlõ a faszénnel!), ez rendkívül sokmindent megköt a felületébõl kifolyólag.
Említetted az arzént, ami itthon sok helyen elõfordul a vízben. Szerintem akik ilyen vizet isznak születésüktõl megtanulták tolerálni legfeljebb arra jelent veszélyt aki egyik napról a másikra kezd el ilyen vizet fogyasztani. Egy kínálkozó megoldás a problémára a vas-kloridos kezelés, ugyanis az arzén és arzenát ionok a vasionokkal könnyen reagálnak.
Csak a paranoid marad életben? - kemenyidok.blog.hu
Nem igazán vagyok otthon kémiában. A vas-kloridos kezelés hogyan kivitelezhetõ?
creal killer az aktív szén az faja kis dolog!
Az aktívszenes szûrés az egyik legbiztonságosabb szûrés, és egyszerû is mert csak bele kell tenni a megszûrendõ vízbe összerázni és várni, néha megrázogatni hogy ne üllepedjen le, azt nem tom mennyit kell várni de minnél több idõ annál jobb, sztem 2-3 óra elegendõ.
Az aktív szén a kémiai szennyezõdéseket is megköti az mindent megköt.
Orvosi tisztaságú aktív szenet patikákban lehet kapni, bár nem midnenhol.
Akkor terepen talált valószínûleg kémiai szenynezõdést nem tartalmazó vízet 10 perces forralás(forrásponttól 10perc) is 100%-osan megtisztítja, csak ez a kémiai szennyezõdést nem pusztítja el, viszont minden élõ szervezetet megöl a vízben. Teljesen biztonságos ez a módszer is, csak pl mezõgazdasági terület mellöl ne vegyünk vizet mert ott lehet benne kémiai szennyezõdés is.
Meg vannak különbözõ katonai szûrõk is, amiket hadseregeknek gyártanak, azok is jók szoktak lenni.
Last edited by Daniui; 04-24-2013 at 02:33 PM.
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
A blogomon ezt a kérdést éppen mostanra veséztem ki.
Áram nélküli víztisztító eszközökkel akkora mennyiséget ihatóvá tenni, hogy még a háziállataidnak is elég legyen tutira macerás dolog lesz. Az napi több tíz liter - háztáji méretétõl és fajtájától függõen. Ehhez még az aktív szén is necces. Illetve mázsaszámra kéne betárolnod. A kézi pumpákat meg elfelejtheted, mert azoknak a percenkénti kapacitása eltörpül ilyen mérvû igénybevétel mellett. Meg a te kezed is hamarabb lesz vízhólyagos. A vízforralás a tévhitek ellenére több, bonyolult kémiai anyagot képes lebomlasztani kevésbé ártalmas alkotóelemeire. Természetesen a nehézfémeket, egyszerûbb felépítésû mérgeket, olajokat, stb-t nem képes eltávolítani. Azt csak fizikai szûréssel vagy kicsapatással tudod megoldani. Fizikai szûrésnél egyedül a fordított ozmózisos pumpák annyira finomak, hogy hatásosak legyenek. De, ott megint a percenkénti kapacitás fog akadályt jelenteni. A kicsapatást pedig még nagy víztisztító telepeken is mindig a szennyezésnek megfelelõ pelyhesítõanyagokkal végzik, mert egy anyag nem képes mindenféle kemikáliát megkötni. Szóval kérdéses, hogy 100%-ban sikeres lehetsz-e egy ilyen harcban...
Én inkább levágnám a lábas jószágot és tartósítanám a húst, aztán megpróbálnék csak a családnak elõállítani napi 2-3 liternyi fejadagot. Az még talán beleférne.
Stay calm & never quit. - tulelniatermeszetben.blog.hu
De hosszú távra ez nem jelent megoldást.
Egyébként ha azt nézzük, hogy mennyi egy háziállat élettartama, akkor vajon mennyire halmozódik fel a szervezetükben ezek a toxikus anyagok? Arra gondolok, hogy egy ember évtizedekig fogyasztaná a vizet, így mindenképpen tisztítani kell, de bizonyos állatok csak néhány hónapig, mert utána mennek a kondérba.