0

Thumbs Up |
Received: 967 Given: 990 |
Errõl hallottam már párszor, van aki csak úgy otthon készíti, szemétbõl (hulladékpapírból).
A finn példa alapján az SVT-Wamsler Rt. kidolgozta az újságpapírból tüzelõbrikett készítésének hobbi szintû módszerét. Itt az eredeti írás: http://www.foek.hu/korkep/hulladek/papirbrikett.html
Mi a papírbrikett?
Elõállításától függõen lehet kocka, gömb, vagy hasáb alakú. Energiatartalma kb. 13-15000 kcal/kg.
A fához hasonlóan ég el és igen kevés hamutartalma van, mely kb. 2-3 %. Elõállítható fekete-fehér újságpapírból, vagy hasonló papíranyagból, de hullámpapírból is készíthetõ.
A papírbrikettgyártás igen munkaigényes, ezért csak a hobbikedvelõknek ajánljuk. Ha a ráfordított idõ munkabérét nem tekintjük, akkor viszont igen olcsó, tiszta, környezetbarát tüzelõanyagot állíthatunk elõ.
I. Papír elõkészítése
A legalkalmasabbak erre a célra a papír újságok, melyek fekete-fehérben jelennek meg.
Az újságot Népszabadság félméretben összehajtva célszerû szétválogatni. Nem ajánljuk a fényes és színes papírokat. Alkalmas a hullámpapírból készült dobozok anyaga is. Ezeknél a mûanyag ragasztószalagokat és a fémkapcsokat ki kell szedni. A megtisztított hullámpapírt célszerû barkácsszikével kb. 20-30 cm darabokra vágni, mivel könnyebben kezelhetõ.
II. Áztatás
Az elõkészített papír alapanyagot vízbe be kell áztatni.
Gyakorlat szerint egy rész papírhoz legalább két rész víz szükséges. Pl. 5 kg papírhoz minimum 10 liter vizet kell adni, hogy jól átázzon.
Az áztatás történhet mûanyag vödörben, de a fém tárolók is megfelelnek.
Az áztatás ideje 2-3 óra, közben 2-3-szor meg kell forgatni a papírt a vízben.
III. Zúzás
Az áztatott papírt össze kell zúzni. A zúzás történhet abban az edényben is melyben az áztatás történt. A zúzást célszerû barkács elektromos fúróval végezni. A fúrótokmányba a fúró helyére kell befogni a speciális házilag is elkészíthetõ zúzó szerszámot.
A zúzás ideje pl. egy 5 kg-os 16 l-es mûanyag vödörben max. 10 perc.
A zúzás akkor jó, ha már csomóban dió nagyságnál nagyobb zúzatlan papír nem található az edényben. A jó zúzalék hasonlít a krumplipüré sûrûségéhez.
IV. Szárítás
Az összezúzott papírt szárítókeretbe rakjuk és tûzõ napon kiszárítjuk. A szárítás igen lassú, a legmelegebb nyári napokon is legalább egy hét szükséges. A szárítókeret egyszerûen elkészíthetõ. Javasolt egy kb. 60 cm széles és 90 cm hosszú, 8-10 cm magas fakeretet készíteni. A fakeretbe kb. 10-15 cm-enként bordákat kell berakni és az így kialakult rekeszekre közepes erõsségû könnyû, szövött anyagot. (pl. lepedõ, stb.) Hullámos kis vályúkat képezünk ki. A vályúkat színültig töltjük a papírpéppel. Az erõs napon történõ szárítás fontos, mert, ha nem kap elég meleget, mint szerves anyag bomlásnak indul.
A kemény kiszáradt papírbrikettet célszerû fóliazsákban tárolni a fûtésig.
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Hullámpapír esetében erre nincs is szükség. Egyszerûen készítesz fahasáb hosszúságú ~ 6-7 cm átmérõjû tekercseket. Két helyen össze kell drótozni, hogy ne nyíljon szét égés közben. Cserépkályhában tesztelve igen jó fûtõanyag. Üdv
Thumbs Up |
Received: 1 Given: 0 |
Sok ezermester hajlamú szaki ugrott neki a brikettálásnak. A filmen látható megoldás tetszik nekem leginkább. (Vannak hidraulikával mûködõ, elektronikusan vezérlet csodamasinák is) A gondom csak az velük, hogy gépesíteni egy ilyesmi technológiát csak akkor éri meg, ha az ember korlátlanul jut alapanyaghoz. Mondjuk egy forgalmas szupermarket göngyölegeit meg tudja szerezniVagy eleve egy szemétlerakó telep mellett lakik
Posztmodern élethelyzetben, mikor a társadalom egy elpusztult világ romjain tengõdik és annak a hulladékait igyekszik felhasználni, ott jók lehetnek ezek a megoldások. Egy erdõ közepén inkább már fahulladékot igyekeznék hasznosítani. Tehát egy pelletálót igyekeznék összefabrikálni.![]()
Last edited by Trendo; 04-14-2013 at 01:58 PM.
Thumbs Up |
Nekem ez brikett készítõ tetszik a legjobban :
Thumbs Up |
a múltkor volt egy mûsorban hogy papír és faforgács keverékét áztatta majd préselte és szárította ki fickó. mondott fûtõértékeket is mert tesztelte de nem tudom fejbõl az adatokat. szerintem jó dolog lehet akár kukorica héjat vagy torzsát is beleaprítani.
Thumbs Up |
Üdv!
Mi is gyártunk ithol papir brikettet. Elég jol lehet vele füteni de nagyonsok hamuja van!!Egy köbméter brikettet kb 1 nap alatt meg lehet csinálni ha rendesen nekiál az ember. Persze száritás nélkül. Forgatni is kell száritás közben mert bepenészedik!
Minden mehet bele hulladékfa karton ujság fürészpor. Ha kell kép a briketnyomorol majd teszek fel. Tervezük átalakitani mert elég lassu. 10T autoemelöt használunk. Egy kicsit tulzás de a célnak megfelel.
Thumbs Up |
Ha be akarsz verni egy szeget, nem kell a felhajtás és a hûhó,
fogd a kalapácsot és üsd a r..adt szeget még be nem megy!
Thumbs Up |
Én is csináltam tavaly papírbrikettet, sok a hamu és elég hamar leég (2 óra kb.)
Idén már faforgácsot is keverek bele legalább 50%-ban.
Thumbs Up |
Received: 152 Given: 4 |
mondok egy jó ötletet, ha már kevernél bele forgácsot (amit jó drágáért adnak már mindenhol)
keress egy mezõgazdasági üzemet a környéken, ahol csinálnak magtisztítást, vagy hántolást
a pelyva mindenhol hulladék, sok helyen nem tudnak vele mit csinálni (én dolgoztam hántolómalomban, volt egy cigány munkatársam, zsákszám hordta haza az árpa meg a kölespelyvát, azzal fûtöttek), viszont nagyjából 99% cellulóz, alapból apró szemcsés, és eszményi alapanyag a brikettkészítéshez
valószínûleg még örülni is fognak, hog elviszed
a hamuja annak is sok, sajna ez kapcsolt áru
EDIT:
aprítás megkönnyítésére lehet használni hagyományos kézi kukoricaszecskázót:
http://st1.exprsz.hu/images_final/HU...22_640x480.jpg
a kések számának növelésével lehet a szecskaméretet csökkenteni, ha a kukoricaszárat elviszi, alighanem a papírt is
ugyan nem konfetti lesz, hanem csíkokat készíthetünk vele, szerintem némileg meggyorsítja
falun ráadásul szerintem ingyen, vagy potom pénzért lehet ilyent szerezni
Last edited by Dream_walker; 03-29-2014 at 09:11 AM.