Oldala 3 of 28 ElsõElsõ 1234513 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 21 to 30 of 278

Topic: Kések, bicskák, eszközök

Senior Member pappito's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2014
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    m2c, ha szabad:

bicskát, mint minden más eszközt, a feladathoz választunk. Az persze tök norrmális, hogy valaki akar egy kést, csak érdemes úgy gondolkodni, hogy mire is kell igazán? Ha mindennapi kajálásra, akkor ott vannak a magyar szalonnázók, náderek, vagy a legolcsóbb alternatíva, egy opinel. Az opinelt még az irodákban is elviselik, egy feketére anodizált, harminc centis tantótól meg sikítanak.
    Ha az EDC más feladatokat is tartalmaz (csomagbontás, kábelkötegelõk vagdosása, stb.) akkor oda pl a fentiek nem a legpraktikusabbak, mást kell keresni.

Tudom, hogy ezért kikapok, de a svájci bicskák, multitoolok javarésze egy kalap szart nem ér, késnek nagyok, szerszámnak kicsik, viszont nehezek és rossz a fogásuk és még drágák is.

Szóval ha megmondod mire kell a kés, akkor könnyebb lesz belõni merre érdemes nézelõdni.

Senior Member kheopsz's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2014
    Lakhely
    Southern UK
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Sajnos itt a feladat nem igazán meghatározható.
    Én egy olyan kést keresek, amely mindennap nálam lehet legálisan, s kisebb dolgokat megoldhassak vele, ha éppen történik valami. Vágásra kisebb szerelésekre alkalmas szerszámra lenne szükségem.
    Napi szinten biciklizem, vonatozok. Ha nincs vonat, durván másfél-két óra alatt érnék haza biciklivel, az eszköz/kés arra kell, hogy ezt az idõintervallumot több kevesebb sikerrel biztosítsa.
    Nem szándékozom egy csomag szerszámot vinni magammal, ezért gondolkoztam egy ilyen zsebkés/eszköz dolgon.
    Nem igazán használnám evésre, de van néhány dolgom, amihez jól jöhetne egy konzervnyitó, csavarhúzó, kés. Esetleg vágnék kábelkötegelõt, kisebb köteleket, stb.
    Ha meg kiszabadulnék pár napra a zöldbe, akkor is tudjam használni. Persze, ha csak nincsenek erre jobb, de kicsi eszközök.
    Itthon tudok tárolni fûrészt, kisbaltát, nagyobb kést, de ha egy-két napra lépek csak le, nem vinnék magammal mindent.

Senior Member aksurv's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up
    Received: 17
    Given: 1

0 Not allowed!
    Nem kell lenézni svájcikat és fogókat. Tudok olyan SEALrõl aki csak Swiss Champ vitt magával bizonyos küldetésére. De Les Stroud is csak Leathermant vitt magával. Természetesen céleszközök jobbak, de azok nincsenek nálad akkor amikor melóból bumlizol haza, ezért kellenek olyan cuccok ami kompromisszumok, de mindig nálad lehetnek.
    Én is bejárós vagyok, évekig csak egy kis svájci volt az EDC-m nagyon sok dolgot meg lehet csinálni, még egy alap Spartan-al is.
    Tehát akkor svájcit javaslom.
    A Huntsman (olló fûrész), Ranger (+ reszelõ + pár kisebb eszköz), Handyman (+fogó), sorrend nézd meg õket, és amelyik rokonszenves vedd meg õket. Az alap cuccokon felül még az olló és fûrész esszenciális.
    Nálunk mindenkinek van családban egy Huntsman-e. A tokban van egy kislámpa és öngyújtó is. Ez kombó meg van csinálva nekem multifogóra is.
    Sok mindenre jók így együtt, alapvetõ életben tartó eszközök.
    Last edited by aksurv; 03-16-2014 at 03:58 PM.
    Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb....

Senior Member kheopsz's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2014
    Lakhely
    Southern UK
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Nem nézem le, azért nézegetek ilyen dolgokat mindennapos használatra.
    Mindennap van nálam biciklihez kisebb javítókészlet, gumijavító,stb. Ezekkel ideiglenes dolgokat meg lehet csinálni.
    Van itthon tartalék lánc, több tartalék belsõ és külsõ, sõt egy egész hátsó kerék is. Ezekkel nyilván még több dolgot tudnék csinálni, de mégsem tudom õket napi szinten magamnál hordozni.
    Ezért nézek inkább svájci bicskát, meg hasonló kütyüket, amikkel alap dolgokat, ideiglenes munkát meg lehet csinálni. Viszont itthon meg tarthatok egy egész fûrészt, egy nagyobb kést, egy erõs fogót, reszelõt, stb. Ezeket meg nem lehet mindennap hordozni.
    A svájci bicska arra lenne jó, mint a gumjavító készlet: az ember eljusson a komoly készleteihez, otthonához.

Senior Member aksurv's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up
    Received: 17
    Given: 1

0 Not allowed!
    A svájcin lévõ kampó legjobb bringaláncot visszarakni, de nagyon jó sátorcöveket is kihúzni. Rájöttem, hogy konzervnyitón lévõ szögletes lyukkal lehet a távolsági fülkés vonaton villanyt, v. fûtést kapcsolni, ha paraszt leszedte a rúdról a kapcsolót. És még millió más dologra lehet használni. Én általában több kést hordok magamnál LM wave, Spy, de mégis leggyakrabban svájcit használom. Amit javaslok mindenképpen piros modellt válassz, mert azt bárhol elõveheted, nem pánikolnak tõle az emberek, egy olyan késfób társadalomban mint brit számít ez is.
    Last edited by aksurv; 03-16-2014 at 06:35 PM.
    Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb....

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Lakhely
    Csongrád megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Egy igazi túlélõkés. A bakancs talpbetétje alatt, beolajozva egy nejlonban évekig elvan.
    http://survival.com.ua/test/nazb/n012.jpg
    http://survival.com.ua/test/nazb/n001.jpg

Senior Member pappito's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    lenézésrõl szó sincs, ha ilyen mindennapos bigyó kell, akkor a svájciban nem fogsz csalódni és annyi variáció van, hogy dönteni se könnyû.

A svájci hátrányai:
    - a pengeforma a lehetõ leghasználhatatlanabb általánosságban
    - nincs zár

Az elõnyök viszont:
    - örök élet +1 nap
    - a zsandár se meg a környezet/kollégák se kap(nak) frászt tõle
    - jó éltartóság
    - zéró rozsda
    - kompakt
    - top minõség

Én 24 éve kaptam anyukámtól egyet (mint most kiderült egy Huntsman, pedig nem hiszem, hogy valaha gondolt arra, hogy vadászni fogok...) ez még akkor volt, amikor ez a modell fogpiszkáló és csipesz nélkül készült. Kb 15 évig hordtam a kulcstartómon, és ide a világ végére is költözött velem, de egyéb EDC alkalmatosságok leváltották, most a konyhaablakban pihen és sör/konzervnyitóként üzemel (itt a borok csavarzárral készülnek). Eléggé le van lakva, az egyik piros panel kicsit el is vált a lemeztõl, de SOHA nem hagyott cserben. Azóta persze megnéztem sokat, szerintem a klasszikus svájciból ez az egyik legpraktikusabb modell, sok funkció, de még nem túl vastag és nehéz. A fûrész pedig meglepõen sokszor jött már jól.

http://www.victorinox.com/medias/sys...1354_eps_1.jpg

Senior Member GAZDA's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Lakhely
    Debrecen
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló shadow177 Hozzászólás megtekintése
    Egy igazi túlélõkés. A bakancs talpbetétje alatt, beolajozva egy nejlonban évekig elvan.
    http://survival.com.ua/test/nazb/n012.jpg
    http://survival.com.ua/test/nazb/n001.jpg
    Kipróbltad már ezt a bökõt?

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Lakhely
    Csongrád megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló GAZDA Hozzászólás megtekintése
    Kipróbltad már ezt a bökõt?
    Igen, annyira megtetszett hogy csináltam belõle párat.
    Nem mondom hogy ezt használnám ha van más is, viszont szükséghelyzetben, ha más nincs remekül mûködik.
    Nem rosszabb (kivéve a nyelét) mint egy átlag kiskés a konyhából, viszont kellõ türelemmel akár egy rácsot át lehet vele vágni (vagy akár az ellen nyakát )
    Pucoltam vele krumplit, vágtam vele betonvasat. Hosszabb használat esetén, a komfort a bakancsfûzõvel fokozható.
    Akár ne is késnek nevezzük hanem innovatív vészhelyzeti tartalék eszköznek.
    Bökõnek meg fõleg ne hívjuk, mert kellõ merevség hiányában a szúróképessége erõsen korlátozott.

Senior Member GAZDA's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Lakhely
    Debrecen
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló shadow177 Hozzászólás megtekintése
    Igen, annyira megtetszett hogy csináltam belõle párat.
    Nem mondom hogy ezt használnám ha van más is, viszont szükséghelyzetben, ha más nincs remekül mûködik.
    Nem rosszabb (kivéve a nyelét) mint egy átlag kiskés a konyhából, viszont kellõ türelemmel akár egy rácsot át lehet vele vágni (vagy akár az ellen nyakát )
    Pucoltam vele krumplit, vágtam vele betonvasat. Hosszabb használat esetén, a komfort a bakancsfûzõvel fokozható.
    Akár ne is késnek nevezzük hanem innovatív vészhelyzeti tartalék eszköznek.
    Bökõnek meg fõleg ne hívjuk, mert kellõ merevség hiányában a szúróképessége erõsen korlátozott.
    Éltartása van olyan mint egy átlagos konyhakésnek?